Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I ja cu (nadam se) biti u hotelu Aloft. Inace sam zavrsila Nemacki jezik i knjizevnost, tako da se nadam da mi u ambasadi nece traziti sertifikat pored diplome sa fakulteta.
Hvala u svakom slucaju na brzom odgovoru☺

Ako si podnela zahtev za vizu sa ciljem dobijanja boravišne/radne dozvole sa odobrenjem nadležnog Arbeitsamt-a, onda ti nije potreban nikakav certifikat o poznavanju nemačkog jezika.

Ako si podnela zahtev za vizu sa ciljem dobijanja boravišne/radne dozvole na osnovu deficitarnog zanimanja, onda ti je potreban položen nivo B1, što je, po pravilu, potrebno i za Plavu Kartu. Mada, za Plave Karte se uvek može pokušati i bez certifikata o poznavanju jezika, ako je firma dovoljno velika i/ili internacionalna, tako da se može argumentovati da je standardan jezik komunikacije u firmi engleski.

- - - - - - - - - -

Midhaler mozda mozes da mi das informaciju koja institucija resava moj u boravisnu vizu.Radi se o Minhenu tamo sam dobio radnu dozvolu.Dali je migracioni biro ili....ako znas mail adresu bilo bi super.hvala

Nisam baš siguran da razumem šta pitaš - ako si već dobio boravišnu dozvolu, o kakvoj se "boravišnoj vizi" onda radi?

Tačan redosled je:

- U konzulatu u Beogradu (Sarajevu, Skoplju, ...) se predaje zahtev za vizu, koja je preduslov za dobijanje boravišne/radne dozvole.

- Boravišnu/radnu dozvolu izdaje lokalni nadležni Ausländeramt, i to pošto se pojaviš tamo sa vizom dobijenom od konzulata u Beogradu. O zahtevu za vizu, dakle, odlučuje konzulat u Beogradu, a pri tome može da konsultuje lokalni Ausländeramt, kao i lokalni Arbeitsamt (zavisno od tipa boravišne dozvole za koju se konkuriše) ali i ne mora.

Poslednja izmena:
Arbeitsmarktzulassung sam dobio 17.05.2017.sve ostalo sam zavrsio u Minhenu.Sto reci, adresu stanovanja, poreski broj,zdravstveni br, racun u banci, zamenio sam i vozacku dozvolu. Itd.Termin u Nemackom Konzulatu sam dobio 31.08 .2017.Predao dokumentaciju i cekanje.Koliko znam da Konzulat izdaje vizu za boravak u EU konkretno za Nemacku.Tako citajuci ovaj forum neki pisu da salju mailove u nekoj ustanovi koja navodno resava vize a konzulat samo prosledjuje.

Pozzz svim forumasima a posebno Midhealer-u . Zeleo bih da ovo podelim sa vama možda nekom bude od pomoći
Maj----- saglasnost iz agencije za zapošljavanje uz ugovor iz firme , zanimanje( bravar)
Maj ----podnosim zahtev za termin
Avgust -----dobio termin 16.10.2017 tj.danas
Klasika čekanje do prozivanja,predaja dokumenata na šalteru gde vam pakuju dokumentaciju za razgovor za vizu.posle čekanje kod Nemacke službenice Prilikom razgovora sa službenicom
Pitala me da li imam sertifikat njemačkog ,rekoh nemam jer u firmi rade dosta Srba tako da mi ne traže iz firme ,nije postavljala vise pitanja oko jezika.
Aliiiiiii------- citiram je ---treba mi dokument ,dokaz da je firma aktivna nešto na (gewelte )ili tako . Dala mi je rok do 15 h da joj donesem.Zvao sam
Prijatelja koji mi je sredio za ugovor u toj firmi da mi pošalju na mail da bih iskopirao i odneo.Ali žena koja to radi je na odmoru tako da tek u toku nedjelje mogu dobiti.Onda sam skinuo sa interneta firme sertifikat na kome piše da se firma od 2016 proširila u Masinskoj proizvodnji,iskopirao i odneo,
Sačekao me po običaju glavonja koji regulise red ispred uzeo papire odneo bas toj koleginici kod koje sam bio .vraca se i kaže da je --to to,kao sve ok.

Da li je imao neko sličnog iskustva šta da radim da čekam odgovor vjerovatno provjeravaju u Nemackoj tu firmu jer je legalno sve,ili
Da šaljem ambasadi taj gewe..... kad mi stigne....????
I

I molim vas vodite računa o dokumentima koje traže u informatoru i broju kopija

Zdravo ljudi.Nisam pisao ovdavno,zbog silnih obaveza i dolaska u de.Dobio vizubi radim vec mesec ipo dana,stojim na raspolaganju da pomognem koliko znam o celom procesu.Prosao i ja tu golgotu☺☺.Sta vas zanima pitajte (mada ima i ovde dosta iskusnih korisnika ).Pozdrav

- - - - - - - - - -

Naravno....samo i kod nas se ceka da znas...pokusaj

Imao sam termin 07.07. A javili mi 17.08 da je odobrena viza..stim sto sam imao problem da nisam imao Geverbe..tog dana,ali je poslodavac poslao njima direkno nakon 3 dana .....tako da sam bio u dilemi da li uopste cu da dobijem,pa sam bio malo dosadan mejlovima ☺..Ali na kraju mi javili da je odobrena...Koliko sam ja upoznat,Nemacka i mesto gde ides koliko su azurni za proveru tih dokumeta,,toliko se ceka.Ambasada dobije dopis da li je viza odobrena ili ne i oni javljaju istog dana.Nek me neko ispravi ako gresim

Kod mene je sledece:javio sam se na oglas za radno mesto sef kuhinje.Sutadan su me pozvali na probni rad. (Trajao 1 dan), odmah smo se dogovorili oko uslova, plata, stan, i ostalo.Tada hotel trazi radnu dozvolu i dobijam je na 2 godine.Odmah saljem Konzulatu zahtev za termin za vizu.Odgovor dobijam za 3 dana i termin 31.08.2017.Zakazanog dana predajem svu potrebnu dokumentaciju i cekanje 7-ma nedelja nista.Slao sam im par mailova ...opet nista...tako da sam izgubio nadu....Ako neko ima sl iskustvo neka se javi.Inace hotel za koji sam potpisao ugovor je ACHAT-Premijum i ima 36 hotela u lancu.Napominjem da je direktor pisao urgenciju na koju nisu odgovorili....pozzz svima

Kod mene je sledece:javio sam se na oglas za radno mesto sef kuhinje.Sutadan su me pozvali na probni rad. (Trajao 1 dan), odmah smo se dogovorili oko uslova, plata, stan, i ostalo.Tada hotel trazi radnu dozvolu i dobijam je na 2 godine.Odmah saljem Konzulatu zahtev za termin za vizu.Odgovor dobijam za 3 dana i termin 31.08.2017.Zakazanog dana predajem svu potrebnu dokumentaciju i cekanje 7-ma nedelja nista.Slao sam im par mailova ...opet nista...tako da sam izgubio nadu....Ako neko ima sl iskustvo neka se javi.Inace hotel za koji sam potpisao ugovor je ACHAT-Premijum i ima 36 hotela u lancu.Napominjem da je direktor pisao urgenciju na koju nisu odgovorili....pozzz svima

Nisam toliko dugo na ovom forumu ali(ali) ja mislim da naknadno slanje maila i cimanje ambasade ništa ne resava.To je njihov posao i sistem rada .Ne shvati me pogresno želim ti sve najbolje i ja imam slican problem tako ako neko ima iskustva neka piše ...
Hvala..

MidHealer i Sohes ................... Velika Vam hvala na odgovorima ........
Jos nisam aktivirao ugovor o radu kao ni saglasnost posto cekam pasos Republike Srbije da od istog skeniram onu stranicu sa podacima i to da ide na pasos iz Srbije........tako mogu posto mi je drugar poslodavac u DE............mada ljudi moji,vise me svrbi ono "HOCE LI MI NEKO PRAVITI PROBLEM ZBOG TOG SISTEMA STO NEMAM SEST MJESECI BORAVAK NA TERITORIJI R. SRBIJE" ?????
Hvala Vam ------------ LP Dalibor

Poslednja izmena:
Jos nisam aktivirao ugovor o radu kao ni saglasnost posto cekam pasos Republike Srbije da od istog skeniram onu stranicu sa podacima i to da ide na pasos iz Srbije........tako mogu posto mi je drugar poslodavac u DE............mada ljudi moji,vise me svrbi ono "HOCE LI MI NEKO PRAVITI PROBLEM ZBOG TOG SISTEMA STO NEMAM SEST MJESECI BORAVAK NA TERITORIJI R. SRBIJE" ?????

Ja mislim da nece ti niko pravi problem,njih to ne zanima...bitno je da imas pasos i da apliciras termin...mada koliko vidim sada ceka se termin nekoliko meseci i kod nas.Tako da samo guraj

- - - - - - - - - -

Ali ako si jos na pocetku ( bez igovora i dozvole)mislim da ce de nacekas...ja konkretno od ugovora,dozvole....pa do dobijanje vize...cekao 9 meseci...sto je i manje vise brzo...ali ne odustaj i idi do kraja

Zdravo svima,
pitanje za sve koji su dobili vizu ili su makar vec predali papire i MIDHEALERA ☺

Da li ste nosili i papir od poslodavca zasto ste bas vi odabrani za taj posao od svih ostalih kandidata? Da li taj papir poslodavac nama daje ili salje njima? Jer sam ovde u grupi prvi put procitala za to a posao mi NE spada u deficitarne.....

SOHOS, kako je islo kod tebe? Vidim da si u Minhenu i ja bih trebala tamo da pocnem????
HVALA UNAPRED

Sonja....prosto nema papir nema nista odavrani ne odabrani ..Najglavnija tri vrste dokumenata od strane poslodavca to je UGOVOR O RADU(DETALJAN I SVE DA SE NAVEDE U NJEMU )....DOZVOLA ZA RAD OD AGENCIJE ZA ZAPOSLJAVANJE I BILANS PRIHODA I TASHODA TE FIRME KOLIKO SE SECAM U OVOJ GODINI ILI TI GEWERBE..SVE OSTALO TI SKLUPLJAS DOKUMENTA PO INFORMATORU.

IMG_2745.jpg

Drugari na Ovom sajtu mozete skinuti podatke o registraciji firme u bilo Kojoj drzavi ,8,5 Euro obrazac ,ukucajte naziv firme i pogledajte.
Jutros mi je trebao u ambasadi a Sada sam ga iz zezanja pronasao .Dajte ljudi sve sto znate Sigurno Pišite da se ovaj narod izvuče iz Srbije ako može .Vidite i sami da se u Bosni čeka po godinu dana za termin ne sumnjam da će i u Srbiji biti tako.isto sam pročitao da će podići nivo znanje jezika za vize na nekom forumu u Bosni ( ne provjerena informacija ) ali da ne dužim ......srecno svima pa i meni koji čekam od danas vizu...

Pozdrav Dalibore,
ja sam isto dvojni državljanin i zvanično sam dobio odgovor od ambasade da nosioci dvojnog državljanstva BiH i Srbije mogu aplicirati u Beogradu samo ako zaista i žive tu tj ako si prijavljen najmanje 6 mjeseci, možeš izvaditi listing iz PIO, donijeti na uvid uverenje o prebivalištu. Za mene to nije bio problem jer ja zaista živim u BG a i prijavljen sam od 2014 tako da me nije tu iscimavala. Ali, ne bih bio optimističan za one koji dolaze sa tek gotovim pasošem a bez srbijanske lične karte. Pogotovo ne bih bio optimističan za one koji vade pasoš preko konzulata van Srbije. Amaterski savjet, barem sa moje strane, je sljedeći: ako imate državljanstvo Srbije, vadite lične karte i prijavite se u nacinalnu službu za zapošljavanje, riješite prebivalište (što svakako morate da biste dobili ličnu kartu) itd..Osim eventualno školske diplome, nijedan dokument iz BiH vjerovatno nije validan u beogradskoj ambasadi. .evo kopiram i odgovor ambasade, odgovorili su mi u roku 2 dana:

Poštovani,
strani državljani, tako i državljani Bosne i Hercegovine, mogu da podnesu zahtev za vizu u Nemačkoj ambasadi u Beogradu samo ukoliko zaista žive u Srbiji i imaju boravišnu vizu za Srbiju, duže od 6 meseci, u svom pasosu.
Državljani sa dva državljanstva, od kojih je jedna srpska, moraju dokazati da zaista žive u Srbiji. Dokazi su na primer prjiava boravka najmanje 6 meseci, ugovor o stanovanju ili dokaz o posedovanju stambenog objekta u Srbiji, dokazi o sredstvima za izdržavanje kao radni odnos (listing iz PIO-a), potvrde dece iz skole idt.

S poštovanjem

Odeljenje za vize / V105
Nemačke Ambasade Beograd

Ako posaljem diplomu prevedenu na nemacki nemackoj sluzbi za zaposljavanje (Zavrsio sam Fakultet bezbednostu) dipoma mi je priznata u Nemackoj ali ne znam koje poslove mogu radite. Da li mislite ako posaljem diplomu na mail da li oni mogu da mi kazu koje poslove mogu da radim. Da li je neko tako radio? Hvala

Ne treba takvim stvarima da se opterecujes sta mozes da radis, nego sta znas da radis! poslodavce u Nemackoj ne interesuju mnogo diplome nego ZNANJE, pa kreni od toga sta znas da radis i cemu si stvarno dobar, pa se na konkurse takve pozicije i javljaj. da me ne shvatis pogresno, ne bih da tu nesto sad mracim i da te demoralisem, ali mislim da ti se realno sanse da pronadjes posao u toj struci sa platom dovoljnom za Blue Card mere u promilima! posto nisi inzenjer/ programer/ lekar potrebna plata za BC je (ako se ne varam) oko 51.000e! za jednog stranca, sa losim znanjem nemackog (rekao si da tek ucis), bez prethodnog radnog iskustva u Nemackoj, ajde necu reci da je nemoguce dobiti posao pod takvim uslovima, ali da je lako... nije!

imam madjarski pasos i spreman sam na fiktivni brak. samo nz koliko para da trazim :think:

Inace imam i u ponudi posao u becu samo nikako da krenem..i tu mi je dobro zapravo :confused:

mislim da bez 40-50 hiljada evra ne treba ni da razgovaras!

alo bre!!! koga interesuje tvoj madjarski pasos!? zasto mislis da bi neka zena platila da sklopi brak sa tobom? sta ima od toga?

da bi ti neko platio za brak to znaci da bi taj koji ti plati preko tebe trebalo da moze da ode u neku zemlju EU i odmah moze da pocne da radi i zaradjuje! bar koliko ja znam uglavnom se iz tog razloga sklapaju fiktivni brakovi. da bi to bilo moguce ti bi prethodno trebalo da vec zivis u nekoj zemlji EU, da imas dovoljno veliki stan i stabilan posao sa primanjima dovoljnim da mozes da izvrsis spajanje porodice sa tom buducom (fiktivnom) suprugom, pa da tek onda ona moze da dodje tu da radi.
verovatno da bi se radilo o nekoj devojci/zeni bez posebnih kvalifikacija jer bi u svakom drugom slucaju i sama sredila vizu, ne bi morala da se udaje zbog papira, pa bi poslovi koje bi mogla da radi bili oni najlosije placeni (ciscenja, kuhinja, market, eventualno neka proizvodnja na traci i sl.) pa ni tebi za brak ne bi mogla nesto puno da placa... mozda bi mogao da racunas na 100-150e mesecno.

a ako si mislio na varijantu da se neka uda za tebe da bi preko tebe sredila EU pasos... tek to nema nikakvog smisla! koliko znam, potrebno je 10 god. braka da bi supruznik mogao da podnese zahtev za madj. drzavljanstvo (ili 5 god. ako se imaju zajednicka deca, a pretpostavljam da "fiktivna" supruga ne bi imala dece sa tobom)! i to kazem "podnese zahtev" ne i "dobije drzavljanstvo" jer bi morala tada da dobro govori madjarski pa tek onda udje u tu celu proceduru oko sredjivanja drzavljananstva i niko joj ne bi garantovao da bi na kraju stvarno i dobila drzavljanstvo! gde bi nasao nekoga ko govori madjarski a da vec nema madj. drz. (ili da bar nema uslov da dobije drz. i bez tebe) a da ujedno bude ibdovoljno glupa da ima para i tebi plati, pa da za 10-11 god. MOZDA dibije EU pasos!? razmisli malo...

povrh svega toga, fiktivni brakovi su nesto sto je odavno provaljeno u zemljama EU, pa bi verovatno i tebe u nekom momentu provalili i samo bi sebe uvukao u probleme.
moj zakljucak cele ove price: mrka kapa oko te cele ideje sa fiktivnim brakovima... bar u tvom slucaju!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back