Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li neko zna da mi kaze, suprug je potpisao ugovor sa poslodavcem,( u Minhenu) i on je predao zahtev birou ali dbijen je, tj nije dobio saglasnost za radnu dozvolu, da li taj isti poslodavac moze ponovo da pokusa za istu osobu??

Postovani,
svakako isti poslodavac moze podneti ponovni zahtev u vidu zalbe! Najcesce odbijenice za koje smo mi culi su zbog male plate, odnosno manje cene rada po satu..

Veliki pozdrav I ne odustajte!!

Molim Vas za savet, ko je bio da preda dokumenta za vizu. Da li ste nosili onu listu radnih mesta u Srbiji gde ste radili? Predpostavljam da se to vadi u PIO fondu?

Taj papir se vadi za džabe i nije dzak cementa od 50 kg pa da ga moras tegliti do konzulata.izvadi ga. Idi u Nemanjinu ako si iz Bgd ili kod sebe u ustanovu gde se vadi taj papir. Čim pise na sajtu ambasade znaci treba , nosi valjda nisi sasav pa da dodjes sa nepotpunom dokumentacijom pa te posle zovu za dopunu.

- - - - - - - - - -

Pozdrav svima,
prvo da se zahvalim svim aktivnim članovima, posebno onima koji opisuju iskustva koja koriste nama drugima koji smo u procesu. Ja ću svakako biti jedan od njih i opisati svoje iskustvo sa vizom kada završim proces, nadam se - uspješno.
Kod mene je situacija sljedeća: našao sam poslodavca, stigao mi je ugovor i izdata mi je Saglasnost o radnoj dozvoli. Dakle, papirologija za vizu je spremna.
Poslao sam zahtjev za termin 20.06. Stiglo mi je obavještenje, kao i svima, da sam na listi čekanja i da ću biti obaviješten. Danas je 6.7. što znači da sam već ušao u treću sedmicu čekanja. Da li treba da se zabrinem i reagujem ili je to sada standardno odugovlačenje od strane ambasade zbog velikog pritiska nas ekonomskih izbjeglica i godišnjih odmora? Iščitavajući forum nekako sam stekao utisak da bih trebao dobiti odgovor od ambasade u roku od 2 sedmice...

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i komentarima.

Ne brini bićeš obavešten o terminu nekad se cekalo 2 nedelje , sad i do mesec ipo. Velika je gužva , a i sezona odmora je .
Malo je ljudi koji dobiju vizu , pa onda dele iskustva na ovom forumu.
Pozdrav iz nemacke

Poslednja izmena:
uh pa to je za mene kvadratura kruga... sa jedne strane nije problem sertifikovanje atesta za opciju deficitarna zanimanja ali opet ne znam koliki je zahtev za iskustvo na poslovima, ja ga imam ali nije sve upisano u radnu knjizicu... a i problem je B1, dobro nije bas toliki jer imam neko znanje ali ipak...
bilo koji posao je bolje resenje ali tesko je upasti jedini pored radnika cele EU

Dobro, i recimo pronadjem poslodavca, kako sa njim da dogovorim kojim ce nacinom on mene da potrazuje
Vase zanimanje je deficitarno,
A tamo gde se vari nema Nemaca oni rade čistije poslove(ni bauleiteri nisu Nemci) nego ima dosta nasih , i ti ćeš da radis elektrodama i pise ti na planu sta treba da radis. Nego nabavi ateste i pisma preporuka od ozbilnjih poslodavaca napisi dobar cv i zvaće te sigurno na razgovor. I kod njih nema zezanja kad se vari , nije bitno koliko uradiš neko koliko kvalitetno. Varove snimaju sa svim sredstvima za snimanje.

uh pa to je za mene kvadratura kruga... sa jedne strane nije problem sertifikovanje atesta za opciju deficitarna zanimanja ali opet ne znam koliki je zahtev za iskustvo na poslovima, ja ga imam ali nije sve upisano u radnu knjizicu...

Na žalost, u konzulatu traže dokaze za višegodišnje iskustvo, teško da će prihvatiti iskustvo "na reč", ili na crno. Gde je tačno granica iskustva koje traže je teško reći, jer nije (striktno) propisano, pa se svodi na procenu u konzulatu. Iz iskustva poznanika znam da su tražili dokazano višegodišnje iskustvo, upisano u radnu knjižicu.

a i problem je B1, dobro nije bas toliki jer imam neko znanje ali ipak...

B1 je za boravišnu dozvolu tipa "deficitarna zanimanja" obavezan. Sad, koliki je to problem, to mora svako za sebe da odluči...

bilo koji posao je bolje resenje ali tesko je upasti jedini pored radnika cele EU

Ne, u tome i jeste "trik" - ti imaš, praktično, deficitarno zanimanje. To znači da je dobijanje boravišen dozvole tipa "bilo ko" za tebe mnogo lakše nego za nekog ko konkuriše za "opšti" posao za koji ne treba ni obuka ni certifikati, tipa kelner, dostavljač, čistač i slično, zato za ta zanimanja potencijalno uvek ima nekakve konkurencije.

Za deficitarno zanimanje, teško da će biti konkurencije - drugim rečima, da postoji navala EU građana sa tim zanimanjem, ne bi bilo deficitarno, jel' da :mrgreen: Znači, dobijanje potvrde Arbeitsamt-a je, za tebe i to zanimanje, praktično zagarantovano.

Dakle, ti nađeš poslodavca koji je rad da te zaposli kao zavarivača, potpišeš sa njim ugovor o radu (sa uslovima otprilike kao za prosečnog Nemca u tom regionu), sa tim ugovorom odeš (ti i/ili poslodavac) u lokalni Arbeitsamt, zatražiš potvrdu da nema drugih zainteresovanih (odnosno, sposobnih) da rade taj posao, i čim dobiješ tu potvrdu, to je apsolutno sve što ti treba za dobijanje boravišne dozvole (!)

Sa tom potvrdom zakažeš termin u Beogradu u konzulatu, sačekaš par nedelja, i to je to, dobio si boravišnu dozvolu, ne treba ti ni nostrifikacija, ni dokazi o radnom iskustvu, ni nemački na B1 nivou...

Dobro, i recimo pronadjem poslodavca, kako sa njim da dogovorim kojim ce nacinom on mene da potrazuje

Ovo baš i nisam razumeo (?)

Poslednja izmena:
Vase zanimanje je deficitarno,
A tamo gde se vari nema Nemaca oni rade čistije poslove(ni bauleiteri nisu Nemci) nego ima dosta nasih , i ti ćeš da radis elektrodama i pise ti na planu sta treba da radis. Nego nabavi ateste i pisma preporuka od ozbilnjih poslodavaca napisi dobar cv i zvaće te sigurno na razgovor. I kod njih nema zezanja kad se vari , nije bitno koliko uradiš neko koliko kvalitetno. Varove snimaju sa svim sredstvima za snimanje.
Da, da znam nemacki sistem ispitivanja varova jer sam bio vec tamo preko detaschmana.

Na žalost, u konzulatu traže dokaze za višegodišnje iskustvo, teško da će prihvatiti iskustvo "na reč", ili na crno. Gde je tačno granica iskustva koje traže je teško reći, jer nije (striktno) propisano, pa se svodi na procenu u konzulatu. Iz iskustva poznanika znam da su tražili dokazano višegodišnje iskustvo, upisano u radnu knjižicu.

B1 je za boravišnu dozvolu tipa "deficitarna zanimanja" obavezan. Sad, koliki je to problem, to mora svako za sebe da odluči...

Ne, u tome i jeste "trik" - ti imaš, praktično, deficitarno zanimanje. To znači da je dobijanje boravišen dozvole tipa "bilo ko" za tebe mnogo lakše nego za nekog ko konkuriše za "opšti" posao za koji ne treba ni obuka ni certifikati, tipa kelner, dostavljač, čistač i slično, zato za ta zanimanja potencijalno uvek ima nekakve konkurencije.

Za deficitarno zanimanje, teško da će biti konkurencije - drugim rečima, da postoji navala EU građana sa tim zanimanjem, ne bi bilo deficitarno, jel' da :mrgreen: Znači, dobijanje potvrde Arbeitsamt-a je, za tebe i to zanimanje, praktično zagarantovano.

Dakle, ti nađeš poslodavca koji je rad da te zaposli kao zavarivača, potpišeš sa njim ugovor o radu (sa uslovima otprilike kao za prosečnog Nemca u tom regionu), sa tim ugovorom odeš (ti i/ili poslodavac) u lokalni Arbeitsamt, zatražiš potvrdu da nema drugih zainteresovanih (odnosno, sposobnih) da rade taj posao, i čim dobiješ tu potvrdu, to je apsolutno sve što ti treba za dobijanje boravišne dozvole (!)

Sa tom potvrdom zakažeš termin u Beogradu u konzulatu, sačekaš par nedelja, i to je to, dobio si boravišnu dozvolu, ne treba ti ni nostrifikacija, ni dokazi o radnom iskustvu, ni nemački na B1 nivou...
Odlicno ovo mi nije palo na pamet, hvala ;-)

Ovo baš i nisam razumeo (?)
Mislio sam da li poslodavcu da kazem da li da me potrazuje za deficitarne poslove ili ne tj. da li da idemo u Arbeitsamt. Ali ok. razumeo sam sve. Danke

Ako si iole posvetio vremena forumu vidio bi da ima nas vec dvoje a sa tobom troje koji smo u slicnom vremenu poslali zahtev za termin. Niko za sada nije dobio odgovor. Ja sam poslao zahtev samo dan posle tebe. Tako da cekamo ko ce prvi dobiti povratnu informaciju. Nadam se da necemo cekati 3 meseca na dobijanje termina kako vec kruze informacije po forumu. Ja zaista ocekujem narednoh dana neki odgovor od ambasade.

Poslednja informacija koju sam nasla da je devojka koja se prijavila 10.06 za termin dobila odgovor od ambasade posle 5 nedelja.

Pozdrav,

procitao sam ceo post i evo da iznesem moje iskustvo i da postavim pitanje...

Ukratko u januaru bukvalno posle prvog maila poslatog firmi za posao sutradan dobijam mail da dodjem na razgovor.... odlazim 23.01. na ragovor za posao, mesto Bad Urach, Reutlingen. Posao wig zavarivaca (inace sam elektricar), mala firma 10-15 radnika... vlasnik odlucuje da me zaposli i isti dan se vracam kuci da cekam Zustimmung...
Oko 10.03. dobijam pismo od kancelarije za strance i nekako sa tim uspevam da zakazem termin pocetkom aprila... posle par dana dobijam datum 8.06. da predam dokumenta i prolazi tacno 4 nedelje do poziva da dodjem za vizu...
1.08. trebam poceti sa radom, firma je nasla stan i iznajmila na sebe prva 2 meseca, za 5-6 dana planiram odputovati...

Da li je ovo sve sto se treba uraditi po dolasku u DE?

STA PRVO TREBA URADITI KAD DODJETE U DE

-Prijaviti se na stan. Za stan vam je potrebna ispunjena prijavnica od onog ko vam je iznajmio stan. Tu pise kvadratura, adresa, koliko osoba...Stan sam prijavila u Einwohneramt. Rathaus kako god. Npr. u vecim gradovima ima vise tih malenih opcina gdje se moze prijaviti, isto vam je koju odaberete. Ja sam izabrala onu koja mi je bila najbliza stanu. Ukucate Rathaus i mjesto u kojem ste. Papirologija (prijavnica za stan i pasos)
-Nakon prijave idete na Ausländeramt ili ured za strance. (Ja sam morala cekati par dana da bih isla jer par dana traje da se podatci iz prijavnice pojave u sistemu Ausländeramta. Hessen je u pitanju, kod ostalih se moze iducih dana ici jer su brzi)
-Za Ausl.amt vam treba pasos, ugovor od stana, Zustimmung, Arbeitsvertrag, jedna slika biometrijska, i novac. Bilo je 100€, neki kazu i 120...mozda ovisi o pokrajinama. Tamo cete ispuniti jos i zahtjev za novu boravnu.
- U roku od 3 sedmice stigne vam pismo sa pin kodom za elektronsku Aufenthalt kartu i kada dodje to pismo, idete u Ausl.amt podignuti boravnu vizu. Sa njom dobijete i zeleni kartoncic/dokument gdje stoji po kojem zakonu je izdana viza i za kojeg poslodavca.
-Dok to cekate vi mozete raditi. Boravna viza vam samo vazi za tog poslodavca kod kojeg radite (zbog toga je taj zeleni karton).

Pozdrav,

procitao sam ceo post i evo da iznesem moje iskustvo i da postavim pitanje...

Ukratko u januaru bukvalno posle prvog maila poslatog firmi za posao sutradan dobijam mail da dodjem na razgovor.... odlazim 23.01. na ragovor za posao, mesto Bad Urach, Reutlingen. Posao wig zavarivaca (inace sam elektricar), mala firma 10-15 radnika... vlasnik odlucuje da me zaposli i isti dan se vracam kuci da cekam Zustimmung...
Kako ih pronadje brate, mene neće ko da sam šugav

Pozdrav,

molim Vas ako neko zna kakva je sansa za dobijanje vize u slucaju kada je poslodavac u maticnoj opstini i birou dobio potvrdno da moze da se trazi dalje odobrenje.
Naime dokumenta koja su potvrdjena u maticnoj opstini su sada poslata u "Dizburg", iako ne znamo sta to znaci, ali kazu da se sada tamo ceka odobrenje, iako je odobrenje vec proslo kod lokalnog biroa za zaposljavanje. Poslodavac se licno angazovao za dobijanje radne dozvole. U pitanju je izvorni nemac, ako to uopšte ima neke privilegije.
Ako smo dobro razumeli posle tog drugog koraka trebalo bi verovatno da se dodje u ambasadu u Bgd. Da li smo dobro razumeli i da li je ovo nesto sto obecava, sobzirom da je u lokalnom birou dobijeno dobrenje, ili je to uobicajeno lako dobiti ali se na tom nekom drugom mestu dodje do odbijanja.
Ne znam da li ste me razumeli.
u svakom slucaju predstoji nam cekanje, a kako su njihovoj firmi rekli dve do tri nedelje, ali bi nam znaccilo ako neko zna na osnovu iskustva da li je ovo ohrabrujuce.
Hvala.

Pozdrav, prilikom zakazivanja termina za dobijanje vize naisao sam na ovu poruku:

"Stoga Vas molimo da odsada prilikom zakazivanja termina navedete datum izdavanja („Datum“) i referentni broj („Mein Zeichen“) preliminarne saglasnosti Savezne agencije za zapošljavanje|"

Da li iko zna kako mogu dobiti ovaj broj, to je nesto sto mi poslodavac salje, ili? Hvala!

Da, da znam nemacki sistem ispitivanja varova jer sam bio vec tamo preko detaschmana.

Onda probaj kod tih firmi za koje ste bili pod izvodjac. Čim ti niko ma mail ne šalje poziv za razgovor , verovatno ti cv ne valja. I ja sam preko kontigenta radio nekoliko godina i prešao za Nemce. Varioc je deficitarno u celom svetu ne samo u Nemackoj , sastavi dobar cv i pisma preporuke od bivših poslodavaca.

Koji posao je u pitanju mislim sta radis u Nemackoj i sta si sve nosio od papira u Ambasadi.
Pozdrav

Od dokumenata sam poneo sve sto pise na informatoru (lista neophodnih dokumenata) koji moraš da potpišeš i predaš u konzulatu. Nekad valja pročitati i sta pise na sajtu ambasade tamo je sve lepo objasnjeno a i kad dodje do promena zakona tu prvo objave.
Za zanimanje već sam pisao na ovom forumu , prelistaj malo ovde desetak stranica možda naletiš na neke korisne informacije i saznacesne samo koje je moje zanimanje već i iskustva drugih ljudi.

Poštovani,

Zanima me da li neko zna još neku agenciju sem Eurotrag-a , koja pomaže u skupljanju dokumentacije kao i popunjavanju zahteva za vizu u Beogradu ?

Unapred zahvalan

Biro1 preko puta starog nemačkog konzulata, 2 lokala pored eurotrag-a(starog) u bircaninovoj ulici. Maja se zove. Broj sam ostavio na prethodnim postovima ovde na forumu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back