Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Postovanje,novi sam na forumu,prvenstveno bih hteo da se zahvalim MID Healer-u koji je dao mnogo mnogo korisne informacije o svemu tome i vidim da je upucen i da se razume .... nebi da se ponavljam,unapred se izvinjavam ako sam propustio i nisam video da nege pise ...moje pitanje bi glasilo ,ako vec imam poslodavca u Nemackoj koji ima
firmu i zeli mene da povuce (iz Srbije) a kasnije i moju zenu i trenutno jedno dete,koje su sanse da dodju nakon koliko vremena? Moja neto plata ce iznositi 1500 eura s tim da cu par meseci biti kod prijatelja u stanu,dok ne iznajmim svoj,posle par meseci. i da li je to uopste idovoljno da se kaze za neki pocetak zivota u nemackoj...AKo moze #MidHealer da mi pomogne malo bio bih mu jako zahvalan.

Zdravo, izgleda da je doslo do promjene pravila. Dobio sam da mi je termin otkazan jer nisam naveo broj Zustimmunga od Bundesagentura, iako tad sistem nije to zahtjevao. Sada je obavezno pri registrovanju navesti datum i broj (Mein Zeichen) od Zustimmunga prilikom registrovanja termina.

Ja kad sam se registrovao,uneo sam samo Ime prezime i br pasosa,nije mi trazilo da navedem br Zustimmunga,sad cu i ja verovatno biti odbijen.

Postovanje,novi sam na forumu,prvenstveno bih hteo da se zahvalim MID Healer-u koji je dao mnogo mnogo korisne informacije o svemu tome i vidim da je upucen i da se razume .... nebi da se ponavljam,unapred se izvinjavam ako sam propustio i nisam video da nege pise ...moje pitanje bi glasilo ,ako vec imam poslodavca u Nemackoj koji ima
firmu i zeli mene da povuce (iz Srbije) a kasnije i moju zenu i trenutno jedno dete,koje su sanse da dodju nakon koliko vremena? Moja neto plata ce iznositi 1500 eura s tim da cu par meseci biti kod prijatelja u stanu,dok ne iznajmim svoj,posle par meseci. i da li je to uopste idovoljno da se kaze za neki pocetak zivota u nemackoj...AKo moze #MidHealer da mi pomogne malo bio bih mu jako zahvalan.

Boravišnu/radnu dozvolu tipa "bilo ko" dobijaš ti lično, dok tvoja porodica (žena, dete) moraju da traže takozvanu "vizu za spajanje porodice" (Familienzusammenführung).

Da bi tvoji dobili ovu vizu, potrebno je da ispunite par preduslova:

- Tvoja žena mora da položi test poznavanja nemačkog jezika na nivou bar A1 ("Start Deutsch 1"), u instituciji koju nemački konzulat priznaje (to su: Goethe Institut, Institut "Kolarac", Telc GmbH, ÖSD i TestDaF)

- Moraš da imaš obezbeđen stan (ili kuću) sa određenom minimalnom opremom i površinom. Za vas troje (ako dete ima manje od 6 godina), to je stan sa kuhinjom i kupatilom, i površinom od min. 34 kvadrata (12+12+10), mada se ovde toleriše do 10% "na dole", pa je oko 30 kvadrata već dovoljno (ne računajući terase, balkone, podrum i slično). Ako dete ima 6 godina ili više, onda se zahteva minimalna površina od 36 kvadrata, odnosno tolerisaće "na dole" do oko 33-34 kvadrata.

- Moraš da pokažeš da imaš dovoljna primanja za vas troje. Za ovo postoji posebna računica (ovo sam detaljno opisao u ovoj poruci u ovoj istoj temi), računica za tvoj primer je ispod.

Dakle, računica za ovaj Regelsatz, odnosno Regelbedarf (minimalne osnovne potrebe) za tvoj slučaj (2 odraslih i dete) ide ovako:

- Za odrasle se uzima da im je potrebno bar 368e mesečno (od 2017.)
- Za dete do 5 godina 237e, do 15 godina 311e, preko 15 godina kao i za odrasle

Za vas to iznosi 368+368+237 = 973e mesečno (ako je dete mlađe od 5 godina), odnosno 368+368+311 = 1.047e mesečno (ako je dete između 5 i 15 godina). Ali, ovo nije sve.

Na ovih 973e (1.047e) se onda dodaje vrednost zaista plaćene "tople kirije" (Warmmiete), odnosno kirije za stan plus dodatni troškovi (struja, grejanje, voda, kanalizacija, đubre, kablovski priključak, ...). Ovo se dokazuje ugovorom o izdavanju stana i eventualnim računima za plaćenu struju, grejanje i ostale komunalije, ako se plaćaju posebno, tj.ako je ugovor za stan samo na iznos "hladne kirije" (Kaltmiete).

U tvom slučaju, na zaradu od oko 1.500e neto mesečno (da li si ti siguran da je ovaj podatak tačan? Kolika brutto plata ti je ponuđena i u kojoj Pokrajini?) se još dodaje i dečiji dodatak za jedno dete (192e mesečno), pa je, shodno tome, vaš ukupan porodični dohodak oko 1.700e mesečno. Takođe, kada ti žena i dete budu u DE, onda si ti automatski u boljoj poreskoj klasi III (Steuerklasse), umesto klase I kada si sam u DE. To znači da će i tvoj neto dohodak porasti, odnosno odbici će biti manji. Tako da ovde možeš da računaš na nekih (otprilike) 150-200e više mesečno (pri plati od 1.500e neto u klasi I) kada budeš u klasi III.

To znači da tvoja "topla kirija" ne sme da bude viša od oko 720e (dete mlađe od 5 godina), odnosno oko 650e (ako je dete između 5 i 15 godina starosti), da ne bi prešao granicu tvog dohotka (Regelbedarf 973e plus topla kirija 720e = 1.693e, odnosno Regelbedarf 1.047e plus topla kirija 650e = 1.697e). Naravno, za preporuku je da tople kirije ne budu baš ovako knap na granici kako sam ja u ovoj računici predstavio.

Što se tiče pitanja "kada mogu da dođu", odgovor je - odmah :mrgreen:

Odnosno, odmah čim skupite dokumente/dokaze za ova tri preduslova navedena gore (test A1, odgovarajući stan, odgovarajuća primanja). Naravno, dobijanje termina i obrada u konzulatu traju određeno vreme, tako da je ovo "odmah" relativno. Ali, osim skupljanja dokumenata i polaganja ispita, nema drugih prepreka ili rokova za traženje vize za spajanje porodice.

Dobra stvar je i činjenica da, čim dobije ovu vizu, tvoja supruga može bez ograničenja da se zaposli u Nemačkoj, i to bez ovog "mora da ostane bar 2 godine neprekidno kod istog poslodavca na istom radnom mestu" ograničenja koje imaš ti, odnosno tvoja boravišna/radna dozvola :)

Poslednja izmena:
Imam pitanje povodom boravisne vize odnosno radne posto nisam uspeo pronaci slucaj kao moj.
Dobio sam vizu: spajanje porodice na 3 meseca. E sad mene zanima posto sam vec u nemackoj kako i sta trebam uraditi da dobijem boravisnu odnosno radnu dozvolu na duzi period. Supruga mi je zaposljena za stalno i ona je clan eu odnosno bugarski drzavljanin. Sad ja sam dobio vizu: Mult . FAMILIENANGEHÖRIGER EINES FREIZÜGIGKEITSBERECHTIGTEN UNIONSBÜRGERS GEM.& 3 FREIZÜGG/EU . E sam mene zanima i jos imam li pravo raditi sa tom vizom i kako dalje zatraziti boravisnu a ujedno i radnu vizu. Nalazim se na podruciju bavarske. Unapred hvala! ???

Cao svima,

imam pitanje za MIDHealer-a, kada se predaje za plavu kartu jedna od stavki je Izvod iz privrednog registra Nemačke. Da li je ovo neophodno (vidim da pise sa strane da se time može ubrzati proces ali ne pise kao za osiguranje "po potrebi" pa bih rekla da je obavezno. S druge strane ne verujem da bi meni firma dala bilans primanja i rashoda)? Hvala unapred :)

Поздрав свима. Овако, добио сам визу на 6 месеци, пријављен сам у фирми која је у Франкфурту али у њој не радим, само су ми направљени папири преко фирме. Потребно ми је било да се пријавим негде у близини Франкфурта како бих даље завршавао визу на 3 године. Пре неколико недеља пријавио сам се на стан у близини Франкфурта и тражили су ми потврду да радим у тој фирми да би ми продужили визу на 3 године а пошто ја не могу да добијем ту потврду јер не радим у тој фирми, шта даље да радим како бих могао да продужим визу ? Рекли су ми уколико не доставим ту потврду да ће ми поништити визу и морам се вратити за Србију.

Pozdrav svim clanovima

Jako korisne informacije mogu da se procitaju ovde.

IMAM PROBLEM
Citam sva ova pitanja oko dozvole termina cekanja i cekanja i sve sam kroz to prosao...sad sam dosao do toga da sam sve uredno predao za vizu,sem papira da je firma registrovana u nemacku....trebao sam tog dana da im dostavim ali poslodavca nisam mogao da kontaktiram....poslodavac je posalo njima direktno na mail...predao sam 07.07 i jos uvek nisam dobio odgovor...da li to znaci da cekam odbijanje ili ima jos neka nada....ako ima neko slicna iskustva nek javi...ili gde mogu da se obratim(poslodavac ili ja ) da dobijemo neku informaciju

Hvala unapred

Medicinski tehnicar. Nakon sto mi je Zustimmung kasnio 3 meseca, registrovao se na sajtu nemacke ambasade za "vizu sa odobrenjem" 15.06. Dobio samo potvrdni mail da cu da budem obavesten o terminu. Jos uvek nisam dobio nikakvu informaciju/mail od ambasade nakon 50+ dana

Nakon 15 dana trebali bi da ti jave kad ti je termin....pogledaj u spam da li nema nesto...ako toliko dugo nisi dobio odgovor(pod uslovom da si registrovao kako treba)onda im pisi na sve moguce mejlove..provereno upali :)))

Ja čekam od 20.06, bilo je još forumaša koji su predali u slično vrijeme,tako da po svemu sudeći 15 dana za dobijanje termina je prošlost. Čeka se mnogo duže.

Ja pricam iz mog licnog iskuatva 20.04 sam se registrovao i 05.05 Sam dobio mail da mi je termin zakazan za 07.07...tako je bilo u 5 mesecu....a i tada je pisalo da od datuma registracije do datuma potvrde termina okvirno traje 14 dana

Dobar dan gospodo. Imam jedno pitanje vezano za spajanje porodice preko deteta. Zena i ja smo vencani u Srbiji,zena ima nemacku trajnu vizu i dete nam je rodjeno u nemackoj u Dortmundu. Dete je dobilo drzavljanstvo nemacko samim tim i pasos. Zena je na trudnickom bolovanju do 1 novembra, posle pocinje da radi. Radice krace radno vreme, samim tim joj je i plata manja. Da li neko zna proceduru, koliko novca je potrebno da me izdrzava, dok ne nadjem posao. I da li ce me odbiti mozda za vizu???

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back