Postovanje,novi sam na forumu,prvenstveno bih hteo da se zahvalim MID Healer-u koji je dao mnogo mnogo korisne informacije o svemu tome i vidim da je upucen i da se razume .... nebi da se ponavljam,unapred se izvinjavam ako sam propustio i nisam video da nege pise ...moje pitanje bi glasilo ,ako vec imam poslodavca u Nemackoj koji ima
firmu i zeli mene da povuce (iz Srbije) a kasnije i moju zenu i trenutno jedno dete,koje su sanse da dodju nakon koliko vremena? Moja neto plata ce iznositi 1500 eura s tim da cu par meseci biti kod prijatelja u stanu,dok ne iznajmim svoj,posle par meseci. i da li je to uopste idovoljno da se kaze za neki pocetak zivota u nemackoj...AKo moze #MidHealer da mi pomogne malo bio bih mu jako zahvalan.
Boravišnu/radnu dozvolu tipa "bilo ko" dobijaš ti lično, dok tvoja porodica (žena, dete) moraju da traže takozvanu "vizu za spajanje porodice" (
Familienzusammenführung).
Da bi tvoji dobili ovu vizu, potrebno je da
ispunite par preduslova:
- Tvoja žena mora da
položi test poznavanja nemačkog jezika na nivou bar A1 (
"Start Deutsch 1"), u instituciji koju nemački konzulat priznaje (to su:
Goethe Institut, Institut "Kolarac", Telc GmbH, ÖSD i TestDaF)
- Moraš da imaš
obezbeđen stan (ili kuću) sa određenom minimalnom opremom i površinom. Za vas troje (ako dete ima manje od 6 godina), to je stan sa kuhinjom i kupatilom, i
površinom od min. 34 kvadrata (12+12+10), mada se ovde toleriše do 10% "na dole", pa je oko 30 kvadrata već dovoljno (ne računajući terase, balkone, podrum i slično). Ako dete ima 6 godina ili više, onda se zahteva minimalna površina od 36 kvadrata, odnosno tolerisaće "na dole" do oko 33-34 kvadrata.
- Moraš da pokažeš da imaš
dovoljna primanja za vas troje. Za ovo postoji posebna računica (ovo sam
detaljno opisao u ovoj poruci u ovoj istoj temi), računica za tvoj primer je ispod.
Dakle, računica za ovaj
Regelsatz, odnosno
Regelbedarf (minimalne osnovne potrebe) za tvoj slučaj (2 odraslih i dete) ide ovako:
- Za odrasle se uzima da im je potrebno bar 368e mesečno (od 2017.)
- Za dete do 5 godina 237e, do 15 godina 311e, preko 15 godina kao i za odrasle
Za vas to iznosi 368+368+237 = 973e mesečno (ako je dete mlađe od 5 godina), odnosno 368+368+311 = 1.047e mesečno (ako je dete između 5 i 15 godina). Ali, ovo nije sve.
Na ovih 973e (1.047e) se onda dodaje vrednost zaista plaćene "tople kirije" (
Warmmiete), odnosno kirije za stan plus dodatni troškovi (struja, grejanje, voda, kanalizacija, đubre, kablovski priključak, ...). Ovo se dokazuje ugovorom o izdavanju stana i eventualnim računima za plaćenu struju, grejanje i ostale komunalije, ako se plaćaju posebno, tj.ako je ugovor za stan samo na iznos "hladne kirije" (
Kaltmiete).
U tvom slučaju, na zaradu od oko 1.500e neto mesečno (da li si ti siguran da je ovaj podatak tačan? Kolika brutto plata ti je ponuđena i u kojoj Pokrajini?) se još dodaje i dečiji dodatak za jedno dete (192e mesečno), pa je, shodno tome, vaš ukupan porodični dohodak oko 1.700e mesečno. Takođe, kada ti žena i dete budu u DE, onda si ti automatski u boljoj poreskoj klasi III (
Steuerklasse), umesto klase I kada si sam u DE. To znači da će i tvoj neto dohodak porasti, odnosno odbici će biti manji. Tako da ovde možeš da računaš na nekih (otprilike) 150-200e više mesečno (pri plati od 1.500e neto u klasi I) kada budeš u klasi III.
To znači da tvoja "topla kirija" ne sme da bude viša od oko 720e (dete mlađe od 5 godina), odnosno oko 650e (ako je dete između 5 i 15 godina starosti), da ne bi prešao granicu tvog dohotka (Regelbedarf 973e plus topla kirija 720e = 1.693e, odnosno Regelbedarf 1.047e plus topla kirija 650e = 1.697e). Naravno, za preporuku je da tople kirije ne budu baš ovako knap na granici kako sam ja u ovoj računici predstavio.
Što se tiče pitanja "kada mogu da dođu", odgovor je - odmah
Odnosno, odmah čim skupite dokumente/dokaze za ova tri preduslova navedena gore (test A1, odgovarajući stan, odgovarajuća primanja). Naravno, dobijanje termina i obrada u konzulatu traju određeno vreme, tako da je ovo "odmah" relativno. Ali, osim skupljanja dokumenata i polaganja ispita, nema drugih prepreka ili rokova za traženje vize za spajanje porodice.
Dobra stvar je i činjenica da, čim dobije ovu vizu, tvoja supruga može bez ograničenja da se zaposli u Nemačkoj, i to bez ovog "mora da ostane bar 2 godine neprekidno kod istog poslodavca na istom radnom mestu" ograničenja koje imaš ti, odnosno tvoja boravišna/radna dozvola