Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svima,
prvo da se zahvalim svim aktivnim članovima, posebno onima koji opisuju iskustva koja koriste nama drugima koji smo u procesu. Ja ću svakako biti jedan od njih i opisati svoje iskustvo sa vizom kada završim proces, nadam se - uspješno.
Kod mene je situacija sljedeća: našao sam poslodavca, stigao mi je ugovor i izdata mi je Saglasnost o radnoj dozvoli. Dakle, papirologija za vizu je spremna.
Poslao sam zahtjev za termin 20.06. Stiglo mi je obavještenje, kao i svima, da sam na listi čekanja i da ću biti obaviješten. Danas je 6.7. što znači da sam već ušao u treću sedmicu čekanja. Da li treba da se zabrinem i reagujem ili je to sada standardno odugovlačenje od strane ambasade zbog velikog pritiska nas ekonomskih izbjeglica i godišnjih odmora? Iščitavajući forum nekako sam stekao utisak da bih trebao dobiti odgovor od ambasade u roku od 2 sedmice...
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i komentarima.

MidHealer pomenuo si da ako sam vec u Nemackoj mogu da podnesem tamo za vizu pa mozes li mi pojasniti to malo?
Dakle recimo da ja imam dozvolu od agencije za rad,imam sertifikat,ugovor sve.I vec sam u Nemackoj.Sta dalje?
Sluzba za strance ili? Ovo mi je bas bitno.

I pitanje broj 2 ako je moguce predati tamo.Da li ja za to vreme dok je proces dobijanja vize mogu da ostanem u Nemackoj ili sam duzan opet da postujem 90/180 pravilo? Postoji li neka potvrda s kojom mogu boraviti do resenja,slicno kao ovi sa azilom?
Hvala unapred care.

Pozdrav svima,
prvo da se zahvalim svim aktivnim članovima, posebno onima koji opisuju iskustva koja koriste nama drugima koji smo u procesu. Ja ću svakako biti jedan od njih i opisati svoje iskustvo sa vizom kada završim proces, nadam se - uspješno.
Kod mene je situacija sljedeća: našao sam poslodavca, stigao mi je ugovor i izdata mi je Saglasnost o radnoj dozvoli. Dakle, papirologija za vizu je spremna.
Poslao sam zahtjev za termin 20.06. Stiglo mi je obavještenje, kao i svima, da sam na listi čekanja i da ću biti obaviješten. Danas je 6.7. što znači da sam već ušao u treću sedmicu čekanja. Da li treba da se zabrinem i reagujem ili je to sada standardno odugovlačenje od strane ambasade zbog velikog pritiska nas ekonomskih izbjeglica i godišnjih odmora? Iščitavajući forum nekako sam stekao utisak da bih trebao dobiti odgovor od ambasade u roku od 2 sedmice...
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i komentarima.

Ja sam se registrovala 26.06 i isto tako jos uvek nema odgovora. Ljudi su ranije pricali ceka se 1-2 nedelje na dogovor.

Ja sam se registrovala 26.06 i isto tako jos uvek nema odgovora. Ljudi su ranije pricali ceka se 1-2 nedelje na dogovor.

Onda bismo nas dvoje trebali dobiti obaveštenje u nekom sličnom periodu. Bilo bi dobro kad bi neko ko je nedavno aplicirao za termin, obavestio nas koliko se čekalo. Iskreno se nadam da ću biti obavešten tokom ove sedmice, inače ću se ozbiljnije zabrinuti. Svakako napišem kada me obaveste (ako me obaveste:)

Onda bismo nas dvoje trebali dobiti obaveštenje u nekom sličnom periodu. Bilo bi dobro kad bi neko ko je nedavno aplicirao za termin, obavestio nas koliko se čekalo. Iskreno se nadam da ću biti obavešten tokom ove sedmice, inače ću se ozbiljnije zabrinuti. Svakako napišem kada me obaveste (ako me obaveste:)

Javljam i ja cim dodje do nekog razvoja situacije.

MidHealer pomenuo si da ako sam vec u Nemackoj mogu da podnesem tamo za vizu pa mozes li mi pojasniti to malo?
Dakle recimo da ja imam dozvolu od agencije za rad,imam sertifikat,ugovor sve.I vec sam u Nemackoj.Sta dalje?
Sluzba za strance ili? Ovo mi je bas bitno.

I pitanje broj 2 ako je moguce predati tamo.Da li ja za to vreme dok je proces dobijanja vize mogu da ostanem u Nemackoj ili sam duzan opet da postujem 90/180 pravilo? Postoji li neka potvrda s kojom mogu boraviti do resenja,slicno kao ovi sa azilom?
Hvala unapred care.

(Pozitivan) odgovor na ova pitanja bukvalno zavisi od dobre volje službenika u tvom lokalnom Ausländeramt-u. Ako su loše volje ili pretrpani (recimo, veliki grad sa puno stranaca, puno izbeglica smešteno u blizini i slično), onda je sva prilika da će ti reći da to sve moraš da obaviš u konzulatu matične zemlje. Ako nisu pretrpani i imaju volje, oni to mogu tebi bez problema da odrade.

Što se tiče ostanka u Nemačkoj dok čekaš na birokratiju - sve dok nemaš oficijelno neku vrstu boravišne dozvole, aktivno je ono što imaš, a to je bezvizni režim i samim tim, za tebe važi 90-180 pravilo. "Potvrda za boravak" se zapravo zove Duldung, ali ti ne bi preporučio da ideš ovim putem, jer procedura za izdavanje Duldunga traje (bar) koliko i procedura za dobijanje boravišne dozvole, a i inače možeš da dobiješ ili boravišnu dozvolu ili Duldung - a tvoj cilj je, naravno, boravišna dozvola. Takođe, ne zaboravi da, do dobijanja boravišne dozvole, nemaš pravo da radiš, pa (ako radiš), onda je to na crno - pripazi da se ne izlaneš pred Ausländeramt-om slučajno :whistling:

U svakom slučaju, nema apsolutno nikakve prepreke niti loše posledice da pokušaš da za boravišnu dozovlu predaš u lokalnom Ausländeramt-u, najgore što može da ti se desi je da jednostavno kažu, ne, žao nam je, morate da predate papire u konzulatu u Beogradu.

(Pozitivan) odgovor na ova pitanja bukvalno zavisi od dobre volje

službenika u tvom lokalnom Ausländeramt-u. Ako su loše volje ili pretrpani (recimo, veliki grad sa puno stranaca, puno izbeglica smešteno u blizini i slično), onda je sva prilika da će ti reći da to sve moraš da obaviš u konzulatu matične zemlje. Ako nisu pretrpani i imaju volje, oni to mogu tebi bez problema da odrade.

Što se tiče ostanka u Nemačkoj dok čekaš na birokratiju - sve dok nemaš oficijelno neku vrstu boravišne dozvole, aktivno je ono što imaš, a to je bezvizni režim i samim tim, za tebe važi 90-180 pravilo. "Potvrda za boravak" se zapravo zove Duldung, ali ti ne bi preporučio da ideš ovim putem, jer procedura za izdavanje Duldunga traje (bar) koliko i procedura za dobijanje boravišne dozvole, a i inače možeš da dobiješ ili boravišnu dozvolu ili Duldung - a tvoj cilj je, naravno, boravišna dozvola. Takođe, ne zaboravi da, do dobijanja boravišne dozvole, nemaš pravo da radiš, pa (ako radiš), onda je to na crno - pripazi da se ne izlaneš pred Ausländeramt-om slučajno :whistling:

U svakom slučaju, nema apsolutno nikakve prepreke niti loše posledice da pokušaš da za boravišnu dozovlu predaš u lokalnom Ausländeramt-u, najgore što može da ti se desi je da jednostavno kažu, ne, žao nam je, morate da predate papire u konzulatu u Beogradu.

Bojim se da to nije tacno.
U istoj situaciji sam bila i nisam uspela u Ausländeramt-u da dobijem vizu. Svima nama koji dolazimo iz non EU je potrebna ulazna viza da bismo radili.
Ja sam probala u Bavarskoj da dobijem vizu ali su me uputili u konzulat u zemlju porekla.
Zvala sam glavni Ausländeramt u Minhenu i isti odgovor sam dobila. Onda sam konsultovala dva advokata koji su mi isto to rekli.
E sada mozda je to teoretski moguce u nekoj pokrajini ali u Bavarskoj svakako nije.

Bojim se da to nije tacno.
U istoj situaciji sam bila i nisam uspela u Ausländeramt-u da dobijem vizu. Svima nama koji dolazimo iz non EU je potrebna ulazna viza da bismo radili.
Ja sam probala u Bavarskoj da dobijem vizu ali su me uputili u konzulat u zemlju porekla.
Zvala sam glavni Ausländeramt u Minhenu i isti odgovor sam dobila. Onda sam konsultovala dva advokata koji su mi isto to rekli.
E sada mozda je to teoretski moguce u nekoj pokrajini ali u Bavarskoj svakako nije.

Da, o tome i pričam - u nekom Ausländeramt-u je to možda moguće, a sasvim sigurno nije moguće u velikim gradovima ili opterećenim sredinama sa puno stranaca i izbeglica.

U svakom slučaju, kao što rekoh - može da pita u lokalnom Ausländeramt-u. Osim što mu mogu reći da se obrati konzulatu u zemlji porekla, neće imati negativnih posledica, a barem je probao.

Da li bi neko mogao da mi pomogne :(

Imam potpisan ugovor sa poslodavcem u Nemackoj(Baden Würtenberg),takodje imam i garantni list od rodjaka koji su drzavljani Nemacke(da oni garantuju za mene,bilo sta da se desi),i potvrdu od Biroa za strance,da necu traziti socijalnu pomoc od drzave Nemacke.U ugovoru pise da pocinjem da radim 01.08.2017. Poslali su me u Srbiju da uradim radnu vizu,jer navodno po novom zakonu to ne moze da se odradi tamo.Kontaktirala sam neku agenciju,gde mi je zena vrlo ljubazno,i detaljno objasnila da se radna dozvola dobija u Nemackoj.SKROZ SU ME ZABUNILI,TAKO DA TEK SAD NISTA NE RAZUMEM :( Ako je neko imao slican slucaj,bila bih mu zahvalna ako bi mi odgovorio kako da resi ovaj problem.

Unapred hvala

Da li bi neko mogao da mi pomogne :(

Imam potpisan ugovor sa poslodavcem u Nemackoj(Baden Würtenberg),takodje imam i garantni list od rodjaka koji su drzavljani Nemacke(da oni garantuju za mene,bilo sta da se desi),i potvrdu od Biroa za strance,da necu traziti socijalnu pomoc od drzave Nemacke.U ugovoru pise da pocinjem da radim 01.08.2017. Poslali su me u Srbiju da uradim radnu vizu,jer navodno po novom zakonu to ne moze da se odradi tamo.Kontaktirala sam neku agenciju,gde mi je zena vrlo ljubazno,i detaljno objasnila da se radna dozvola dobija u Nemackoj.SKROZ SU ME ZABUNILI,TAKO DA TEK SAD NISTA NE RAZUMEM :( Ako je neko imao slican slucaj,bila bih mu zahvalna ako bi mi odgovorio kako da resi ovaj problem.

Unapred hvala

Kako je već par puta objašnjeno ovde u thread-u, postoje 3 moguće boravišne/radne dozvole koje mogu da se dobiju: "Bilo ko, bilo kakvo radno mesto", "Deficitarna zanimanja" i "Plava Karta"

Nisi napisala o kakavom radnom mestu se radi, te evo ukratko šta ti je (bezuslovno) neophodno za svaku od njih:

1. Tip boravišne dozvole "bilo ko, bilo kakav posao". Za ovu boravišnu/radnu dozvolu ti je potreban:

- ugovor sa nemačkim poslodavcem

- potvrda od lokalnog (u odnosu na sedište tvog budućeg poslodavca, odnosno tvoje buduće radno mesto) Arbeitsamt-a (Biroa za rad i zapošljavanje) da nema EU građana zainteresovanih za to radno mesto, te da je tvoj ugovor u skladu sa lokalnim prosekom za to zanimanje (plaćanje, slobodni dani, radno vreme, uslovi rada...)

2. Tip "deficitarna zanimanja". Potrebno je:

- Diploma (potvrda/certifikati o završenom školovanju za zanimanje X

- Ugovor sa nemačkim poslodavcem

- Zanimanje X mora biti na tzv. "beloj listi" deficitarnih zanimanja, lista se ažurira svakih 3-6 meseci

- Dokazano višegodišnje radno iskustvo u tom zanimanju X (radna knjižica, potvrde, certifikati...)

- Za neka zanimanja potrebna je i nostrifikacija diploma i certifikata u Nemačkoj (košta par stotina Evra i par nedelja čekanja)

- Položen nemački na nivou bar B1 (Goethe Institut i sl.)

3. Tip "Plava Karta". Potrebno je:

- Univerzitetska diploma minimalnog nivoa A3, sa rangom škole i diplome H+ (anabin)

- Ugovor sa nemačkim poslodavcem

- Za diplomu i radno mesto (osim za MINT i lekare), plata od min. 50.800e/godišnje (bruto, naravno).

- Za diplomu i radno mesto za lekare ili iz MINT područja (Mathematik, Informatik, Naturwissenschaften, Technik (Ingenieur)) zanimanja, plata od min. 39.624e

- Položen nemački na nivou bar B1 (Goethe Institut i sl.)

Boravišnu/radnu dozvolu tipa "Plava Karta" možeš da dobiješ i direktno u Nemačkoj, za ostala dva tipa moraš, po pravilu, da podneseš zahtev u nemačkom konzulatu u Beogradu.

Garantni list od strane rođaka ti nije potreban, niti ti može pomoći u dobijanju bilo koje od pomenutih boravišnih/radnih dozvola.

Poslednja izmena:
Jel, @MidHealer, a u koju grupu bih upao onda ja kao zavarivač, u grupu bilo ko ili def. zanimanja ili je svejedno, jer negde piše i da je za grupu "def. zanimanja" potreban dokaz da nema nikoga iz EU za to radno mesto. Ili sam ja to pogrešno razumeo...

Kao zavarivač, ti bi mogao da pokušaš da dobiješ boravišnu dozvolu na osnovu toga što je to zanimanje na listi "deficitarna zanimanja".

Ali...

Za boravišnu/radnudozvolu tipa "deficitarna zanimanja" ti treba i dokaz da imaš (višegodišnje) radno iskustvo kao zavarivač, i položen nemački na nivou B1, kao i eventualna nostrifikacija diplome o završenom školovanju za zavarivača, kao i pripadajućih certifikata u Nemačkoj. Za deficitarna zanimanja nema provere da li je neko zainteresovan za to mesto od strane Arbeitsamt-a.

Mnogo lakše je dobiti boravišnu/radnu dozvolu tipa "bilo ko", jer tu ti treba samo potpisan ugovor o radnom mestu i pomenuta potvrda od Arbeitsamt-a, ali zato ti ne treba polaganje nemačkog (čak ni na nivu A1), niti ti treba radno iskustvo u poslu za koji si potpisao ugovor, niti nostrifikacija.

Kao zavarivač, ti bi mogao da pokušaš da dobiješ boravišnu dozvolu na osnovu toga što je to zanimanje na listi "deficitarna zanimanja".

Ali...

Za boravišnu/radnudozvolu tipa "deficitarna zanimanja" ti treba i dokaz da imaš (višegodišnje) radno iskustvo kao zavarivač, i položen nemački na nivou B1, kao i eventualna nostrifikacija diplome o završenom školovanju za zavarivača, kao i pripadajućih certifikata u Nemačkoj. Za deficitarna zanimanja nema provere da li je neko zainteresovan za to mesto od strane Arbeitsamt-a.

Mnogo lakše je dobiti boravišnu/radnu dozvolu tipa "bilo ko", jer tu ti treba samo potpisan ugovor o radnom mestu i pomenuta potvrda od Arbeitsamt-a, ali zato ti ne treba polaganje nemačkog (čak ni na nivu A1), niti ti treba radno iskustvo u poslu za koji si potpisao ugovor, niti nostrifikacija.
uh pa to je za mene kvadratura kruga... sa jedne strane nije problem sertifikovanje atesta za opciju deficitarna zanimanja ali opet ne znam koliki je zahtev za iskustvo na poslovima, ja ga imam ali nije sve upisano u radnu knjizicu... a i problem je B1, dobro nije bas toliki jer imam neko znanje ali ipak...
bilo koji posao je bolje resenje ali tesko je upasti jedini pored radnika cele EU

Dobro, i recimo pronadjem poslodavca, kako sa njim da dogovorim kojim ce nacinom on mene da potrazuje

Pozdrav,

Da li je neko u poslednje vreme dobio termin za vizu? Ja sam se registrovao 19.06. i dobio povratni mail da cu biti obavesten o tacnom datumu. Medjutim, proslo je vec dosta vremena i nikakvog odgovora nema. Da li je neko u slicnoj situaciji?

Unapred zahvalan na odgovoru.

Ako si iole posvetio vremena forumu vidio bi da ima nas vec dvoje a sa tobom troje koji smo u slicnom vremenu poslali zahtev za termin. Niko za sada nije dobio odgovor. Ja sam poslao zahtev samo dan posle tebe. Tako da cekamo ko ce prvi dobiti povratnu informaciju. Nadam se da necemo cekati 3 meseca na dobijanje termina kako vec kruze informacije po forumu. Ja zaista ocekujem narednoh dana neki odgovor od ambasade.

Pozdrav svima,

naime, suprug je dobio dozvolu od Biroa za zaposljavanje i spremna sam da ga registrujem i cekamo termin...Jedino me zanima oko deteta ako iko zna..Plan je da dete podje sa njim pa sam naisla na neke nelogicnosti..Naike u formularu za podnosenje zahteva za radnu vizu pise na kraju necu citirati..ali... ukoliko zelite da UDJETE sa porodicom u nemacku morate i za njih podneti zahtev ....itd.. a oni podlezu zahtevu o spajanju porodice...a onda kada pogledate zahtev za spajanje porodice tamo stoji da morate da ispunite finajsijski uslov tj...tri platne liste...pitanje? kako UCI ako morate da imate 3 platne liste... Da li je neko bio u slicnoj situaciji i da li zna kako sa detetom podneti zahtev( naime sin ima7 godina i treba poci u skolu)

svima unapred zahvlana... i da se svima ispune ocekivanja!!!!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back