Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav,

U Srbiji sam u 4 mesecu dobio radnu vizu,došao u Nemacku,počeo da radim,ugovor mi traje godinu dana
Radna viza mi važi 6 meseci odnosno do 10 meseca
Početkom juna sam hteo sa idem da tražim dozvolu za boravak
Pitanje glasi:
Kako mi viza traje do 10 meseca,da li je rano da tražim dozvolu za privremen boravak imajući u vidu da ću imati da prilozis samo dve liste od plate,

Koliko uopšte treba da prodje vremena da bih mogao da tražim dozvolu za privremen boravak,sem dva obračuna od plate imam svu ostalu dokumentaciju

Treće koliko se placa kada se podnese zahtev kao i koliko se čeka da odobre privremen boravak

Četvrto, kako mi ugovor važi godinu dana do 4 meseca 2018.godine da li privremen boravak dobijam do tad ili duže,neko prica na 3 godine

Unapred hvala na odgovoru,

Mogu li da te pitam koliko si dugo cekao da ti kazu da je viza odobrena ? I kojim su te putem obavestili? Unapred hvala na odgovoru.

Mogu li da te pitam koliko si dugo cekao da ti kazu da je viza odobrena ? I kojim su te putem
obavestili? Unapred hvala na odgovoru.

Od momenta predavanja papira u ambasadi u Beogradu prošla su dva radna dana,treći dan su me telefonom obavestili da vizu mogu preuzeti
Uslov za tako kratak rok je da nisi nikad boravio i radio u Nemačkoj, ako jesi onda treba 7-10 dana

nisu
ne znam ni gde javljaju, da li na mail ili na te...
Tebe?

Nisu me jos zvali, mada sam ja danas pitala agenciju kako mogu proveriti zasto se toliko ceka i covek u agenciji mi je rekao da je to sve sad predato u auslenderbehörden u nemackoj i da sa njima treba priveriti. Tako da sam napisala email poslodavcu da li moze da zove odeljak za strance kako bi se ubrzao proces ako je to ikako moguce. Ovo je prosao 11 dan radni kako cekam.

Nije samo "nekad bilo", nego viza za traženje posla u Nemačkoj postoji i danas, i nikad nije ni ukidana, bez obzira na mogućnost da se turistički ostaje do 3 meseca kao građanin Srbije. Zašto i da ne postoji?

Na sajtu konzulata nemačke u Beogradu, viza za traženje zaposlenja je prva na listi: Vize za zapošljavanje, konzulat Nemačke u Beogradu.

Granica bruto plate za Blue Card trenutno iznosi 38.688 evra (za deficitarna zanimanja sa univ. diplomom, tipa lekari, programeri, itd), odnosno 49.600 evra za nedeficitarna zanimanja na univerzitetskom nivou.

Ovo ne važi za Blue Card niti važi za vize za deficitarna zanimanja (zanatlije i slično), za njih niti ima provere da li ima zainteresovanih Nemaca/građana EU, niti je potrebna saglasnost Arbeitsamt-a (osim u smislu "prosečnih" uslova ugovora o radu.

Ne, naprotiv.

- Za Blue Card je dovoljno da nađeš posao za koji je potrebna univerzitetska diploma. NIkakvi "vrhunski umovi u svojoj oblasti" nisu potrebni,

- Za deficitarna zanimanja tipa specijalizovane zanatlije, medicinski radnici i slično, ide se na vizu koja je i predviđena upravo za ova deficitarna zanimanja, i tu je potrebno imati odgovarajuće formalno obrazovanje. Za neke postoji i propisan nivo nemačkoj jezika. To su zanimanja tipa električar, mehatroničar, vodovod, kanalizacija, klima uređaji, metalci, itd., nikakva svemirska zanimanja.

- Za sva ostala zanimanja, dovoljno je naći posao i dobiti potvrdu od Arbeitsamt-a da nema drugih zainteresovanih za to radno mesto. Nema drugih preduslova, ni formalno obrazovanje nije bitno, ni poznavanje jezika, ništa. Samo ugovor za posao i potvrda od Arbeitsamt-a.

I to je to - praktično bilo ko može da dobije boravišnu/radnu vizu, a ne samo nekakvi "vrhunski" ili "doktori inženjeri i IT". Ko te to slagao? :think:

Dakle, prvo se pravilno informiši o mogućnostima pre nego što kreneš da širiš poluistine i neistine ovde.

Prije nego što počneš držati slovo drugima, bolje bi bilo da ne daješ ljudima lažnu nadu jer to što je 'dovoljno' nije lako ostvarivo jer da jeste, već do sada bi čitava Srbija bila u Njemačkoj.

Dakle, bilo da je neko došao turistički, bilo putem 'vize za traženje posla' koja se tu pominje, on ne stiče nikakve pogodnosti na Arbeitsamtu što je bilo inicijalno pitanje. Na njemu je da nađe poslodavca, a od Arbeitsamta će dobiti dva papira koje mora poslodavac da ispuni. Isto važi i ako je Blaue Karte u pitanju, dakle sam mora naći poslodavca.

Blaue Karte se ne daje tek tako, čak ni traženim zanimanjima. Viđao sam doktore iz Srbije koji preživljavaju čisteći na crno zato što ne poznaju jezik i ne mogu naći posao. Ne kažem da je nemoguće dobiti, ali posao koji zahtjeva univerzitetsku diplomu nije lako dobiti, iz niza razloga. Tačno je da se Vorrangprüfung ne odnosi na Blaue Karte ali treba pomenuti da Blaue Karte ne predviđa i npr. spajanje porodice. Njemačka izdaje oko 15.000 Blauekarten godišnje i to je zanemarivo u odnosu na broj radnika koji dolazi putem regularne radne vize.

Vorrangprüfung nije lako dobiti i to nije tek tako, iz razloga što je isti ukinut izbjeglicama. Iz tog razloga se broj odbijenica povećao sa 40.000 prije 2-3 godine na 220.000 prošle godine - a to su uglavnom naši, koji nemaju EU pasoš.

Nemojmo se lagati i misliti da je posao lako dobiti bez poznavanja jezika. Čak i na pilani ako radiš moraš znati osnove. Što ideš više, to znanje mora biti bolje. Dakle iako nije zakonski uslov, praktično jeste što znači da osobe koje nemaju EU pasoš i ne znaju jezik, vrlo vrlo teško će naći bilo kakav legalan posao (tj. poslodavca). Sa engleskim se može u nekim strukama (IT, bankarstvo), ali to je više izuzetak nego pravilo.

Dobar dan!Dali moze neko da mi odgovori?Aplicirala sam za boravisni -radnu vizu 11.05 Jos uvek mi nista nejavljaju za Termin.Dali neko zna sta se desava.pozdrav
Prije nego što počneš držati slovo drugima, bolje bi bilo da ne daješ ljudima lažnu nadu jer to što je 'dovoljno' nije lako ostvarivo jer da jeste, već do sada bi čitava Srbija bila u Njemačkoj.

Dakle, bilo da je neko došao turistički, bilo putem 'vize za traženje posla' koja se tu pominje, on ne stiče nikakve pogodnosti na Arbeitsamtu što je bilo inicijalno pitanje. Na njemu je da nađe poslodavca, a od Arbeitsamta će dobiti dva papira koje mora poslodavac da ispuni. Isto važi i ako je Blaue Karte u pitanju, dakle sam mora naći poslodavca.

Blaue Karte se ne daje tek tako, čak ni traženim zanimanjima. Viđao sam doktore iz Srbije koji preživljavaju čisteći na crno zato što ne poznaju jezik i ne mogu naći posao. Ne kažem da je nemoguće dobiti, ali posao koji zahtjeva univerzitetsku diplomu nije lako dobiti, iz niza razloga. Tačno je da se Vorrangprüfung ne odnosi na Blaue Karte ali treba pomenuti da Blaue Karte ne predviđa i npr. spajanje porodice. Njemačka izdaje oko 15.000 Blauekarten godišnje i to je zanemarivo u odnosu na broj radnika koji dolazi putem regularne radne vize.

Vorrangprüfung nije lako dobiti i to nije tek tako, iz razloga što je isti ukinut izbjeglicama. Iz tog razloga se broj odbijenica povećao sa 40.000 prije 2-3 godine na 220.000 prošle godine - a to su uglavnom naši, koji nemaju EU pasoš.

Nemojmo se lagati i misliti da je posao lako dobiti bez poznavanja jezika. Čak i na pilani ako radiš moraš znati osnove. Što ideš više, to znanje mora biti bolje. Dakle iako nije zakonski uslov, praktično jeste što znači da osobe koje nemaju EU pasoš i ne znaju jezik, vrlo vrlo teško će naći bilo kakav legalan posao (tj. poslodavca). Sa engleskim se može u nekim strukama (IT, bankarstvo), ali to je više izuzetak nego pravilo.

Ne manje od 2 meseca

- - - - - - - - - -

Nakon apliciranja za termin bi trebalo da Vas obaveste najkasnije za 14 dana. Nesto niste dobro odradili ako Vam od 11.05. nije stigao mail sa tacnim datumom.

Nije jedini slučaj, ja čekam od 10.5., prilikom registracije mi je stigao e-mail od ambasade u kojem stoji da će me obavjestiti o tačnom terminu.
Ne znam šta se tu ima dobro ili loše odraditi?

Postovani da li neko ima slicno iskustvo...imam vizu za ucenje nemackog jezika do nivoa b2 i viza mi vazi do oktobra. U medjuvremenu sam nasao posao u struci sa uslovima za plavu kartu. Da li mogu uopste da apliciram za radnu vizu jer nisam zavrsio kurs? Kako ide proces oko prekidanja sadasnje vize i apliciranja za novu? Hvala

Pozdrav!Kontaktirala sam juce odelenje za vizu i receno mi je da budem strpljiva za Termin ,jer je velika navala za predaju papira!Sto znaci da na sajtu ambasade vreme cekanja od 14 dana nije merill.Cim budem dobila mail sa datumom obavesticu.Pozzzz svima!

Super, hvala na info. Ja sam pokušao nekoliko puta da ih telefonski dobijem, ali bezuspješno.

Pozdrav!

Apliciram za radnu dozvolu i od dokumenata imam overenu saglasnost od agencije za zapošljavanje (Bundesagentur für Arbeit) i spremljen ugovor za rad. Industrija je IT (programer) i imam visokoškolsku diplomu.

Da li zakazujem "REGISTROVANJE/ LISTA CEKANJA ZA ZAPOSLENJE SA IZDATOM SAGLASNOŠCU OD SAVEZNE AGENCIJE ZA ZAPOŠLJAVANJE" ili "PLAVA KARTA i VISOKOKVALIFIKOVANI STRUCNJACI" termin?

Pozdrav!

Apliciram za radnu dozvolu i od dokumenata imam overenu saglasnost od agencije za zapošljavanje (Bundesagentur für Arbeit) i spremljen ugovor za rad. Industrija je IT (programer) i imam visokoškolsku diplomu.

Da li zakazujem "REGISTROVANJE/ LISTA CEKANJA ZA ZAPOSLENJE SA IZDATOM SAGLASNOŠCU OD SAVEZNE AGENCIJE ZA ZAPOŠLJAVANJE" ili "PLAVA KARTA i VISOKOKVALIFIKOVANI STRUCNJACI" termin?

Zavisi šta si dogovorio sa poslodavcem. Ako već imaš saglasnost od biroa onda je to ta prva opcija koju si naveo (dakle ne plava karta). Za plavu kartu ne treba saglasnost od biroa. Takođe za plavu kartu godišnja bruto plata mora biti oko 45.000 eur bruto (ne drži me tačno za iznos).

Pozdrav!

Piše ti na saglasnosti od Agencije za zapošljavanje po kom osnovu si dobio saglasnost.

E ovako, danas sam dobila pismo iz konzulata na kome na zalost pise da mi je zahtev za vizu odbijem iako sam imala i zustimmung. Naveli su da u nemackoj ima "domaceg" kadra koji bi mogao da vrsi pislove za koji sam ja aplicirala. Inace aplucirala sam za recepcionara u hotelu a u pismu pise da mi se ugovor ne slaze sa zustimmungom da na ugoboru pise za kuvara sti uopste nije tacno...da ne duzim imam li prava da podnesem zalbu i da li iko zna kako se ti radi i ima li od toga vajde? Unapred hvala

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back