Pozdrav,
Iscitao sam sve na ovoj temi, ali mog konkretnog problema nema.
E ovako, pre 3 meseca sam dosao u Nemacku preko vize za 6 meseci trazenja posla. Pre par dana sam se prijavio u zavod za zaposljavanje (Bundesamt für arbeit) i danas sam video 3 razlicite ponude za posao. Dve od arbasamta a 1 od Manpower agencije. 1 ponuda je bila za sezonske poslove, a druge dve za pomocne radnike u proizvodnji.
Moje pitanje je sledece: Da li ja imam pravo na te poslove?
Ja sam dosao preko fakultetske diplome i znam da imam pravo na plavu kartu, i to sam i rekao kad sam se prijavljivao u arbasamt, pa mi sad nije jasno otkud ove ponude. Meni je bitno da pocnem da radim, da li je to posao u struci ili ne mi je apsolutno nebitno. Sada cekam na zvanicni termin u arbasamtu, moraju jos nesto da pogledaju oko moje fakultetske diplome ( iako je na anabinu H+(drzavni fakultet)), pa cu i njih to tada pitati, ali eto cisto, ako neko ima nekakvih informacija, znacilo bi mi. Ne strpljiv sam, a ako mogu, hocu sto pre da pocnem da radim (treba zaraditi sve te silne milione).
Kao što je već nekoliko puta detaljno pisano ovde na forumu, postoje 3 mogućnosti za radnu/boravišnu vizu:
- Blue Card (univ. diploma, posao na univ. nivou sa platom od min. 38.688, odnosno 49.600 evra), B1 certifikat o znanju nemačkog jezika, bez provere da li ima zainteresoovanih Nemaca/građana EU za to radno mesto
- Deficitarna zanimanja sa "pozitivne liste (zanatlije i slično), B1 certifikat o znanju nemačkog jezika, bez provere da li ima zainteresoovanih Nemaca/građana EU za to radno mesto
- "Bilo ko" viza za "bilo kakav posao", nije potrebno znanje jezika, neophodna potvrda od Arbeitsamt-a da nema drugih zaiteresovanih za taj posao
E sad, ti verovatno dolaziš u obzir za boravišne/radne dozvole tipa "Blue Card" ili, u gorem slučaju, za "bilo ko" dozvolu.
Problem sa poslovima koji su ti ponuđeni je što ili nisu stalni (čitaj: ograničeni su vremenski - sezonski posao), ili nisu Blue Card poslovi (pomoćnik u proizvodnji).
Sad, za ove "pomoćnik" poslove
možeš da se prijaviš, bez problema, možeš (i trebaš) ugovor da potpišeš sa poslodavcem, ali to onda mora da ide na proveru u Arbeitsamt (da li ima Nemaca/građana EU koji su zaiteresovani za to radno mesto). Ako dobiješ potvrdu od Arbeitsamt-a da se oni slažu,
nema nikakve prepreke da na osnovu toga dobiješ radnu/boravišnu dozvolu (onu tipa "bilo ko, bilo šta, ako se Arbeitsamt slaže").
Jedino što još mora da bude ispunjeno je da je ugovor za taj "pomoćnik" posao ili
neograničen ili ograničen na min. 2 godine, jer je to preduslov za tu vrstu radne/boravišne dozvole. Problem je u tome što, ako poželiš da promeniš posao pre isteka ove 2 godine, moraš da prođeš celu proceduru za radnu/boravišnu dozvolu opet i kompletno.
To može da bude ok (odnosno željeno), ako u međuvremenu nađeš posao na Bluie Card nivou, onda jednostavno tražiš promenu tipa boravišne dozvole na licu mesta u Nemačkoj, bez ikakvih preduslova. Ako poželiš da promeniš posao na neki drugi od "bilo šta" poslova, onda mora cela procedura opet, sa sve saglasnošću Arbeitsamt-a, itd.