Dobar dan postovani,
Nasao sam poslodavca u Nemackoj bio na probe tag-u prosao, treba da potpisem ugovor i da mi uzmu zustimmung. Moje pitanje je sledece: Da li podnosim diplomau na anerkennung posto sam zavrsio visu masinsku, sa tom diplomom sam dobio posao. Posao je tehnicar crtanja u auto cad-u ( ne idem na soluciju blue card) vec obican posao ? Vrlo mi je bitna ova informacija ?
Posto tamo pise da sve kvalifikacije moraju da se priznaju u nemackoj.
Hvala unapred na odgovoru
Postovanje,
Iz mog iskustva pricam i za moju struku, za Cad crtaca ne znam. Kolega i ja potpisali ugovor sa nemackom firmom kolega nema nostrifikovanu diplomu , ja imam.
Meni satnica data kao nemackom radniku te struke (sa iskustvompreko 10 god.), a kolegi nije iako ima 8 godina iskustva rekli su mu da ako hoce da radi u struci i da ne bude pomocnik mora da nostrifikuje diplomu. Pricam o bruto plati sa iskustvom u struci u nemackoj za moju struku 2700-3200e bruto. Jer je bolje pocinjati kao profesionalac (ako imas iskustvo u struci), nego pomocnik (on je dobio 2200e bruto).
Za nostrifikaciju VSS se kontaktira anabin.kmk.org(to je u Bonu) , za srednje skole HWK( ima u svakom vecem gradu u nemackoj).
Bitna stvar a koju niko ne spominje je ta da prilikom produzenja radne dozvole i vize posle 2-3 godine treba da imas nostrifikovanu diplomu i da se proverava znanje jezika i opstih stvari o nemackoj tzv integracioni kurs, to pise na zvanicnim nemackim sajtovima za tu tematiku.
Sto se tice povratnog maila iz ambasade sa terminom za podnosenje zahteva , kolega je aplicirao prosle nedelje , dobio je odmah odgovor da je sve odradio i da ce mu javiti kad mu je termin. Kad to bude podelicu informaciju koliko traje .
Pre 2 meseca se cekalo max 10tak dana na odgovor i cekalo se 40tak dana za predaju.
Nadam se da sam bar malo pomogao.