Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobar dan treba mi informacija zbunjen sam malo oko potvrde o strucnoj kvalifikaciji ili evulaciji diplome. Nasao sam posao u Nemackoj potpisao ugovor sa poslodavcem vec cekam zustimmung samo i treba mi informacija da li moram moju diplomu sa vise da predam na anerkennung, posto sam zavrsio visu masinsku. Posao je tehnicar crtanja za klima sisteme i grejanje u auto cad-u. Ne znam da li ce mi to traziti u ambasadi, ili mogu sa prevodom diplome samo.
Hvala unapred na odgovoru

Dobar dan postovani,

Nasao sam poslodavca u Nemackoj bio na probe tag-u prosao, treba da potpisem ugovor i da mi uzmu zustimmung. Moje pitanje je sledece: Da li podnosim diplomau na anerkennung posto sam zavrsio visu masinsku, sa tom diplomom sam dobio posao. Posao je tehnicar crtanja u auto cad-u ( ne idem na soluciju blue card) vec obican posao ? Vrlo mi je bitna ova informacija ?
Posto tamo pise da sve kvalifikacije moraju da se priznaju u nemackoj.

Dobar dan postovani,

Nasao sam poslodavca u Nemackoj bio na probe tag-u prosao, treba da potpisem ugovor i da mi uzmu zustimmung. Moje pitanje je sledece: Da li podnosim diplomau na anerkennung posto sam zavrsio visu masinsku, sa tom diplomom sam dobio posao. Posao je tehnicar crtanja u auto cad-u ( ne idem na soluciju blue card) vec obican posao ? Vrlo mi je bitna ova informacija ?
Posto tamo pise da sve kvalifikacije moraju da se priznaju u nemackoj.

Postovanje,

Iz mog iskustva pricam i za moju struku, za Cad crtaca ne znam. Kolega i ja potpisali ugovor sa nemackom firmom kolega nema nostrifikovanu diplomu , ja imam.
Meni satnica data kao nemackom radniku te struke (sa iskustvompreko 10 god.), a kolegi nije iako ima 8 godina iskustva rekli su mu da ako hoce da radi u struci i da ne bude pomocnik mora da nostrifikuje diplomu. Pricam o bruto plati sa iskustvom u struci u nemackoj za moju struku 2700-3200e bruto. Jer je bolje pocinjati kao profesionalac (ako imas iskustvo u struci), nego pomocnik (on je dobio 2200e bruto).

Za nostrifikaciju VSS se kontaktira anabin.kmk.org(to je u Bonu) , za srednje skole HWK( ima u svakom vecem gradu u nemackoj).

Bitna stvar a koju niko ne spominje je ta da prilikom produzenja radne dozvole i vize posle 2-3 godine treba da imas nostrifikovanu diplomu i da se proverava znanje jezika i opstih stvari o nemackoj tzv integracioni kurs, to pise na zvanicnim nemackim sajtovima za tu tematiku.

Sto se tice povratnog maila iz ambasade sa terminom za podnosenje zahteva , kolega je aplicirao prosle nedelje , dobio je odmah odgovor da je sve odradio i da ce mu javiti kad mu je termin. Kad to bude podelicu informaciju koliko traje .
Pre 2 meseca se cekalo max 10tak dana na odgovor i cekalo se 40tak dana za predaju.

Nadam se da sam bar malo pomogao.

Danas sam imao razgovor u firmi odobren mi je posao ali sam poslat u zavod za zaposljavanje stranaca kako bih dobio dozvolu za rad zanima me sta je potrebno od dokumentacije? Unapred hvala!

Postovanje ,

Imate na sajtu Nemacke ambasade sta Vam treba pronadjite informator EWT022_262 vize/zaposljavanje/Zapošljavanje shodno članu 26. stav 2. Zakona o zapošljavanju.
Sve zavisi pod kojom ste alternativom , tj da li ste boravili pre u nemackoj ili ne.
Informator je dvojezican.

I treba da se popune i overe sa firminim pecatom ova dva formulara .

https://www3.arbeitsagentur.de/web/...dstbai420323.pdf?_ba.sid=L6019022DSTBAI420326

https://www3.arbeitsagentur.de/web/...dstbai454236.pdf?_ba.sid=L6019022DSTBAI454239

Pozdrav

Poslednja izmena:
Dobar dan zanima me ja sam vec u nemackoj imam auslendersku vizu koja mi uskoro istice I radna viza,prelazim u drugu firmu sve sam dogovorio I odobreno mi je sve Ali trebam da zakazem termin u ambasadi zanima me koliko se ceka I da li trebam znati nemacki?inace sam Elektricar po zanimanju I also sam vec prevedenu diplomu,pasos,vizu I prijavu boravka poslodavcu

Dobar dan!Dali je nekom ,zadnjih nedelju dana poslat mail za termin predaje dokumenata?Pozdrav svima!

Zdravo, izgleda da je doslo do promjene pravila. Dobio sam da mi je termin otkazan jer nisam naveo broj Zustimmunga od Bundesagentura, iako tad sistem nije to zahtjevao. Sada je obavezno pri registrovanju navesti datum i broj (Mein Zeichen) od Zustimmunga prilikom registrovanja termina.

Dakle moram se opet registrovati za termin.

Ja sam se registrovao 05.05. a 11.05 sam dobio odgovor i termin 03.08.
Registraciju sam obavio sa brojem zustimmunga posto postoje dve opcije,sa i bez.
Kao epilog neazurnosti ambasade poslodavac mi je zatrazio vracanje vec potpisanog ugovora i cekanje novog ako se i to nesto ne izjalovi....

Prije ovih izmjena su postojale dvije opcije, registracija sa i bez Zustimmunga.

Registrovao sam se sa opcijom sa Zustimmungom koji nisam u tom momentu imao (10.5, ali sam ga dobio za 7 dana).

Nije postojala opcija unosenja datuma i broja Zustimmunga vec samo ime, prezime, mail i broj pasosa.

Sada sam se ponovo registrovao sa unesenim podacima iz Zustimmunga i mogu da se nadam samo da ce poslodavac da ceka jos par mjeseci. Po svemu sudeci, oni koji se sada registruju ce imati termine u septembru.
Inace ne mora ugovor moze i obavezujuca ponuda za posao (Einstellungszusage-Verbindliches Arbeitsangebot).

Ja sam se registrovao 05.05. a 11.05 sam dobio odgovor i termin 03.08.
Registraciju sam obavio sa brojem zustimmunga posto postoje dve opcije,sa i bez.
Kao epilog neazurnosti ambasade poslodavac mi je zatrazio vracanje vec potpisanog ugovora i cekanje novog ako se i to nesto ne izjalovi....

Prije ovih izmjena su postojale dvije opcije, registracija sa i bez Zustimmunga.

Registrovao sam se sa opcijom sa Zustimmungom koji nisam u tom momentu imao (10.5, ali sam ga dobio za 7 dana).
Nije postojala opcija unosenja datuma i broja Zustimmunga vec samo ime, prezime, mail i broj pasosa. / U stvari, sad se sjecam, postojala je ta opcija, ali njeno popunjavanje nije bilo obavezno.

Sada sam se ponovo registrovao sa unesenim podacima iz Zustimmunga i mogu da se nadam samo da ce poslodavac da ceka jos par mjeseci. Po svemu sudeci, oni koji se sada registruju ce imati termine u septembru.
Inace ne mora ugovor moze i obavezujuca ponuda za posao (Einstellungszusage-Verbindliches Arbeitsangebot).

Pozdrav svima ????
Potrebne su mi par informacija vezanih za radnu vizu.Posto sam pronasao posao u hamburgu kod mog poznanika,radno mesto kuvara,zanima me kakva je procedura oko dobijanja radne vize,sta sve treba da se uradi sa moje strane I sa njegove kao poslodavca u nemackoj.Sta mi je potrebno od papiraa,dali radni ugovor moram da imam kad zakazujem intervju.Koliko se otprilike ceka na radnu vizu.
Hvala u napred svima ????

Pozdrav svima ????
Nov sam na forumu,pa su mi zato potrebne par informacija vezanih za radnu vizu.
Pronaso sam posao kuvara kod jednog mog poznanika u nemackoj inace vlasnika restoran,pa me sada interesuje kakva je procedura sta ja treba da uradim sa moje strane,a sta posladavac u nemackoj kako bih dobio radnu vizu.Kuvar sam po struci,solidno poznavanje nemackog jezika.
Koliko traje proces dobijanja radne vize I sta mi je sve potrebno.
Hvala unapred????

Poštovanje,

Naime dobio sam termin kada treba da predam dokumenta za vizu. U mail-u piše da treba da potvrdim dolazak najkasnije 3 dana pre navedenog datuma. Da li se taj datum odnosi na termin u ambasadi ili datum kada mi je stigao mail ?

Najpametnije po meni je da ga potvrdite odmah ako Vam odgovara datum. Ili stornirate, ako ne, da Vas ne bi zaveli na onu njihovu "crnu listu" i blokiraju na 6 meseci.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back