Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
dragi prijatelji danas posle 3 meseca su me zvali i rekli da sam dobio vizu tako da eto cekao sam 3 meseca ciato da znate ko je u istoj situaciji ako ima sve papire 99% ce je dobiti samo je pitanje vremena,sve najbolje pozz,ako neko ima neko pitanje rado cu mu odgovoriti i pomoci ako mogu!

cestitam :D

druze da li ti je trebala nostrifikacija diplome ?

i pitanje da li bi moglo da se predaju papiri prevedeni, msm kod naseg nekog prevodioca na nemac.

dal je trebala iskreno da ti kazem nzm,jas preveo diplomu srednje skole i odneo je sa ostalim papirima,ako si pomocnik nekog radnog mesta tipa elektricara ili tako nesto mislim da ti ne treba diploma ali ako si elektricar i da ti treba prevedena diploma za to sto ces raditi!

- - - - - - - - - -

cestitam :D

druze da li ti je trebala nostrifikacija diplome ?

i pitanje da li bi moglo da se predaju papiri prevedeni, msm kod naseg nekog prevodioca na nemac.
imas agenciju pored ambasade u kneza milosa odes tamo oni ti sve kazu i urade,odnesi ugovor i sve sta imas i reci sta ti treba sve ce ti zavrsiti,eurotrag se zove

Ako moze pomoc,molim vas.
Pise da je potrebno dve kopije pasosa priloziti,jeste ih overavali u opstini?
Kada ste prevodili svedocanstva I diplomu srednje,obe kopije prevesti I overiti original apostilom. Jeste kopije overavali u opstini?
Jeste bilo koju kopiju overavali ili ne?
Hvala puno :)
nemoj pogresno da me shvatis ali dajte malo ozbiljnija pitanja sto se tice toga imas sve na sajtu ambasade sta ti treba sta ne,kako cete se snaci u drugoj drzavi gde je drugi jezik ako ne mozete ovde da pribavite najobicniju dokumentaciju da uopste odete tamo odete tamo ima 20 ranijih postova na istu temu procitaj ih pre nego postavis pitanje,ne treba ti overena kopija pasosa u informatoru ti pise samo kopija pasosa a ne overena kopija pasosa...

Ako moze pomoc,molim vas.
Pise da je potrebno dve kopije pasosa priloziti,jeste ih overavali u opstini?
Kada ste prevodili svedocanstva I diplomu srednje,obe kopije prevesti I overiti original apostilom. Jeste kopije overavali u opstini?
Jeste bilo koju kopiju overavali ili ne?
Hvala puno :)

kopije pasoša se ne overavaju. svedočanstva i diplome se overavaju bez apostila.ako ste u BG imate Akademiju Oxford pogledajte na netu 800 din po stranici za dva tri dana bude gotovo.Na prevedenom listu imate pecat sudskog tumača i to vam je dovoljno.
Nista opština.

U poruci #21 u ovoj temi sam dao zvanične uslove za stan za spajanje porodica koje koristi i Ausländeramt za proračun, evo ih još jednom:

Uslovi i minimalna površina stana koja mora biti ispunjena ako se radi Famillienzusammenführung:

- Stan mora da ima kuhinju, kupatilo i WC (može i kombinacija kupatilo/wc)
- Za svaku osobu ispod 6 godina, minimalno 10 kvm.
- Za svaku osobu preko 6 godina, minimalno 12 kvm.
- U površinu se računaju cela površina stana, uključujući i kuhinju, kupatilo i ostale pomoćne prostorije, ali ne i balkoni, terase i podrumi.
- Odstupanje do 10% "na dole" je prihvatljivo

U tvom slučaju, dakle:

- Stan mora da ima kuhinju, te kupatilo i wc (ili kombinovano kupatilo/wc)

- Minimalna ukupna površina stana (uključujući i pomenutu kuhinju, kupatilo, hodnik, itd ali ne i balkon ili podrum) za dvoje odraslih i dete od 15 godina je: 12 + 12 + 12 = 36 kvm. Sa 10% tolerancije "na dole", minimalna prihvatljiva površina stana je oko 29-30 kvm. Broj soba (jednosoban, jednoiposoban, dvosoban, itd.) je nebitan.

Ne zaboravi da, pored stana, i vaša neto primanja moraju da budu iznad propisanog minimuma (takođe opisano u istoj poruci).

Na primer, za tebe i tvoju porodicu, minimalna primanja se računaju ovako:

Muž: 368e
Žena: 368e
Dete 15 godina: 311e
Kirija (topla) za stan: recimo 500e (ovo mora da se dokaže ugovorom o stanu za hladnu kiriju i onda dodatno prosečnim izdacima do tople kirije, dakle, još grejanje, komunalije, struja...)

Ukupno: 368 + 368 + 311 + 500 = 1.547e.

Dakle, za vas troje, neto primanja u ovom primeru moraju da budu bar 1.547 evra mesečno, ako je topla kirija (primera radi) 500e.

U neto primanja se računa i Kindergeld, koji je za tvoju kćerku 192e mesečno, i koji se onda računa u buduća primanja, jer posle spajanja porodice vi imate pravo na njega.

Takođe, ne zaboravi da se, po dolasku tvoje kompletne porodice u DE, menja i Steuerklasse zaposlene osobe. Dakle nije više Steuerklasse I (za samce bez porodice u DE), nego vrlo verovatno Steuerklasse III, što je prilična razlika (pozitivna, u smislu da se posle spajanje porodica plaća manje poreza u klasi III nego u klasi I, dakle ostaje više neto na kraju).

I Kindergeld i pozitivne promene u neto plati će Ausländeramt takođe uračunati u buduća primanja, kada bude računalo da li su primanja dovoljna za izdržavanje porodice, što je preduslov za odobrenje za spajanje porodica.

IZASLA SU NOVA PRAVILA ZA SPAJANJE PORODICE SAD JE PO OSOBI 409E M

- - - - - - - - - -

A jel si upucen da li moze da se pored tog poslodavca moze raditi i neki dodatni posao sto ima kod njih basis do 450e, nebenjob?

POŠTO TI JE VEZANA VIZA ZA POSLODAVCA,PRVO MORAS DA DOBIJES ODOBRENJE OD NJEGA ZA NEBEN JOB I DA VIDIS U UGOVORU DALI TI NESTO PIŠE U VEZI NEBEN JOB.
NAPR.MENI U UGOVORU STOJI DA NE MOGU NEBEN JOB DA RADIM BEZ ODOBRENJA POSLODAVCA.

dal je trebala iskreno da ti kazem nzm,jas preveo diplomu srednje skole i odneo je sa ostalim papirima,ako si pomocnik nekog radnog mesta tipa elektricara ili tako nesto mislim da ti ne treba diploma ali ako si elektricar i da ti treba prevedena diploma za to sto ces raditi!

- - - - - - - - - -

imas agenciju pored ambasade u kneza milosa odes tamo oni ti sve kazu i urade,odnesi ugovor i sve sta imas i reci sta ti treba sve ce ti zavrsiti,eurotrag se zove

to je problem posto sam automeha. majstor, ne pomocnik... ali dobra je stvar sto moze agencija da mi zavrsi tu papirologiju..
e sad ja nisam iz bg pa ako moze malo detaljnije oko te agencije .

ja upisao na googl-u eurotrag agencija beograd- i pise da je adresa Adresse: 36 BIRCANINOVA, 11040 da li je to ta agencija ?

unapred hvala

to je problem posto sam automeha. majstor, ne pomocnik... ali dobra je stvar sto moze agencija da mi zavrsi tu papirologiju..

ja upisao na googl-u eurotrag agencija beograd- i pise da je adresa Adresse: 36 BIRCANINOVA, 11040 da li je to ta agencija ?

unapred hvala

sta tii pise na zustimmungu to je bitno.Agencija samo moze da ti prevede dokumenta drugo nista.Bzvze bacate pare.

Pojasnjenje oko obrasca
1. Potvrde o stručnoj kvalifikaciji + 2 fotokopije -
* ako se zaposljavate na radnom mestu koje trazi diplomu bas srednje skole koju ste zavrsili npr radnik na recepciji sa srednjom turistickom onda treba nostrifikacija
* ali ako se zaposljavate kao zidar a imate turisticku skolu onda ne treba nostrifikacija vec samo overeni prevod diplome
2. jezik - ambasada moze na licu mesta da vas propita ili da Vam da test da popunite da bi proverila znanje. Kaze da se preporucuje ali nije obavezno imati sertifikat o jeziku.
3. Izvod iz trgovinskog registra Nemačke/ili bilans prihoda i rashoda - traze kad im je sumnjivo da je firma mala i da ne moze da Vas plati. Obicno kad su bas male firme sa par zaposlenih do 4 - 5 njih.

Evo još malo info.

BROSURA O IZDAVANJU VIZA ZA PODRUCJE ZAPADNOG BALKANA

str 8 i 9

Vi ste stručna radna snaga:
Postoji veliki broj kvalifikacija koje se u Njemačkoj ne mogu postići kroz visoko obrazovanje, nego kroz stručno osposobljavanje u poduzećima. U mnogim od ovih zanimanja traže se kvalifikovani profesionalci. Za kandidate iz zemalja izvan Evrope je olakšan pristup tržištu rada ako posjeduju kvalifikaciju za jedno
od ovih zanimanja. Koje profesije to obuhvata se provjerava svake godine i objavljuje ovdje:
www.make-it-in-germany. com/en
> for qualified professionals
> working > demanded professions
> needed vocational qualifications
9
Trenutno (stanje: novembar 2015.) je navedenoviše od 130 zanimanja, naročito u sektoru zdravstva i njege, mehatronike i elektrotehničkih zanimanja, zanimanja
u izgradnji i snabdjevanju te profesije iz
oblasti transporta i logistike. Ako imate jedno od ovih zanimanja i imatekonkretnu ponudu za posao, možete
dobiti vizu za rad, ako Savezni zavod za zapošljavanje smatra da uslovi zapošljavanja na tom radnom mjestu odgovaraju onima za njemačke radnike.
Da biste se prijavili za boravišnu dozvolu, takođe treba ispitati da li su Vaše stručne kvalifikacije uporedive s odgovarajućom njemačkom profesionalnom kvalifikacijom.
Molimo Vas da imate u vidu to da ovaj postupak morate pokrenuti već iz svoje zemlje. Informacije o tome mogu
se naći na njemačkom i engleskom je - ziku na sajtovima www.anerkennung- in-deutschland.de i www.berufliche-
anerkennung.de.
Ako služba za priznavanje kvalifikacija utvrdi da su za priznanje potrebne i druge kvalifikacije, pod određenim uslovima možete podnijeti zahtjev za boravišnu
dozvolu u cilju priznavanja Vaše inostrane profesionalne kvalifikacije.

Na dan kada te zovu da dobijes vizu, imas coveka ispred ambasade i pitas ga za polisu(kosta 7800). Bez polise nece vizu da ti zalepe u pasos. Polisa zdr. osiguranjja je na 6meseci. Najbolje da na polisu stave datum kada ides iz zemlje, tako da je datum sa polise vezan za datum izlaska iz zemlje.

- - - - - - - - - -

Ja nisam, niti mi je iko trazio. Moje zanimanje je prvo na listi deficitarnih ovde. Gazda me je pitao da li sam radio prepoznavanje diplome ali cim mi je dozvola odobrena zakljucio sam da se sama prepoznala :-)

:D:D:D:D.....Pozdrav svima...jedno pitanje.Muz mi je poceo raditi u Njemackoj skoro mu odobrena viza,sve je ok zadovoljan itd.E sad od skoro kruze price da se ta firma prodaje nekom trecem licu,naravno ovo su samo spekulacije medju kolegama.Ono sto nas interesuje,u slucaju radnja se proda,poslodavac mu mozda ne odgovara kao ovaj kod koga je dosao...sta onda...mislim na vizu,novo trazenje posla itd.Dal mora sve ispocetka ili se to gore samo prevee nekako.Mozda nista od toga i ne bude ali eto,bolje na vrijeme da se raspitamo.Hvala punooooooo:cool::cool::cool::cool:

unapred hvala
to je ta agencija,imaju dve kancelarije,evo ti broj zovi inpitaj sta god ti treba ako se ne javljaju budi uporan oko 12 se uvek jave,
0113613366

Zdanas javili iz firme da su zahtevi za radnu dozvolu odbujeni, razlog cemo znsti tek u utorak. Zna li neko moze li se opet ponoviti i posle kog vremena
meni je to odbijano 2 ili 3 puta ali sam na kraju dobio uglavnom bio sam tamo u aprilu prosle godine a dobio sam papire u decembru tek,a sad konacno idem znaci godinu dana je trajala moja agonija oko toga,poslodavac nije nesto lepo uradio,po zakonu tebi mora da se da sve kao da nemac neki radi i plata i osiguranje i radno vreme sve mora da bude isto kao i njima uglavnom su tu greske i naravno moras imati kvalifikaciju za odredjen posao,ne mozes dobiti posao u banci ako imas diplomu trgovca.sve mora da se poklapa a ako si pomocnik onda ne.

Pa firma u kojoj treba da radimo se bavi ciscenjem sterilnih prostorija, kao npr. Farmaceutske labaratorije mikrobioloske labaratoriju i tako to. Nepostoji neka potrebna kvalifikacija. Uslov je samo i rok je godinu dana da se polozi neki drzavni ispit za koji te oni spremaju dok radis. E sad u utorak bi trebalo da znamo razlog odbijanja pa videcemo u cemu je bio problem

:D:D:D:D.....Pozdrav svima...jedno pitanje.Muz mi je poceo raditi u Njemackoj skoro mu odobrena viza,sve je ok zadovoljan itd.E sad od skoro kruze price da se ta firma prodaje nekom trecem licu,naravno ovo su samo spekulacije medju kolegama.Ono sto nas interesuje,u slucaju radnja se proda,poslodavac mu mozda ne odgovara kao ovaj kod koga je dosao...sta onda...mislim na vizu,novo trazenje posla itd.Dal mora sve ispocetka ili se to gore samo prevee nekako.Mozda nista od toga i ne bude ali eto,bolje na vrijeme da se raspitamo.Hvala punooooooo:cool::cool::cool::cool:

U slučaju da tvoj muž izgubi posao pre isteka 2 godine neprekidnog zaposlenja kod istog poslodavca, moraće da nađe ponudu za drugi posao i poslodavca voljnog da ga zaposli, i moraće da prođe celu proceduru iz početka i kompletno, uključujući podnošenje molbe Arbeitsamtu, čekanje na eventualno odobrenje, podnošenje zahteva za boravišnu/radnu dozvolu, itd.

Tek posle 2 godine neprekidnog zaposlenja kod istog poslodavca se može podneti zahtev za boravišnu/radnu dozvolu nevezanu za tog, određenog poslodavca. Do isteka 2 godine je boravišna/radna dozvola strogo vezana za određenog poslodavca, pa ako prestane radni odnos kod tog poslodavca iz bilo kog razloga (davanje ili dobijanje otkaza, propast firme, itd.) pre nego što isteknu tih 2 godine, ta boravišna/radna dozvola prestaje da važi i mora se početi procedura za izdavanje nove dozvole kompletno, i iz početka.

Poslednja izmena:
Da li može mala pomoć?
Ceo dan pokušavam da zakažem termin u Ambasadi, ali konstantno bezuspešno. Odem na sajt Ambasade, zatim link ZAKAZIVANJE TERMINA i kada prodjem uputstva, traži da unesem kod. Kada unesem kod, vrati me na stranicu sa uputstvima. Nije mi jasno. Ili sam glupa ili to ne funkcioniše kako sam zamišljala. Ne vidim da negde piše koliko termina ima na raspolaganju, jer je to registracija za listu koja čeka na termin. OMG!

Hvala unapred!

Pozdrav svima!
Muz mi je hrvatski drzavljanin i u pregovorima je za posao u De. Ja imam bosanski pasos i drzavljanstvo.
Zanima me, da li bi prilikom spajanja porodice i mog odlaska u De, bilo potrebno da polazem njemacki za A1 tu kod nas u Bosni, ili bi bilo moguce polagati gore u Njemackoj? Ili bi mi ipak trebao certifikat prilikom predavanja dokumentacije u ambasadi?
Hvala svima na odgovorima!

Pozdrav svima!
Muz mi je hrvatski drzavljanin i u pregovorima je za posao u De. Ja imam bosanski pasos i drzavljanstvo.
Zanima me, da li bi prilikom spajanja porodice i mog odlaska u De, bilo potrebno da polazem njemacki za A1 tu kod nas u Bosni, ili bi bilo moguce polagati gore u Njemackoj? Ili bi mi ipak trebao certifikat prilikom predavanja dokumentacije u ambasadi?

Certifikat A1 za supružnike pri spajanju porodice ti treba već pri predavanju dokumentacije za dobijanje vize za spajanje porodica, bez obzira na državljanstvo i/ili tip boravišne dozvole. Čak i da si udata za Nemca, morala bi da imaš A1 već pri predavanju dokumenata. Bez certifikata A1, nema ni vize.

Pozdrav svima!

Vama nije potreban a1 muz je eu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back