Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Interesuje me da li je neko imao iskustva da dobije ugovor o radu dobije odobrenje iz agencije za zapošljavanje iz nemacke zakaže termin u ambasadi a nakon svega toga gazda me pozvao i rekao da mu ne treba više radnik šta sada da radim termin mi je zakazan za 2 nedelje. Hvala unapred

Ništa, otkažeš termin i počneš iz početka da tražiš posao. Kad nađeš voljnog gazdu, onda moraš opet zatražiš odobrenje od agencije za zapošljavanje za taj novi posao, i ako ga dobiješ, zakažeš novi termin u konzulatu.

Šta drugo?

Molim za pomoc oko jedne info, naime ja sam dobila termin za predaju za radnu vizu 15 maja 2017 i imam sva potrebna dokumenta ali jedna stvar me brine. Izvadila sam novi pasos u oktobru i krajem novembra otisla u nemacku 29.11.2016 i ostala do 4.02.2017 ali sam prijavila boravak tek 20.01.2017 e sad u aplikaciji za vizu vidim da treba da se navede bar 5 poslednjih poseta nemackoj. Tu sam se malo uplasila jer s obzirom da stari pasos nemam, samo mogu navesti poslednji boravak u nemackoj. Moze li mi to predstavljati problem u dobijanju radne vize?
Unapred zahvalna.

Molim za pomoc oko jedne info, naime ja sam dobila termin za predaju za radnu vizu 15 maja 2017 i imam sva potrebna dokumenta ali jedna stvar me brine. Izvadila sam novi pasos u oktobru i krajem novembra otisla u nemacku 29.11.2016 i ostala do 4.02.2017 ali sam prijavila boravak tek 20.01.2017 e sad u aplikaciji za vizu vidim da treba da se navede bar 5 poslednjih poseta nemackoj. Tu sam se malo uplasila jer s obzirom da stari pasos nemam, samo mogu navesti poslednji boravak u nemackoj. Moze li mi to predstavljati problem u dobijanju radne vize?
Unapred zahvalna.

Ne verujem da će to imati uticaja na proces dobijanja radne vize.

cestitke-i-sms-poruke-za-Uskrs-Hristos-voskrese.jpg

Hristos Vaskrese !

Dobar dan postovani,imam jedno pitanje prvenstveno za MidHealer,predao sam za spajanje porodice u konzulatu u Bgd,a sada sam dobio termin ovde u Nemackoj da dostavim potrebne papire,interesuje me kolika ja potrebna kvadratura stana ta mene,suprugu i cerkicu(15 god)?da li je dovoljan dvosoban stan, ili?

U poruci #21 u ovoj temi sam dao zvanične uslove za stan za spajanje porodica koje koristi i Ausländeramt za proračun, evo ih još jednom:

Uslovi i minimalna površina stana koja mora biti ispunjena ako se radi Famillienzusammenführung:

- Stan mora da ima kuhinju, kupatilo i WC (može i kombinacija kupatilo/wc)
- Za svaku osobu ispod 6 godina, minimalno 10 kvm.
- Za svaku osobu preko 6 godina, minimalno 12 kvm.
- U površinu se računaju cela površina stana, uključujući i kuhinju, kupatilo i ostale pomoćne prostorije, ali ne i balkoni, terase i podrumi.
- Odstupanje do 10% "na dole" je prihvatljivo

U tvom slučaju, dakle:

- Stan mora da ima kuhinju, te kupatilo i wc (ili kombinovano kupatilo/wc)

- Minimalna ukupna površina stana (uključujući i pomenutu kuhinju, kupatilo, hodnik, itd ali ne i balkon ili podrum) za dvoje odraslih i dete od 15 godina je: 12 + 12 + 12 = 36 kvm. Sa 10% tolerancije "na dole", minimalna prihvatljiva površina stana je oko 29-30 kvm. Broj soba (jednosoban, jednoiposoban, dvosoban, itd.) je nebitan.

Ne zaboravi da, pored stana, i vaša neto primanja moraju da budu iznad propisanog minimuma (takođe opisano u istoj poruci).

Na primer, za tebe i tvoju porodicu, minimalna primanja se računaju ovako:

Muž: 368e
Žena: 368e
Dete 15 godina: 311e
Kirija (topla) za stan: recimo 500e (ovo mora da se dokaže ugovorom o stanu za hladnu kiriju i onda dodatno prosečnim izdacima do tople kirije, dakle, još grejanje, komunalije, struja...)

Ukupno: 368 + 368 + 311 + 500 = 1.547e.

Dakle, za vas troje, neto primanja u ovom primeru moraju da budu bar 1.547 evra mesečno, ako je topla kirija (primera radi) 500e.

U neto primanja se računa i Kindergeld, koji je za tvoju kćerku 192e mesečno, i koji se onda računa u buduća primanja, jer posle spajanja porodice vi imate pravo na njega.

Takođe, ne zaboravi da se, po dolasku tvoje kompletne porodice u DE, menja i Steuerklasse zaposlene osobe. Dakle nije više Steuerklasse I (za samce bez porodice u DE), nego vrlo verovatno Steuerklasse III, što je prilična razlika (pozitivna, u smislu da se posle spajanje porodica plaća manje poreza u klasi III nego u klasi I, dakle ostaje više neto na kraju).

I Kindergeld i pozitivne promene u neto plati će Ausländeramt takođe uračunati u buduća primanja, kada bude računalo da li su primanja dovoljna za izdržavanje porodice, što je preduslov za odobrenje za spajanje porodica.

Poslednja izmena:
Trenutno sam u procesu promene poslodavca. Preko jedne firme sam dobio dozvolu D za obavljenje poslova elektromontera, medjutim dok sam ja zavrsavao dozvolu i na kraju je dobio na 6. meseci, izvisio sam posto je imao previse radnika i rekao mi da pricekam malo. Cuo sam se sa njim i dogovorili se da je krenem dalje posto sam brze bolje dosao u Frankfurt. Otisao sam u drugu firmu i obavio razgovor, potpisao novi ugovor i pravac Ordnundsamt. Tamo se ceka u redovima, to je sluzba za strance. Predao im kopije pasosa, radne dozvole, novi ugovor, potvrdu o stanu i jos jedan dokument o visini bruto netto plate. Rekose mi da cekam odgovor Agentur für Arbeit do tri nedelje. Sada sam u procesu cekanja. Isto iskustvo mi je preneo kolega koji je prosao kroz istu pricu i njemu je sve ispalo kako valja. Tako da te informacije koje pisete ovde o tom pitanju su malo zastrasujuce. Pozdrav

Idi na to da dobijes dozvolu, naravno ako ti je gazda poslao sve papire, sto verovatno jeste cim si dobio termin.... Ovde probaj da nadjes drugog poslodavca, sto nije tesko, potpises ugovor sa njim i pravac Ordnungsamt(sluzba za strance). imas fore 6.meseci koliko ti traje dozvola da nadjes novu firmu. Ceka se tri nedelje, ja sam trenutno u procesu pa cu pisati sta se desava dalje...

Idi na to da dobijes dozvolu, naravno ako ti je gazda poslao sve papire, sto verovatno jeste cim si dobio termin.... Ovde probaj da nadjes drugog poslodavca, sto nije tesko, potpises ugovor sa njim i pravac Ordnungsamt(sluzba za strance). imas fore 6.meseci koliko ti traje dozvola da nadjes novu firmu. Ceka se tri nedelje, ja sam trenutno u procesu pa cu pisati sta se desava dalje...

a kako si druze sredio zdrav. osiguranje ?

jel moze da se napravi da to osiguranje krene da vazi od datuma kada dobijem vizu ili odem sa radnom dozvolom u eu. ?

pozz

Pozdrav svima, imam jedno pitanje, a vezano je za duzinu cekanja na radnu vizu. Naime iz ambasade u Beogradu dobio sam termin za 09.06.2017.
Ono sto mene zanima jeste koliko se ceka poslije podnosenja zahtjeva na konkretizaciju tj. koliko traje obrada podataka i kada bih mogao ocekivati vizu u pasosu i
da li moram da ostavim pasos u ambasadi? Zbunjen sam jer sam cuo dosta razlicitih verzija, npr. jedan kolega koji je sve ovo uradio u novembru 2016, a isao je preko agencije (sto vise ne pije vode) i papreno platio poslije 7 dana je dobio viziran pasos. Prije jedno mjesec dana posjetio sam jednu od agencija i skapirao sam da oni vise nemaju moc da ovaj proces ubrzaju, i cjena usluga sredjivanja papirologije i bukiranje termina je oko 100 eura ali se ceka na termin isto onoliko koliko cekate kad sami aplicirate za termin. Medjutim, rekli su mi da vizira pasos mogu da ocekujem za najvise 15-ak dana. Posto mi je kao i vecini nas viza sto prije potrebna, zamolio bih nekoga ko je upucen da me posavjetuje dal da ipak dam ovih 100 eura agenciji i da skratim muke cekanja na vizu ili ipak da idem putem koji abasada nalaze?

Pozdrav svima, imam jedno pitanje, a vezano je za duzinu cekanja na radnu vizu. Naime iz ambasade u Beogradu dobio sam termin za 09.06.2017.
Ono sto mene zanima jeste koliko se ceka poslije podnosenja zahtjeva na konkretizaciju tj. koliko traje obrada podataka i kada bih mogao ocekivati vizu u pasosu i
da li moram da ostavim pasos u ambasadi? Zbunjen sam jer sam cuo dosta razlicitih verzija, npr. jedan kolega koji je sve ovo uradio u novembru 2016, a isao je preko agencije (sto vise ne pije vode) i papreno platio poslije 7 dana je dobio viziran pasos. Prije jedno mjesec dana posjetio sam jednu od agencija i skapirao sam da oni vise nemaju moc da ovaj proces ubrzaju, i cjena usluga sredjivanja papirologije i bukiranje termina je oko 100 eura ali se ceka na termin isto onoliko koliko cekate kad sami aplicirate za termin. Medjutim, rekli su mi da vizira pasos mogu da ocekujem za najvise 15-ak dana. Posto mi je kao i vecini nas viza sto prije potrebna, zamolio bih nekoga ko je upucen da me posavjetuje dal da ipak dam ovih 100 eura agenciji i da skratim muke cekanja na vizu ili ipak da idem putem koji abasada nalaze?

meni su u agenciji popunjavali formulare i preveli diplomu i za to mi uzeli 3200 din to je bilo u januaru,termin sam sam zakazao jer je jednostavno sve lepo pise kako i sta,termin sam imao 23 januara i dalje cekam da me zovu,pasos ti vracaju kad predas sve onda ako prodje zahtev donosis pasos na viziranje ja cekam 3 meseca a znam medicinskog radnika koji je predao kad i ja dobije je za 10 15 dana a ja i dalje cekam,zvao agenciju pitao jel su imali slucaj slican mom,kazu mi neko dobije za 20 dana neko ceka 3 4 meseca sve je individualno eto toliko od mene,ako uskoro dobijem pisem vam kako i sta!pozz

meni su u agenciji popunjavali formulare i preveli diplomu i za to mi uzeli 3200 din to je bilo u januaru,termin sam sam zakazao jer je jednostavno sve lepo pise kako i sta,termin sam imao 23 januara i dalje cekam da me zovu,pasos ti vracaju kad predas sve onda ako prodje zahtev donosis pasos na viziranje ja cekam 3 meseca a znam medicinskog radnika koji je predao kad i ja dobije je za 10 15 dana a ja i dalje cekam,zvao agenciju pitao jel su imali slucaj slican mom,kazu mi neko dobije za 20 dana neko ceka 3 4 meseca sve je individualno eto toliko od mene,ako uskoro dobijem pisem vam kako i sta!pozz

imate Fb grupu IUSNJ-NON-EU razlicita iskustva...pogledajte ima dosta dobrih stvari...sto se tice viza u Bg ima kome je odbreno za dan dva...do 7 dana a ima i ko ceka po tri meseca...inace puno i odbijaju ...zato prekontrolisite svoje ugovore i platu...bez obzira sto se ima Zustimmung znaju da odbiju...

Zdravo svima,

Da li neko ima skorijeg iskustva sa zakazivanjem termina za Plave karte i visokokvalifikovane*
Kada odem na link za zakazivanje termina i kliknem da zakažem dobijam informaciju da trenutno nema slobodnih termina (april i maj su prikazani za jun još nema informacija) i da će novi slobodni termini biti dostupni u uobičajenim intervalima.
Ima li iko predstavu šta ovo praktično znači tj. kojim danima ili u kom delu nedelje tj meseca treba da proveravam dostupnost termina.
Dobila sam poao, imam potpisan ugovor, čak je poslodavac aplicirao i za radnu dozvolu pa baš ne bih volela da mi propadne posao zbog vize (treba da počnem 03.07)

Unapred hvala!

dragi prijatelji danas posle 3 meseca su me zvali i rekli da sam dobio vizu tako da eto cekao sam 3 meseca ciato da znate ko je u istoj situaciji ako ima sve papire 99% ce je dobiti samo je pitanje vremena,sve najbolje pozz,ako neko ima neko pitanje rado cu mu odgovoriti i pomoci ako mogu!

Čestitam,napokon da si dobio.
Napiši šta si sve predao od papira.

- - - - - - - - - -

Moj sin je 07.04. imao termin u ambasadi ,a javili su mu 19.04 da je odobrena vizu.Jedino sto me cudi sto je viza na 6 meseci a na papirima od biroa iz Nemacke je pisalo da traje do 2020.Neko mi rece da on odma u birou za strance moze produziti vizu,imali iko takvo iskustvo.Hvala!

Svi dobijaju ulaznu vizu na 6meseci.Posle tri meseca se ide u kancelariju za strance da se produzi vizu,moze i pre.

- - - - - - - - - -

Različita su iskustva od 3 dana pa do 3 meseca.Ne plaćajte nikom nista,niko ne moze da pomogne evnt.da poslodavac posalje mail na ambasadu...Znaci plaćanje nikom.

- - - - - - - - - -

Moj sin je 07.04. imao termin u ambasadi ,a javili su mu 19.04 da je odobrena vizu.Jedino sto me cudi sto je viza na 6 meseci a na papirima od biroa iz Nemacke je pisalo da traje do 2020.Neko mi rece da on odma u birou za strance moze produziti vizu,imali iko takvo iskustvo.Hvala!

Svi dobijaju ulaznu vizu na 6meseci.Posle tri meseca se ide u kancelariju za strance da se produzi vizu,moze i pre.

- - - - - - - - - -

prva radna viza - za ostale gradove ne znam ali u Berlinu je uspelo nekoliko gradjana iz Srbije da dobije prvu vizu bez ambasade. Dokumentaciju im je predao poslodavac u konsultaciji sa ambasadom i nije bilo problema. Rec je o kvalifikovanom ne medicinskom osoblju.
- Shengen . - mada mi nije jasno kako godinama prelazite granicu a ne znate koje zemlje jesu a koje nisu Shengen. U shengen spadaju sve EU zemlje osim Hrvatske, Rumunije i Bugarske. Boravak u ovim zemljama bez vize je ogranicen na 90 dana ali ne ulazi u konacan obracun za boravak u Shengenu. Shengen morate napustit u roku od 90 dana , ne u roku od tri meseca.
- promena poslodavca - zakonski imate pravo da promenite poslodavca i ako kod prethodnog niste radili ni dana. Medjutim ne mozete da pocnete da radite ako nemate novu saglasnost jer vas ulazna viza vezuje za poslodavca.
- saglasnost ZAV nije radna dozvola - ZAV izdaje saglasnost kojom se odobrava zaposlenje na odredjeni rok koji ne sme da bude duzi od 3 godine. U nasem slucaju po clanu 26, stav 2 zadnji rok je 31.12.2020 godine.
- lista deficitarnih zanimanja - poslednja dvojezicna lista je izdata februara 2017. Ova lista je privremeno suspendovana za proces izdavanja viza za zapadni balkan, ali je za zanimanja koja se nalaze na njoj lakse dobiti dozvolu za rad.
- saglasnost - zbog guzvi koje su nastale produzili su rok za izdavanje saglasnosti, tako da sada zakonski mozete da cekate umesto 3 cak do 6 meseci. Brze cete dobiti saglasnost ako su u pitanju Nemacke firme tj nemacki poslodavci.
- Beogradska ambasada trenutno cekanje na vizu je do 14 dana do drugog mejla i do 8 nedelja od drugog mejla do predaje.
- Sarajevska ambasada polako ali sigurno ulazi 2018 godinu sa terminima.
- obrasce za Ambasade popunjavate na engleskom ili nemackom jeziku, ne na maternjem.

- rokovi:
* 6 meseci vazi saglasnost prilikom predaje u Ambasadi. Znaci ne gledamo datum dokle vazi na papiru nego od datuma odobrenja imate 6 meseci da dokumentaciju predate u Ambasadu
* 3 meseca je rok za dopunu dokumenata u ambasadi. Gledajte sta potpisujete i izbegnite ako traze da potpisete da nemate pravo dopune
* 3 dana je zakonski rok za zalbu, ukoliko ne pise drugacije na papiru koji dobijete u Ambasadi. Rok tece od dana prijema dokumenta - odbijenice ili telefonskog poziva.
* 3 meseca ambasada ima pravo da obradjuje dokumenta koja su predata

EVO ...PA KOGA INTERESUJE

Zdravo svima.
Kako ste uspeli da zakažete termin za Plavu kartu?
Sada kada odem na stranicu ambasade i hoću da zakažem klikom na link za Plave karte i visoko-kvalifikovane dobijam informaciju da na zalost trenutno nema slobodnih termina (ni za april ni za maj) i da ce ce nov termini biti dostupni u uobičajenim intervalima.
Kako da znam kada će se termin osloboditi i da li neko ima iskustva sa ovakvom situacijom.

Ugovor mi startuje od 03.07.

STA PRVO TREBA URADITI KAD DODJETE U DE

-Prijaviti se na stan. Za stan vam je potrebna ispunjena prijavnica od onog ko vam je iznajmio stan. Tu pise kvadratura, adresa, koliko osoba...Stan sam prijavila u Einwohneramt. Rathaus kako god. Npr. u vecim gradovima ima vise tih malenih opcina gdje se moze prijaviti, isto vam je koju odaberete. Ja sam izabrala onu koja mi je bila najbliza stanu. Ukucate Rathaus i mjesto u kojem ste. Papirologija (prijavnica za stan i pasos)
-Nakon prijave idete na Ausländeramt ili ured za strance. (Ja sam morala cekati par dana da bih isla jer par dana traje da se podatci iz prijavnice pojave u sistemu Ausländeramta. Hessen je u pitanju, kod ostalih se moze iducih dana ici jer su brzi)
-Za Ausl.amt vam treba pasos, ugovor od stana, Zustimmung, Arbeitsvertrag, jedna slika biometrijska, i novac. Bilo je 100€, neki kazu i 120...mozda ovisi o pokrajinama. Tamo cete ispuniti jos i zahtjev za novu boravnu.
- U roku od 3 sedmice stigne vam pismo sa pin kodom za elektronsku Aufenthalt kartu i kada dodje to pismo, idete u Ausl.amt podignuti boravnu vizu. Sa njom dobijete i zeleni kartoncic/dokument gdje stoji po kojem zakonu je izdana viza i za kojeg poslodavca.
-Dok to cekate vi mozete raditi. Boravna viza vam samo vazi za tog poslodavca kod kojeg radite (zbog toga je taj zeleni karton).

STA PRVO TREBA URADITI KAD DODJETE U DE

-Prijaviti se na stan. Za stan vam je potrebna ispunjena prijavnica od onog ko vam je iznajmio stan. Tu pise kvadratura, adresa, koliko osoba...Stan sam prijavila u Einwohneramt. Rathaus kako god. Npr. u vecim gradovima ima vise tih malenih opcina gdje se moze prijaviti, isto vam je koju odaberete. Ja sam izabrala onu koja mi je bila najbliza stanu. Ukucate Rathaus i mjesto u kojem ste. Papirologija (prijavnica za stan i pasos)
-Nakon prijave idete na Ausländeramt ili ured za strance. (Ja sam morala cekati par dana da bih isla jer par dana traje da se podatci iz prijavnice pojave u sistemu Ausländeramta. Hessen je u pitanju, kod ostalih se moze iducih dana ici jer su brzi)
-Za Ausl.amt vam treba pasos, ugovor od stana, Zustimmung, Arbeitsvertrag, jedna slika biometrijska, i novac. Bilo je 100€, neki kazu i 120...mozda ovisi o pokrajinama. Tamo cete ispuniti jos i zahtjev za novu boravnu.
- U roku od 3 sedmice stigne vam pismo sa pin kodom za elektronsku Aufenthalt kartu i kada dodje to pismo, idete u Ausl.amt podignuti boravnu vizu. Sa njom dobijete i zeleni kartoncic/dokument gdje stoji po kojem zakonu je izdana viza i za kojeg poslodavca.
-Dok to cekate vi mozete raditi. Boravna viza vam samo vazi za tog poslodavca kod kojeg radite (zbog toga je taj zeleni karton).

A jel si upucen da li moze da se pored tog poslodavca moze raditi i neki dodatni posao sto ima kod njih basis do 450e, nebenjob?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back