Demencija

Kajo, to je sve i slično i različito kod moždanog udara. Nju je to uvelo u gubitak funkcija (oštećen centar pri udaru), a zatim u komu.
Florena, ništa se dramatično neće dogadjati. Ona će sve kraće poznavati vas, a sve više će misliti da se tamo neko. Zaboravljaće muža, decu, pa mladost, pa braću i sestre, pa majku i oca. Ali uvek će nepogrešivo razlikovati vas, koji ste stalno oko nje, od oni koji povremeno dođu. I ne govori ona sa mrtvima, ona govori sa svojima.
Hodaće sve teže i sve će teže kontrolisati fiziološke funkcije...
Za početak je to to. I ništa neće doći naglo, preko noći, sve će čileti polagano. Ako te nešto konkretno interseju pitaj, ovde ima ljudi koji su sve prošli...

Hvala ti Margareta:heart:
Nije mi bilo jasno jer je ona jesenas bila kao biljka ...retko kada je uspevala da stigne do toaleta istrasno malo je jela...Bila je u nekom polu snu..
Odvela sam je do Vrnjacke banje i izdrazala je tamo samo 5 dana...z:mrgreen:
Po povratku kuci je odjednom zivnula...ustala je i pocela da funkcionise nekako...
Pocela je da jede,nekako smo imale i komunikaciju,spavala je nocu i odjednom sve ponovoz:shock:Nocu ne spava,halucinira,jede ko da joj je poslednje,gubi se i ne prepoznaje ni mene po nekoliko sati u toku dana.I odjednom sa mnom razgovara i zna ko sam da bi u sledecem trenu pocela da lupa gluposti i da izmisljaz:mrgreen:
E sada da li joj je malo banja pomogla ili je i to neka faza...
Ako joj je banja pomogla da je vodim ponovo pa kako mi bude...
Vezacu je silom samo da se ponovo dozove pameti i da jos malo zivne....
Ovako kao da ceka smrt da dodje po nju...Kaze da ne moze oci da drzi otvorene...da je svaka koska boli,gubi ravnotezu i drzi se za zid dok hoda...
A da ne govorim da nema nikakvog morala kada izlazi iz toaleta i ne vodi racuna sta i kako ima na sebi...Ni za sta je vise nije briga...ni ko je tu ni da li je obucena...
A za svadju je uvek orna...e to joj nikako ne gubi funkciju:zelenko:
Za bozic je dosla moja cera koja je trudna u 5-om mesecu je...da bi joj ona rekla -"Ju cero koliko si se ugojila ,vidi koliki ti je stomak"I ako smo joj rekli da je trudna ona je nastavila kao da joj niko nista nije rekao...
A moja unuka tj. njena praunuka je obozavaz;)
Muci me jos i to sto nema redovnu stolicu...sada je nema vis od 7 dana...i hvata me panika sta sada i kako da joj pomognem kada joj nista od laksativa ne pomaze..
Znam da imam previse pitanja ali ne znam kome da se obratimz:cry::zpozdrav:

Hvala ti Margareta:heart:
Nije mi bilo jasno jer je ona jesenas bila kao biljka ...retko kada je uspevala da stigne do toaleta istrasno malo je jela...Bila je u nekom polu snu..
Odvela sam je do Vrnjacke banje i izdrazala je tamo samo 5 dana...z:mrgreen:
Po povratku kuci je odjednom zivnula...ustala je i pocela da funkcionise nekako...
Pocela je da jede,nekako smo imale i komunikaciju,spavala je nocu i odjednom sve ponovoz:shock:Nocu ne spava,halucinira,jede ko da joj je poslednje,gubi se i ne prepoznaje ni mene po nekoliko sati u toku dana.I odjednom sa mnom razgovara i zna ko sam da bi u sledecem trenu pocela da lupa gluposti i da izmisljaz:mrgreen:
E sada da li joj je malo banja pomogla ili je i to neka faza...
Ako joj je banja pomogla da je vodim ponovo pa kako mi bude...
Vezacu je silom samo da se ponovo dozove pameti i da jos malo zivne....
Ovako kao da ceka smrt da dodje po nju...Kaze da ne moze oci da drzi otvorene...da je svaka koska boli,gubi ravnotezu i drzi se za zid dok hoda...
A da ne govorim da nema nikakvog morala kada izlazi iz toaleta i ne vodi racuna sta i kako ima na sebi...Ni za sta je vise nije briga...ni ko je tu ni da li je obucena...
A za svadju je uvek orna...e to joj nikako ne gubi funkciju:zelenko:
Za bozic je dosla moja cera koja je trudna u 5-om mesecu je...da bi joj ona rekla -"Ju cero koliko si se ugojila ,vidi koliki ti je stomak"I ako smo joj rekli da je trudna ona je nastavila kao da joj niko nista nije rekao...
A moja unuka tj. njena praunuka je obozavaz;)
Muci me jos i to sto nema redovnu stolicu...sada je nema vis od 7 dana...i hvata me panika sta sada i kako da joj pomognem kada joj nista od laksativa ne pomaze..
Znam da imam previse pitanja ali ne znam kome da se obratimz:cry::zpozdrav:
Flory, pokušaj da dođeš do broja privatnih ordinacija koje po potrebi dolaze kući da uzmu urin i krv i da odrade kataterizaciju, u svojoj ponudi imaju i odrađivanje klizme...ja sam to prošle godine zvala za mamu, ovde je cena bila oko 500 din. dužni su i da sačekaju delovanje klizme i da operu sadržaj u lopati...ja nisam imala strpljenja pa sam to sama odrađivala, znači izbacivala sve iz lopate, pa nije mi prvi put....e sada jedino ako tvoja mama u takvoj fazi svesti, a po tvom pisanju izgleda da je bolest napredovala, ne napravi neki cirkuz i ne dozvoli im da joj priđu, jer je da je tako nazovem,sprava koju stavljaju u analni otvor bogami oko 40 cm.

Gotika, baš sam se pitala šta je sa tobom.
Flory, vidi koliko sutra sa sestrom za klizmu, pa ako ona ne može, ko može da joj uradi. Nemoj da čekaš.
Mi imamo češće problem sa dijarejama, tako da su moja iskustva sa zatvorom slaba i rešavali smo ih onim čokoladicama.
Ne maltretiraj se sa banjom, slučajno se pogodilo da joj je posle toga bolje, to bude kako kad.
Jede previše jer je ta pusta patološka glad sastavni deo jedne faze bolesti. Drži blizu nje hranu koju ona sme da jede, jer to sa dijabetesom je dodatna nevolja.
To što spava pa ne spava... svima nam se to događa. Nema pravila. Moja mama koristi lekove za spavanje, ali priča iz polusna kad joj tako nadođe. I to nekad traje nedeljama.
Pogani jezik će prestati da radi kad zaboravi pogane reči. Do tada.... Moja je sad najvaspitaniji stvor na svetu a bilo je božemesačuvaj.
Da mala deca ih vole i oni vole malu decu. Možda zato što su i oni nevaljala deca.
Ne primaj k srcu što lupa koješta, što nema stida, što... stid je zaboravila. Ali kad je svesnija, stidi se dvostruko više.

Znaš šta, nama svima je zaista teško, ali njima je najgore. Pa da li možeš da zamisliš sebe u takvom stanju makar sekund?

Ma to je ono sto je naj strasnijez:shock:
Uvek zmisljam sebe na njenom mestu...
Jos od kada sam cula da je to nasledno...
I jos moj brat od rodjene tetke je vec u nekoj fazi bolestiz:cry:
Ko zna odakle sve to potice ali su ranije to drugacije zvali i nije narod dozivljavao da dodje u tu neku fazu...
Nisu za dzabe nekada provodadzisali i raspitivali se za poreklo,korene i bolesti u porodici:deda:
Ne znam kako bi reagovala na klizmu jer u bolnici kada su hteli da joj stave kateter napravila je haos i prebila sve koje su joj bili na dohvat ruke...Znam da sada nema snage za takvu ambiciju ali ako je strefi srcka sta onda ...
Da je nosim na dusi zbog s****...Dacu joj danas laksativ ponovo i ujutru pola cokoladice pa cu videti ...Ni sama ne znam sta da radim od31 nije imala stolicuz:mrgreen:Sto je najcudnije ne zali se kao ranije da je nadima i da je nesto boli..
Veliki pozdrav svima:zpozdrav:

Poslednja izmena:
Margareta...uvek sam tu i kada otvorim računar, prvo dođem na ovu temu....ponekad nemam vremena za druge teme, pisanja i zadržavanja.....posao je sada u stagnaciji...pa će se imati više vremena, a mama inače po starom, nekada je mirna, a nekada bože sačuvaj...pošto mirno reagujem na sve njene promene raspoloženja i sama situacija je mirnija...i to bez ikakvog preterivanja zahvaljujući ovoj temi i svima onima koji imaju ovakav problem...Florena, Daca, Kaja, ti Margareta i oni koji prate temu, ali se retko uključe, a isto su sa svojim postovima od neprocenjive pomoći...veliki pozdrav za sve.

Poslednja izmena:
E bejahu tantalove muke dok nije izbacila nesto iz sebez:shock:
Od tada nikako da se povrati i da se normalno probudi ...premorena kao da je bila na kopanju...Cak se umori i dok ode do toaleta...
Resila sam da joj dajem laksative svaki 2-3 dan da mi ne dodje ponovo u takvo stanje...ali ne znam koliko je to dobroz:hm:
Ima li neko iskustva sa time i da li je to u redu...
:zpozdrav:
Goti ko je sa tvojom mamom dok ti radis...
I kako ona izdrzi bez tebe...moja sizi kada vidi da me nema ...
A kada dodjem kuci redovno se rasplace...a onda po staromz:mrgreen:

E bejahu tantalove muke dok nije izbacila nesto iz sebez:shock:
Od tada nikako da se povrati i da se normalno probudi ...premorena kao da je bila na kopanju...Cak se umori i dok ode do toaleta...
Resila sam da joj dajem laksative svaki 2-3 dan da mi ne dodje ponovo u takvo stanje...ali ne znam koliko je to dobroz:hm:
Ima li neko iskustva sa time i da li je to u redu...
:zpozdrav:
Goti ko je sa tvojom mamom dok ti radis...
I kako ona izdrzi bez tebe...moja sizi kada vidi da me nema ...
A kada dodjem kuci redovno se rasplace...a onda po staromz:mrgreen:

Sada trenutno ne radim....a i možda se sećaš da sam pominjala da imamo ženu koja dolazi tri puta nedeljno, da joj malo pravi društvo i pomogne oko umivanja i nekih sitnica....generalno mislim da se privikla i zna da sa posla uvek žurim kući da budem sigurna da li je sve kako treba....pomaže mi brat, bratanica i otac..u smislu da su tu i da joj dodaju nešto....svesna je da i ja za sada nemam kud....evo sada ne radim ( radila sam na crno dok se posao ne završi, pa za koji mesec možda ponovo)...malo se primirila..ali i dalje kuka da je sve boli ...ječi jako često....bogorada kako kad....kuka samo tako na mene i pravi scene kod drugih ljudi...
Da mi nije ove teme ....i da ne uleteh prošle godine pravo na nju, ja bih bila kao predhodnih godina u jezivoj situaciji....ništa nisam znala o ovoj bolesti...prosto sam tumarala po mraku...internet i ova tema me spasoše donekle.
Imala sam nekih zdravstvenih problema i ozbiljnih ispitivanja, svaki put kada sam krenula da uzmem rezultate ona se rasplače i govori kako joj je žao...a kada razgovara sa ujnom preko telefona, govori kako se foliram i nije mi ništa....ništa me od nje ne iznenaćuje...tako je kako je.....
I moja je šizela kada nisam tu, od kada znam za sebe....sada sam kao opuštenija...pa šta mi Bog da...
Možda i ti da pokušaš tako..pa šta bude....nemogu promeniti situaciju, samo sebe....želim ti da povedeš računa o sebi i da se čuvaš...pozzzzz:poz:

Eh Goti kod tebe su svi u kuci oko nje a kod moje majke samo ja i normalno je da se isprazni na meni z:cry:Nigde nikoga...sestra mi bila juce samo je poljubila i izasla napolje da saceka dok njen muz nesto nije zavrsio pa da idu zajedno kuci...Kada sam je upitala sto ne sedi malo sa mamom - ne mogu nemam ja zivaca za toz:shock:
Znas zbog mog neznanja i problema koje sam imala sa njom zato sam i postavila temu ne bi li mi neko odgovorio sta se dogadja i sta me je snaslo:zroll:
U pravu si kada kazes da moram da mislim na sebe jer mi je nocas bilo toliko losez:(
A danas je ona imala inspiraciju da bude zla....Ne znam kako da je nateram da se okupa...opere se ona dole po nekoliko puta dnevno:zroll:Ali da opere kosu i da se okupa cela to nikako...
Ne daj Boze da moram da zovem hitnu blam bi me zivu pojeo na sta lici:zstidljivko:

Eh Goti kod tebe su svi u kuci oko nje a kod moje majke samo ja i normalno je da se isprazni na meni z:cry:Nigde nikoga...sestra mi bila juce samo je poljubila i izasla napolje da saceka dok njen muz nesto nije zavrsio pa da idu zajedno kuci...Kada sam je upitala sto ne sedi malo sa mamom - ne mogu nemam ja zivaca za toz:shock:
Znas zbog mog neznanja i problema koje sam imala sa njom zato sam i postavila temu ne bi li mi neko odgovorio sta se dogadja i sta me je snaslo:zroll:
U pravu si kada kazes da moram da mislim na sebe jer mi je nocas bilo toliko losez:(
A danas je ona imala inspiraciju da bude zla....Ne znam kako da je nateram da se okupa...opere se ona dole po nekoliko puta dnevno:zroll:Ali da opere kosu i da se okupa cela to nikako...
Ne daj Boze da moram da zovem hitnu blam bi me zivu pojeo na sta lici:zstidljivko:
Sve moje koje sam nabrojala su u prolazu, i na neku moju molbu da ne mogu da stignem mi pomognu, sada su na otpustu, i sada ja po difoltu moram da sam najviše oko nje...to jednostavno tako mora i iz ove kože se ne može...:zpozdrav2:

Sve moje koje sam nabrojala su u prolazu, i na neku moju molbu da ne mogu da stignem mi pomognu, sada su na otpustu, i sada ja po difoltu moram da sam najviše oko nje...to jednostavno tako mora i iz ove kože se ne može...:zpozdrav2:

Takva nam je sudbina:deda:
Samo da ih nista ne boli sve ostalo cemo pregurati...
I ova zima smara ne mogu ni napolje na terasu da je izvedem da makar vidi beloga dana:zima:Nego nemam vremena da ponovo skupljam papire za tudju negu i pomoc ...ne znam vise sta mi treba ponovo...?
Jer mi na zalbu nisu odgovorili i sada ne znam kada i koliko treba da prodje vremena ..
I da ne duzim zna li neko nesto o tome....:zpozdrav:

Otidi do socijalnog i lepo se raspitaj zašto nisi dobila odgovor na žalbu, šta ti je sve potrebno od dokumentacije, a koliko se ja sećam, trebalo bi da se zahtev podnese na predlog ključnog lekara, a u slučaju tvoje majke to je psihijatar, onda redom endokrinolozi, neurolozi....e sada, jedino ako budu zahtevali sveže rezultate ćeš biti u muci, ko da voda majku po silnim lekarima, ili možda postoji način da oni nekako dođu kući....potpuno te razumem da si obezhrabrena, ali probaj ponovo.

Mi smo dobili tek kada smo posle godinu dana podneli novi zahtev, sa "novim nalazom", i to nam je dao neurolog (mama je bila šlogirana pa je on bio merodavan), gde ja jasno pisalo da baba nije u stanju da se brine sama o sebi i da joj je tuđa pomoć neophodna. Mislim da ni vama neće odobriti dokle god neki specijalista ne napiše baš to - i to potpuno jasno i glasno.

Ne što se ne javlja ona djevojka koja je oca dovela iz Njemačke u Srbiju.Ko zna što je s njom

Tu sam!Samo nisam pisala na ovoj temi,ali pratim je!
Nakon niza peripetija,administrativnih zavrzlama,placanja astronomskih taksi,najzad sam krajem godine dobila starateljstvo nad ocem!Ne znam da li bih vise psihicki podnela tu torturu nase administracije,da moram to ponovo raditi!Starateljstvo koje sam dobila u Nemackoj je bilo na 6 meseci i kada je ono isteklo,nemci su zahtevali da im donesem nase,jer se moj otac sada nalazi na teritoriji Srbije!Tri puta su mi ljudi slali pismeni zahtev da se pojavim u njihovom notarijatu,i izgledala sam im prilicno neodgovorno jer im nisam znala objasniti kada cu ga od nasih sliuzbi dobiti!No,dobro,taj deo sam nekako odradila!
Otac je za ovih 9 meseci imao razlicite faze,od nekontrolisanog mokrenja,mene prepoznaje,ali moju decu cesto ne,od utucenosti do svadjalackog raspolozenje!Cesto je ljut na mene,jer ne moze prihvatiti da sam ja sada odgovorna za njega!Kada trebam da ga kupam,a ne voli da se kupa,u pocetku je pokusao da se svadja samnom,ne bi li odustala od kupanja!Posle je smislio drugu taktiku,napravi se da mu je toliko lose da ne moze iz kreveta!Nije mi jasno kako mu mozak funkcionise za neke stvari,a da npr ne prepozna moju najstariju ceru!?Zatim,izmisli kako ga maltretiramo,i ko god dodje,on se zali!Prvo je bilo da ga moj muz maltretira,a u poslednje vreme,mene okrivljuje!Svi vi koji imate dementnu osobu znate o cemu govorim i znate da vam se zivot preokrene za 180 stepeni i koliko je tezak!
Najveci problem mi stvara stric,sa kojim nisam u dobrim odnosima(nije voleo moju majku,i stalno je tvrdio da ja nisam dete moga oca,iz razloga da bi oca okrenuo sebi i da bi od njega dobijao novac),mada tako nesto moj otacnikada nije rekao!Ali nekako je "vezan"za tog brata(ima jos dvojicu,i ovaj ga je sa njima posvadjao)i cim sa njim kontaktira,bude ljut na mene!Bila sam stricu iz tog razloga zabranila da ga zove!Onda su odlazili u CSR,tamo pravili probleme...Pitala sam ih da li zele da mu oni budu staratelji?A ne,oni samo zele kontak i da ga vidjaju!
Kada sam dobila starateljstvo morala sam za Nemacku i tada smestim oca u privatni staracki Dom"Seniorplus",idealni usluvi,cist,5 obroka,redovno mu odrzavaju licnu higijenu....Za Novu godinu organizovali su im docek sa zivom muzikom i curkom na meniju!Dakle vode racuna i o drustvenom zivotu!Cena je 400evra,to je pausal,a sve ostalo se naknadno placa!Pelene,lekovi,pregledi,fizioterapeuta koji radi sa njim vezbe 2 puta nedeljno....tako da su troskovi visi od te cene!Kada sam ga smestila,dozvolila sam stricu da ga obidje,opet ocu da ucinim,da bi me sestra od strica zvala da mi odrzi lekciju da mi je otac smnesten u nehumanim uslovima!!!!Trudim se da me ne grize savest,ali sta god ja uradila to ce komentarisati pojedinci,koji nemaju takav problem!
Za svo vreme njegovog boravka u mojoj kuci,nigde nisam mogla mrdnuti duze od sat,dva!Ipak imam ija svoju porodicu,troje dece i muza,i oni traze svoje!Uglavnom,najbolje bi bilo da se on nije tako razboleo,ali kada vec jeste,najboljeg resenja nema!Ne valja ni da je kod mene,ni da je u Domu!

Kanarinka, ako si u mogućnosti, idealno bi bilo da platiš neku pouzdanu stariju osobu da čuva dedu 3-4 sata dnevno. To bi ti dalo vremena da malo odahneš, odradiš šta moraš van kuće, a opet bi on bio sa svojom porodicom i ti bi tačno znala kako je sa njim. Da i ne spominjem koliko je jeftinije od smeštaja u domu...

Kanarinka, ako si u mogućnosti, idealno bi bilo da platiš neku pouzdanu stariju osobu da čuva dedu 3-4 sata dnevno. To bi ti dalo vremena da malo odahneš, odradiš šta moraš van kuće, a opet bi on bio sa svojom porodicom i ti bi tačno znala kako je sa njim. Da i ne spominjem koliko je jeftinije od smeštaja u domu...

Ja zivim na selu i veruj mi tesko je naci nekog da radi taj posao!Nece bre niko!Nasla sam jednu,i iako sam od nje zahtevala da pored odrzavanja licne higijene sa njim provede par sati,ali njena nega se svodila na to da ga presvuce i odmah ode!Sobzirom da je zivela na drugom kraju sela,nisam se mogla na nju osloniti da kada odem negde na par dana da ce ga paziti kako valja!Taj ko ga pazi mora imati i auto,jer kada otputujem,kako bi ga odvela lekaru?A ambulanta je kilometar i po od nase kuce!Dakle,ako je kod mene,ja dok je ziv ne bih mogla nikad otici ni na godisnji odmor!A zbog njegove penzije idem za Nemacku svaka tri meseca i ostanem par dana!Nije to tako jednostavno!

Sasvim te razumem i ne osudjujem tvoj postupak...Veruj mi da ja imam uslova za tako nesto i ja bih dala da je neguje neko strucan i obucen za takve pacijente...
Ne razmisljaj sta ce ko da kaze jer ti kao i svi mi znas kakav je to pakao od zivota...
To sto mogu da ti urade ili kazu to ti ni najgori neprijatelj ne bi rekao...A kada nadju slabu tacku e onda si je**o jeza...
Danas sam imala takav pakao da sam na kraju ridala iz sveg glasa jer vise nisam mogla da izdrzim njenu celodnevnu torturu...Ni tada nije prestajala da kune i prica kojesta nego kao da sam joj dodala gorivo da nastavi...
Da nije bilo vece a tata i moj bratanac tu mislim da bi nasrnula na mene i fizicki da me povredi...A sve je pocelo zasto toliko pricam telefonom????
A zvala me cera iz Omana...
To je bio okidac za danasnje njeno ludilo...
Ljubomora sto se nisam sva njoj posvetila:zroll:
I onda do uvece je to uzelo kod nje toliko maha da nije vredelo nista...
Zvala sam sestru i tek je ona i pojacana terapija smirilo i eno je gde sada mirnim i blazenim snom spava a ja jos uvek ne mogu da se saberem...

Sto se tice zavoda imala sam i prvi put i drugi misljenje neurologa ali...z:mrgreen:
Videcu sutra da zakazem kod neuro psihijatra jer ovako vise ne ide ili neka joj koriguju terapiju ili...
Mnogo sam tuzna i uplasena...izvinite na ovolikoj negativnosti:zpozdrav:

Sasvim te razumem i ne osudjujem tvoj postupak...Veruj mi da ja imam uslova za tako nesto i ja bih dala da je neguje neko strucan i obucen za takve pacijente...
Ne razmisljaj sta ce ko da kaze jer ti kao i svi mi znas kakav je to pakao od zivota...
To sto mogu da ti urade ili kazu to ti ni najgori neprijatelj ne bi rekao...A kada nadju slabu tacku e onda si je**o jeza...
Danas sam imala takav pakao da sam na kraju ridala iz sveg glasa jer vise nisam mogla da izdrzim njenu celodnevnu torturu...Ni tada nije prestajala da kune i prica kojesta nego kao da sam joj dodala gorivo da nastavi...
Da nije bilo vece a tata i moj bratanac tu mislim da bi nasrnula na mene i fizicki da me povredi...A sve je pocelo zasto toliko pricam telefonom????
A zvala me cera iz Omana...
To je bio okidac za danasnje njeno ludilo...
Ljubomora sto se nisam sva njoj posvetila:zroll:
I onda do uvece je to uzelo kod nje toliko maha da nije vredelo nista...
Zvala sam sestru i tek je ona i pojacana terapija smirilo i eno je gde sada mirnim i blazenim snom spava a ja jos uvek ne mogu da se saberem...

Sto se tice zavoda imala sam i prvi put i drugi misljenje neurologa ali...z:mrgreen:
Videcu sutra da zakazem kod neuro psihijatra jer ovako vise ne ide ili neka joj koriguju terapiju ili...
Mnogo sam tuzna i uplasena...izvinite na ovolikoj negativnosti:zpozdrav:

Hvala ti na podrsci,i moja"sreca"je samo u tome sto oceva penzija pokriva njegove troskove!
Ti si mnogo duze od mene u ovom problemu i ne mogu ni zamisliti koliko te je to sve psihicki i fizicki izludelo!Ja sam za ovih 9 meseci postala rzdrazljiva,nervozna i neispavana!Zapostavila sam sve,prvenstveno sebe,i to ko ne prodje kroz to moze samo da moralise!Kao ta moja sestra od strica koja mi kaze:Tvoj otac je zasluzio bolje uslove,ceo zivot je radio(kao da ljudi u slicnom stanju kojima se desi ovde tako nesto,su lezali citav zivot)! A,nije joj se svidelo,kada je bila kod mog oca u posetu,sto je u sobi sa jednim nepokretnim dekom!Pa ne mozes u starackom Domu ocekivati razdraganu decu!Pretili su da ce traziti da mi se oduzme starateljstvo,jer ja ne brinem diovoljno o njemu!Odem mu u posetu jednom nedeljno,ne zivim u Bg pa da mogu svaki cas da ga obilazim!Zovem ga telefonom,mada on ako mu je brat bio u poseti,a dolazi mu svaki dan,jer zivi u blizini,pa ode peske,nece ni da razgovara sa mnom!Ja sam mojim cerkama rekla,ako mi se desi da se tako razbolim,da ni trena nemaju grizu savesti kada me smeste u Dom!Ovako sada pri cistoj svesti i pameti,znam da ne bih zelela svoju decu opterecivati sobom!Neka zive svoj zivot sa svojim buducim porodicama,i nek cuvaju nerve za starost!

Ljudi ne veruju kroz šta sve prolazi porodica koja neguje dementnu osobu, pa to ti je.....a kada slušam recimo Florenu, kao da su moja mjaka i njena sijamske bliznakinje....nema šanse kao ovde na ovoj temi da nekom objasnim svoju situaciju u realnom svetu, prosto me ljudi gledaju kao da sam beli medved, a slabo i pokušavam.....i to me strašno boli, prosto na neka pitanja ljudi i RL-a, ostajem nema...na ovoj temi nas ima toliko da se možemo nabrojati prstim jedne ruke, mnogima nije dostupan internet i ne znaju šta ih je snašlo, ljudi malo poznaju ovu bolest i teško im je objasniti o čemu se radi.
Pnoviću se opet, ali moram...zaista da nije ove teme i saznanja o ovoj temi baš zahvaljujući njoj, bilo bi mi duplo ako ne i više, teže....ne možemo jedni drugima pomoći fizički, ali razumevanjem itekako.

Ta tvoja sestrična nek sere.Što ustvari nju briga za tvog oca pošto nema od njega koristi
E sada, kako definisati potez kanarinkine porodice....kao su nešto humani, a nisu seli lepo da pitaju o čemu se radi, i nije moguće da obilaženjem bolesnog strica nije ukapirala da sa njim nešto nije u redu, znači čista zloba, ili bezobrazluk ili je to jedna da izvineš glupačica koja je puna predrasuda i opšte ne obrazovana.
Treba plus i to podneti.

Ja poznam čovjeka koji se brinuo sa ženom o svojoj dementnoj majci dok su njegova braća bila protiv da se pošalje u dom.Uglavnom baba je umrla ,a on je prodao kuću,podijelio pare sa braćom i odselio odande.

Back