Demencija

Ja sam dugo mislila da me folira kada se pogubi:rumenko:
A onda sam shvatila da su sve redji trenutci kada je svesna sebe i svoje okoline...
Tek ovde sam saznala da im se i secanje na sadasnjost vraca ali na trenutke:sad2:
Kao sto rece Margareta i ja imam istih problema...
Nekada pozelim da stalno zivi u svom svetu jer je ovaj mnogo bolan za njih i njihovo stanje...Koliko god da mi je tesko najvise volim kada se ponasa kao malo dete jer tada mogu sa njom lepo da komuniciram...A ovako me uvek izbaci iz koloseka jer ni sama ne zna sta bi a onda smo joj svi krivi i pocinje tortura koja nekada cini mi se nema kraja...:sad2:
Ovih dana je divna i mazna plasi je sneg i boji s kako ce kuci(kuca gde je rodjena)..
Ali bar ne insitira na tome da je vodim kuci:rumenko:

A njena kuca vise ne postoji i svaki dan moram da nadjem neki izgovor i da ga ponavljam do bessvesti:think:
Imali neko ideju kako da prelomim u njoj tu zelju jer pati a mene izludjuje:besna:
Mama ti je dala znak kako da joj pomogneš.Uvek odgađaj odlazak,pronalazi 1000 razloga zašto trenutno ne možete da krenete "kući".Srpljenje,strpljenje i samo strpljenje. Dakle plaši se snega,na račun toga ima puno izgovora.Recimo,napadalo je puno snega,jako je klizavo,možemo da se okliznemo ,da padnemo,slomimo nogu,pa u bolnicu.Dakle sve ono što ona ne bi želela da joj se dogodi. Nemoj nikada kazati da nećete ići njenoj kući nego samo odgađaj odlazak.Ubrzo će zaboraviti da je htela ići,smiriće se i što je najvažnije bez konflikta. Kod nas je ovaj način funkcionisao.:heart::zpozdrav:

Ja sam tu manje više promatrač,ja sam živjela sa bakom kad je sve počelo zato jer smo renovirali stan u koji smo trebali preseliti pa smo imali samo tu opciju.A onda još nije bilo problema ko vaših.Teta je preuzela baku kad je deda završio u bolnici zbog moždanog udara.Prije toga ih je samo obilazila jer je ionako otišla u privremenu penziju zbog njih.

Ma sve smo imali i od psihijatra i od neurologa i ovi kreteni je odbili za pomoc:mrgreen:
A kako sada da je vodim? kada treba da je svuda vodim taksijem - odakle...
I sto je najgore kako da izadje iz dvorista kada treba da se popne uz stepenice do puta..
Nisam vise pametna kako sve to da izvedem:rumenko:
Ali moram a kako - neka mi je samo Bog u pomoci..:worth:

Florena, ako si u mogućnosti zamoli sestru i brata, pa i ćerke, da ti pomognu oko nekih tehničkih stvari....samo dok predaš to u PIO, a posle su slobodni...moraš to da dobiješ.....mislim da ne moraju nalazi svih lekara da budu najsvežiji, njoj su neke bolesti hronične, ne mogu pobeći....i neurolozi se tu pitaju... neka je zaista bog uz tebe..

nikako mi nije jasno da su nju odbili za tu pomoc.
evo moja ex komsinica,skoro dobila `tudju negu i pomoc`.znam o njoj da je tezak seceras,ali sama zivi,funkcionise.
cudni su njihovi kriterijumi

nikako mi nije jasno da su nju odbili za tu pomoc.
evo moja ex komsinica,skoro dobila `tudju negu i pomoc`.znam o njoj da je tezak seceras,ali sama zivi,funkcionise.
cudni su njihovi kriterijumi

...eto vidi cuda, ona dobila zato sto je seceras....a ja sam moju majku vodila
kod tih istih lekara, jedva se krece, po kuci, sve ostalo je da ne pricam kako
i koliko tesko, ne moze i ne sme nista teze do 2kg da podigne, o visini penzije
i da ne pricam....odbijena je sa obrazlozenjem da moze sama da se obuce...:worth::eek:

..i kome da se zalis, nikom, kad oni o svemu odlucuju....:evil:

Iz ličnog iskustva u vezi moje majke i slučajeva u okolini....prvi put retko kome daju...možda je to neki moj utisak.
Moja majka je dobila iz trećeg puta, dobro se sećam...prvi put je išla sa bratom, drugi put sam ja išla sa njom, pregledao ju je lekar koji je nosio štake i nije imao mantil, bio je u običnom džemperu i jako ne ljubazan, treći put sam bila ja sa majkom i tada je bila doktorka, takođe i civilnoj garderobi, ako je uopšte lekar.
To je bilo 2005 god. sećam se da sam sa mojim komšinicama polemisala o tome da su u stvari to bili socijlni radnici iz drugih gradova, i da još ovo da dodam, nije bila nikakva tročlana komisija...možda se u međuvremenu izmenilo mnogo toga.

...ovo je jako bitna informacija i hvala puno, znaci treba opet da probamo...

...inace ja sam isla sa mamom, cak sam naglasila da ne zivimo zajedno,
i pokazala doktorki na njeno insistiranje lk da vidi da je izdata u drugoj
drzavi...nista nije pomoglo...

...mucila je bukvalno dok je pregledala, rastezala joj i ispravljala bolna kolena
i sake...svaki zglob joj je pomerila, pritom joj "cackala" kicmu, a na uputu lepo
pise, a imala je i prilozen snimak, da su joj 4 prsljena u takvom stanju da moze
da se dalekobilo ako se naglo savije nikad ne ispravi...ma kao dzelat je bila..:(

..ona jadna prekukala sve to, i jedva sam posle uspela da joj pomognem da se
obuce..i da naglasim da sam je u ordinaciju uvela u kolicima....:sad2:

..pocecemo opet da skupljamo dokumentaciju, pa ko zna mozda se sledeci
put sretnemo sa nekim normalnim covekom, a ne sa ludakom kakva je bila
ova doktorka....:think:

ja sam u dr aleksandra kostica 9 pre 4 godine isla sa jednom bakom koja je slabovida,a angazovala me je samo zato,da bi oni tamo videli da kao ne moze sama (inace baka je zivela sama,i sasvim spretna i okretna,jeste bila slabovida,ali nisam sigurna koliko..i do radnje je isla sama,po nekad i na pijacu).prozvala je zena u belom mantilu (baka tvrdi da je dr),ali je samo pogledala njenu dokumentaciju i postavila joj par pitanja.baka je dobila iz prvog puta tudju negu i pomoc.secam se da mi je rekla `ma,vidim ja vise nego sto oni misle` :)

Mi smo dobili od prvog puta, ali na ograničeno vreme, koje je sada isteklo i ponovo skupljamo dokumentaciju.
Sećam se da su bili odvratni prema meni, postavljali milion glupih pitanja, na kraju većali i većali.
Nama treba isto kao i tada nalaz neurologa, nalaz njenog lekara iz službe kućnog lečenja jer ona već 5-6 godina ne ide u dom zdravlja, nalaz hitne ponoći koja je izašla i utvrdila stanje...
Ona je i tada bila nepokretna, u pelenama, hranili smo je i nije jela čvrstu hranu.
Ipak, nisu nam dali rešenje do kraja života, nego na 2 godine.

Svuda različita pravila....posle svakog odbijanja, treba pokretati zahtev ponovo...u mojoj zgradi svojevremeno je dosta njih predavalo za tuđu negu....i svi su se međusobno savetovali kako da se ponašaju na pregledu, da malo simuliraju, da ponesu i hodaju sa štapom, i ako im ne treba, da ih dovedu kola hitne, itd.
Verovatno da su sada pooštrili pravila.

Ma pokusacu samo da odnesem nalaz neuro psihijatra jer tamo treba da je vodim na kontrolu..I ovako ne mogu vise sama da joj korigujem terapiju a ona na nju ne reaguje bas naj bolje...Ne moze nista vise da je smiri niti uspava...Kao da je postala imuna na sve...Otici cu i do socijalnog radnika jer vise ne znam sta treba i kome da se obratim..

I Grebo ne spamujes temu ...Sve je ovo zivot i Tantalove muke nasih bliznjih a i nas...
Posavetovala bih ja nju da moze nesto da zapamti...:zper:
Ali ona kada vidi bolnicu i lekare smiri se kao jagnje:eek:
Ma i poletece ako treba samo da je ne zadrze u bolnicu...
A za nju je svaka ustanova bolnica:sad2:
U poslednje vreme je resila da se aktivira tj da pere ves:roll:
Sve zivo pobaca u kadu i poliva vodom...
A kada je i jorgan potopila siznula sam:dash:

Svratila da bacim pogled.
Mama zakacila neku viruščinu, niko ne zna odakle, i sad je frka...
Javicu se kad bude ok!
Uvek me je strah kad stvari ovako klizaju. Nikad ne znaš da li će se bolest prebroditi i šta će sa sobom odneti.

Bas mi je zao tvoje mame i mojoj nesto ovih dana nije dobro tako da smo imale burnu noc:sad2:Nije imala stolicu ponovo danima i pored svih silnih laksativa i cajeva nista do juce a onda su poceli bolovi i tantalove muke dok nije sve to izbacila iz sebe:eek:
U jednom momentu je oko 4h. ostavim samu u kupatilu i sednem da popusim cigaru ..Kad cujem da je ona izasla iz kupatila ja je pustim da se malo sama za sebe pobrine...:whistling:Medjutim kada sam usla kod nje u sobu ona gola golcata stoji i sva se trese...Na pitanje zasto se skinula cuti i kaze ona tamo zena je skinula:eek:
Presvucem je u cisto i ususkam u krevet onako iznemoglu...Tek sam je danas okupala kada se odmorila:roll:
Jer kada sam usla u kupatilo -- haos sve mokro i uneredjeno:bljak:
A njena pidzama i ves po patosu:mrgreen:
Do 5h.sam ribala kupatilo i za malera danas mi se i dimnjak zapusio po drugi put ove sezone:eek: Pa je dima bilo po celoj kuci.. i ne gine mi ponovo jedna generalka:roll:
Ubih se od pranja ,ribanja i kuvanja...
Lakse je bre sa malom decom nego ovo:bye:

Ma na Googlu ima stvarno dosta tekstova o demenciji, pre neki dan na Diskaveriju, doktorka Dži, verovatno znate o kome je reč je imala jednog pacijenta koja je bila dementna, a godine to nisu odavale...jer i u svetu smatraju da se demencija dobija u dubokoj starosti........lepo je žena objasnila da se demencija dobija i oko 40ak i kusur godina, a ne samo oko 70, i nije svaka demencija Alchajmer već da ih ima nekoliko vrsta.....lek ne postoji...neurolozi svetuju, da je mozak stalno zaposlen i da postoji uvek želja za novim saznanjima, da se rešavaju ukrštene reči i kvizovi, kao zvuči smešno i oni sami kažu, ali je tako..

Ej Goti racuna li se tu i igrice na kompjuteru:zper:
Ipak moras i to da znas da igras zar ne:zcepanje:
Ljudi ja sam se oladila od ovoga jos kad nesto zaboravim i ne mogu da se setim otkinem od straha:think:

Ja sam ovo i napisala zbog svih nas da eto pomognemo sebi koliko možemo...nema leka ali tu su slagalice mozgalice, e sad za igrice Flory ne znam, u svakom slučaju igraj možda i one imaju nekog udela u spašavanju od ove bolesti.
Nemoj da se plašiš pre vremena.....jeste da smo rizična grupa, ali zaista ne mora da znači da će to i nas snaći..;)

Već sam rekla da je moja mama to spominjala.Za baku se nisam čudila,ona je odgojena da ne misli već da to radi njen muž.A i bila je seljanka pardon sa sela.Baš me zanima koliki je postotak u gradu,a koliki na selu.

Back