Ne što se ne javlja ona djevojka koja je oca dovela iz Njemačke u Srbiju.Ko zna što je s njom
Tu sam!Samo nisam pisala na ovoj temi,ali pratim je!
Nakon niza peripetija,administrativnih zavrzlama,placanja astronomskih taksi,najzad sam krajem godine dobila starateljstvo nad ocem!Ne znam da li bih vise psihicki podnela tu torturu nase administracije,da moram to ponovo raditi!Starateljstvo koje sam dobila u Nemackoj je bilo na 6 meseci i kada je ono isteklo,nemci su zahtevali da im donesem nase,jer se moj otac sada nalazi na teritoriji Srbije!Tri puta su mi ljudi slali pismeni zahtev da se pojavim u njihovom notarijatu,i izgledala sam im prilicno neodgovorno jer im nisam znala objasniti
kada cu ga od nasih sliuzbi dobiti!No,dobro,taj deo sam nekako odradila!
Otac je za ovih 9 meseci imao razlicite faze,od nekontrolisanog mokrenja,mene prepoznaje,ali moju decu cesto ne,od utucenosti do svadjalackog raspolozenje!Cesto je ljut na mene,jer ne moze prihvatiti da sam ja sada odgovorna za njega!Kada trebam da ga kupam,a ne voli da se kupa,u pocetku je pokusao da se svadja samnom,ne bi li odustala od kupanja!Posle je smislio drugu taktiku,napravi se da mu je toliko lose da ne moze iz kreveta!Nije mi jasno kako mu mozak funkcionise za neke stvari,a da npr ne prepozna moju najstariju ceru!?Zatim,izmisli kako ga maltretiramo,i ko god dodje,on se zali!Prvo je bilo da ga moj muz maltretira,a u poslednje vreme,mene okrivljuje!Svi vi koji imate dementnu osobu znate o cemu govorim i znate da vam se zivot preokrene za 180 stepeni i koliko je tezak!
Najveci problem mi stvara stric,sa kojim nisam u dobrim odnosima(nije voleo moju majku,i stalno je tvrdio da ja nisam dete moga oca,iz razloga da bi oca okrenuo sebi i da bi od njega dobijao novac),mada tako nesto moj otacnikada nije rekao!Ali nekako je "vezan"za tog brata(ima jos dvojicu,i ovaj ga je sa njima posvadjao)i cim sa njim kontaktira,bude ljut na mene!Bila sam stricu iz tog razloga zabranila da ga zove!Onda su odlazili u CSR,tamo pravili probleme...Pitala sam ih da li zele da mu oni budu staratelji?A ne,oni samo zele kontak i da ga vidjaju!
Kada sam dobila starateljstvo morala sam za Nemacku i tada smestim oca u privatni staracki Dom"Seniorplus",idealni usluvi,cist,5 obroka,redovno mu odrzavaju licnu higijenu....Za Novu godinu organizovali su im docek sa zivom muzikom i curkom na meniju!Dakle vode racuna i o drustvenom zivotu!Cena je 400evra,to je pausal,a sve ostalo se naknadno placa!Pelene,lekovi,pregledi,fizioterapeuta koji radi sa njim vezbe 2 puta nedeljno....tako da su troskovi visi od te cene!Kada sam ga smestila,dozvolila sam stricu da ga obidje,opet ocu da ucinim,da bi me sestra od strica zvala da mi odrzi lekciju da mi je otac smnesten u nehumanim uslovima!!!!Trudim se da me ne grize savest,ali sta god ja uradila to ce komentarisati pojedinci,koji nemaju takav problem!
Za svo vreme njegovog boravka u mojoj kuci,nigde nisam mogla mrdnuti duze od sat,dva!Ipak imam ija svoju porodicu,troje dece i muza,i oni traze svoje!Uglavnom,najbolje bi bilo da se on nije tako razboleo,ali kada vec jeste,najboljeg resenja nema!Ne valja ni da je kod mene,ni da je u Domu!