Demencija

Ja poznam čovjeka koji se brinuo sa ženom o svojoj dementnoj majci dok su njegova braća bila protiv da se pošalje u dom.Uglavnom baba je umrla ,a on je prodao kuću,podijelio pare sa braćom i odselio odande.

Da....predpostavljam da braća nisu imali uvid u težinu bakine bolesti, i da su novac podelili ravnopravno, a brigu o baki neravnopravno..ili možda grešim....sory ako je tako.

Ma njima je samo stalo do dekine penzije:deda:
Neka preuzmu brigo o njemu i njegovu penziju pa da vidimo hoce li pristati....
Mozda i hoce zbog para ali samo nekoliko dana...
Neka ga izvedu na vikend kod njih ako im je toliko zao deke...z:((
Ahhha oni su samo na recima a na delu ...:bljak:
I nemoj da se obazires na njih i njihove komentare...
On je zbrinut i dobro mu je ...sa svojim vrsnjacima je i okruzen medicinskom paznjom sto ja ne mogu da priustim mojoj mami nego je vodam po lekarima...A u kakvom je stanju sada nema sanse vise igde da je vodim...
Vec izigravam lekara i sama sam joj dodala bromazepam od1.5...A po svoj prilici ce trebati i vise...A kako da dodjem do lekara specijaliste ako nemam para da ga platim.
Uzivaj u svojoj porodici i ne opterecuj se familijom jer ti sutra niko vrata nece otvoriti niti ce te pitati kako si,treba li ti nesto:zag::heart::cao:

Moj otac ima tri brata,on je najstariji.Kada su se moji roditelji razveli,bila sam im visak,te sam odrasla kod strica u Srbiji,a moji roditelji svak na svoju stranu u Nemacku!Ima najmladjeg strica,koji je u Nemackoj,zivi 40km od stana moga oca,i sobzirom da kada mi je otac isao na operaciju tumora na mozgu 2006,on je ubedio mog oca da mu da punomocje na svoj racun u banci,u slucaju da mu se nesto desi,pa da ja ne potezem iz Srbije,vec da stric organizuje transport njegovih posmrtnih ostataka!Moj otac je preziveo operaciju,punomocje je ostalo!
Krajem 2009 biva hospitalizovan jer je pao na ulici!Primljen je sa 23 jedinice secera!Lecili ga od hematoma glave,koju je zadobio prilikom pada i tada na skeneru su primetili smanjivanje mozdane mase!Promenio je tri bolnice i na posletku su ga smestili u banju na rehabilitaciju!Stric ga za ta tri ipo meseca nije ni jednom obisao!Mene je lagao ta ovde je te ondeje,te idem u subotu da ga obidjem,pa kad prodje subota,ne telefon mi se jablja strina,sa kojekakvim izgovorima!Kada sam im rekla da dolazim,kazu:Nemoj,draga,on je udaljen 600km od mesta stanovanja i da ga zato nije obisao!Nemoj da dolazis,sta ces on samo sto nije umro!Pa bas iz tog razloga i hocu da dodjem!
Elem,nasla sam ga cetrdesetak km udaljenog,i tada mi lekar saopstava da ko zelim oca da uzmem,moram doneti starateljstvo,u suprotnom,sobzirom na dijagnozu,iz banje ga slju u Dom,jer ne moze vise ziveti sam!Uzela sam starateljstvo,sudije je vec kod sebe imala misljenje lekara i papir sam dobila odmah!
E,sad,ovaj stric koji zivi u Bg-u,vecito se grebao za novc od mog oca,jer je jadan i zivi u Srbiji,a ovaj moj ima jer zivi u Nemackoj.I inace,iako je moj otac stariji,ovaj uma da manipulise njime!To mi kaze i osoblje u Domu,da kada ga taj brat poseti,moj otac je nakon toga svadjalacki raspolozen!Taj stric nikad nije imao kontakt sa mnom,.samo sa mojim ocem!Rzlog-nije voleo moju majku i cak je ubedjivao oca da ja nisam njegovo dete,jer ko zna sa kim me je ta k..vetina napravila!Uzas!Posvadjao ga je i sa ovim bratom,kod kojeg sam odrasla,sve zato da bi samo njemu davao!
Letos sam morala za Nemacku,stric da se polomi da otac bude kod njega!Ja kazem da cu biti odsutna 2 nedelje!Ma nema problema,moze i tri meseca!Peti dan su alarmirali sve telefone da se vratim,jer otac ne moze na noge i strah je da ce umreti!I sta ces,trci nazad,uzmem oca,odvedem lekaru(sto nisu ga oni vodili?)dovedem kuci,i nakon nekog vremena shvatim da mu nisu davali terapiju kako treba!
Sve se vrti oko novca!Briga njih za njega kao coveka,al nema para vise,jer novac sad kontrolisem ja,kucka koja je njegovog batu smestila u Dom!Jutros sam zvala Dom,razgovarala sa glavnom sestrom.i kaze zena:juce mu je bio brat i pljuje po meni samo tako,onda otac onako lud i povodljiv,bude besan na mene!Sestra kaze da ona ni sa kim nema sta da traca o meni,da ja imam kompletnu dokumentaciju i od lekara i od suda i od CSR!I zali se zena da je ta cerka od tog strica zvala pre neki dan(inace je med.sestra po struci)i drzala toj glavnoj sestri predavanja o nezi bolesnika i kada joj je ova odbrusila,ova joj opsova mater i spusti slusalicu!Imam familiju za ponos!:zima:Prete oduzece mi starateljstvo!Ubedjuju ga da kada mi ga oduzmu,otici ce u Nemacku,prodace ocev stan i kupice neki u Bg,pa ce dva brata lepo da zive od nemacke penzije!Ne mogu da verujem!

Kada sam dobila starateljstvo kod nas,tada sam ukinula to njegovo punomocje!
Iritirajuce je to sto u Srbiji ne priznaju nemacko starateljstvo,a nemci priznaju srpsko!Kod nas je sve komlikovano i kada si u neko problemu,e onda te uzjase sve moguce institucije,valjda u zelji da ti pomognu!

Znaš da je administracija kod nas grozna.A oni te misle proglasit neuračunljivom da ti oduzmu starateljstvo?

Ma oduzece mi,znas kad!Prosla sam celu proceduru,uz to sam i ja isla na psiho test,jer drugacije i ne mozes kod nas dobiti starateljstvo!Nego takvi su ljudi,mesaju se gde ne treba i gde nemaju prava,a smatraju da ih imaju!Pitala sam ih sta hoce od mene?Prvo je bilo hoce samo da ga vidjaju!Dobro-vidjaju ga!E,onda nisu humani uslovi gde je smesten!Evo koga zanima nek pogleda na njihovom sajtu kako izgleda Dom www.seniorplus2.com Taj stric jednostavno mene ne da ne voli,vec me mrzi,tako da je svejedno da sam oca smestila i u Hayat i tu bi nasao zamerku!Sve u svemu nek se nose!

Kanarinka, dom izgleda sasvim lepo. Suština stvari je da bi ti oni zamerili i inače, da ga nisi dala u dom.
U ovim stvarima je negde najvažnije naći najbolje rešenje i za nas i za roditelje, pa sad...
I ja mislim kao Gotika da bi najbolje bilo da se oni ne izmeštaju iz svoje kuće, a da se nađe neka negovateljica ili žena koja će pripomoći na nekoliko sati, ako je moguće. Ali to je samo moje mišljenje. Demencije su najstrašnija bolest, iako nijedna bolest u porodici ne može da ne poremeti sve ljude oko obolelog. Ovo je gadno baš zato što postoje te teške faze, kao ova u kojoj je sada Florenina mama, kada ih ne možeš ni povesti ni poterati. Tada je jako teško kontrolisati sebe da primereno situaciji reaguješ, jer si stalno provociran.
Inače, koliko god ljudi bilo u kući, sva nega se slomi na jednoga, koji je najpodesniji, ali jako je dobro kad postoji makar još jedan s kojim bolesnik ostaje kad treba, bez obzira kako se slažu. Oni nikako ne mogu da prebrode strah od napuštanja.
Flory, već sam nekoliko puta rekla da su ostale faze, koliko god oni bili objektivno lošije, lakše za one koji ih gledaju.
Daco, šta ima kod tebe?

Margareta pa on je ipak promenio sredinu samim tim dolaskom kod cerke a ranije po bolnicama i banji...Samo je sada u nekoj ponovo novoj sredini gde jadnicak pokusava da nadje neki svoj mir...Ali mu "brizna "familija u tome odmaze...
Moze li se zabraniti poseta svima sem staraocu te osobe???
Svima bih zatvorila vrata pa neka se nose...
Ja sam trenutno sama ali da moram da gledam svoju porodicu i da moja majka nece da promeni sredinu...sto moj otac ne bi dozvolio...normalno je da bih gledala samo da pripomognem i ostavila bih njega samog da izgine sa njom..
Ovako sam u situaciji gde su mi deca vec svila svaka svoje gnezdo,muz sa drugom a ja nazad kod mojihz:mrgreen:
To mi je neki usud ili Bozija volja da ima ko da je gleda u tako teskim trenutcima u kojima se sada nalazi...
Jer da imam para i da mogu negde da je smestim sigurno ne bih sebi dozvolila ovoliku odgovornost da razmisljam da li ja radim sve kako treba.I da li cu je nositi na savesti...
Jer nije sve jedno kada o njima brine neko strucan i kada moze neko da je pregleda i da ti da savet.Nego sto ja moram sama da donosim vrlo vazne i delikatne odluke o njoj,lekovima pa i o tim laksativima koji ni malo nisu naivni jer je ona i dijabeticar i osoba koja je imala infarkt...A o drugim operacijama da i ne govorim....
Zato im lepo kazi ili da ga ostave na miru ili ces im zabraniti posete ako mozes...
:zag::zpozdrav:

Poslednja izmena:
Joj Margareta ne znam da li ste vi prolazili kroz fazu da ona izmislja a onda na kontu tih svojih insinuacija napravi dramu koja traje po ceo dan i noc...Onda kune,urla i preti kako ce nas sve pobiti,zapaliti, i td.
Sta da ti kazem kada spominje i moju pokojnu ceru u kontekstu da je nisam dosledna i td...
Malo ne doziveh infarkt pre neki dan...toliko me je izbacila iz takta..Niko nije mogao da je zauzda i smiri...
Cak ni lekovi nista nisu pomogli...z:shock:
Razmisljam o tome kada sve ovo prodje ko ce meni pomoci ....
Ovo je nesto naj surovije sto je Bog mogao da uradi za bolesne a i za porodicu oko njihz:cry:

Jesmo Florena, prolazili smo. I kad izmišlja i kad urla po ceo dan i noć, i kad baca stvari oko sebe i lomi... Ne bi ti opisivala noći u kojima se to događalo, a posebno je gadno jer stanujemo u zgradi i sve se čuje i kad noću pričaš malo glasnije. Ni kako su nas gledale komšije! A bilo je i situacija kada bi pobegla iz stana, zvonila ljudima na vrata i pričala kako je mučimo, tučemo, izgladnjujemo, kako smo joj kuću raskućili. Na neke od nas je rado i često fizički nasrtala. Ali to je prošlo kada su joj podešeni lekovi. Ne želim da sećam tog perioda. I ne sećam se uglavnom, ali kad već pitaš da ti kažem.
Sada je mirna i preslatka. Kao da nikada nije bilo drugačije. Kad se setimo tih vremena, pričamo o tome kroz osmeh i šalu. Mi se i inače trudimo da amortizujemo stres i da teške stvari malo izvrnemo. To nam je i tada pomagalo.
Mislim da niko od nas ko je gledao ovakvog bolesnika ne može da ima grižu savesti kada se sve završi. Za njih smo uradili sve što smo znali i najbolje što smo znali.

Kod kog lekara da je vodim kada jedva do kupatila dodje....
Sama sam joj dodala bromazepam pored njenih lekova jer joj oni vise nisu dovoljni...
A ludilo nocu to je posebna pricaz:mrgreen:
Sve izvadi iz ormana i razbaca ...ujutru ne znas sta je cisto a sta za pranje...
Non stop se negde pakuje i trazi da je isparatimo do autobuske...Nekad je to njena rodna kuca a nekada trazi svoju kucu u Beogradu:zroll:
Cas zna ko sam pa onda nema pojma...Mnogo mi je tesko..Podocnjaci su mi crveni od nespavanja i placa...
Do bessvesti vrti jedno isto i trazi iste odgovore...Vec sam pocela po automatizmu da je ne slusam i da vec znam sta da joj odgovorim..
Na sve je ljubomorna oko mene ne smem ni sa decom telefonom da pricam jer posle dobije napad besa i td...
Pocela sam nocu da zakljucavam svoju sobu jer ne znam koliko su njene pretnje ozbiljne:zstidljivko:A nekada je secerko koji je takva mazaz:cry:
Tesko svakome ko ima u porodici takve bolesnike:zpozdrav:

Zdravo drage moje! Eto me posle nekog vremena da vas sve pozdravim.:zpozdrav:Pratim vas ne tako često kao u početku, ali tu sam.:zzima:Čitam vaše postove, vidim kako se lavovski borite sa bolešću vaših roditelja,bolešću koja guta sve oko sebe i potsećam se tih teških dana.Što činite za svoje roditelje,niko vam neće reći hvala ali znajte da će vam roditelj, iako nesvesan svoga stanja, biti zauvek zahvalan. Moj deka kao što znate nije mi bio rod. Napustio nas je u miru i spokojstvu,dostojanstveno,kako priliči jednom ljudskom biću uprkos ovoj teškoj bolesti. Njegovu suprugu obilazim jednom nedeljno, često me nazove, vraćamo se u prošlost, valjda joj je tako lakše.

Ja sam trenutno našla privremeni posao,nega ženske osobe u postoperativnom periodu karcinoma dojke.
Sve vas još jednom puuuno pozdravlja Daca !:zpozdrav::zpozdrav2:

ovo je najbolja i naj_zivotnija tema na celoj krsti.
koliko ste vi divne osobe,koliko u vama koje pisete ovde(a koje imate dodira sa ovom i sl teskim bolestima) ima ljudskosti,humanosti i snage.
:zag::bye:

ovo je najbolja i naj_zivotnija tema na celoj krsti.
koliko ste vi divne osobe,koliko u vama koje pisete ovde(a koje imate dodira sa ovom i sl teskim bolestima) ima ljudskosti,humanosti i snage.
:zag::bye:

Grebo divna si....činim, reći ću u svoje ime, zaista koliko mogu....i sa vremena na vreme me jede savest, da li sam dovoljno uradila...i da li sam loša, zato što mi je ponekad krivo, što je to mene snašlo i što ne živim makar malo opuštenije...i što mi je dosta svega....
Hvala na podršci i mnogo mi se sviđa što misliš da je tema najbolja i najživotnija na Krsti.....zahvaljujući Floreni bez zadrške, jer ju je pokrenula:klap:

Grebo hvala na komentaru:heart::zag:
I Goti potpsujem sve sto si rekla...samo da znas da se isto osecam kao i ti...
Zato i jesmo ovde da se utesimo i pomognemo jedni drugima..
savetom,iskustvom i dozivljajima sa nasim voljenima:rumenko:
Razmisljala sam Grebo o tvom komentaru i zakljucila sam da samo na ovoj temi nema svadje,zlih jezika,ponizavanja i td.:)
Ovde je sve iskreno i bez lazi:heart:
Tu su nase slabosti,tuga,bol i nada da nekako pomognemo onima kojima je nasa pomoc najpotrebnija:sad2:
Veliki pozdrav svima:zag::zpozdrav:

Grebo hvala na komentaru:heart::zag:
I Goti potpsujem sve sto si rekla...samo da znas da se isto osecam kao i ti...
Zato i jesmo ovde da se utesimo i pomognemo jedni drugima..
savetom,iskustvom i dozivljajima sa nasim voljenima:rumenko:
Razmisljala sam Grebo o tvom komentaru i zakljucila sam da samo na ovoj temi nema svadje,zlih jezika,ponizavanja i td.:)
Ovde je sve iskreno i bez lazi:heart:

Tu su nase slabosti,tuga,bol i nada da nekako pomognemo onima kojima je nasa pomoc najpotrebnija:sad2:
Veliki pozdrav svima:zag::zpozdrav:

Hajde da se i ja oglasim, iako više nemam te muke kao vi. Još uvek pratim ovu temu - sve mi se čini da ću, ako prestanem, napustiti drugarice u nevolji...
Apropo ovoga što sam citirala - primetila sam jednu stvar: oni koji su u životu patili nisu svađalice, mnogo su tolerantniji od onih koji su živeli po svojoj volji. Čini mi se da čovek kada jednom dođe na kraj svojih snaga naprosto okrene list i počne da obraća pažnju samo na ono zaista važno, a svađu, mržnju i netoleranciju ignoriše jer su suviše veliki a nepotreban teret.

iako za sada nemam dodira ni sa jednom teskom bolescu,ovo je tema koju uvek prvo procitam,saosecam sa vama....ovde jednostavno nema lazi,nema prevare.iskrenosti su retke kako u rl zivotu,tako i u ovom forumskom svetu.
da se ne shvati pogresno-prosto uzivam da citam vase postove ovde,ali uzivam u tom smislu da odisete zivotom,nadom,borbom,svakodnevicom,bez ulepsavanja i biranja reci,vec onako kako jeste,i iako zvuci surovo-ali se cesto od muke ali iz srca nasmejem vasim iskustvima,jer nekako napisete sa dozom humora,posebno florena.smeh nas je odrzao,njemu hvala :).gane me necija muka,gane me necija borba u zivotu,iskrenost me odusevljava.
nikad se ne zna sta koga ceka u zivotu,zivot je nepredvidiv,a cesto ume biti i surov.ali verujem da je svetlost uvek `na kraju tunela`.verujem u pozitivu.

....ovde jednostavno nema lazi,nema prevare.iskrenosti su retke kako u rl zivotu,tako i u ovom forumskom svetu..

Ako postoji razlika, ona proizlazi iz toga što smo skoro sve u istoj priči i što smo tu da nam bude lakše.
Jer lakše je uvek kada shvatiš da nisi sam, da se i drugima isto to događa, iako, na sreću, nema nas mnogo.
I svaka na neki način svojim iskustvom može i želi da pomogne, koliko zna, onoj drugoj.
Dakle mislim da je stvar u pristupu.

Pozdrav svima.

Inače, imale smo jako tešku noć. Bila je potpuno svesna svega. I ne znam da li možete da mi verujete, ali to je najgore što može da se dogodi.
Dok ne znaš dokle te je bolest dovela i koliko te je unizila kao čoveka, ti si srećan. A i svi oko tebe

Poslednja izmena:
Ja sam dugo mislila da me folira kada se pogubi:rumenko:
A onda sam shvatila da su sve redji trenutci kada je svesna sebe i svoje okoline...
Tek ovde sam saznala da im se i secanje na sadasnjost vraca ali na trenutke:sad2:
Kao sto rece Margareta i ja imam istih problema...
Nekada pozelim da stalno zivi u svom svetu jer je ovaj mnogo bolan za njih i njihovo stanje...Koliko god da mi je tesko najvise volim kada se ponasa kao malo dete jer tada mogu sa njom lepo da komuniciram...A ovako me uvek izbaci iz koloseka jer ni sama ne zna sta bi a onda smo joj svi krivi i pocinje tortura koja nekada cini mi se nema kraja...:sad2:
Ovih dana je divna i mazna plasi je sneg i boji s kako ce kuci(kuca gde je rodjena)..
Ali bar ne insitira na tome da je vodim kuci:rumenko:
A njena kuca vise ne postoji i svaki dan moram da nadjem neki izgovor i da ga ponavljam do bessvesti:think:
Imali neko ideju kako da prelomim u njoj tu zelju jer pati a mene izludjuje:besna:

Back