"Deda Mraz" i kompani

Iris, kao što je već više puta rečeno, deca doživljavaju takve sadržaje na sasvim drugi način nego odrasli.
Navešću primer mog bratanca, starog 9 godina. Gleda svakakve crtaće, filmove, roditelji njegovi imaju tu filozofiju da je realnost takva i da će mu učiniti medvedju uslugu ako ga previše štede i štite. Dobro, donekle su i u pravu, po mom mišljenju, a i on je stariji od tvojih i mojih klinaca, na primer. Dakle, gleda svašta, i lepo i ružno, i krvavo i strašno. Ima reakcije straha, ali više možda neke reakcije gadjenja. I priča o tome neko vreme, pola sata, sat, nakon odgledanog filma, i više ne. Ok, izneo je impresije, i ide dalje. A ima tu i sadržaja tipa ubistava, krvi i svega ostalog.
Medjutim, u konkretnoj situaciji, oni su itekako svesni šta je film, crtać, priča, a šta zbilja. Vraćao se iz škole, iz popodnevne smene, već je mrak bio pao. I, na žalost, prisustvovao je sceni kada auto gazi mače. Siroto dete danima nije prestalo da priča o tome, da plače povremeno, da sanja... i slično. Iako je i gore scene video u filmu, svestan je da je to samo film. A ovo je zbilja, realnost, to se zaista desilo. Trebalo mu je sigurno dve nedelje da to svari i prihvati i da o tome priča bez da mu zasija suzica u oku.
Dok film, tj. izmišljen sadržaj, komentariše - fuuuuj, bljaaaaaak i slično, uz gromoglasan smeh, naravno.
Зависи од филма, сцене, садржаја....
Летос су на РТС репризирали серијал Осми путник и ове две мале су спавале двеста на сат, али син(8) је с нама одгледао филм(први наставак).
Није му било свеједно, приликом неких сцена мало је блејао у под, а било је питања и те вечери и наредних дана....
Сећам се да сам ја ишао у средњу кад је филм био на Фесту и сутрадан је у приказиван у НС-у, одгледали смо га пола екипе из разреда, ми путници потом ухватили последњи аутобус за кући и стигли око поноћи, на аутобуској разишли се ко Битлси...
Није ми било пријатно ходање до куће по мрачним улицама.
:sad2:

dado...juce smo imali roditeljski i bilo bi lepo da si i ti prisustvovala :lol:
bilo je upravo price o tom ranom razbijanju carolije...bila je jedna majka koja je bila izricita u tome da se njeno dete ne laze.
kako ces ti objasniti detetu da deda mraz ne postoji, a sva deca u vrticu veruju da postoji? sta mislis kako ce to uticati na dete i njegov psihicki razvoj?
bila je i prica gde je mama koja je kupovala paketic za vrtic kod kuce ispricala detetu sta je kupila. kada je dosao deda mra i doneo paket, mali je zbunio drugare govoreci da on zna da je to njegova mama kupila. a deda mraz dosao, svi se kao odusevili, vaspitacice takodje :lol: mislim da to moze da ti donese vise stete nego koristi. i tebi i tvom detetu.
a ono sto je meni upalo u oko i sto mislim da bi ti trebalo da znas - prestanak verovanja u deda mraza je oblik sazrevanja deteta. ne treba detetu sugerisati kada treba da sazri. neko dete ce sazreti pre, neko kasnije, kada dete bude dovoljno zrelo prestace samo da veruje u deda mraza, a njegove sumnje kada se vec jave ti treba samo da potvrdis. tako da je to jako bitan aspekt za isgradnju detetove licnosti. oseti svoje dete i vodi se po njemu :)

hhahahahaah, listam ovo i setih se svog bisera, ja npr 5god i odveli me na priredbu gde se dele i paketici i kaze mi "deda mraz" dodji devojci da se slikamo i onmada zapocinje laganu konverzaciju kako se zoves ja cutim, i jos par pitanja tipa da li se ja plasim pa necu da pricam i moja odvala " ne se*i cika Gavro" a sta cu kad sam ga prepoznala i nisam htela da me folira :D

sa 5 god. ne serri :lol:
kontam da dete pokupi i na ulici tako nesto, al' se nadam da cu svom klincu uspeti da objasnim da nije lepo sve sto komsija kaze :lol:

iris, imas rep. :)

па и ја сам са 5 год препознала чику
и мој старији син је препознао татиног колегу
он је објаснио млађем па је онда и он знао да деда мраз није деда мраз, него маскирани чика, али и даље радо одлазе на приредбе,
а тек што радо примају поклоне---да не причам

Naše prvo ucenjivanje Deda mrazom i poklonima je upalilo :)
Sinoć smo joj rekli da će, ako se sama uspava u svom krevecu, Deda mraz da joj ostavi mali poklon. I, upalilo je, jeste da joj je trebalo sat vremena , ali je zaspala u SVOM krevecu, bez nas.
Naravno da je dobila knjigu, puzle i šarene hulahopkice (koje je prvo uzela, pravo žensko)

kad god gledamo tv, vidimo i deda mraza.. i onda baba vikne: vidi, deda mraz! a ja odmah dodam, bebac, šta smo rekli? deda mraz je lik iz priče, a ovo na reklami je neki lik koji se maskirao kao on :zcepanje:
mogu da zamislim kako to izgleda nekom sa strane, ali ja stvarno ne mogu da lažem ni bebu od 6 meseci
kontam da ću se truditi da mu objašnjavam stvari na nivou na kom će ih razumeti, ali bez trunčice laži :aha:

... kad je moja cerkica imala 2 godine nije smela da pridje Deda Mrazu da se slika i uzme poklon. Objasnili smo joj da je to cika kog poznaje obucen u kostim i onda je prisla, ali i dalje je bila uplasena...
...kada bi joj sada (ima ne ponih 5 god) rekla da Deda M ne postoji i da je to neko kog poznaje, rekla bi mi -mama, s'tobom nesto nije u redu, naravno da postoji-...

kad god gledamo tv, vidimo i deda mraza.. i onda baba vikne: vidi, deda mraz! a ja odmah dodam, bebac, šta smo rekli? deda mraz je lik iz priče, a ovo na reklami je neki lik koji se maskirao kao on :zcepanje:
mogu da zamislim kako to izgleda nekom sa strane, ali ja stvarno ne mogu da lažem ni bebu od 6 meseci
kontam da ću se truditi da mu objašnjavam stvari na nivou na kom će ih razumeti, ali bez trunčice laži :aha:

Лажеш дете. Деда Мраз уопште није лик из приче...

Back