"Deda Mraz" i kompani

sta mislite kada je idealno vreme da dete prestane da veruje u deda mraza? kada je previse veliko da bi verovalo?

mi smo odjednom prebrinuli i deda mraza i zubic vilu, a pocelo je tako sto je zubic vila zaboravila da uzme zub i ostavi parice :lol: cekala je 3 dana
a onda je baba resila da je dosta zezanja i rekla da deda mraz ne postoji, na sta je moja cerka prkosno odgovorila da su oni ucili u skoli o deda mrazu i da on postoji a da je baba zaboravila jer je davno isla u skolu :lol:... iako je branila deda mraza posumnjala je pa nas je nedugo potom pitala jel istina to sto je baba rekla i nismo imali srca vise da je mazemo... to je bilo kad je bila drugi razred

ne gledam na to kao na lazuckanje vec kao bajku... ne znam sto bi uskracivala detetu jednu divnu uspomenu na detinjstvo, kad ce vec da cuje mnogo slicnih prica za koje ce neminovno nekad saznati da nisu istinite... dobro, prica o deda mrazu je skuplja od ostalih, to stoji :mrgreen:

Huh, ovako, ne znam odakle da krenem..

Otkako sam zatrudnela, pričam kako neću detetu priređivati ono dolazak deda mraza i poklončići u smislu da veruje da isti postoji.

Može njegov tata da se maskira ako želi, ali da se detetu od starta objasni da je to izmišljena ličnost.
Ipak, ima onih koji ovog dekicu i koriste - budi dobar pa ćeš dobiti poklone ili vidiš kako te mama voli, ubedila dedicu da ti donese poklone iako si bio malo nevaljao i tako to.

NE MOGU da osuđujem i pričam iz iskustva jer imam samo bebu, ali znam da sam sve ono što sam govorila u trudnoći ostvarila i nakon nje jer nisam promenila mišljenje, dala bih primere, ali neću da spamujem sopstvenu temu :lol:
naravno, ako ispadne da lažem, izvol'te pa ću nabrojati par stvari rado :D
al' tek ću onda popiti kritike kako sam nenormalni antihrist i bogapitajšta

Pitanje je jednostavno - dokle idete sa tim pričama o dobroćudnom dekici? Da li pustite klince da veruju dok su klinci pa onda sami skontaju i razočaraju se ili im objasnite nakon par godina, pa razumna deca neće praviti frku, razumeće...? Ili ste jednostavno krenuli od starta sa pričom da je izmišljen, al' mogu da ga vide (mislim na čiku maskiranog u deda mraza, je l'), što da ne...
Zašto?

Ajd iskustva i posle kad shvate da ste ih mazali, brzo će doći vreme kad ću se ja susresti s ovim :hvala:

Ne znam da li sam ikad potpuno vjerovao u deda mraza ali sa siguran da sam zelio da vjerujem. Brzo zaboravimo kakvi smo kao mali i da u svemu trazimo neku magiju, sve je to igra i ne treba je kvariti. Ako ces na svakom koraku objasnjavati djeci vidi nije to tako nego ovako ubices mu svu mastu.

Ja jedva čekam Novu godinu. Ne radi mene, radi ćere. Klinac je još mali, tek će krajem januara godinu, ali ona je veeeejiiiika. :D Koliko prošle godine nije pokazivala interesovanje za Deda Mraza, sad jedva čekam da vidim hoće li ove. Možda je bila premalena, uplašila ga se na dodeli paketića. Predstavu je odgledala, možda i zato što je do nas sedela njena drugarica iz vrtića, sa mamom i tatom, pa su više pričale i smejuljile se nego što su obraćale pažnju na predstavu. Gledali mm i ja :lol:
Baš sam joj, da li sinoć ili preksinoć, spominjala Deda Mraza i kao da je pokazala više interesovanja. Obradovala se, ali polako, videćemo.
I, da, sad je, pored bambi čokolade, poželela da joj Deda Mraz donese i lopticu skočKicu :lol: ( a ima ih sigurno jedno 20-tak, samo čekam kad ću na koju da nagazim i da slomim vrat :) )

ata al ti je skromna cera...moj stariji vec ima zelje za deda mraza kod kuce, ali i onog koji ce doci kod babe i dede, pa druge babe i dede :lol:
pisacemo pismo ovih dana..meni je najlepsi deo novogodsnjih praznika priprema. pravljenje ukrasa za kucu, a to planiram da pocnem sa klincima ovih dana :lol:

ata al ti je skromna cera...moj stariji vec ima zelje za deda mraza kod kuce, ali i onog koji ce doci kod babe i dede, pa druge babe i dede :lol:
pisacemo pismo ovih dana..meni je najlepsi deo novogodsnjih praznika priprema. pravljenje ukrasa za kucu, a to planiram da pocnem sa klincima ovih dana :lol:

Штааааа, тек сада пишете писмо???

Моја ћера то урадила још у октобру, па се почетком новембра предомислила у вези поклона, па уз извињење послала ново :)

А јелку и кућу званично украшавамо у суботу, једва чекам!

Деда Мраз је у главама мојох клинаца отелотворен у телу комшије.
Онако како су га приказивали на реклама, сликовницама и како он изгледа, е, тако су они одмах препознали да је то комшија.
И за 15 год. ће он њима бити Деда Мраз, тако га зову и он им маше из кафића кад га дозивају.
Ахаха, тако је то са бившим хипицима. Постану ситној деци Деда Мраз кад оматоре лол..

Код нас се уноси после 25.

Кад сам био мали, одмах сам знао да је то лажан лик и било ко са брадом од вате. Мислим да сам знао и да он тако, костимиран, зарађује паре. А пакетићима сам се неизмерно радовао. Било шта да је унутра. Нисам ништа добио тиме што сам "знао".
Децу треба пустити да сама изграђују свој став према ономе што им је понуђено, као забава, истина, лаж, све, што је тако безопасно.

Poslednja izmena:
Код нас се уноси после 25.

Кад сам био мали, одмах сам знао да је то лажан лик и било ко са брадом од вате. Мислим да сам знао и да он тако, костимиран, зарађује паре. А пакетићима сам се неизмерно радовао. Било шта да је унутра. Нисам ништа добио тиме што сам "знао".
Децу треба пустити да сама изграђују свој став према ономе што им је понуђено, као забава, истина, лаж, све, што је тако безопасно.

zasto posle 25 :lol:

aaaaa mi jos necemo jelku i kucu,tek pocinju pripreme, pa slozimo sve ukrase koje napravimo i onda pred ng kacimo :lol:

Ја уживам у тој предновогодишњој атмосфери и зато увек све качим раније.

Некако, кад прође Нова година, више нема исту чар.

Мада украсе уредно држим бар до 20. јануара :rumenka:

А тек оне сијаличице које ми светле по целу ноћ, свуда по кући...

Једва чекам да падне мрак, па да и оне дођу до изражаја.

hahahah znam, ali meni su to, iskreno, gluposti.

Па види, сад је папа објаснио да Христ није уопште рођен кад је рођен званично и сада би све празнике морали католици да ускладе у складу са изјавом, па није он портир у Ватикану него Врховни Мостоградитељ. И велика је глупост у том смислу било каква прослава вер. празника кат. Божића.
Али, не гледа се тако. Барем за сада.

Poslednja izmena:
Па види, сад је папа објаснио да Христ није уопште рођен кад је рођен званично и сада би све празнике морали католици да ускладе у складу са изјавом, па није он портир у Ватикану него Врховни Мостоградитељ. И велика је глупост у том смислу било каква прослава вер. празника кат. Божића.
Али, не гледа се тако. Барем за сада.

ja ne govorim o bozicu vec o novoj godini. deda mraz io cela ta novogodisnja ueforija nema ama bas nikakve veze sa religijom. bar kod mene ne.
da li je tradicija da se kiti bozicno drvo kod pravoslavaca? da li se rodjenje isusa hrista obelezava okicenom jelkom? ne bih rekla.. tako onda ako toliko drzis do pravoslavlja ne bi uopste trebao da kitis jelku vec da rodjenje hrista proslavis samo uz badnjak...ali slozices se da se drvo ne kiti zbog isusa hrista vec zbog kalendarskog ulaska u novu godinu.
msm pazi koji je to apsurd. sa jedne strane nedces da kaljas pravoslavnu tradiciju kicenjem jelke pred katolicki bozic, a ovamo si ceo novogdisnji simbolizam i tradiciju preuzeo sa zapada. nije i to malo....bljaks...no dobro svako radi kako misli da radi..ni je amuza ne mogu da nateram da okiti kucu pre 25. i to me jako nervira jer onda usled zurbe sve uradi s'brda s'dola.

Вероватно бисмо китили 19. ал не славимо Св. Николу, ал бисмо скидали 21. па опет китили после 25.
Зашто -Тако :)
Zasto?
Jadno bre! :(
ja ne govorim o bozicu vec o novoj godini. deda mraz io cela ta novogodisnja ueforija nema ama bas nikakve veze sa religijom. bar kod mene ne.
da li je tradicija da se kiti bozicno drvo kod pravoslavaca? da li se rodjenje isusa hrista obelezava okicenom jelkom? ne bih rekla.. tako onda ako toliko drzis do pravoslavlja ne bi uopste trebao da kitis jelku vec da rodjenje hrista proslavis samo uz badnjak...ali slozices se da se drvo ne kiti zbog isusa hrista vec zbog kalendarskog ulaska u novu godinu.
msm pazi koji je to apsurd. sa jedne strane nedces da kaljas pravoslavnu tradiciju kicenjem jelke pred katolicki bozic, a ovamo si ceo novogdisnji simbolizam i tradiciju preuzeo sa zapada. nije i to malo....bljaks...no dobro svako radi kako misli da radi..ni je amuza ne mogu da nateram da okiti kucu pre 25. i to me jako nervira jer onda usled zurbe sve uradi s'brda s'dola.

E sve si napisala sto ja htedoh.
Ovamo drze do pravoslavlja a kakve veze jelka ima sa tim?
Onda slavi uz badnjak 7.januara. do tad ne kiti nista.
I slavi "srpsku" novu godinu
Misim :roll:

Не, ти ћеш да ми држиш слово буахаха...а баш те погађа што китимо после 25? Па немој да се нервираш. Што се мене лично тиче, можете да уведете и празнике кишобрана, што да не, ионако сад кат. немају појма зашто су отпали од правоверних и поделили Цркву, а тај календар је један од разлога.

Каква заблуда. Деда Мраз је комерциолизовани Св. Никола, православни празник, чак је име преузезто на Западу- Ст. Николас - Санта Клаус. Ритуал даривања деце потиче од Светог Николе, нашег свеца. Већина православних, чак у у храмове уноси јелке-Руси, Грци. Наши преци су се гнушали великих вода, нису волели море, већ шуме, отуд храст.

Срби су постојали и пре хришћанства :mrgreen: није Црква стварала народ, тако да ми у свим својим обичајима од којих је већина унесена у хришћанство, негујемо своје обичаје.
Календарски НГ означава прелазак на административно ново раздобље од 12 месеци, па је сасвим у реду обележити прелазак старе у НГ, такође нико тиме неће заборавити на породичне празнике Очеве, Материце, Врбицу, Бадње Вече и као најсрећнији рођење Христа, чији датум рођења нисмо мењали лололо....
Једва чекам да прочтам књигу Тврде Столице лол..сад ће то Лагуна да објави.

Календарски НГ означава прелазак на административно ново раздобље од 12 месеци, па је сасвим у реду обележити прелазак старе у НГ, такође нико тиме неће заборавити на породичне празнике Очеве, Материце, Врбицу, Бадње Вече и као најсрећнији рођење Христа, чији датум рођења нисмо мењали лололо....
Једва чекам да прочтам књигу Тврде Столице лол..сад ће то Лагуна да објави.

Ми сваке године обележимо детинце, материце и очеве и много нам је лепо и забавно.

А ви?

И како их обележавате?

Poslednja izmena:

Back