Ми сваке године обележимо детинце, материце и очеве и много нам је лепо и забавно.
А ви?
И како их обележавате?
nemojte sad galamiti, ali je prvi put čujem za ovo?
Pojasni mi koji su ovo datumi
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ми сваке године обележимо детинце, материце и очеве и много нам је лепо и забавно.
А ви?
И како их обележавате?
Не, ти ћеш да ми држиш слово буахаха...а баш те погађа што китимо после 25? Па немој да се нервираш. Што се мене лично тиче, можете да уведете и празнике кишобрана, што да не, ионако сад кат. немају појма зашто су отпали од правоверних и поделили Цркву, а тај календар је један од разлога.
Каква заблуда. Деда Мраз је комерциолизовани Св. Никола, православни празник, чак је име преузезто на Западу- Ст. Николас - Санта Клаус. Ритуал даривања деце потиче од Светог Николе, нашег свеца. Већина православних, чак у у храмове уноси јелке-Руси, Грци. Наши преци су се гнушали великих вода, нису волели море, већ шуме, отуд храст.
Срби су постојали и пре хришћанстваније Црква стварала народ, тако да ми у свим својим обичајима од којих је већина унесена у хришћанство, негујемо своје обичаје.
Календарски НГ означава прелазак на административно ново раздобље од 12 месеци, па је сасвим у реду обележити прелазак старе у НГ, такође нико тиме неће заборавити на породичне празнике Очеве, Материце, Врбицу, Бадње Вече и као најсрећнији рођење Христа, чији датум рођења нисмо мењали лололо....
Једва чекам да прочтам књигу Тврде Столице лол..сад ће то Лагуна да објави.

)nemojte sad galamiti, ali je prvi put čujem za ovo?
Pojasni mi koji su ovo datumi
Е, то се код нас у кући обележава овако (не знам од када је обичај и да ли је свуда тако):
Онај чији је празник (прво иду детинци, дакле, дечији је празник), вежемо госпођицу за столицу и остаје везана све док нам не да поклоне.
Онда ту падне убеђивање, мољење, уцењивање, пољупци, свашта нешто, али нема попуштања.
И она, мученица, на крају каже:сакрила сам вам поклоне ту и ту.
А поклони - цртежи и пољупчићи.
То, наравно, не пролази и код нас.
Маме и тате морају обавезно да купе неку иглацку и још понешто.
А датуми су у верском календару, то су последње 2 недеље у децембру и прва (око Божића) у Новој години.
И баке се везују, оне су исто маме...Заборавио сам Врбицу.Па, тако сви, баш леп породични празникИ баке се везују, оне су исто маме...Заборавио сам Врбицу.
А за Врбицу, кад почнемо славље Васкрса, онда поново дарујемо клинце и идемо по звончиће и српске тробојке и венце па сва деца буду ко покртено цвеће лол..И то је баш празник посвећен само и искључиво деци.
Врбица се увек обележавала и у време најгорег комунизма, увек је била гомила света и цео град пун звончића и деце.

)
Ja se sećam da su nam na selu rekli za jedan praznik kad treba mamu vezati da nam da pare
naravno, nama je bilo do novca, ne do praznika pa smo to i uradili
međutim, bilo je jednom ili dva puta pa nam se učinilo glupim jer i ovako dobijamo novac za ono što nam treba..
ne znam, što se obeležavanja praznika kod mame tiče, kad smo već do toga došli, znam da je bilo farbanje jaja za Uskrs, okupljanje za Božić, jelka pred NG, slava u užem krugu i čini mi se da je to to
ja nisam taj tip, nisam religiozna pa ne bih beležila to iz istog razloga iz kog religiozni obeležavaju, ali sam se sa suprugom složila da ćemo i mi tih par datuma obeležiti čisto kao tradiciju, nešto što smo nasledili od naših roditelja, roditelja naših roditelja..
tema je deda mraz
tu mi se čini da neću promeniti mišljenje
mislim, meni sad uopšte nije lepo, čak me je sramota kad se setim kad sam, sa par godina, u poseti baki na selu jurcala okolo i dozivala patuljke iz bajke sa Snežanom jer su mi starije rođake rekle da oni zaista postoje, ne zato što su one verovale već zato što su se sprdale (sreća pa nisu tad imale kamerice, kontam da bi snimile i digle klip na internet)
nekako mi nije prijatno lagati dete čak ni kad su te (naizgled) bezazlene laži u pitanju, hoću da se naš odnos zaniva i na potpunoj iskrenosti, između ostalog![]()
Ja se sećam da su nam na selu rekli za jedan praznik kad treba mamu vezati da nam da pare
međutim, bilo je jednom ili dva puta pa nam se učinilo glupim jer i ovako dobijamo novac za ono što nam treba..
ne znam, što se obeležavanja praznika kod mame tiče, kad smo već do toga došli, znam da je bilo farbanje jaja za Uskrs, okupljanje za Božić, jelka pred NG, slava u užem krugu i čini mi se da je to to
ja nisam taj tip, nisam religiozna pa ne bih beležila to iz istog razloga iz kog religiozni obeležavaju, ali sam se sa suprugom složila da ćemo i mi tih par datuma obeležiti čisto kao tradiciju, nešto što smo nasledili od naših roditelja, roditelja naših roditelja..
tema je deda mraz
mislim, meni sad uopšte nije lepo, čak me je sramota kad se setim kad sam, sa par godina, u poseti baki na selu jurcala okolo i dozivala patuljke iz bajke sa Snežanom jer su mi starije rođake rekle da oni zaista postoje, ne zato što su one verovale već zato što su se sprdale (sreća pa nisu tad imale kamerice, kontam da bi snimile i digle klip na internet)
nekako mi nije prijatno lagati dete čak ni kad su te (naizgled) bezazlene laži u pitanju, hoću da se naš odnos zaniva i na potpunoj iskrenosti, između ostalog![]()

ja sam rekla jos kad je klinac bio mali, tri godine, cini mi seHuh, ovako, ne znam odakle da krenem..
Otkako sam zatrudnela, pričam kako neću detetu priređivati ono dolazak deda mraza i poklončići u smislu da veruje da isti postoji.
Može njegov tata da se maskira ako želi, ali da se detetu od starta objasni da je to izmišljena ličnost.
Ipak, ima onih koji ovog dekicu i koriste - budi dobar pa ćeš dobiti poklone ili vidiš kako te mama voli, ubedila dedicu da ti donese poklone iako si bio malo nevaljao i tako to.
NE MOGU da osuđujem i pričam iz iskustva jer imam samo bebu, ali znam da sam sve ono što sam govorila u trudnoći ostvarila i nakon nje jer nisam promenila mišljenje, dala bih primere, ali neću da spamujem sopstvenu temu
naravno, ako ispadne da lažem, izvol'te pa ću nabrojati par stvari rado
al' tek ću onda popiti kritike kako sam nenormalni antihrist i bogapitajšta
Pitanje je jednostavno - dokle idete sa tim pričama o dobroćudnom dekici? Da li pustite klince da veruju dok su klinci pa onda sami skontaju i razočaraju se ili im objasnite nakon par godina, pa razumna deca neće praviti frku, razumeće...? Ili ste jednostavno krenuli od starta sa pričom da je izmišljen, al' mogu da ga vide (mislim na čiku maskiranog u deda mraza, je l'), što da ne...
Zašto?
Ajd iskustva i posle kad shvate da ste ih mazali, brzo će doći vreme kad ću se ja susresti s ovim![]()
ja sam rekla jos kad je klinac bio mali, tri godine, cini mi se
a, mislim da je i njemu samom nesto tu bilo sumnjivo, jako je intuitivan i ume da namirise laz na kilometar
kao sto sam mu rekla i da ne postoje babaroge, vestice, minotauri, grcki bogovi, duhovi i slicne stvari
rekla sam nesto u fazonu "ti znas da onaj deda mraz nije pravi, tj. da on ne postoji, to je samo maskirani cika?"
prihvatio je najnormalnije o nije postavljao nikakva dalja pitanja
cak je rekao nesto u fazonu "da, znam, kako bi on za jednu noc stigao svoj deci da odnese poklone..."
nemam nista protiv toga i da neko odrzava tu laz do puberteta, samo ja ne volim da lazem svoje dete (lagace ga mislim dosta drugi kasnije u zivotu, ne moram i ja), ja mu i za nesto sto ce ga boleti, tipa injekcija, kazem "bolece te"

stevca, to što si rekla da se vidi da sam klinka je zato što sam javno rekla koliko imam godina
opet predrasude
da sam kuckala tu ovo, ono, pa imam bebu, pa udata, pomislila bi da imam bar 30 god.
opet predrasude
![]()

potražiću, naravno
ali za sad ovako razmišljam
hvala što čitaš moje postove, nisam znala da i to neko radi![]()

tema je deda mraz

ja sam rekla jos kad je klinac bio mali, tri godine, cini mi se
a, mislim da je i njemu samom nesto tu bilo sumnjivo, jako je intuitivan i ume da namirise laz na kilometar
kao sto sam mu rekla i da ne postoje babaroge, vestice, minotauri, grcki bogovi, duhovi i slicne stvari
rekla sam nesto u fazonu "ti znas da onaj deda mraz nije pravi, tj. da on ne postoji, to je samo maskirani cika?"
prihvatio je najnormalnije o nije postavljao nikakva dalja pitanja
cak je rekao nesto u fazonu "da, znam, kako bi on za jednu noc stigao svoj deci da odnese poklone..."
nemam nista protiv toga i da neko odrzava tu laz do puberteta, samo ja ne volim da lazem svoje dete (lagace ga mislim dosta drugi kasnije u zivotu, ne moram i ja), ja mu i za nesto sto ce ga boleti, tipa injekcija, kazem "bolece te"