Da Vinčijev kod

Ja sam prvo procitala roman (pre godinu i po dana), a pre dve nedelje sam odgledala i film.
Roman me je zaintrigirao, jer ja o tim stvarima vezanim za hriscanstvo, veru, religiju, razna udruzenja... malo toga znam... e sad da li je sve to tacno sto je izneo u romanu, na svakom od nas je da odluci...
D. Braun je u romanu dao ono sto je smatrao da treba da da citaocima, a na citaocima je da ocene kako je on to uradio.
Meni se roman dopao. Akcija, misterija, romantika... pa to se trazi uvek... Malo ga je zbrzao na kraju, ali ajde de...
A film je, za mene - razocarenje.
To je moje misljenje.

Plava Bilja:
Je li ko citao knjigu a da je ogledao i film?
Koliko je film veran originalu, i da li je samo film za osudu, ili.......?

Po meni ni film a ni knjiga nije za osudu jel u sustini to je skoro sve samo do sada dobro skrivana istina.Citao sam knjigu i odgledao film,pa ne poklapaju se bas najbolje ali to je to,srz je ista,poruka takodje.

Beli Luk:
Po meni ni film a ni knjiga nije za osudu jel u sustini to je skoro sve samo do sada dobro skrivana istina.Citao sam knjigu i odgledao film,pa ne poklapaju se bas najbolje ali to je to,srz je ista,poruka takodje.
Nema tu dobro skrivane istine. Nema cak ni istine. Den Braun je samo uspeo da oskrnavi sve istorijske cinjenice (19. vek, Iluminati i ostalo). Na slici Tajna vecera mozete da vidite i moju baku, a ne samo Mariju i Isusa i slovo v i sta ja znam.

Komercijalna knjiga, 'pametnog' autora koji je znao kako da se medijski eksponira u sto vecoj meri i da pridobije paznju.
Intrigantna tema za zabavu i nista vise od toga. Bilo bi strasno zatupoljujuce da neko veruje u to ;)

monalisa.jpg

deliriaxx:
da li mora da procita sveti gral ili neka druga knjiga da bi se bolje shvatio da vincijev kod?

"Sveta krv-Sveti gral" procitala sam to pre 8 godina pa mozda i vise,malo me je zbunilo sve to sto tu pise ali sam na kraju shvatila da je to cista "naucna fantastika" : ) a "Da Vincijev kod" je jedna parodija na sve to sa dodatkom krimi price..da bi se islo u korak sa vremenom kao...Fuj!!

wild_child:
Ovaj komentar je tako jadan sa tvoje strane da nemam reci......
Вала, није јадан. Само се тинејџери ложе на глупости као што је Да Винчијев код. Осим тога, немају појма ни ко Да Винчи, нити шта знаши ''код''. Књигу не бих читала ни на плажи. А филм је тешко смарање. Тек она глумица из вилмова ''з'' продукције. Ужас!!! А ове што тврде о тачности података бих питала, откуд су тако сигурни. :twisted:

Majesty Of The Nightsky:
Nema tu dobro skrivane istine. Nema cak ni istine. Den Braun je samo uspeo da oskrnavi sve istorijske cinjenice (19. vek, Iluminati i ostalo). Na slici Tajna vecera mozete da vidite i moju baku, a ne samo Mariju i Isusa i slovo v i sta ja znam.

Komercijalna knjiga, 'pametnog' autora koji je znao kako da se medijski eksponira u sto vecoj meri i da pridobije paznju.
Intrigantna tema za zabavu i nista vise od toga. Bilo bi strasno zatupoljujuce da neko veruje u to ;)
Тачно тако. Сетио се човек како да заради лову на непросвећеном, изгубљеном, телевизијом затупљеном становништву. Не бих да моралишем, али то је гнусно. :evil:

ancika:
Meni prichash o istorijskim chinjenicama?!
Izvini, ali iz mojih postova na ovom forumu se dobro vidi chime se bavim u poslednje 2,5 godine, tako da mi ne mozesh bash reci da se ne bavim istorijskim chinjenicama. Dovoljno sam uchila i razmishljala o hriscanstvu i produzavam da uchim i da razmishljam. Kazi mi koji podatak iz knjige nije tachan?
Не могу да верујем да се неко уопште бави тачношћу података у једном лошем крими роману. Изгледа да ови ликови који се ложе на тачност нису ни једну другу књигу прочитали осим овог Кода. Timeo hominem unius libri. :evil:

:
Blondie2:
Knjiga je zanimljiva, na neki način svi koji su je pročitali su se zapitali da li je istina sve što je izneto u toj knjizi ili ne! A to katoličkoj crkvi ne odgovara jer gubi vernike.
Каква генијална мисао :!: :!: :!: :!: Дај кажи ми, молим те, знаш ли можда тачну цифру колико је то верника ''изгубила'' :?:

Da,da, a ja pocinjem sa pisanjem knjige u kojoj je Isus ustvari.......zensko.....
I ako malo bolje pogledate tu sam negde i ja u pozadini Mona Lize.
dobar triler, ali ako se radi o istorijskim cinjenicama nekaa bude samo neka vrsta uputstva, recimo ono sto bi se trebalo istraziti, recnik pojmova...

Kada sam procitala knjigu i uporedila je sa intezitetom odusevljenja koji je vladao i jos uvek vala u narodu jos jednom sam se uverila da sve tece i sve se menja samo je ljudska glupost vecna.

Ova kniga, po mom skromnom misljenju ne bi trebalo da se smatra knjizevnoscu; pa knjizevnost je na kraju kraveja, pored toga sto je vestina lepog pisanja i umetnost. Ako samo obratite paznju na nacin i stil pisanja jasno vam je odmah da je rec o delu koje je mogla da napise srednjoskolska ucenina, ili ucenik sa jakom trojkom iz jezika i knjizevnosti, i to bolje od brauna.. Recenice koje se ponavljaju, recenice koje su prekratke. Opisi su povrsni, emocije koje junaci prezivljavaju neopisane.. Zaista pateticno, nedostojno knjizevnosti...

Da ne pricam o "triler" aspektu celog "romana"; kada sam procitala kritiku u kojoj je najavljena knjiga jedva sam cekala da je se dokopam, zagonetke, napete nepredvidive situacije. Kad ono..trla baba lan.. Svako dete koje je navrsilo sedmi razred osnovne skole moze da zakljuci da ono sto nedostaje na Njutnovom grobu jeste jabuka, da ne govorim o ostalim zagonetkama i problematikama pred kojima se "nasi " junaci nalaze, krajnje razocaravajuce za svakog sa pristojnim IQom i pristojnom opstom informisanoscu. Kada se kaze triler, za mene je to "Ime ruze" od Eka. To je roman koje vas drzi napetim, to je roman u kome se oseca to uzbudjenje i napetost koja je pompezno najavljena u kritici Braunove knjige, a ne decije odgonetalice koje pored Braunovog sturog pisanja (usled nedostatka razrade) resenje otkrivaju pola stranice od postavljenog problema.

Ne verujem u pisce koji su u stanju svakih godinu dana do dve da izbace novu knjigu. Mozda su neki ljudi u pravu kada kazu da treba citati samo "mrtve pisce" jer tako znamo da je delo koje citamo prezivelo zub vremena i predstavlja kvalitet.

Ovaj roman u meni nije probudio nikakvo interesovanje za daljnjim istrazivanjem, niti je postavio nekakva pitanja na kojima bih se zamislila. Jasno mi je naravno da se oko njega digla fama, jer se bavi religijom, osporavanjem crkve kao autoriteta, ljude jos uvek to interesuje i provocira, mada covek bi pomislio da su se vremena promenila.

Na jednom od dokumentaraca izvesna gospodja ili gospodjica je rekla da je knjiga probudila u ljudima zelju da na svoju ruku istrazuju i uce; to je mozda jedino sto moze ,po mom misljenu dobro iz nje i da potekne. Dakle nije posve beskorisna, moguce je da se neki otupeli umovi probude iz svojih osiromasenih caura i nesto i nauce.

Pa nisam bas skroz sigurna koliko nesto moze da se nauci citanjem te knjige,jer koliko ja kapiram tu nema nekih relevantnih podataka,sve su puke izmisljotine!Lik je dao masti na volju,tako da mi nije jasno zasto se podigla tolika prasina oko te knjige!Mislim da su svi ti protesti crkve u stvari i zaintrigirali javnost i ,ako smem tako da kazem,proslavili tu knjigu!

Nisam ni aludirala na ucenje iz te knjige, vec na zelju za istrazivanjem koju budi u vecini ljudi, sto ih navodi da procitaju neke druge knjige, i surfuju netom.. Van Sebije je pomama takva da se ljudi odlucuju i na putovanja, ako posete Luvr, zar to nije neko duhovno i kulturno uzdignuce bez obzira sto je motivisano jeftinom knjizevnoscu..:)

ticko:
Pa nisam bas skroz sigurna koliko nesto moze da se nauci citanjem te knjige,jer koliko ja kapiram tu nema nekih relevantnih podataka,sve su puke izmisljotine!Lik je dao masti na volju,tako da mi nije jasno zasto se podigla tolika prasina oko te knjige!Mislim da su svi ti protesti crkve u stvari i zaintrigirali javnost i ,ako smem tako da kazem,proslavili tu knjigu!
Baš zbog mašte autora i nerelevantnih podataka i ne želim da je pročitam. Iskoristio je temu i ime koje će zainteresovati i zaintrigirati javnost i time stekao ogromne tiraže, a takva mašta je pokvarena zbog krajnjeg cilja koji ju je pokrenuo

Ne znam da li su podatci koje je koristio tacni ili nisu, ali ono sto se meni ne svidja je nacin na koji je izneo te podatke. Ono sto sam procitala vise mi lici na neki glupi roman nego na izvor zanimljivih informacija.

Ta knjiga je jednostavno obichan roman u kome je pisac povezao istinte stvari, dogadjaje i sl. sa mashtom i napisao bestseller. Glupo je ne prochitati knjigu samo zato shto neke stvari nisu tachne. To nije nauchna knjiga, nego obichan roman.

pa jbg. Naravno da se digla prashina. Kul je prochitati to, ali se mora uzeti sa rezervom. Pogreshno je dati detetu koje voli da chita i sa 12 godina prochita neshto shto totlno opovrgava hrishcjanstvo. Nije da sam vernik, ali shto je previshe, previshe je. Knjizhica je ok. Ima simpatichne opise Pariza na pochetku. Dijalozi su ochajni, i stil nije i bash pohvalniji. Ako pogledash sve to kao josh jednu prichicu koju je smislila nechija podivljala mashta, onda je stvarno ok, ono kao, povuche te radnja...

pa ne mozhesh to bash tako da gledash. Nisam ni ja 100% vernik, ali ne mozhesh da kazhesh da je sve lazh isto toliko koliko ne mozhesh da kazhesh da je sve istina.
U krajnjem sluchaju i da je sve lazh, chovek je bicje kome je vera potrebna. Masa veruje i to ih drzhi, a to je ono \hto je bitno
Ako provalish da je sve lazh, onda ok. Trazhi neshto shto je po tebi ispravnije i bolje, ali zaista nema svrhe u ubedjivanju ljudi da im je vera shit...

Back