Da Vinčijev kod

knjiga je bazirana na gomili stvari koje deluju totalno uverljivo, a sve su neistinite. Istina je samo da DaVinchijeve slike izgledaju kao shto je covek napisao. Pricha ide ovako: neki lik (Pjer neshto) koji rodjen pochetkom ovog veka se mnogo lozhio na Marevinge, i odluchio da napravi porodichno stablo koje cje njega povezati sa Merovinzima. Naravno, nadje neku gomilu ljudi koji mu veruju, i oni osnuju Sionski Pokret, ali, to nema veze sa Sionskim pokretom o kome prich Braun. Pokret je dobio ime po brdu u blizini kucje dotichnog - Sion. Onda dva zaludna Amera odluche da uzmu spise tog lika Pjera, i napishu knjigu Holy Blood, neshto kao Braunova knjiga. Braun to nadje, josh malo poradi na knjizi, i eto ti istine.
Kada se malo potrudish da chitash okolo saznash svashta

vanjica87:
knjiga je bazirana na gomili stvari koje deluju totalno uverljivo, a sve su neistinite. Istina je samo da DaVinchijeve slike izgledaju kao shto je covek napisao. Pricha ide ovako: neki lik (Pjer neshto) koji rodjen pochetkom ovog veka se mnogo lozhio na Marevinge, i odluchio da napravi porodichno stablo koje cje njega povezati sa Merovinzima. Naravno, nadje neku gomilu ljudi koji mu veruju, i oni osnuju Sionski Pokret, ali, to nema veze sa Sionskim pokretom o kome prich Braun. Pokret je dobio ime po brdu u blizini kucje dotichnog - Sion. Onda dva zaludna Amera odluche da uzmu spise tog lika Pjera, i napishu knjigu Holy Blood, neshto kao Braunova knjiga. Braun to nadje, josh malo poradi na knjizi, i eto ti istine.
Kada se malo potrudish da chitash okolo saznash svashta

A koja je to knjiga odakle si izvukla podatke?

kopala po nekim knjizhicama ortaka chiji je deda proveo godine u Francuskoj, pa nadjoh neshto, i on mi ispricha o Sionskom pokretu (posle sam to potvrdila u emisiji na Discovery-ju). Knjigu Holy Blood sam poyajmila od ortakinje i prochitala je, a Brauna sam chitala.
Ako te zanima, Discovery ima gomilu reportazha o kriptografiji u kojima se pominje knjiga...

Citao sam je. Zanimljiva i intrigantna (pogotovo jer se vezuje za stvarne dogadjaje i osobe) ali stil je slab. Nije ono sto bi rekli "bogatstvo" jezika.
Ona nije valer, vec samo novac.
Ali, da me ne shvatite pogresno, mislim da je super
sad citam Tacku prevare od Brauna

Nedavno sam zavrsila sa citanjem ove knjige i ostavila je jak utisak na mene, ali zanima me vase misljenje o svemu iznesenom u istoj. Da li mislite da je zaista tajna skrivana 2000 godina obelodanjena ili je plom pisceve maste/ Kako ste je doziveli?

aaaaaalo breeee! pricate tu kako je D.Braun napisao knjigu i sam doprineo svojoj popularnosti i ne prestajete o tome! knjigu nisam citala, niti cu, sve dok ne prodje sva ta fama oko nje, necu, za inat...nikad ne citam knjige koje su extra popularne, niti gledam extra popularne filmove...cekam da svi zaborave na njih, pa da mogu sama da prosudim o njima, jesu li dobri ili ne...inace, misljenja sam i ja, da i sam D.Braun ponegde prenaduvava stvari,ali ne znam...mislim, proslo je mnogo vremena od nastanka slike o kojoj se govori (normalno, kao i ogromna vecina, znam sta je tematika knjige), te nam niko sa sigurnoscu ne moze reci ko je predstavljen na slici, pored Isusa...jedino ako neki vidovnjak ne stupi u kontakt sa samim da Vincijem, pa nam prenese tu vest :D

Pročitala knjigu i odgledala film - frka, trka, panika, juriš, traži ih policija, u stvari zli inspektor koji radi za nekog, ma nije crkva kriva, kriv je deo konzervativni deo crkve sekta opus dei, a ona je u stvari ćerka, unuka :? i naravno onaj na koga najmanje sumnjamo...ma, običan triler, doduše stavljen u nesvakidašnji kontekst.

poenta te knjige nije uopste u trileru i interesantnoj pricici o par likova koji se jure po parziu i londonu resavajuci zagonetke. poenta je dublja poruka koju sama prica o gralu nosi i za zainteresovane startna tacka od koje krece proucavanje gralske istorije. den braun je samo jedna karika u nizu a njegova prica o savremenoj potrazi za gralom koja je dobro zacinjena dinamikom i mistikom ima ulogu samo da primami sto siru javnost koja prvo pada, svi ce se sloziti, na sto vecu komercijalu. den braun se koristi jeftinim marketinskim potezima da i najnezainteresovanije makar natera da procitaju knjigu, a film mu tu dodaje samo jos jedan plus. veoma je lako prepoznati kako je knjiga sa namerom pisana na nizem literarnom nivou da bude dostupna i masama, a ne samo upucenim akademicima, sto ce reci da je njen cilj i poenta zapravo sirenje i omasovljivanje price o gralu i tajnama priorata, koje upucuje na izvesnu revuluciju. manje-vise dobar i zabavan triler je samo cover iznad one poruke koju knjiga zapravo odasilje

da vincijev kod je tu samo da zagolica, nista vise od toga. mozda zato izgleda nekima plitko i jeftino, ali ako neki bar malo voljni i zaintrigirani krenu koji korak dublje u istrazivanju, naci ce da je misija den brauna sa porukom i jakim ciljem, ne samo da se zgrne kinta. ovo ponavljam po ko zna koji put, ali vredi ukazati narastajima na pravi put... neka mi ne zameraju...

Po meni Den Braun nije prosao pored knjizevnosti.Pise kao da pise scenario za film,likovi ogrezli u klise,ideje su isfurali mnogi pisci pre njega,on je to sve samo spakovao i zaradio lovu.Jednom reciju - smesno.Da ne spominjem tehnicke propuste....

Back