Književnost Da li ste primetili da se trileri pišu po sličnom šablonu?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
8.653
a-woman-sits-in-an-armchair-and-reads-a-_14ywfxoRSbe27sL7XAI6mg_TorDlK6zSJySGgQDnJL1QQ.jpeg

Ovo pitanje iz naslova važi za sve koji vole triler kao žanr u književnosti, ali i za one koji ne nerado čitaju trilere..upravo zbog šablona.

Ja volim trilere, kupujem ih, čitam, ali sam primetila da svi pisci trilera koriste isti "kalup" ili šablon.

Zašto koristim reč "kalup ili reč "šablon"? Ne želim da kritikujem ni strane a ni naše pisce.

Ne mislim ništa loše ni o piscima ni o njihovim trilerima, samo sam radoznala.

Svaki pisac, od Ju Nesbea do nekih naših pisaca pišu trilere u kojima se dešava sledeće:

1. Glavni junaci, inspektori i inspektorke raznih policijskih stanica obavezno imaju neku svoju prošlost koja je nekada puna tajni ili je prošlost strašna ( u jednom romanu inspektorka i dalje pati zbog gubitka dečka, i neki slučaj je dovede u grad ili mesto u kome je njen dečko tragično, ponekad misteriozno nastradao ).

2. U nekim trilerima rađa se ljubavna romansa sa kolegama, inspektorima-inspektorkama koja u sledećoj knjizi serijala prestaje.

3. Često se koriste fraze, opšta mesta, roman bi bio mnogo bolji da nema tih opštih mesta.

Ono šta je najbolje u trilerima je neizvesnost, uzbuđenje i neočekivani rasplet.

Jedini pisac trilera koji ne piše po tom šablonu, kalupu je Džon Grišam, pisac brojnih sudskih trilera.

**

Da li čitate trilere i zašto?

Ukoliko ne volite trilere, zašto ih ne volite?

Za vas koji čitate trilere pitanje iz naslova:

Da li ste primetili da se trileri pišu po sličnom šablonu?

Sada ste vi na redu 🙂 📚

Poslednja izmena:

Back