Da li zlo realno postoji?

Мислиш да ли постоји као посебно "биће"? По мени, не.

Па ко онда производи сво зло којим смо окружени?
Наш Его.

Суштина сваке особе јесте апсолутно Добро, апсолутна Љубав, апсолутна Истина... и додајте сами даље. Оно што нас одваја од те апсолутне доброте и љубави јесте наш Его са свим лудилом које носи у себи: мржњом, лукавошћу, лажима, борбом за моћ... и са којим се ми поистовећујемо.

Slažem se..inače sam pristalica ideje da je svaka početna misao
uvek dobra i istinita a da se posle,nekom negativnom ili pozitivnom
nadogradnjom pretvori u dobro ili zlo..
Ego sa tim nema neke veze jer je i on nedeljiva celina sa samim bitkom...tj istinom.:)
Pozdrav Parsifal...:cao:

Original postavio/la LBarbara
Ego sa tim nema neke veze jer je i on nedeljiva celina sa samim bitkom...tj istinom.
Оно што знамо о Егу, углавном се заснива на Фројдовим и Јунговим радовима које су други психолози само прослеђивали даље, не трудећи се да дубље пораде на томе шта Его у ствари јесте. Зато о њему и знамо толико мало. Када се говори о Егу, он се доживљава као носилац осећаја који именујемо са „Ја“. Поред њега постоје још Ид и Супер Его и док се о првом понешто и зна, Супер Его је и даље обавијен маглама тајновитости.

Его није осећај свесности који зовемо „Ја“, већ je то привремена свест коју свака особа аутоматски стиче одрастањем. С обзиром да је енергетске природе, он врло брзо стиче неку врсту ограничене самосвести и жеље за самоодржањем, што се најјасније види кроз свакодневну борбу и сукобе међу људима, без обзира која је област живота у питању. Он и само он – а не ми, представља извор свог зла на свету.

dlagana
Zlo realno postoji. Da ne postoji , ne bi ni posljedice zla bile realne.
Наравно да зло реално постоји, aли оно реално и пролази - код сваког човека различитим темпом. Како из живота у живот постајемо свеснији себе, тиме све више себе препознајемо као Добро, па зло у нама,тј. наш Его, има све мање утицаја.

Сигурно свако од нас зна барем две особе које представљају супротност: једну којој колико год да си добар према њој, увећ ће се понашати на лукав и подао начин према теби, шта више - што јој више добра чиниш, то ће те више мрзети, јер размишља у стилу: "Види ову будалу!".

Други тип људи пак увек ће ти помоћи, чак иако се можда и нисмо баш најпоштеније понашали према њој, а можда смо понекад и помислили: "Види ову будалу".

Да би преживели у оваквом свету, врло рано се одричемо доброте, љубави, искрености, несебичности... јер би у супротном то био најбржи начин да постанемо губитник и жртва. На тај начин се одвајамо од себе и поистовећујемо са нашим Егом чија је крилатица: "Ко тебе каменом, ти њега безбол палицом". Да није тога - да нас људи не поштују зато јер нас се плаше, можда ни преживели не би.

Poslednja izmena:
Dobro i zlo. Ne mozemo reci konkretno sta je dobro a sta zlo. Ne mozemo reci to, to, to i to je dobro a tamo nesto drugo nije. Jednostavno, sedam (ok, malo manje) milijardi ljudi jeste sedam milijardi razmisljanja. Nije svakom dobro ono sto je dobro vecini ili zlo. Jos kada se uzme u obzir da postoji dobro prema sebi, dobro prema porodici, prema drustvu u kojem zivimo i tako dalje... shvatimo da jos uvek nemamo razvijenu moc razmisljanja za najapstrakniju od svih stavi kakve su dobro i zlo. Na primer: kada je neko dobar prema sebi, to je OK. Ali, sto malo vremena prodje pa ljudi uvide da je to kontinuirano, pocnu ga nazivati sebicnom osobom. Ili, kada se javi neka individua kakva je bio Adolf Hitler koji je smatrao da je dobro pobiti Jevreje, Rome, crnce, homoseksualce, komuniste, demokrate, plesace, pisce, osobe sa hendikepom... cela nemacka nacija je smatrala da je to dobro (?). A da li je? I najveci od svih kontrasta jeste da monoteisticke religije (Islam, Hriscantsvo, Judaziam...) smatraju da je apsolutno dobro Bog a apsolutno zlo Lucifer. Da li to vazi za Sataniste (i ne mislim na one koji kolju i piju krv vec na spiritualne)? Razlog svega toga jeste sto smo pogresno shvatili pojamove "Dobro i Zlo" i kao tako pogresno shvacene "koristili ih". To smo uradili i kad je ljubav bila u pitanju i religija i vrednosti kojima trebamo krenuti. Zbog toga danas, moje licno misljenje, imamo probleme globalnih razmera kao sto je globalno zagrevanje. Sekli smo sume, koristili stetno gorivo, pravili ogromne industrijske centre i zbog cega? Da bi nama bilo dobro. A da li nam je? Recite mi to za koju godinu...

Poslednja izmena:
Ovde bi prvo trebalo definisati šta je to što je realno...
Realno je da sija sunce,put obasjava mesečina,zvezdice formiraju svoje
figure uvek i zauvek isto.
Realno je da postoji biće i u biću bitak..realno je da svako biće želi dobro
i sve što se dešava,predstavlja "dobro" kao cilj a ne kao sredstvo..
...sredstvo je u stvari ono što može da se pripiše zlu...
Tako dolazimo do zaključka da i zlo realno postoji kao i dobro..

Neću komentarisati, samo ću Vas navoditi !

"... Svetlo može biti u Mraku, dok Mrak ne može biti u Svetlosti ..."
"... Hladnoća ne postoji, jer je Hladnoća otsustvo Toplote..."

itd...

, dakle proističe da je Dobro "postojeće" dok je Zlo "nepostojeće". !!! Kako sad To ? ? ?

Rešite sami simbolizam. z;)

Poslednja izmena:
Mozda>

Ukoliko se ograničimo predstavama simbola Dobro/Zlo na Biće =>

Volja+Svest=Biće (Petronijević - Metafizičke rasprave 1917.g.)

=> da je proces pohlepnog oduzimanja (isisavanje) Dobra iz Bića manifestacija Zla kojeg mi simbolički vidimo kao divergenciju tj.rastakanje. Npr. ono Biće koje se bavi tim personalnim profitiranjem na račun drugog Bića oduzimajući mu bez adekvatne nadoknade materiju, energiju, prostor/vreme, informacije itd... se predstavlja našim simbolom kao Zlo Biće, dok se proces karakteriše kao Zlo.

=> da je operacija (dobro)=(+dobro), tj. dodavanje količine vrednosti u sistem
, dok je operacija (zlo)=(-dobro), tj, izdvajanje količine vrednosti iz sistema
, dakle ovo oduzimanje može da ide dok biće ima Dobro tj. nestane kao takvo, a ne može ići u minus.

=> Zlo ne postoji, dok Dobro postoji. Zlo simbol oduzimanja Dobrog.
(Ako Zlo kvantitativno ne postoji, to ne znači da zla bića ne postoje, sa svojim zlim radnjama u prisvajanju tuđeg Dobra)

"... pravda je vraćanje duga..." - reče Platon koji je držao robove, braneći svoj sistem ! ? !
Pih !

Poslednja izmena:
Mozda>

Ukoliko se ograničimo predstavama simbola Dobro/Zlo na Biće =>

Volja+Svest=Biće (Petronijević - Metafizičke rasprave 1917.g.)

=> da je proces pohlepnog oduzimanja (isisavanje) Dobra iz Bića manifestacija Zla kojeg mi simbolički vidimo kao divergenciju tj.rastakanje. Npr. ono Biće koje se bavi tim personalnim profitiranjem na račun drugog Bića oduzimajući mu bez adekvatne nadoknade materiju, energiju, prostor/vreme, informacije itd... se predstavlja našim simbolom kao Zlo Biće, dok se proces karakteriše kao Zlo.!

Ovde već u prvoj rečenici vidimo opredeljenje autora da zlo ne postoji kao realna
figura na osnovu koje vidimo dobro.Schopenhauer je o tome napisao dosta
u svojoj knjizi"O načelu razloga"..Šta bi to značilo personalno profitiranje?
kad je zakon akcije i reakcije neminovna pojava u odnosu medju ljudima uopšte,
i to nikako ne može biti spojeno sa istinskim zlim..
da nije tako odnos kao takav bi neutralisao sam sebe.z:hm:

=> da je operacija (dobro)=(+dobro), tj. dodavanje količine vrednosti u sistem
, dok je operacija (zlo)=(-dobro), tj, izdvajanje količine vrednosti iz sistema
, dakle ovo oduzimanje može da ide dok biće ima Dobro tj. nestane kao takvo, a ne može ići u minus.!

Po toj logici bi se svako činjenično stanje moglo osporiti i na kraju bi sve
bilo okarakterisano kao zlo.z:lol:

=> Zlo ne postoji, dok Dobro postoji. Zlo simbol oduzimanja Dobrog.
(Ako Zlo kvantitativno ne postoji, to ne znači da zla bića ne postoje, sa svojim zlim radnjama u prisvajanju tuđeg Dobra)

"... pravda je vraćanje duga..." - reče Platon koji je držao robove, braneći svoj sistem ! ? !
Pih !

Da,ovo je tačno..zlo jeste predstavljeno simbolom,što ipak,čini mi se potvrdjuje moj zaključak da je zlo sredstvo,koje realno ordinira i koje se ispoljava prilikom činjenja dobrog ...z:(

Ovde već u prvoj rečenici vidimo opredeljenje autora da zlo ne postoji kao realna
figura na osnovu koje vidimo dobro.Schopenhauer je o tome napisao dosta
u svojoj knjizi"O načelu razloga"..Šta bi to značilo personalno profitiranje?
kad je zakon akcije i reakcije neminovna pojava u odnosu medju ljudima uopšte,
i to nikako ne može biti spojeno sa istinskim zlim..
da nije tako odnos kao takav bi neutralisao sam sebe.z:hm:

Po toj logici bi se svako činjenično stanje moglo osporiti i na kraju bi sve
bilo okarakterisano kao zlo.z:lol:

Da,ovo je tačno..zlo jeste predstavljeno simbolom,što ipak,čini mi se potvrdjuje moj zaključak da je zlo sredstvo,koje realno ordinira i koje se ispoljava prilikom činjenja dobrog ...z:(

~~~~~~~~~~

Da, znam da ima rupa, ali vidiš da Kosmos želi da uđe u ravnotežu, a mi ga činjenjem uvodimo u samo još veću entropiju (teorija haosa):

Kosmos = (dobro 1) + (dobro 2) + [(dobro 3) + (dobro 4)] + (dobro 5)... + (dobro n)
Nebitno kako se rasporedjuje (npr. više dobrog u neki podskup) i u kojim kvantitetima, zato se kaže :
" ...Svet je onakav kakav Jeste..."
, dakle ne možemo elemente skupa od 1do n prikazati kao loše, jer i mi smo sačinjeni od tih komponenti, zato ih nazivamo samim po sebi dobrima (tradicija shvatanja), mada oni u suštini su takvi kakvi jesu ni dobri ni loši, ali pošto smo svi od njih sačinjeni kažemo simbolički da su to "dobra".

;) Dobro ;) si napisala, kada ne bi postojalo i kada bi zanemarili individualno i opšte. Ali Ono postoji. Ako je usklađen put akcija individualnog dobra sa opštim dobrim tada imaš preduslov za harmoniju. Tada su ti "dozvoljenije" akcije ( [+/-dobro] u podskupovima), ali, ukoliko to samo radiš na individualnom planu onda je "?" (Zato se npr.političari izdaju za "opšte" , a ne za "individualno" ???)

Još veća kvaka nastaje kada u tim zamešeteljstvima operacija (+/- dobro, tj.prebacivanjima), nije održiv ni koncept individualnog ni opšteg, tada iz suda-1 (podskup) ne curi tamo gde želimo u sud-2, već se odliva na treću stranu u sud-3, gde nije bilo planirano (kratkoročni profiti).

Sa tim "opštim" se mučila Religija suštinom svrhe, dok danas Nauka samo pobrojava formom, neki pojedinci se muče i dalje sa "individualnim".

;)

Poslednja izmena:
~~~~~~~~~~

Da, znam da ima rupa, ali vidiš da Kosmos želi da uđe u ravnotežu, a mi ga činjenjem uvodimo u samo još veću entropiju (teorija haosa):

Kosmos = (dobro 1) + (dobro 2) + [(dobro 3) + (dobro 4)] + (dobro 5)... + (dobro n)
Nebitno kako se rasporedjuje (npr. više dobrog u neki podskup) i u kojim kvantitetima, zato se kaže :
" ...Svet je onakav kakav Jeste..."
, dakle ne možemo elemente skupa od 1do n prikazati kao loše, jer i mi smo sačinjeni od tih komponenti, zato ih nazivamo samim po sebi dobrima (tradicija shvatanja), mada oni u suštini su takvi kakvi jesu ni dobri ni loši, ali pošto smo svi od njih sačinjeni kažemo simbolički da su to "dobra".

;) Dobro ;) si napisala, kada ne bi postojalo i kada bi zanemarili individualno i opšte. Ali Ono postoji. Ako je usklađen put akcija individualnog dobra sa opštim dobrim tada imaš preduslov za harmoniju. Tada su ti "dozvoljenije" akcije ( [+/-dobro] u podskupovima), ali, ukoliko to samo radiš na individualnom planu onda je "?" (Zato se npr.političari izdaju za "opšte" , a ne za "individualno" ???)

Još veća kvaka nastaje kada u tim zamešeteljstvima operacija (+/- dobro, tj.prebacivanjima), nije održiv ni koncept individualnog ni opšteg, tada iz suda-1 (podskup) ne curi tamo gde želimo u sud-2, već se odliva na treću stranu u sud-3, gde nije bilo planirano (kratkoročni profiti).

Sa tim "opštim" se mučila Religija suštinom svrhe, dok danas Nauka samo pobrojava formom, neki pojedinci se muče i dalje sa "individualnim".

;)

Da,vidjenje našeg "dobrog" je verovatno u disproporciji sa kosmičkim "dobrim"..
ali kosmičko dobro je nama nedostupno..tako da tu imamo jednačinu sa više realno nepoznatih..;)

Ti kanda znaš da ja nisam nikakav matematičarz:lol:
Po meni je tautološka definicija ta koja je iole primenljiva u ovoj oblasti..
ona jasno daje definiciju o zakonu pravilnog,formalnog zaključivanja.

Mystic_mislim da sve i kreće od individualnog(tu nije poštedjena ni religija ni nauka) pa nadogradnjom prelazi u opšte..dobro ili zlo..
Da li to znači da se ja još uvek mučim sa individualnim?..z:hm:

z:hm: Da,

... sve što počinje individualnim je dopustivo, ali je nedopustivo da se sve tako i završi... nešto treba da se završi i opštim.

(Pomenuli smo da se time muči Religija i Nauka, a što su najmoćnija tajna društva zadržala ritualnu Magiju ? Oni nemaju individualni problem dobro/zlo ? )? ?

Poslednja izmena:
Naravno da može popravni.
Ali da znaš da kod mene nema 5.

(... i po telu i po duši ... z:hi: ... okarakterisani sam namćor.)

:D, :D, :D

Namćor???
To je suviše blaga reč..z:lol:
:D..Ti si crni crnac...:cmok:...

Imala sam profesora iz matematike,koji je bio oličenje zla..
..ništa dobro nije proisteklo iz njegove legendarne rečenice:
"Samo bog zna za deset,ja znam za devet(pazi na koliko je bio blizu boga:lol:)
a Vi koleginice znate za pet plusz:(.."
Toliko o mom znanju iz matematike i inspiracije da je savladam..z:lol:

postoji, uslo je u mene!!!

ali postoji kao magnetno polje znaci ne mozes da ga vidis kao da ga opipas, niti kao duha u filmovima... znaci kao magnetno polje koje se moze videti nekim merenjima tako i zlo ali ne postoje aparati koji ga mere ali ja znam da je tu.

Namćor???
To je suviše blaga reč..z:lol:
:D..Ti si crni crnac...:cmok:...

Imala sam profesora iz matematike,koji je bio oličenje zla..
..ništa dobro nije proisteklo iz njegove legendarne rečenice:
"Samo bog zna za deset,ja znam za devet(pazi na koliko je bio blizu boga:lol:)
a Vi koleginice znate za pet plusz:(.."
Toliko o mom znanju iz matematike i inspiracije da je savladam..z:lol:

z:lol: ... okarakterisani namćor najcrnjeg crnca ... z:mrgreen:

Upropastio te profa...
z:( ... valjda te ja nisam... kako da ispravim ? ... z:kiss:

postoji, uslo je u mene!!!

ali postoji kao magnetno polje znaci ne mozes da ga vidis kao da ga opipas, niti kao duha u filmovima... znaci kao magnetno polje koje se moze videti nekim merenjima tako i zlo ali ne postoje aparati koji ga mere ali ja znam da je tu.

Ne postoji kao magnetno polje i ne meri se, tako da nije predmet nauke i naučnog istraživanja. . z:ddm:

,ali ti reče da "znaš" da je tu. Verujem ti potpuno, ali kako to ?
Znam da je tu, ali je nemerljivo ???

z:mrgreen:

z:lol: ... okarakterisani namćor najcrnjeg crnca ... z:mrgreen:

Upropastio te profa...
z:( ... valjda te ja nisam... kako da ispravim ? ... z:kiss:

Profa je dokaz da zlo postoji samo kao posledica dobrog(korelacija)..
Da je on,recimo,nastupio drugačije tj. da je smer njegove energije
potekao u drugom pravcu,možda bi i ja kao subjekt dobila njegovu objektivnu
podršku koja je potrebna da bi se "dobro" zaokružilo i postiglo cilj.

Baš smo zakomplikovali..z:lol:

Koliko god da sad ti misliš ne znam šta..i ovaj tvoj odgovor
je direktna posledica moje dobre volje..
E ta moja,što reče Shopenhauer,dobra volja potkrepljena je..ccc...
rečenicom iz jednog od tvojih predhodnih postova..

No,to zaista nije bit stvari.
Većina stavova i pitanja koji su bili napisani o ovim stvarima
realno nisu lažni,nego besmisleni.Zato na pitanja takve vrste
uopšte ne možemo odgovarati,nego možemo samo utvrditi
njihovu besmislenost.
Većina pitanja i ma čijih stavova počiva na tome što mi ne razumemo
logiku našeg jezika(tipičan ontološki problem)...Ona su poput
pitanja,je li dobro više ili manje identično nego lepo ili različito
od zlog...
I zato nije čudno što nama naizgled najdublji problemi zapravo
nisu nikakvi problemi...

Poslednja izmena: