Da li zlo realno postoji?

Sasvim lepo i koncizno odgovoreno na osnovno pitanje. Jedino sa čime se ne bih složio je
Pitanje je samo da li OBJEKTIVNU ISTINU danas uopšte iko traži, i ako ne, zašto je to tako...
Jedina istina je "Ja jesam" (ili, kako je Dekart pokušao: "Cogito ergo sum", ali bih izbacio deo "misliti" poshto razmishljanje nije neophodno za bivanje [u trenutku /ali opet, kako drugačije ako ne u trenutku?/])

Drago mi je što se rasprava odvija(la?) u kvalitetnom smeru (bar na trenutak).
Za kraj, možda preskočen, ali izuzetno kvalitetan citat čika Specnaza:
Gore navedoh da >>postoji<< "nešto" međutim mislim da je ovaj pojam neadekvatan, jer da bi nešto postojalo, mora i da nastane a konačno i nestane i smatram da to "nešto" jednostavno jeste. Nazovimo ga Bogom...
S tim shto čika Spec. ne zna da jednostavno nastavi u kvalitetnom smeru ignorišući pitanja od ljudi koji su više vezani za svoje koncepte i koji ne žele da iskreno pročitaju svaki post, nego se zatvara u krug objašnjavanja svima...

Poslednja izmena:
Ja sam pokušao da ilustrujem da van ljudske perspektive zla nema... ako neko misli drugačije, neka da neki praktičan primer?
Zlo je vezano isključivo a čoveka i on ga jedino i čini. Ali, ti posmatraš stvari iz manje bitnih perspektiva, čime trivijalizuješ i obesmišljavaš suštinu. Nije tačno, na primer, da se činjenjem dobra jednome mora načiniti i zlo drugome.

Jedina istina je "Ja jesam" (ili, kako je Dekart pokušao: "Cogito ergo sum", ali bih izbacio deo "misliti" poshto razmishljanje nije neophodno za bivanje [u trenutku /ali opet, kako drugačije ako ne u trenutku?/])

"Sve što znaš je iz druge ruke. Samo "ja jesam" je iz prve ruke i ne traži dokaze! Drži se toga."

Sri Nisargadatta Maharaj

http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/nisargad.htm

Za mene je zlo ono što neko nekome čini nažao ,a da od toga nema nikakve koristi.Od pozicije i moći izvora zla zavisi dimenzija zla.Zlih ljudi se klonim bezuslovno.Uvek se setim priče o žabi i škorpiji koja se završava reženicom - To je bilo jače od mene.Zao čovek je Zao i tu nema pomoći.

U stvari ne vidim mogućnost da zlo ne bude "perspektivno", jer čim kažete ZLO, mislite na perspektivu.

Već sam napisao, ali za one koji ne vole da čitaju ;)

Po mom mišljenju, objektivno ne postoji niti dobro niti zlo već >>postoji<< "nešto" što je jedinstveno. Tek se u subjektivnom smislu vrši društveno razlikovanje dobra i zla.

Ljudi su izrazito subjektivna bića, i sve posmatraju upravo kroz prizmu dobrog-zlog.

Ili kako kaže Lešek Kolakovski, na svetu ne postoji ni jedan dovoljno dubok bunar, da se čovek nagne nad njim a da ne ugleda svoj lik...

NESHTO? brate pa nije u pitanju ideja? vecje je u pitanju sluchaj.. ajde malo to definishi al da bude ochigledno...

Мислиш да ли постоји као посебно "биће"? По мени, не.

Па ко онда производи сво зло којим смо окружени?
Наш Его.

Суштина сваке особе јесте апсолутно Добро, апсолутна Љубав, апсолутна Истина... и додајте сами даље. Оно што нас одваја од те апсолутне доброте и љубави јесте наш Его са свим лудилом које носи у себи: мржњом, лукавошћу, лажима, борбом за моћ... и са којим се ми поистовећујемо.

Back