Da li zivot treba biti sto jednostavniji?

Da li treba ziveti sto jednostavnije?

• Da

• Ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Niko nikada ni za jednu obaveštajnu službu nije nebitan, samo je pitanje vremena, tj, šta je ono što trenutno žele da saznaju. A mi koji smo "nebitni" (trenutno) i ne znamo kakvu smo informaciju dali onome ko sluša, pričajući nešto što smatramo da nije nikom bitno osim nama i našem sagovorniku. U vezi takvih službi nije moguće biti previše "paranoičan". Ali, ono što se odnosi na mobilni telefon, još i više se odnosi na kompjuter. Da zaključim: slušaju SVE, a šta će pratiti ili čak locirati, zavisi od vremena dešavanja i stvari koje mi i ne možemo da zamislimo, jer se ne bavimo ni približno sličnim poslovima ili načinom razmišljanja.

Непријатељ никад не спава!
То што сам параноичан не значи да ме нико не прати! :mrgreen:

Ту очигледно и настаје проблем - ти говориш о личној неприлагођености а ја о објективној декадентности и пропасти човека у модерном добу. Мени, рецимо, сасвим пасује технологија (и сам спадам у нове генерације), и немам никаквих проблема с њом, али сам ипак увидео њену погубност, стога се из објективних разлога трудим да се што мање вежем за њу. Али опет, мој лични однос нема везе са овим што причам, нити користим своју бабу као аргумент да је модерно доба лоше...

Види, можемо ми да наклапамо онако, апстрактно, до сутра, ако ти је то ћеиф, само не знам која би сврха била.
Искрено, немам појма како је чија баба живела, али знам како су обични ЉУДИ живели пре 100, 200, 500, 1000 или 3000 година и то је аргумент на који се позивам.

Дакле, сваки други дан је био празник, радост, карневал, свечаност. У тој Европи, према рачунима које су занатским радионицама испостављали јавни ресторани, види се да су радници имали сваки дан три месна оброка изузев, наравно, када се постило.
Ма, живот у средњем веку је био општи карневал! :mrgreen:
А дезерт је био обавезан! :mrgreen:

Надам се да на све ово не морам да додајем и стопу смртности рата, која је се мери у стотинама милиона, и збирно је већа од свих претходних доба заједно....
А имаш ли податак о стопи смртности од болести? О стопи смртности новорођенчади? О просечном животном веку?

И...чини ми се да смо одлутали од теме:roll:, а тема није ''шта је боље - прошло или садашње време'', него да ли је живот био једноставнији без техничких достигнућа, или не!

Види, можемо ми да наклапамо онако, апстрактно, до сутра, ако ти је то ћеиф, само не знам која би сврха била.
Искрено, немам појма како је чија баба живела, али знам како су обични ЉУДИ живели пре 100, 200, 500, 1000 или 3000 година и то је аргумент на који се позивам.

Немам ја шта да наклапам, ја сам изнео своје мишљење а и чињеничне податке о наведеној теми. Нема ту никакве апстракције, све је јасно и конкретно. Бабу си ти поменула прва, а о животу обичног човека као јединственог бића и ја говорим...

Ма, живот у средњем веку је био општи карневал! :mrgreen:
А дезерт је био обавезан! :mrgreen:

Ако ти је то једини аргумент на ове чињенице... :roll:

А имаш ли податак о стопи смртности од болести? О стопи смртности новорођенчади? О просечном животном веку?

Имам, то су једина 2 фактора која су мањкала средњем веку. Мада опет, питање је да ли је боље живети 40 испуњених година, или 80 од којих пола животног века желиш да се убијеш... :roll:

И...чини ми се да смо одлутали од теме:roll:, а тема није ''шта је боље - прошло или садашње време'', него да ли је живот био једноставнији без техничких достигнућа, или не!

Наравно да смо одлутали кад си се ти накачила на моје постове да ти објашњавам "како то технологија не ваља" и "како је то било боље без ње", а кад си добила одговор, онда констатујеш како је "одлутано са теме"... :roll:

Tesko je odgovoriti na ovo pitanje. Ali ako se misli na napredak,tehnologiju,ja sam za Hajdegera.Posto ovde ima puno filozofa,oni ce me razumeti(mislim,Hajdegerovu kritiku).
A,sto se jednostavnosti zivota tice,ko brani kome da zivi jednostavno?! Bar,za sada dok ne dodje VELIKI BRAT (mislim na Orvela)!

Tesko je odgovoriti na ovo pitanje. Ali ako se misli na napredak,tehnologiju,ja sam za Hajdegera.Posto ovde ima puno filozofa,oni ce me razumeti(mislim,Hajdegerovu kritiku).
A,sto se jednostavnosti zivota tice,ko brani kome da zivi jednostavno?! Bar,za sada dok ne dodje VELIKI BRAT (mislim na Orvela)!

Велики брат је одавно дошао, само врло суптилно делује.

Čovek današnjice koji, okružen stvarima, i sam polako postaje stvar...

Тачно тако Борац! Право поређење. Средњевековни човек је био окружен животињама, и сам је на сакралном плану био животиња. Од индустријске револуције, човек је окружен и задивљен машинама, и сам постаје машина! Међутим, и у животињи макар има живота, иако је на ниском нивоу, за разлику од машине... :roll:

Čovek današnjice koji, okružen stvarima, i sam polako postaje stvar...

Potpuno si u pravu.Samo,svi OVDE izbegavaju da kazu definiciju Marksa,za ovo sto si ti rekla-POSTVARENO BICE. U Evropi se ni jedan Habermas nije stideo da tako,iduci za Marksom,definise taj problem.
Snago Volje,slazem se,ali,toliko otvoreno da nam isperu mozak,a da niko nema pojma sta je Veliki Brat,i da to rade javno,nisam verovao.Tek,nasi ljudi malo citaju.Orvela,izgleda,nikako! Ali,ovo je,mozda,vise tema za knjizevnost ?!

Смисао машина испочетка је био да нам поједностави рад и скрати време потребно за неки посао. (Помислите само на машину за прање веша.)

Али бар што се тиче времена, ствар није успела. Времена имамо све мање. Није то само мој лични утисак, сви ми се жале. Шта се догађа?

Нисам скренула с теме; једноставност живота значи између осталог и то да могу да седнем на клупу и да два сата бленем у облаке како пролазе небом ако ми то прија.

Нисам скренула с теме; једноставност живота значи између осталог и то да могу да седнем на клупу и да два сата бленем у облаке како пролазе небом ако ми то прија.

Тачно!
А и то је само ствар нашег личног ИЗБОРА и ничег другог...
Ко је изабрао да нема времена, ко је себи живот организовао као сталну јурњаву и отуђеност - за то му није крива техника.

Da li bi trebali da se odreknemo svih prednosti tehnologije. Da li bi trebalo da zivimo sto jednostavnijim zivotom? Da li bismo tako bili puno srecniji? Da se treba ziveti jednostavno rekli su i Isus i Buda i Lao Ce. Sta vi kazete?
naravno da ne.
ako su moji preci, svi zajedno, generacije ljudi stvarale ovu civilizaciju to sigurno nije zato sto ima je bilo dosadno, nego zato sto su im ta dostignuca upravo olaksavala zivot i funkcionisanje sto nezavisnije od prirode (mada smo se svi skupa malo zaigrali - ozonske rupe i slicne neodgovorne akcije).
to sto ti je funkcionisanje u svakodnevici olaksano (jednostavnije je jesti, okupati se i ogrejati se) ne znaci samo po sebi bolji i kvalitetniji zivot. to svaki covek mora sam.

sam mora da odluci da li on robuje stvarima ili stvari sluze njemu.
sam mora da odluci ko je gospodar njegovog vremena, u kojoj meri i zasto.
i na kraju, sam mora da se brine o smislu sopstvenog zivota.

Čovek je teledirigovana mašina čiji je zadatak da odradi posao za koji je stvorena. Ako se se svojom voljom otkači kontroli (odbije poslušnost) biće uništena, ukoliko se ne povinuje i ponovo uspostavi saradnju.
Ристо, толико си ме изненадио овим постом (не личи ми на тебе) да просто не знам да ли се шалиш:D или мислиш озбиљно:(.

ako su moji preci, svi zajedno, generacije ljudi stvarale ovu civilizaciju to sigurno nije zato sto ima je bilo dosadno, nego zato sto su im ta dostignuca upravo olaksavala zivot i funkcionisanje sto nezavisnije od prirode (mada smo se svi skupa malo zaigrali - ozonske rupe i slicne neodgovorne akcije).

Не рекоше бзвз стари Латини - Quod me Nutruit, me Destruit.

naravno da ne.
to sto ti je funkcionisanje u svakodnevici olaksano (jednostavnije je jesti, okupati se i ogrejati se) ne znaci samo po sebi bolji i kvalitetniji zivot. to svaki covek mora sam.

sam mora da odluci da li on robuje stvarima ili stvari sluze njemu.
sam mora da odluci ko je gospodar njegovog vremena, u kojoj meri i zasto.
i na kraju, sam mora da se brine o smislu sopstvenog zivota.

То је то!

Back