Da li zivot treba biti sto jednostavniji?

Da li treba ziveti sto jednostavnije?

• Da

• Ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ala se tu ispromašivala tema! Kada se govori o jednostavnosti života, reč je o shvatanju života i načinu na koji se to shvatanje sprovodi u praksi. Nije u pitanju odricanje od naučnih i tehnološlih dostignuća koja su ljudskom rodu uveliko olakšala život (mada, priznajem da ma suvišnih stvari, koje postoje samo zahvaljujuću potrošačkom mentalitetu, ali to je već druga tema), već koliko će čovek dozvoliti da mu ona određuju stil života. Vraćanje u srednji vek ne znači vraćanje u primitivizam, treba znati nešto o vremenu nastanka filozofije da bi se sudelovalo na PDF filozofija (to je minimum predznanja). Treba težiti jednostavnom životu, u smislu poštovanja i usvajanja pravih ljudskih vrednosti i etičkih normi. To znači razvijati svoj sopstveni, jedinstven način razmišljanja, zasnovan na spoznavanju sveta oupšte, stalnom učenju i razvoju mišljenja, nasuprot "psihologiji mase", koja nije proizvod ličnog usavršavanja, već puka imitacija nekog imaginarnog života, nastalog u nekoj tuđoj glavi, i koji nije prilagođen pravim životnim potrebama jedinke.

Taote, potpuno se slazem sa tobom ali cu ipak nesto reci onima koji su
to shvatili kao pitanje tehnike.

O mobilnom telefonu
(sve sto cete ovde procitati saznato je od strucnjaka
za konkurentno i distribuirano programiranje a ne od nekog paranoika)

1. Da li znate da je vas mobilni, i kada je iskljucen, odlican lokator?
Sa telefonima koji su danas u masovnoj upotrebi mogu vas locirati sa greskom
od 150 metara a sa najnovijim, greska je samo 8 cm.
2. Da li znate da je vas mobilni, i kada je iskljucen, idealan prislusni uredjaj?
3. Da li znate da, kada je ukljucen, stetno deluje na organe, a najveca steta je
na organe koji imaju visok procenat vode, jer radi na principu mikrotalasne peci.
U Americi su obavljena ispitivanja u kojima je ustanovljeno da najvise stete ima
kratkotrajno pamcenje. Tolike da su svi naucnici koji su ucestvovali u istrazivanjima
pobacali svoje mobilne telefone.
4. Da li lako mozete zakljuciti da gornje vrline vaseg mobilnog koriste
SVE sluzbe bezbednosti SVIH zemalja.

Dovoljno?

E sad, nasa draga Borchica nas pita:
A što se onda ne odreknemo svih prednosti tehnologije?
Djavo nikad direktno ne napada coveka nego ga mami sarenim lazama. Pa kad zavrsi posao
on pita pijanicu A sto se ne odreknes pica? narkomana A sto se ne odreknes droge? itd...
Poenta je da nam tehnika zadovoljava neke bezazlene potrebe a ... zakljucite sami sta sam
hteo da kazem...

bio sooper intervju sa umbertom ekom....koji je inače objasnio sve to lepo, a i sam je jedan od najvećih konzoomenata modernih tehnologija.......koopac je svih novotarija.......vlasnik svih postojećih gedžeta i unapred koopac svih boodooćih...koji uživa i piše o tom našem "novom dobu".........sa poštovanjem......i interesovanjem......jedino šo kaže negativno je.......da u njegovo vreme ljoodi nisu pričali sami sa sobom...kao šo sad možete da vidite čoveka na ulici ....i da ne provaljoojete odmah da li priča mobom ili razgovara sam sa sobom..........poenta.........nove tehnologije olakšavaju život i čine život jednostavnijim....cilj i jeste da se komooniciraju što brže.............za razliku od života na tibetu koji je vrlo soorov....meni su smešni ovi mali boodisti i laoceovci rasli na eoorokremu........

Veoma subjektivno pitanje.

Nazalost, napredak je nepovratan proces (van slucaja opste kataklizme) tako da mi stvarno ne ide da razmisljam o tome da li je bolje i kako bi bilo.

Mozda sam uvek mozda i zeleo da se tako vrati, jer po licnom ubedjenju, mislim da su se "nekada" vishe cenile ljudske osobine.

А шта је то ''суштинска стварност'' и по чему се разликује од ''несуштинске''?

Суштинска стварност је оно што заиста јесте, огољена реалност, оно што нам може помоћи да увидимо зашто смо овде.

3. Da li znate da, kada je ukljucen, stetno deluje na organe, a najveca steta je
na organe koji imaju visok procenat vode, jer radi na principu mikrotalasne peci.

А одакле ти идеја да микроталасна пећ штети органима? :roll:

Ја сам од оних који се опиру технологији баш због једноставности живота, али на крају ... легну на руду. Хеби га. Тако сам дуго одбијала да купим мобилни, па сам га на крају ипак купила. После размишљам: једино ми преостаје да постигнем неку унутрашњу, духовну једноставност. На пример -- да се не везујем за ту технологију. Ако, нпр, заборавим мобилни код тетке, нећу да будем у паници, него ћу да живим без мобилног нормално неколико дана док не одем код тетке да га покупим. Значи, једино нам преостаје невезивање.

А пала ми је на памет и једна дон Хуанова реченица: "Ако имаш кућу, добро је, ако немаш -- још боље!":lol:

pa koool je to.................živeti u kooćama metresa....od ženske do ženske....od pooteljka do pooteljka....dok te ne uhapsi policija za blood i skitnju.....e sooper bi bilo da živimo u hotelima....ja bih pristao....obaveze manje...a mob je sooper...od srede do danas mi nije bio u foonkciji....tek sam ga jooče pronašao....mene mrzi da ga poonim yebote...lenština živa.......a i to je sooper...ako se već ne viđam sa tim ljoodima često.....neka me nađu ako baš žele.......ili sam bio napolju ili sam bio na netu... ( :............mogli su da me mejlooju...

Суштинска стварност је оно што заиста јесте, огољена реалност, оно што нам може помоћи да увидимо зашто смо овде.

:roll:

А како нам то техничка достигнућа сметају да видимо стварност онакву каква јесте? Зашто због технике не бисмо могли да знамо зашто смо овде? Не разумем.

Пећински људи су знали зашто су ту?

Пећински људи су дефинитивно имали веће шансе да виде зашто су ту.

Техничка достигнућа нам сметају у том смислу да нас одаљавају и отуђују једни од других, праве од нас робове, а не слободне људе, стварају од нас обичне роботе који служе да би радили и трошили, а не поносне и свесне људе са идеалима. Технологија форсира материју, а идеологија материјализма осећање духовног заједништва систематски обесмишљава и извргава руглу у корист идеологије себичности и посесивности која људска бића претвара у подљуде, у саможиве потрошаче, опседнуте ужасним страхом од живота, паничним страхом од смрти те на крају и очајничком усамљеношћу - јер потребе за међуљудским контактима и нема, кад све може "преко жице" и "на дугме" из конформистичких услова дневне собе и евентуално кухиње...

Јасније, или треба да цртам?

Па, ако имаш фломастере...

Види, мени ово звучи као пука идеализација ''добрих старих времена''...

Мислим, себичност и посесивност, страх од живота и од смрти....све су то људске одлике вазда биле...

Ово као, наши прадедови су били свесни људи са идеалима само зато што нису располагали техничким достигнућима... Мислим, било је увек таквих поједнинаца који су могли себи да приуште идеале, али мој аскурђел Исак, богами, није стизао да мисли на идеале и да филозофира зашто је ту, када му је цео живот био подређен пукој борби да преживи и да прехрани фамилију... А, бојим се, и твоји преци такође...као и 99% осталих обичних смртника...

Имам, али слаб сам цртач.

Не, ово није идеализација "добрих старих времена", већ само критика нових. Критика изазвана технологијом, о којој овде расправљамо, и која је условила оно што називамо "модерним добом". Човеку никада није било добро, од његовог пада, али поента је да иде све на лошије и лошије, насупрот идеји да му је "све боље и боље" само због технолошког напретка...

Што се тиче поређења са "старим добрим временима", ја знам да је у једном средњем веку идеал било витештво, макар оно било само и мисаони појам, људи су тежили ка њему. Шта је сада идеал? Бити богат као...?

Једноставан поглед на статистику појединих сегмената људског друштва данашњице ти може рећи много ствари. "Глобалну депресију", "вијетнамски синдром", "нуклеарну кризу", "хладни рат" и сличне појмове нисам смислио ја, а верујем ни неки научник коме је досадно. Такође, проценат криминалитета, суицида и сличних појава расте из године у годину. Нико не спори да су наведене одлике "вазда биле људске", ја само наводим чињеницу да су ново доба и технолошки развој омогућили максимално испољавање тих одлика, науштрб других, које не могу доћи до изражаја. На тај начин се, свесно или несвесно, духовна, а самим тим и целокупна ееволуција човека гура у погрешном смеру.

А чему је сад подређен цео живот, Хелен? Да није томе како "што слађе протурити кроз вратину, и што млађе набити на батину"? Да није томе како возити бољи ауто? Имати већу кућу? Што више и само бесомучно и бесрамно трошити, трошити и само трошити? Купити све што може да се купи? Добити све за новац? Задовољавању чисто материјалних потреба насупрот потпуном игнорисању духовних? Постајању безличног потрошачког материјалисте чије особине чине садржај његовог новчаника? Мани ме...

Уосталом, та технологија "које се ни по коју цену не смемо одрећи" ће нам и доћи главе - глобално загревање је све очигледније, недостатак виталних ресурса (међу којима је и вода) је све ближи, а број оболелих од канцера коже узрокованих озонским рупама из године у годину пробија лимите. Наравно, под условом да неком егоистичном владару не падне на памет да у међувремену изазове трећи светски рат и нуклеарну катаклизму. Живела технологија... :roll:

Види, у сваком времену било је људи који су сматрали да је дошло ''последње време'' и да је смак света на помолу... Данас нам је смешно када видимо шта су то наши преци доживљавали као предзнак катаклизме.
Значи, ово што ми данас мислимо о нашем времену - није ништа ново! То су и наши преци мислили о оним временима која су за нас сада ''добра стара''.

Оно што јесте чињеница, то је да је ДРУГАЧИЈЕ, и да је људима одувек било тешко да се привикну на промене, увек је неко прошло време било ''добро старо'', а увек је садашњост била апокалиптична.
И ја лично сам се дуго осећала као диносаурус и требало је да прођу године па да прихватим да ово садашње време није ни боље ни горе од оног пре 20 година, да је само ДРУГАЧИЈЕ и мени непознато... Па или ћу да будем као диносаурус који не уме да се прилагоди и да кукам како ''ни ораси нису што су некад били''...или ћу да прихватим да је стварност другачија него што је била, али да то не значи да је гора само зато што је мени страна и неразумљива.

Моја баба се раних седамдесетих сваки пут крстила кад год би видела мог брата са дугом косом и говорила да изгледа ''ко неки битлес, божемепрости'' и да је пропаст човечанства на помолу чим мушкарци носе дуге косе, а није знала да су њени прадедови све до 19. века носили дугу косу и ''курјуке''.
Баналан пример, али хоћу да кажем да је све већ било, само у другом облику...

Знаш, постоји разлика између мишљења и чињеничне реалности. Дакле, мислити и бити у праву не мора неминовно бити исто. Људи су у средњем веку мислили и да је земља плоча, па то није имало везе са реалношћу. Тако да, и ако су наши преци мислили да је дошло ''последње време'', то се једино могло завршити са мишљу, док сад имамо нешто што се чињенично зове нуклеарно наоружање, оружје за масовно уништење, биолошко оружје, затим озонске рупе, глобално загревање и планетарно загађење, па се идеја о "последњем времену" данас не темељи на суперстицији колико на реалном стању ствари.

Да, наравно да је другачије, зато сада и треба објективно и целокупно сагледати да ли је то боље или горе за човека. Сваког тренутка, сваког дана, месеца и године је другачије, али се свестан човек мора запитати којим путем све то иде - путем бољитка или путем пропасти? Ја заиста не видим о каквој неразумљивости и неприлагођености говориш? Очигледно се не разумемо, односно причамо о различитим стварима. Ја говорим о замени система вредности и погледа на свет који су универзални и вечни антропоцентрични појмови, само је питање од чега се састоје. Замени квалитета - квантитетом, замени идеализма - материјализмом. Такође, ја говорим о неким много дубљим појмовима и појавама него што је дуга коса, а ти се констатно хваташ за неке појединачне примере. То што је човек увек морао да ради, на пример, не значи да му се у свим временима живот сводио на рад и бесомучну потрошњу. Промене о којима ја говорим нису везане за декаде, већ за векове, и оне констатно трају, и нажалост иду у истом смеру...

Миле, нико те не тера да ме читаш.

Ја заиста не видим о каквој неразумљивости и неприлагођености говориш?

Говрила сам о својој личној неприлагођености данашњем начину живота, вредносном систему, новим технологијама... Значи, сасвим лична прича, али је битна зато што сам и ја била убеђена да је све горе и горе, док нисам схватила да је новим генерацијама све то сасвим нормално, да проблем није у новим технологијама него у мом непристајању на њих и да није горе, само је другачије.

Такође, ја говорим о неким много дубљим појмовима и појавама него што је дуга коса, а ти се констатно хваташ за неке појединачне примере

Пример је небитан сам по себи. И сама рекох да је баналан. Он је ту само као илустрација да је, што се људског рода тиче - све већ било.

То што је човек увек морао да ради, на пример, не значи да му се у свим временима живот сводио на рад и бесомучну потрошњу. Промене о којима ја говорим нису везане за декаде, већ за векове, и оне констатно трају, и нажалост иду у истом смеру...

А на шта се још сводио живот просечном човеку? (Значи, не мислим на уметнике, филозофе и научнике, него на обичне смртнике...)

Говрила сам о својој личној неприлагођености данашњем начину живота, вредносном систему, новим технологијама... Значи, сасвим лична прича, али је битна зато што сам и ја била убеђена да је све горе и горе, док нисам схватила да је новим генерацијама све то сасвим нормално, да проблем није у новим технологијама него у мом непристајању на њих и да није горе, само је другачије.

Ту очигледно и настаје проблем - ти говориш о личној неприлагођености а ја о објективној декадентности и пропасти човека у модерном добу. Мени, рецимо, сасвим пасује технологија (и сам спадам у нове генерације), и немам никаквих проблема с њом, али сам ипак увидео њену погубност, стога се из објективних разлога трудим да се што мање вежем за њу. Али опет, мој лични однос нема везе са овим што причам, нити користим своју бабу као аргумент да је модерно доба лоше... :rolleyes:

А на шта се још сводио живот просечном човеку? (Значи, не мислим на уметнике, филозофе и научнике, него на обичне смртнике...)

Знаш како, у средњевековној Европи годишње било празновано, ради хришћанских, календарских или државних разлога, просечно 178 дана у години. Дакле, сваки други дан је био празник, радост, карневал, свечаност. У тој Европи, према рачунима које су занатским радионицама испостављали јавни ресторани, види се да су радници имали сваки дан три месна оброка изузев, наравно, када се постило. У средњевековној Европи узиман је десетак ради издржавања државе, цркве, манастира и осталих социјалних потреба друштва. Модерне државе узимају пак много више од тог десетка. Узимају 50%, 60%, па и више доходака грађана јер су то молоси који расту попут огромних паразита што исцрпљују производне снаге земаља и нација. При поређењу савремене и средњевековне Европе, ваља имати у виду и статистике о стопи самоубистава. На 100 000 становника стопа самоубистава у средњевековљу је била 2,4 а данас она одавно превазилази индекс 40. Дакле, данас је она 20 и 30 пута већа, што је озбиљан показатељ о губитку радости, губитку ведрине, губитку среће. Надам се да на све ово не морам да додајем и стопу смртности рата, која је се мери у стотинама милиона, и збирно је већа од свих претходних доба заједно....

Ето, то су неки банални примери.

А ми, који смо небитни и за ЦИА и за КГБ и који никоме нисмо интересантни да би се трудио да нас лоцира, прати и прислушкује?

Niko nikada ni za jednu obaveštajnu službu nije nebitan, samo je pitanje vremena, tj, šta je ono što trenutno žele da saznaju. A mi koji smo "nebitni" (trenutno) i ne znamo kakvu smo informaciju dali onome ko sluša, pričajući nešto što smatramo da nije nikom bitno osim nama i našem sagovorniku. U vezi takvih službi nije moguće biti previše "paranoičan". Ali, ono što se odnosi na mobilni telefon, još i više se odnosi na kompjuter. Da zaključim: slušaju SVE, a šta će pratiti ili čak locirati, zavisi od vremena dešavanja i stvari koje mi i ne možemo da zamislimo, jer se ne bavimo ni približno sličnim poslovima ili načinom razmišljanja.

Back