Da li zivot treba biti sto jednostavniji?

Da li treba ziveti sto jednostavnije?

• Da

• Ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
.........dok će bantu crnac maštati o tome da ulovi antilopu...
Не знам за Банту црнце, али знам за старе (претколумбовске) Индијанце. Осим о антилопама, размишљали су су и о питањима свести. и то веома успешно. Кад данас читам шта су све они знали о функционисању свести, просто се запањим.

Питај неког данашњег пословног човека да ти каже три сувисле реченице о свести и онда га посматрај (ја пробала): прво ће да те гледа празним погледом (као теле у шарена врата), а онда ће да се наљути и да те клепи нечим у стилу: ја морам да радим и зарађујем, немам ја времена да се бавим глупостима.

Елем, свест о свести за њих је глупост, а за "примитивне" Индијанце то је било занимљиво подручје истраживања, на коме су постигли импресивне резултате. Онда су дошли "глупи Шпанци" (дон Хуанов израз) и уништили све пред собом јер су имали напреднију технологију. Она шачица "људи од знања" која је преживела катаклизму звану "Шпанци", повукла се у илегалу и тамо постоје и дан данас.

nesumljivo moonjo da je tacno to sto pricahs.

Ali uprkos tome tehnologija ce nas vremenom napraviti robovima. Zamisli kamere na svakoj ulici, na svakom cosku (kako su inache planovi). Na kraju ce poceti po kucama da stavljaju kamere pricajuci da se radi o kakvoj sigurnosti. A da ne pricamo o "bar kodovima" koji se planiraju staviti u svako telo radi rekognicije identiteta.

Problem je u tome sto tehnologija umanjuje socijalnu ulogu a i umanjuje samim tim dushevni rad.

Naprimer pogledaj danasnju decu. Sednu za kompjuterom i igraju igrice. Naizgled video igrice pojachavaju "umni rad" ali to je zapravo prividno. Povecavaju logicko razmisljanje ali ne razvijaju dusevne i emocionalne sposobnosti. Znachi zapravo oni sebe identifikuju sa racunarem kako ja to vidim. Jer samo racunar razmislja logicki.

Da bih se organizam razvio u svesno zdravo normalno psihiciko, emocionalno i duhovno bice morace da provede vishe vreme sa ljudima. Tehnologija to umanjuje. Naravno, ovo nije za svaki individualni slucaj, ali u globali itekako jeste.

Tako da koliko god mi zapravo osecamo afekciju prema tehnologiji zato sto nam pruza neku vrstu zadovoljstva, zapravo je tihi ubica nashe dushe.

Da bih se organizam razvio u svesno zdravo normalno psihiciko, emocionalno i duhovno bice morace da provede vishe vreme sa ljudima.

Tako da koliko god mi zapravo osecamo afekciju prema tehnologiji zato sto nam pruza neku vrstu zadovoljstva, zapravo je tihi ubica nashe dushe.

evo sad pisem sa ljudima, otvaram se onako kako bih se bez tehnologije napolju mozda tesko otvorio ( mada to ranije, sad se lakse otvaram i napolju , dobrim delom, zahvaljujuci i tehnologiji . ) Dusha , svest raste kroz ovakvo otvaranje. Da li kad izadjes u grad vidis ovoliko ljudi kako otvoreno komuniciraju ili su otudjeni, u strahu i grcu ?

Relativni su ti pogledi.

evo sad pisem sa ljudima, otvaram se onako kako bih se bez tehnologije napolju mozda tesko otvorio ( mada to ranije, sad se lakse otvaram i napolju , dobrim delom, zahvaljujuci i tehnologiji . ) Dusha , svest raste kroz ovakvo otvaranje. Da li kad izadjes u grad vidis ovoliko ljudi kako otvoreno komuniciraju ili su otudjeni, u strahu i grcu ?

Relativni su ti pogledi.

Ти си отворен пред машином, ниси отворен предамном. Ми се читамо али не и осећамо. Ова комуникација је безлична, не може да произведе оне невидљиве нити које се јављају међу блиским и драгим људима који се сретну, изгрле, изљубе, испричају или једноставно ћуте.

Са оним ко се отвори предамном, и ја пред њим (њом), могу и да ћутим, и опет ћу се осећати прелепо, и што је најважније, опет ћемо се савршено разумети.

Релативни погледи јесу, има оних који се не отварају ни овде, пред машином, отуђени су, стварају лажне личности од себе...

Не знам за Банту црнце, али знам за старе (претколумбовске) Индијанце. Осим о антилопама, размишљали су су и о питањима свести. и то веома успешно. Кад данас читам шта су све они знали о функционисању свести, просто се запањим.

Питај неког данашњег пословног човека да ти каже три сувисле реченице о свести и онда га посматрај (ја пробала): прво ће да те гледа празним погледом (као теле у шарена врата), а онда ће да се наљути и да те клепи нечим у стилу: ја морам да радим и зарађујем, немам ја времена да се бавим глупостима.

Елем, свест о свести за њих је глупост, а за "примитивне" Индијанце то је било занимљиво подручје истраживања, на коме су постигли импресивне резултате. Онда су дошли "глупи Шпанци" (дон Хуанов израз) и уништили све пред собом јер су имали напреднију технологију. Она шачица "људи од знања" која је преживела катаклизму звану "Шпанци", повукла се у илегалу и тамо постоје и дан данас.

Одличан пример. И не само они. Шта су постигли древни Индијци, шта је све од духовно-религиозних учења настало на блискоисточном тлу...

Од индустријске револуције ја не видим ни једно значајније духовно учење, само копирање старих. Тело унапређујемо, али смо душу запоставили.

Poslednja izmena:
ОК, ако ти тако кажеш, само што ја мислим да ту ради много више подсвесно замишљање, него осећај.

Доста људи сам знао online па упознао у стварности, и увек нам је требао период поновног упознавања.

Доста људи сам знао online па упознао у стварности, и увек нам је требао период поновног упознавања.

Da...zbog samskara...neociscena podsecanja...ovo ovde si Ti...napolju tvoj um izvlaci podsecanja, informacije iz proslosti i na osnovu njih te vodi, bar u pocetku.

Poredjenje je pomalo logicki nekorektno. Da li poredimo prosecnog danasnjeg poslovnog coveka i prosecnog stanovnika predkolumbovske Amerike? Ako je tako kako znamo koliko je ovaj potonji znao o funkcionisanju svesti? Ono sto verovatno znamo donekle, je o skupu, sumi znanja koje je stanovnistvo, indijanska civilizacija predkolumbovske Amerike dostigla i posedovala o funkcionisanju svesti. Ne sumnjam da je to zavidna kolicina znanja ali ne verujem da je u bilo kojoj meri uporediva sa kolicinom znanja koje stanovnistvo, civilizacija danasnje Evrope, ciji je onaj poslovni covek pripadnik, poseduje.

Nesumnjivo je da su stanovnici predkolumbovske Amerike ili busmani iz pustinje Kalahari posedovali odredjeni, nezanemarljiv stepen duhovnosti, ali reci da je duhovnost danasnjeg coveka umanjena u poredjenju s njihovom, i to zbog razvoja tehnologije, je jednostavno netacno.

Deluje da vecina nas tezi jednostavnosti i duhovnosti. Ja bih to uporedio, ili cak izjednacio sa teznjom za slobodom. Ta teznja je svojstvena coveku u bilo kom vremenu ili trenutku u istoriji - teznja da se oslobodi veza, prinuda, mukotrpnosti, ogranicenja koje mu materijalni svet namece. Tehnologija je kroz istoriju coveku bila alat u toj teznji za oslobodjenjem. Naravno da kao i sve sto covek stvori moze biti zloupotrebljena ali to ne menja sustinski njenu prirodu - ona je proizvod i alat ljudskog duha, ne njegova suprotnost.

2004 godine se kod nas pojavio prevod knjige Moc ljubavi - Don Miguel Ruis
Iako sam je otvorio sa predrasudama (ponudjena mi je da je procitam) jer
slicnih naslova u knjizarama ima 736475847379897656, bio sam poprilicno zatecen.
Naguali, Toltecki Ucitelji...
Danas, istina, ima vise informacija, vise znanja ali to znanje ne gasi zedj...

Tu zedj je nemoguce ugasiti, ako cemo pravo. Ali ne deluje mi verovatno da cemo je ugasiti odricuci se tehnologije..
Ta zedj je ono sto nas, izmedju ostalog, i dovodi ovde, raznolike, mozda fizicare, mozda i poslovne ljude, a mozda i neke prave filozofe, da se pitamo, ucimo i razmisljamo o onome o cemu nismo strucni a ipak nam je zanimljivo i bar u nekoj meri vazno.

Nesumnjivo je da su stanovnici predkolumbovske Amerike ili busmani iz pustinje Kalahari posedovali odredjeni, nezanemarljiv stepen duhovnosti, ali reci da je duhovnost danasnjeg coveka umanjena u poredjenju s njihovom, i to zbog razvoja tehnologije, je jednostavno netacno.
Na gro planu gledano - tačno je. Prekolumbovski Indijanci nisu imali potrebe za tehnologijom. Oni su osluskivali zvuke prirode, imali su prisni odnos sa životinjama i biljkama, na svakom koraku su čitali znake koji su za tehnološku civilizaciju nevidljivi. Živeli su u prirodi kao dio te prirode, kao njena deca. Bili su u harmoniji sa njom i sa čitavom vasionom.

Da je tehnološka civilizacija imala oko i uho ovih Indijanaca, da je imala njihvo srce i njihovu dušu, da nije otišla da njih nauči životu (po cenu uništenja) nego od njih da nauči, današnja civilizacija bi bila u mnogo manjim problemima.

Još nije kasno da učimo od njih.

Ne sumnjam da je to zavidna kolicina znanja ali ne verujem da je u bilo kojoj meri uporediva sa kolicinom znanja koje stanovnistvo, civilizacija danasnje Evrope, ciji je onaj poslovni covek pripadnik, poseduje.

Не да НИЈЕ упоредива, него смо ми обични пацери у поређењу с њима. Немаш појма шта су све они знали о свести и шта су све радили са свешћу. Права правцата чуда.

И друго, ствар је у томе колико се људи тиме бавило онда, а колико сада. Код старих Индијанаца су истраживања свести била општа појава, као рецимо код нас данас вожња аутомобила. Такозваних "људи од знања" било је к'о плеве. А код нас се свешћу бави три и по филозофа, па и они не успевају да сазнају о томе бог-зна-шта. Притом не мислим на наша истраживања функцинисања мозга (која такође нису много узнапредовала), пошто мозак и свест нису исто (стари Индијанци су тврдили да је свесно цело наше светлосно биће а не само мозак.)

Poredjenje je pomalo logicki nekorektno. Da li poredimo prosecnog danasnjeg poslovnog coveka i prosecnog stanovnika predkolumbovske Amerike? Ako je tako kako znamo koliko je ovaj potonji znao o funkcionisanju svesti? Ono sto verovatno znamo donekle, je o skupu, sumi znanja koje je stanovnistvo, indijanska civilizacija predkolumbovske Amerike dostigla i posedovala o funkcionisanju svesti. Ne sumnjam da je to zavidna kolicina znanja ali ne verujem da je u bilo kojoj meri uporediva sa kolicinom znanja koje stanovnistvo, civilizacija danasnje Evrope, ciji je onaj poslovni covek pripadnik, poseduje.

Deluje da vecina nas tezi jednostavnosti i duhovnosti. Ja bih to uporedio, ili cak izjednacio sa teznjom za slobodom. Ta teznja je svojstvena coveku u bilo kom vremenu ili trenutku u istoriji - teznja da se oslobodi veza, prinuda, mukotrpnosti, ogranicenja koje mu materijalni svet namece. Tehnologija je kroz istoriju coveku bila alat u toj teznji za oslobodjenjem. Naravno da kao i sve sto covek stvori moze biti zloupotrebljena ali to ne menja sustinski njenu prirodu - ona je proizvod i alat ljudskog duha, ne njegova suprotnost.

Ти очигледно поистовећујеш знање и духовност, а то једноставно нису исте ствари...:roll:

Ти очигледно поистовећујеш знање и духовност, а то једноставно нису исте ствари...:roll:

Slazem se da nisu iste stvari, ali mislim da ih nisam poistovecivao, govorili smo o znanju koje su posedovali stanovnici Amerike pre Kolumba...
Mada sada nesto mislim, iako nisu isto znanje i duhovnost su veoma cvrsto vezani.
Sta je duhovnost bez znanja? Moze li se govoriti o duhovnosti bez znanja?

Slazem se da nisu iste stvari, ali mislim da ih nisam poistovecivao, govorili smo o znanju koje su posedovali stanovnici Amerike pre Kolumba...
Mada sada nesto mislim, iako nisu isto znanje i duhovnost su veoma cvrsto vezani.

Ovo je divno pitanje.

Iz moje tacke perspektive, ta dva pojma su OBRNUTO SRAZMERNA.

" Onaj ko je dovoljno zeljan neznanja, dozvolice sebi da se u njega izlije Bog ."

Majster Ekhart, hriscanski teoloski misticizam

" Odbaci znanje, napusti domisljatost ! "

Lao Ce

Хајде, Alles, буди друг и испричај човеку шта су све становници претколумбовске Америке знали о свести; ја већ промукох :D од причања.

Не, причали смо о духовности коју су поседовали. Знање може да се материјално искористи, духовност не.

Back