Da li zivot treba biti sto jednostavniji?

Da li treba ziveti sto jednostavnije?

• Da

• Ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Одакле ти идеја да је живот без технологије једноставан?
:roll:

Живот афричког племена је много једноставнији него живот припадника неког бизнис клуба.

Бар имају више времена за себе и односе међу собом...

Да, нарочито имају више времена. :lol:

Оду и купе у супермаркету клопу коју подгреју у микроталасној, па седе и односе се међу собом! :lol:

Види, твој деда је устајао у 5, хранио стоку, чистио шталу, музао краве, секао дрва, а баба је за то време пекла хлеб, правила од ничега клопу за своје десеторо деце.. Деда је онда презао волове и одлазио на њиву, а баба је одлазила на извор, доносила воде, клала живину, кувала ручак, месила хлеб, сирила, кувала свињски сапун, подгревала воду на ватри у лонцу па прала на руке веш свих 15 укућана, чистила кокошињац, истеривала гуске на пашу, развлачила питу, прела вуну, штрикала и крпила одела, окопавала башту....онда се деда увече мртав уморан враћао са њиве, бактао се опет око стоке, правио опанке за децу, поправљао по кући и окућници, са заласком сунца стровалили би се у кревет...до првих петлова...
Живот им је зависио од суше, кише, града, болести, свако мало су сахрањивали и рађали по које дете (све оно, једноставно, на њиви или у штали)...такорећи - живели су потпуно неоптерећено и једноставно! И што је најважније - имали су мноооого времена за дружење! :mrgreen:

Да, нарочито имају више времена. :lol:

Оду и купе у супермаркету клопу коју подгреју у микроталасној, па седе и односе се међу собом! :lol:

Знаш како, ја не причам о свом деди, јер је мој деда поприлично загазио у индустријску еру, него баш о Афричком племену. Да не бих сад набрајао шта све и како ради припадног једног од дотичних племена, предлажем ти да погледаш неку од документарних емисија на ту тему.

Да ли заиста мислиш да човеку који не зна за микроталасну пећницу та иста пећница фали?

Jednako tako mozes sve na ovom svetu nazvati nuznim zlom

Све на овом свету, осим трансформације и преноса енергије и јесте нужно зло...

Не мислим да им микроталасна фали, али такође не мислим да им је живот једноставнији само зато што је немају, а нарочито не мислим да због недостатка микоталасне имају више слободног времена....

Ја??

Da li bi trebali da se odreknemo svih prednosti tehnologije. Da li bi trebalo da zivimo sto jednostavnijim zivotom?

Па постављач теме је једноставан живот дефинисао као живот без технологије...:roll:

(Ја лично једноставан живот не схватам тако, али то је оквир теме који је он поставио...)

Па ти, пошто очигледно имамо различите погледе по питању "једноставности".

За неког је једноставност да може све на дугме да добије, а за неког је вероватно да не мора да мисли о кредиту, кући, рачунима за струју, телефон, воду итд.

Da, očigledno svako na drugačiji način shvata 'jednostavan' život.
Neko pod njim podrazumeva dobrovoljnu askezu i vraćanje prirodi; neko jednostavnost poistovećuje sa komformizmom.
I opet se vraćamo cilju i svrsi života - da li je ta, svakom različita "nepodnošljiva lakoća postojanja" u bilo kakvoj sprezi sa srećom kojoj svi stremimo?
Sreću, kao duhovnu kategoriju, možemo da dostignemo i u brvnari bez struje, kao i u soliteru. To je stanje uma i svesti; ako smo u stanju da se duhom uzvisimo iznad okruženja, onda ne vidim razlog zašto bismo se tog okruženja pošto-poto odricali. Uostalom, sami ga biramo, prema svom ličnom nahođenju.

Neki su ovde ocigledno pobrkali jednostavnos sa manjkom vremena. Nisu nasi zivoti toliko komplikovani koliko mi zaista, usled nenormalno brzog razvoja nauke i tehnologije, nemamo vremena za sve te tehnoloske izume, pa cesto ni za sebe i druge ljude. Jer stalno hocemo jos i jos. Nije nam dovoljno sto smo otisli na mesec, vec sad hocemo i da ga naselimo, nije nam dovoljno sto daljinskim upravljacem mozemo da gasimo televizor, svetlo, vec bismo da nam sve bude na daljinski. Covek stalno tezi da ide napred, i retko se osvrce unazad, svestan je svojih sposobnosti i mogucnosti, i uvek tezi za necim novim, ali u silnoj toj zbrci je zaboravio na sebe i na druge ljude. Tehnologija mu je postala nacin zivota.

На суштинску стварност.

Strah od života je urbana legenda. Samo poetičan način da se predstavi strah od dosade. A i taj je prilično zanemarljiv, kad je u pitanju strah od smrti.

Страх од смрти је уско повезан са страхом од живота - плашећи се да не умремо, не смемо ни да живимо као људи...

Back