Da li su Srbi ratnicki narod?

Da li su Srbi ratnicki narod?

• Da

• Ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
RUJEVIT:
Pošteno da ti kažem, saterao si me u ćošak. Ako ste i vi videli problem tamo gde i ja, onda je to dokaz da smo u pravu. .Za početak.Mislim da nema veze ko je prvi a ko drugi pomenuo ili sagledao.
S vama se družim od juče, a za razliku od mene vi imate daleko više iskustva u ovoj vrsti rasprava,
pa krenite. Otvorite temu, tu sam. Čak mi se juče uvuklo u glavu pitanje gde bi trebalo otvoriti ovu temu? Ubedjena da je naš problem negde u našoj prošlosti, otvorila bih temu na Istoriji.
Da li bih pogrešila? Otkud znam.Možda je ovo za filozofiju? Priznajem da ne znam! Razmislite vi malo momci. Vidim da sa pameti stojite dobro. Tu sam da vas podržim, jer zaista propadamo i to ni malo gospodski. Pozdrav.

Kako je Hitler jednom rekao nacija je borbena jedinica i samo dok se bori ona napreduje.
Pacifizam je najveci greska koju jedna nacija moze da nacini.
Svi narodi su ratnicki narodi pa i SRBI a ovakva evropeizacija i pacifikacija naseg naroda od strane demokratske vlasti je za svaku osudu.
Ratovi tokom devedesetih ozbiljno su poljuljali poverenje u nase ratnicke sposobnosti ali takav problem se ne resava pacifizmom nego militarizmom.Nama su potrebni jastrebovi a ne golubovi

Wilkołak:
Mislim da smo prvobitno bili miran, zemljoradnicki narod...ali, zasto smo POSTALI ratoboran narod...to je vec druga stvar.....

Uzgred, ponovo ovde pisem ovo, mozda ce nekome smetati, ali zapitajte se zasto Srbi (i neki drugi Slovenski narodi) kao rec kojom opisuju vojno sukobljavanje koriste bas RAT !?

Ratowac/ratovati/ratiti je glagol koji je u staroslovenskom jeziku bio istovetan danasnjem glagolu vratiti.... Zasto je bas rec koja oznacava ponovno povracanje neke vrednosti (zemlje, ljudi ili druge materije) iskoriscena kao rec koja oznacava sukob? Mozda zato sto smo u pradomovini bili primorani da vracamo ono sto nam drugi uzmu.... Danas postoji i rec vojna ali se ona ne koristi u mnogim slovenskim jezicima.

Ja glasam za to da nismo bili ratoborni.....
A ****** brate,losha ti je ideja.Isto tako mogu da kazhem ratluk .Jel to znachi da smo ratovali da bismo osvojili ratluk?ne...

Oximoron:
A ****** brate,losha ti je ideja.Isto tako mogu da kazhem ratluk .Jel to znachi da smo ratovali da bismo osvojili ratluk?ne...

I ti ga pretera.... ratluk je srpska verzija turske reci rahatlokum u oznaci onog sto mi danas poimamo pod pojmom ratluk, znaci slatkog mekanog slatkisa. Rat u nekim slovenskim jezicima znaci "spas" i "vratiti", zavisno od smisla u kom se koristi.

fizikus:
Kako je Hitler jednom rekao nacija je borbena jedinica i samo dok se bori ona napreduje.
Pacifizam je najveci greska koju jedna nacija moze da nacini.
Svi narodi su ratnicki narodi pa i SRBI a ovakva evropeizacija i pacifikacija naseg naroda od strane demokratske vlasti je za svaku osudu.
Ratovi tokom devedesetih ozbiljno su poljuljali poverenje u nase ratnicke sposobnosti ali takav problem se ne resava pacifizmom nego militarizmom.Nama su potrebni jastrebovi a ne golubovi

A onda je dosla bitka kod Staljingrada.....

Nama nisu potrebni jastrebovi, nama su potrebni:
- ZATVORI;
- USTANOVE ZA DUSEVNO ZDRAVLjE I ZBRINjAVANjE;
- USTANOVE ZA OCUVANJE TELESNOG ZDRAVLjA;
- SKOLE I VISOKE SKOLE.

Militarizam nam treba kao i lanjski sneg! Sve ratove koje smo vodili od 1918 smo IZGUBILI! Znas kako se kaze: "sto bi dike ode u vojnike, sto bi skarta osta da se karta". Kako je Srbija izgubila oko 2 miliona stanovnika od 1910-1918 na razno-razne ratove, nije ni cudo sto smo posle ovoga izgubili sve ratove. Obzirom ko nam vodi drzavu i ovo je mnogo!

To sto nam je rec za vojni sukob nastala iz reci 'vratiti' verovatno dovoljno govori o nasim ratnim skolonostima u istoriji. Ali ratoborne pretke ne treba zaboraviti jer nam oni dizu moral svojom hrabroscu i odlucnoscu u teskim vremenima. Ja iskreno mislim da su nam ovo najteza vremena u istoriji. I pre smo imali neprijatelje i ginuli, ali smo znali da SVI ginemo. Moramo se sloziti, krv nam od toga zavisi!

Pozdrav svima

Back