Kako ćeš testirati nešto što ne postoji? Prvo moraš da pronađeš to što tražiš da bi ga kasnije testirao.
Da kada se to pronađe onda će se historiografija ili potvrditi ili osporiti. Neće valjda historiografski okvir ostati isti.
Ovo su dve kontradiktorne izjave. Samoga sebe lažeš.
Možda me ne razumiješ što želim reći. Srbi i Hrvati nisu isto pleme u izvoru kao što nisu isto pleme Lužički Srbi i Hrvati. Genetika pokazuje da zaista Lužički Srbi i Hrvati nisu isto pleme jer ne dijele zajedničku izvornu I2a i R1a genetiku. Moguće u kojoj grančici ili minimalnom postotku.
Međutim balkanski Srbi i balkanski Hrvati imaju I2a genetiku koja dolazi iz zajedničkog izvora ili iz zajedničkog plemena ili od zajedničkih predaka. Ali oni historiografski nisu isto pleme, niti žive na istom mjestu. Znači to je ili izvorna genetika Srba ili Hrvata. Razumiješ? Srbi izvorno nisu dio južne Poljske niti historiografija tamo smješta Srbe tamo se smještaju Hrvati.
Ne znam kako ne razumiješ da ne postoje jugoslavenska država na Karpatima. Mi nemamo nikakve veze jedni sa drugima u izvoru. Da li smo bili susjedi pa valjda jesmo kada tako tumači DAI i to je to. Hrvati su susjedi i sa Pečenezima, Mađarima itd pa isti nemaju hrvatsku genetiku.
Opet izmišljaš podatke po ko zna koji put. Ne postoji genetska analiza nikakvog Srbina ili Hrvata iz 7. stoljeća. Nikakva genetika nije objavila te nalaze. Fabrikuješ lažne podatke.
Ja ne znam da li postoje analize Srba i Hrvata iz 7. st. već ti govorim da znanstveni rad smješta izvor naše I2a grane u južnu Poljsku. Tamo su historiografski Hrvati dok su Srbi dalje prema Lužici. Razumiješ?
Za potvrdu trebaju arheogenetski podaci. Ja govorim ono što sada znamo.
Sad si počeo da pričaš sam sa sobom. Sam si uveo sebe u tu priču. Ničija ovdje to nije bila teza. Ono što se uči u školama o dolasku Slovena je i dalje tu gdje jeste, i nikakva genetika nije tu ništa osporila jer i nema šta da ospori. Poturaš mišljenja koja nisu validna u mejnstrim narativu pa ih posleš pokušavaš osporiti, bez da te je iko pitao da to radiš.
Ja ti govorim da pojedini povjesničari imaju svoje teze koja može biti dio historiografije ali genetika je jača od toga. Razumiješ? Ti govoriš da je historiografija nešto utvrdila i to je to. Ali genetika to može promijeniti. Ja ne znam što Mađari danas uče u školi ali oni genetski nisu ugro-finci ako imaju slavensku genetiku. Možda i dalje uče u školi to što uče ali genetika je rekla svoje. Da li govore ugro-finskim, turskim, kineskim ne mijenja njihovu slavensku genetiku ili činjenicu da im je to glavna genetika u populaciji.
Još jedna tvoja izmišljotina i prazna želja. Ne znamo njihovu genetiku u 7. stoljeću, pa nemamo šta da poredimo. Čuvaju nepoznatu "slovensku genetiku". Hitovi.
Kako ne znamo njihovu genetiku. Pa imaš sve na njihovoj wiki stranici. Ako se na tom istom mjestu spominju od 6. st. ne znam što bi zamijenilo populaciju iz tog vremena sa nekom drugom slavenskom populacijom?
Valjda bi se nešto znalo o zamjeni stanovništva. Bizarno.
Ne, nije. Ne znamo izvornu genetiku. To su tvoje projekcije.
Ne znamo izvornu genetiku ni Poljaka, Ukrajinaca, Čeha itd pa imamo mnogo zaključaka da migracije kreću iz tih smjerova.
Sve se na kraju svodi na to da jedino ti znaš za neke genetske izvore u i oko 7. stoljeća. I još ko je jedini obitavao na tim prostorima.
According to Pamjav
et al. (2019) and Fóthi
et al. (2020), the distribution of ancestral subclades like of I-CTS10228 among contemporary carriers indicates a rapid expansion from Southeastern
Poland, is mainly related to the Slavs and their medieval migration, and the "largest demographic explosion occurred in the Balkans"
Ja još dalje čekam na taj naučni rad o Hrvatima kao izvornim nosiocima ove haplogrupe. A posebice kako je ta haplogrupa završila kod Srba.
Jednom će i on doći, a ti probaj zamisliti šta bi taj rad rekao da se arheogenetski utvrdi da glavne I2a grane kreću iz južne Poljske. Vjerojatno pretpostavljaš da bi znanstvenici tamo locirali bijele Srbe a Hrvate vjerojatno u Lužici. Nažalost historiografski okvir je odavno utvrđen što se toga tiče a koristiti genetiku pa tumačiti gdje su bili Srbi i Hrvati to nema smisla.
Ako Hrvati genetski stižu iz Rumunjske pa valjda povijesni izvori i DAI nije potvrđen što znači da je izvorna genetika Hrvata drugačijeg porijekla. Odnosno onog porijekla odakle ta genetika dolazi i u kojem je historiografskom kontekstu ta genetika.
I Slovencima I2a genetika dolazi iz južne Poljske, tko su oni izvorno? ili I2a Makedonci ili I2a Rusi itd. Nažalost to mjesto se jedino veže za Hrvate s obzirom da je historiografija odredila da od tamo stižu Hrvati.
Moramo znati da I2a izvorno nije Slavenski haplotip da bi migrirao svugdje sa originalno Slavenskim R1a plemenima, on je očito vezan za područje gornje Visle i južne Poljske gdje u miješanju sa R1a Z280 nastaju Hrvati. A koji se onda sele na Balkan. Inače to je još jedan dokaz da Lužički Slaveni očito zaobilaze područje Visle i u nekim svojim R1a skupinama stižu u Njemačku. Jer da su imali ikakve veze sa južnom Poljskom onda bi imali genetiku sličnu nama što oni nemaju.