Da li su Lužički Srbi isti narod kao mi?

Da li su Lužički Srbi isti narod kao mi?

• Ukupno glasova
    33
Zemljače, neki od mojih etničkih sunarodnika su pravili analizu DNK i rezultati su sledeći:
- oko 60 % smo Sloveni
-oko 30 % Latini, to bi trebao biti taj vlaški gen
-onih ostali nekoliko % ima i germanskog i ostalih uticaja

Ja imam prezime koje je starije od 500 godina i izgleda mi vlaško, kao i mnogi moji suplemenici, ne svi.
I mi muškarci nosimo automatski 25 % tog vlaškog gena, ostalo je slovensko, odnosno srpsko.
Dakle, Sloveni smo i Srbi, da smo Vlasi verovatno bi bilo više uticaja u jeziku.Moj jezik je skoro isti kao jezik Vuka Karadžića, iako sno živeli u to vreme 600.km zapadno.
Moja teza je da jesmo Vlasi manjim delom, kao i svi koji žive na ovim područjima.
Biće da je tvrdnja da Vlah označava stalešku pripadnost, tj. stocara, najtačnija.
Naseljavanje Vlaha i njihovo uključivanje u srpsku državu je opisano, kao i razlozi za to, postoje i disertacije na tu temu.
Slično kao što su uvezeni Sasi da rudare, Dubrovčani na Kosovo, tako su i Vlasi dovedeni da pojačaju stočarstvo, ovčarstvo, prevoz robe, ali i uzgoj konja koji su bili veoma važni za vojsku.
I svi oni su se utopili u srpski narod, govore srpski.
Krajišnik si?

po mom mišljenju nisu....Srbi su pre dolaska na Balkan živeli u Bohemiji i Bavariji koje su južnije od oblasti gde žive lužički Srbi u istočnoj Nemačkoj...lužički Srbi imaju drugačiju genetiku i jezik....

otkud to da se zovu Srbi? po nekim autorima svi Sloveni su se nekad zvali Srbi....drugo objašnjenje je da su Srbi iz Bohemije vladali nizom slovenskih plemena u istočnoj Nemačkoj od Bohemije do Baltika...pa je ostalo ime ...

Lausitzer Sorben.......Luzicki srbi.............ima malo slicnosti.
Kazu da su i Veneti slovenski narod..........zato je Tito hteo Veneciju u Jugoslaviji.
A da, imam neki tekst iz neke nemacke hronoligije iz 2. sv. rata gde se pise o velikim borbama izmedju cetnika i titovih partizana u okolini Venecije pocetkom 1945-te. Sad mi nije pri ruci al cu da vam pokazem kad nadjem.

Lausitzer Sorben.......Luzicki srbi.............ima malo slicnosti.
Kazu da su i Veneti slovenski narod..........zato je Tito hteo Veneciju u Jugoslaviji.
A da, imam neki tekst iz neke nemacke hronoligije iz 2. sv. rata gde se pise o velikim borbama izmedju cetnika i titovih partizana u okolini Venecije pocetkom 1945-te. Sad mi nije pri ruci al cu da vam pokazem kad nadjem.
Lausitzer Sorben ih zovu njihovi okupatori Nemci. Oni sebe nazivaju Serbja.
Na jednoj od njihovih opštinskih zgrada velikim slovima piše: Serbsky dom.

Zemljače, neki od mojih etničkih sunarodnika su pravili analizu DNK i rezultati su sledeći:
- oko 60 % smo Sloveni

Ja imam prezime koje je starije od 500 godina i izgleda mi vlaško, kao i mnogi moji suplemenici, ne svi.
I mi muškarci nosimo automatski 25 % tog vlaškog gena, ostalo je slovensko, odnosno srpsko.
Dakle, Sloveni smo i Srbi, da smo Vlasi verovatno bi bilo više uticaja u jeziku.Moj jezik je skoro isti kao jezik Vuka Karadžića, iako smo živeli u to vreme oko 600.km zapadno.
Moja teza je da jesmo Vlasi manjim delom, kao i svi koji žive na ovim područjima.
Biće da je tvrdnja da Vlah označava stalešku pripadnost, tj. stocara, najtačnija.
Naseljavanje Vlaha i njihovo uključivanje u srpsku državu je opisano, kao i razlozi za to, postoje i disertacije na tu temu.
Slično kao što su uvezeni Sasi da rudare, Dubrovčani na Kosovo, tako su i Vlasi dovedeni da pojačaju stočarstvo, ovčarstvo, prevoz robe, ali i uzgoj konja koji su bili veoma važni za vojsku.

Vlasi nijesu “dovedeni” vec su to narod koji je tu prije dolaska vas sa bjeloruskih mocvara.

Dobro, moze i tako. Ali postoji doktorska disertacija dr. Kraljevića, fakultet Dubrovnik . Naslov je: Naseljavanje Vlaha u Dubrovačko zaleđe.
Ovo sam napisao po pamćenju pa je možda koja reč pogrešna. Čitao sam na netu pre par godina.
Govori i o Boki i Kotoru, Cetinju, Hercegovini...
Vas sa beloruskih močvara? 😀😀😀😀😀😀
Izvini, jesi li siguran da je tvoj DNK većinom Vlaški tj. Latinski?
Uradio DNK?
Odlično.
Govoriš vlaški ? Bravo , zemljače. Nije čudno sto se tako slabo razumijemo, govorimo dva različita jezika. 😀😀😀😀😀😀
Imaš i Vlasku crkvu u Cetinje, priče oko te crkve i Vlaha koji su tamo živeli, pa se morali seliti u Hercegovinu tek nešto prije proglašenja Crne gore kao takve.

Ja san to i još ponešto zaokružio u cjelinu, i dobio ovo sto sam gore zapisao.
Ako neko ima bolje podatke, molim lijepo, dobrodošao!

Poslednja izmena:
Uglavnom, Luzicki, odnosno Izvorni Srbi, nemaju veze sa balkanskim novokompovanim Srbima
Ipak smo genetski bliži Lužičkim Srbima nego Turci turkijskim narodima iz centralne Azije. Jesu li Turci iz Turske novokompamovani Turci?
Etnogeneza današnjih Srba je završena u 13/14. vjeku, a to je prije etnogeneze većine današnjih evropskih naroda. Npr. formiranje španskog naroda je počelo nakon španskog ujedinjenja 1492. i taj proces još nije do kraja završen (Katalonci i Baski se škobacaju). Italijani su skroz novokomponovana nacija nastala u 19-og vjeku i kod njih i dalje postoje ogromne regionalne razlike - lingvističke, genetske i kulturološke razlike. Npr. sicilijanaki, napolitanski, pijemontski, furlanski i toskanski su različiti jezici, ne dijalekti istog jezika već 5 potpuno različitih jezika čija jedina spona je to što pripadaju romanskoj jezičkoj porodici. Toskanski i napolitanski se međusobno više razlikuju nego srpski i slovenački jezik. U poređenju sa Talijanima Srbi iz raznih krajeva su homogeni kao jaje jejetu genetski, lingvističku i kulturološki.

@Demagogic

Ipak smo genetski bliži Lužičkim Srbima nego Turci turkijskim narodima iz centralne Azije. Jesu li Turci iz Turske novokompamovani Turci?
Etnogeneza današnjih Srba je završena u 13/14. vjeku, a to je prije etnogeneze većine današnjih evropskih naroda. Npr. formiranje španskog naroda je počelo nakon španskog ujedinjenja 1492. i taj proces još nije do kraja završen (Katalonci i Baski se škobacaju). Italijani su skroz novokomponovana nacija nastala u 19-og vjeku i kod njih i dalje postoje ogromne regionalne razlike - lingvističke, genetske i kulturološke razlike. Npr. sicilijanaki, napolitanski, pijemontski, furlanski i toskanski su različiti jezici, ne dijalekti istog jezika već 5 potpuno različitih jezika čija jedina spona je to što pripadaju romanskoj jezičkoj porodici. Toskanski i napolitanski se međusobno više razlikuju nego srpski i slovenački jezik. U poređenju sa Talijanima Srbi iz raznih krajeva su homogeni kao jaje jejetu genetski, lingvističku i kulturološki.

@Demagogic

Kako zavrsena a u 13/14 v vi Srbi nemate jezik.

Kako zavrsena a u 13/14 v vi Srbi nemate jezik.
Ma jok, bili smo tade mutavi i komunicirali smo rukama i nogama, a govoriti smo počeli tek nedavno.
Šalu na stranu, kad se pogledaju srpske povelje i dokumenti iz 14-og, 15-og i 16-og vjeka one su skoro poptuno razumljive nami modernim Srbima a i vami bivšim Srbima, srpski jezik se nije puno promjenio u zadnjih 700 godina. Mi sebe smatramo Slovenima i govorimo slovenskim jezikom, tu nema nikakvih problema i kontadiktornosti. S druge strane ti tvrdiš da ste vi Vlahoarbanasi a pritom govorite slovenskim jezikom, kako sade to? Zašto ne govorite vlahoarbanaški? Ako ste stvarno Vlahoarbanasi a ne znate ni bekniti jezik svojih predaka, onda vas je stvarno neko napravio ludim ili ste sami sebi metnili ludačku košulju.

Ma jok, bili smo tade mutavi i komunicirali smo rukama i nogama, a govoriti smo počeli tek nedavno.
Šalu na stranu, kad se pogledaju srpske povelje i dokumenti iz 14-og, 15-og i 16-og vjeka one su skoro poptuno razumljive nami modernim Srbima a i vami bivšim Srbima, stćrpski jezik se nije puno promjenio u zadnjih 700 godina. Mi sebe smatramo Slovenima i govorimo slovenskim jezikom, tu nema nikakvih problema i kontadiktornosti. S druge strane ti tvrdiš da ste vi Vlahoarbanasi a pritom govorite slovenskim jezikom, kako sade to? Zašto ne govorite vlahoarbanaški? Ako ste stvarno Vlahoarbanasi a ne znate ni bekniti jezik svojih predaka, onda vas je stvarno neko napravio ludim ili ste sami sebi metnili ludačku košulju.

Prije svega niko od Srba danas ne bi mogao da razumije neku povelju iz 13. vijeka.

Drugo, “srpski” jezik ne postoji, vec srpsko-hrvatski iliti jugoslovenski. A ovaj jezik je najdalje od izvornog slovenskog izgovora i jezika.

luzicki Srbi pricaju i izgledaju kako originalni Srbi su pricali i izgledali. Balkanski Srbi liče na neku mulattu, mestizo narod.

Slovenski jezik je dosao na balkan sa nasilnom kolonizacijom, dakle niko ko govori slovenskijem jezikom na balkan nije zbog volje predaka vec zbog terora i opresije.

Prije svega niko od Srba danas ne bi mogao da razumije neku povelju iz 13. vijeka.
Dokazi?
Iz perioda 14-16. vjek srpske povelje i dokumenti su skoro potpuno razumljivi modernim Srbima.

XDrugo, “srpski” jezik ne postoji, vec srpsko-hrvatski iliti jugoslovenski. A ovaj jezik je najdalje od izvornog slovenskog izgovora i jezika.
Srpskohrvatski je pro-jugoslovenska politička kovanica. U srednjem vjeku Srbi i Hrvati se skoro nisu poznavali i govorili su različitim jezicima. Srbi dijalektima kojima i danas govore ili njihovim pretečama, a Hrvati čakavski i proto-čakavski. Jezičko približavanje se desilo u 19-om vjeku kad je Ljudevit Gaj obrlatio hrvatsku elitu da prihvati srpski jezik za standard (štokavicu), a ne kajkavicu koja je 3 vjeka prije toga dominirala u hrvatskoj književnosti ili čakavicu koja je izvorni hrvatski jezik.

luzicki Srbi pricaju i izgledaju kako originalni Srbi su pricali i izgledali. Balkanski Srbi liče na neku mulattu, mestizo narod.
Mulati su mješavina bjelaca i crnaca, a mestici bjelaca i američkih starodjedilaca (Indijanaca). Dakle oba termina se odnose na miks različitih rasa. Sloveni i balkanski starosjedioci su pripadali istoj rasi i njihovo mješanje nije moglo proizvesti nikakve mulate niti mestike.

Slovenski jezik je dosao na balkan sa nasilnom kolonizacijom, dakle niko ko govori slovenskijem jezikom na balkan nije zbog volje predaka vec zbog terora i opresije.
I oni Balkanci koji imaju slovenske haplogrupe govore jezikom nasilnih osvajača?
Vidi, niko tebi i tvojim istomišljenicima dukljansko-montenegrinskim ustašama ne brani da govorite nekim drugim jezikom. Ako vam je ovaj kojim pričate mrzak jerbo je došao sa slovenskim okupatorima, uzmite onda albanski, rumunski, talijanski ili koji god oćete.

- oko 60 % smo Sloveni

Dakle, Sloveni smo i Srbi, da smo Vlasi verovatno bi bilo više uticaja u jeziku.Moj jezik je skoro isti kao jezik Vuka Karadžića, iako smo živeli u to vreme oko 600.km zapadno.
90%+ Srba na autosomalnim testovima dobije između 50 i 60% slovenske genetike.

S obzirom da si Krajišnik ništa čudno što ti je prezime staro preko 500 godina. Mi Krajišnici uz Hercegovce imamo najstarija prezimena u okviru srpskog naroda.

Mislim da su Lužički Srbi i Srbi potomci istog naroda. Jezici su potpuno drugačiji jer su geografska udaljenost, različito okruženje i vreme dovelo do toga da jezici budu tako različiti.

@Demagogic

Čak i dvije najudaljenije srpske populacije su bliže jedna drugoj nego zapadni Hercegovci Zagorcima ili bosanski Bošnjaci onima iz istočnog Sandžaka.

Guslaru, naravno da će Srbin teško razumjeti neku srednjovjekovnu povelju ispisanu srpsko(crkveno)slovenskim, odnosno srbiziranim starobugarskim.
Ali to nije naš izvorni jezik, to je bio službeni jezik elite i klera. Ni sami Nemanjići nisu tim jezikom govorili u svakodnevnoj komunikaciji sa rodbinom i dvorjanima.
Crkvenoslovenski u 13. vijeku nisu više ni Bugari mogli dobro razumjeti, iako je taj jezik u osnovi jezik solunskih Protobugara.

Guslaru, naravno da će Srbin teško razumjeti neku srednjovjekovnu povelju ispisanu srpsko(crkveno)slovenskim, odnosno srbiziranim starobugarskim.
Ali to nije naš izvorni jezik, to je bio službeni jezik elite i klera. Ni sami Nemanjići nisu tim jezikom govorili u svakodnevnoj komunikaciji sa rodbinom i dvorjanima.
Crkvenoslovenski u 13. vijeku nisu više ni Bugari mogli dobro razumjeti, iako je taj jezik u osnovi jezik solunskih Protobugara.
Dio povelje Pribislava Pohvalića iz 1407. godine napisate na narodnom jeziku. Sve je razumljivo nakon više od 600 godina.
vojvode.JPG

@guslar1389

E ovo je već uglavnom narodni jezik. Kad bi se iz ovih povelja na narodnom jeziku izbacilo i ovo malo crkvenoslavizama, razumljivost bi bila i do 99%.
Evo na prvo čitanje, brez nekog truda i razmišjanja (nema n potrebe).
Va ime božije v lito roštva hristova tisućno i četiri sta i sedmo lito miseca genvara deveti dan ja pribislav pohvalić posao gospoje banice anke i gdina vojvode sandalja i gospoje katarine sandaljevice svidokuju i mojom rukom zapisuju jere ovi list srpski...

https://bs.m.wikipedia.org/wiki/Pribislav_Pohvalić

Poslednja izmena:
Dokazi?
Iz perioda 14-16. vjek srpske povelje i dokumenti su skoro potpuno razumljivi modernim Srbima.

Srpskohrvatski je pro-jugoslovenska politička kovanica. U srednjem vjeku Srbi i Hrvati se skoro nisu poznavali i govorili su različitim jezicima. Srbi dijalektima kojima i danas govore ili njihovim pretečama, a Hrvati čakavski i proto-čakavski. Jezičko približavanje se desilo u 19-om vjeku kad je Ljudevit Gaj obrlatio hrvatsku elitu da prihvati srpski jezik za standard (štokavicu), a ne kajkavicu koja je 3 vjeka prije toga dominirala u hrvatskoj književnosti ili čakavicu koja je izvorni hrvatski jezik.

Ne, ne moze Srbin cak nit razumjet slova na Nemanjickim freskama a kamo li povelje.

Srpskohrvatski je lingvisticki ispravan i svjetski poznat termin za ovaj jezik, ili BCSM (u haskom tribunalu i drugim svjetskim org)

Srbi Hrvati i drugi slovenofoni narodi na zapadnom balkanu nikad nijesu razvili razlicite jezike, jer nije bilo dovoljno vremena, niti politicke stabilnosti za to da se desi. Slovenski jezici uopste razviju se u razlicite jezike tek u 11. vijeku. Dakle nekoliko vjekova nakon dolaska Slovena na Balkan.

Mulati su mješavina bjelaca i crnaca, a mestici bjelaca i američkih starodjedilaca (Indijanaca). Dakle oba termina se odnose na miks različitih rasa. Sloveni i balkanski starosjedioci su pripadali istoj rasi i njihovo mješanje nije moglo proizvesti nikakve mulate niti mestike.

Da, u pitanju je mjesavina pod-rasa. Mediteranci (starośedioci Balkana, Romani, Albanci, Crnogorci itd), a onda Nordijci (Germani, Sloveni itd), zato juznosloveni su jedna vrsta Mulata narod, pa imas mjesavinu plavo śevernih izgleda sa juznim tamnoputnim mediteranskim.

Isto kao u Latinskoj Americi, u razlicitim mjestima nacices vise evropskih gena, vise starośedilackih, a svi pricaju istim kolonizatorskim (spanskim) jezikom.

I oni Balkanci koji imaju slovenske haplogrupe govore jezikom nasilnih osvajača?
Vidi, niko tebi i tvojim istomišljenicima dukljansko-montenegrinskim ustašama ne brani da govorite nekim drugim jezikom. Ako vam je ovaj kojim pričate mrzak jerbo je došao sa slovenskim okupatorima, uzmite onda albanski, rumunski, talijanski ili koji god oćete.

Pa to je isto kao Meksikanac koji ima spansku/evropsku haplogrupu a lici na garavog Meksikanca. On moze da kaze da je Evropljanin, ali nikad ga ne bi prihvatili kao takvog.

Isto tako uzmes nekog garavog Srbina i stavis ga u Moskvu, tukli bi ga jer misle Ruski skinhedsi da je azijatski migrant.

Ne, ne moze Srbin cak nit razumjet slova na Nemanjickim freskama a kamo li povelje.
Dao sam ti primjer s početka 15-og vjeka. U povelji se pominje srpsko ime ovi list srpski u smislu srpskog pisma i jezika u istoj. Pribislav Pohvalić jasno kaže ovi list srpski, ne kaže ovi list srpsko-hrvatsko-bosanski ili jugoslovenski. :nono3:
vojvode.JPG

Srpskohrvatski je lingvisticki ispravan i svjetski poznat termin za ovaj jezik, ili BCSM (u haskom tribunalu i drugim svjetskim org)
Haški tribunal je mjerodavan za lingvistiku. :hahaha: Eno sve lingvista do lingviste u njegovoj upravi. :hahaha:

Srbi Hrvati i drugi slovenofoni narodi na zapadnom balkanu nikad nijesu razvili razlicite jezike, jer nije bilo dovoljno vremena, niti politicke stabilnosti za to da se desi. Slovenski jezici uopste razviju se u razlicite jezike tek u 11. vijeku. Dakle nekoliko vjekova nakon dolaska Slovena na Balkan.
11. vjek je bio 8 vjekova prije 19-og vjeka u kome su Hrvati na inicijativu Njemca Ljudevita Gaja uzeli srpski jezik za svoj standard. U razvijenom i kasnom srednjem vjeku hrvatski i srpski jezik su bili dva različita jezika kao danas srpski i slovenački ili srpski i slovački. Danas Srbi i Hrvati govore istim jezikom zbog hrvatskog usvajanja srpskog koga oni zovu hrvatskim.

Da, u pitanju je mjesavina pod-rasa. Mediteranci (starośedioci Balkana, Romani, Albanci, Crnogorci itd), a onda Nordijci (Germani, Sloveni itd), zato juznosloveni su jedna vrsta Mulata narod, pa imas mjesavinu plavo śevernih izgleda sa juznim tamnoputnim mediteranskim.
Niti su svi Sloveni plavi, niti su svi Grci i Albanci tanmni i mediteranskog izgleda. Poljaka, Čeha, Ukrajinaca, Slovaka ima dosta tamkokosih, ima i Rusa ali manje. S druge strane postoje svjetlokosi i plavooki Grci i Albanci. Ali naravno da su sjeverni Sloveni u prosjeku svjetlije pigmenracije od Grka i Albanaca, i južni Sloveni su svjetliji od njih u prosjeku. Ima X slučajeva kod Srba i drugih okolnih naroda ali i šire pi Evropi da je jedan brat svjetle a drugi tamne pigmentacije, to je uobičajeno u okviru bjele rase (kod mongoloida i negroida je nemoguće).

Back