Da li su Hrvati podrijetlom Slaveni ili ne?

...... No što je s likom podrijetlo, kako je on nastao? Premda je star, on je od tih likova najmlađi. Stvorili su ga naši stari Dubrovčani po istom načinu kako je nastao i lik poreklo. A navlas isto i znači. Kod imenice poreklo imamo osnovu rek (od rek-ti= reći), a imenica pod-rijet-lo ima osnovu rijet, tj rijet(i)=reći, dakle isto je kao i u poreklo. Dubrovčani i danas kažu: hoću ti rijet (reći). U liku podrijetlo samo je malo drukčiji predmetak (umjesto po-,ovdje je pod-), i to je sve. Ali, taj lik je samo naš. Sada kada možemo slobodno birati, vagati što nam bolje odgovara, kada možemo iz obilja hrvatskoga leksičkog fonda odabrati za normu ono što je samo naše i tako stvarati razlike od istočnih nam susjeda – izaberimo svoje. Dakle podrijetlo". Dakle, dileme nema, honorirajmo mišljenje i savjet struke – služimo se, kad nam ustreba, samo onom koja glasi: podrijetlo. T.K.

Više:https://www.glasgrada.hr/porijeklo-ili-podrijetlo

A mislim da je postavljač teme Dubrovčanin.

У тежњи што сажетијој елаборацији (болест модерног времена, некако сву науку стрпати у пет, шест реченица) један баналан осврт са превише нетачности и произвољних тврдњи,гдје је доминантна водиља "што је баби мило, то јој се снило".
Идемо редом.
Танаис није грчка колонија на Криму, већ име ријеке (данашњи Дон) која у античкој географији раздваја Европу и Азију, исто тако европску и азијску Сарматију, Постојао је и град-колонија Танаис управо на простору делте Танаиса (Дона), значи много сјевероисточније од Крима.
Хрвате не помињу антички извори, Плиније (I вијек нове ере) у својој шестој књизи поглавње VII (књига и та страница овдје);
пише да на обалама ријеке Танаис (Дон) обитавају Сармати који (по њему) воде поријекло, од Медијаца или Међана (ПС; Медијци су ирански народ који је у VIII вијеку п.н.е. формирао моћну државу која је обухватала простор од данашњег Ирана преко Анадолије до Кавказа), и који су се подијелили у бројне нације, набраја посебно те нације, једно од тих племена има назив гдје постоји сличност са именом Хрвати, а сличност је та да почиње истим почетним словом "Х".
У истом поглављу Плиније помиње и народ Сербе, историчар Нико Жупанич је из тог рукописа развио теорију о сарматском поријеклу Срба и Хрвата (овдје, стр 104) но код народа Серби из Плинијевг рукописа произилази да не спадају у сарматска племена.

Не постоји нити један извор, рукопис (ако постоји да га видимо) који би дао потврду о миграцији Хрвата (посебно што се народ под тим или сличним именом ни у једном рукопису не помиње) у II-III вијеку на простор Моравске и Пољске те да су се ту задржали четири вијека. Произвољне и ничим утемељене тврдње аутора теме.

Е сад генетика. То је често веома клизав терен посебно што су људи склони, као и аутор видео клипа, "тумачити" историјске процесе на основу генетских тестирања данашње популације. Генетска тестирања данашње популације.могу помоћи да методом поклапања резултата дођемо до блискости (или дистанце) међу данашњим народима, али да би имали бољи увид у историјске процесе и етнографска кретања неопходно је имати резултате тестирања скелета из тих неких епоха.
За сада је то још превише мали, миноран број тестираних скелета, када је у питању "сарматска теорија" о поријеклу Срба и Хрвата и то што имамо сазнања о генетици Сармата (овдје)
A genetic study published in Nature Communications in March 2017 examined several Sarmatian individuals buried in Pokrovka, Russia (southwest of the Ural Mountains) between the fifth century BC and the second century BC. The sample of Y-DNA extracted belonged to haplogroup R1b1a2a2. This was the dominant lineage among males of the earlier Yamnaya culture.[42] The eleven samples of mtDNA extracted belonged to the haplogroups U3, M, U1a'c, T, F1b, N1a1a1a1a, T2, U2e2, H2a1f, T1a, and U5a1d2b.[43] The Sarmatians examined were found to be closely related to peoples of the earlier Yamnaya culture and to the Poltavka culture.[44]

A genetic study published in Nature in May 2018 examined the remains of twelve Sarmatians buried between 400 BC and 400 AD.[45] The five samples of Y-DNA extracted belonged to haplogroup R1a1, I2b, R (two samples), and R1.[46] The eleven samples of mtDNA extracted belonged to C4a1a, U4a2 (two samples), C4b1, I1, A, U2e1h (two samples), U4b1a4, H28, and U5a1.[47]

A genetic study published in Science Advances in October 2018 examined the remains of five Sarmatians buried between 55 AD and 320 AD. The three samples of Y-DNA extracted belonged to haplogroup R1a1a and R1b1a2a2 (two samples), while the five samples of mtDNA extracted belonged to haplogroup H2a1, T1a1, U5b2b (two samples), and D4q.[48]

A genetic study published in Current Biology in July 2019 examined the remains of nine Sarmatians. The five samples of Y-DNA extracted belonged to haplogroup Q1c-L332, R1a1e-CTS1123, R1a-Z645 (two samples), and E2b1-PF6746, while the nine samples of mtDNA extracted belonged to haplogroup W, W3a, T1a1, U5a2, U5b2a1a2, T1a1d, C1e, U5b2a1a1, U5b2c, and U5b2c.[49]

In a study conducted in 2014 by Gennady Afanasiev, Dmitry Korobov and Irina Reshetova from the Institute of Archaeology of the Russian Academy of Sciences, DNA was extracted from bone fragments found in seven out of ten Alanic burials on the Don River. Four of them turned out to belong to yDNA Haplogroup G2 and six of them possessed mtDNA haplogroup I.[50]

In 2015, the Institute of Archaeology in Moscow conducted research on various Sarmato-Alan and Saltovo-Mayaki culture Kurgan burials. In these analyses, the two Alan samples from the fourth to sixth century AD turned out to belong to yDNA haplogroups G2a-P15 and R1a-z94, while two of the three Sarmatian samples from the second to third century AD were found to belong to yDNA haplogroup J1-M267 while one belonged to R1a.[51] Three Saltovo-Mayaki samples from the eighth to ninth century AD turned out to have yDNA corresponding to haplogroups G, J2a-M410 and R1a-z94.[52]
Не даје покриће генетске блискости Сармата са данашњим Србима и Хрватима.
Од тестираних скелета из сарматских гробница имамо неколико узорака који припадају (значи гледамо мушку линију, Y-ДНА тестирања) R1a-Z645 (данас веома заступљена грана међу словенским и иранским народима), R1a-Z94 (подграна која је доста заступљена међу иранским народима), R1b1a2a2, G2a, Q1C-L332 (грана заступљена међу иранским и туркијским народима), те тек два тестирана узорка припадају I2 хаплогрупи, али грана I2b, односно немамо нити један (за сада) тестирани узорак скелета из сарматских гробница који би припадао I2a1b-L621 (тзв динарик) грани ове хаплогрупе која је процентуално доминатна међу Србима и Хрватима, и "веза" на којој инзистира аутор видео-клипа.
Генетска тестирања за сада не дају покриће "сарматској теорији" о поријеклу Срба и Хрвата, но још увијек је то премали узорак тестираних сарматских скелета, видјећемо какве ћемо резултате добити у будућности.

Елем, "сарматску теорију" о поријеклу Хрвата и Срба не треба одбацити, и неки српски историчари су флертовали са том теоријом, но за сада по мени све то је још превише "мршаво", а свакако је и пожељан опрез прије закључака.

Опет у хрватском корпусу постоји та нека грозничава тежња отклону од слоенства (те били би Остроготи, те Илири, те Персијанци, те Сармати само никако Словени), у тим вратоломијама око поријекла илити "подријетла" се и преплићу и саплићу, но то је њихов избор.
ENDE

Evo ekipa ja sam to sažeo kratko ali precizno koliko god sam mogao, i iznio sam činjenice i samo činjenice, kao što mnogi znaju Arheolog sam i Povijesničar, naravno da priznam različita mišljenja ali sam iznio sam i SAMO činjenice.

Isto tako ću uskoro napraviti video i za Srbiju i Srbe a i za druge okolne narode :) Živjeli...

Koja su vaša mišljenja na ovu temu i unaprijed zahvaljujem.
To je manje-više iranska teorija o poreklu Hrvata? S tim što si dodao ideju da su I2a Sarmati. A ovi I2a sa Sardinije?

To je manje-više iranska teorija o poreklu Hrvata? S tim što si dodao ideju da su I2a Sarmati. A ovi I2a sa Sardinije?
Ma nije to Iranska teorija, iranska teorija je nešto sasvim drugo, totalno van pameti, gdje se tragalo za doslovno tragovima u Perziji, Iranu.

Sarmati su nešto drugo, iako oni jesu Perzijskog podrijetla, oni su doslovno hibrid slavenskog i perzijskog etnosa i kao takvi su doslovno zasebna cijelina za sebe kao pojava u povijesti.

Ja nisam u videu tvrdio da je I2a1b IZRIČITO Sarmatska, nego da su Sarmati je definitivno nosili, I2a1b je nošena mnogih drugim etnosima isto, ali sve skupa što rekoh u slučaju Hrvata (pa i Srba), povezujem je sa Sarmatima.

I2a1a je Sardinijska naravno, ona se razdvojila od I2a1b, otkud je imaju Sardinijci? Jednostavno: Ledeno doba u Europi, prije dolaska R1b i R1a populacija koji su odvojili Sardinijce totalno od nas. :)

Jer sve ove Y-DNA I haplogrupe: I2c, I2a1b, I1, I2b, I2a1a su najstarije praktički Europske genetske grupe ljudi na tlu Europe.

A mislim da je postavljač teme Dubrovčanin.
Nisam Dubrovčanin, zašto to misliš haha? :)

Pa vidiš, u našoj genetskoj slici nema tursko - mongolske genetike, dok je kod vas i Bugara takva genetika primetna.
Primjetna kod nas bome svega 2%.

Crno na bijelo glede Y-DNA istraživanja naroda širem Europe.

Jer samo haplogrupu Q možeš povezati sa Mongolskim.

N1c1 nema šanse da povežeš jer je to Uralsko Finska haplogrupa a i nje imamo 0.5%.

Poslednja izmena:
Nemam pojma , iskreno..Takav osećaj.
Nisam :D

Iz Zadra sam :)

Tako je, ali kod nas nema ni tragova toga, što opet samo potvrđuje tezu da deo Hrvata jeste avarskog porekla.
Pa neka je, 3% ali eto... 3%. :) Sve vrvi od njih oko mene svakodnevno haha :)

P.S. Šalu na stranu, tih 3% zapravo je najviše pronađeno na jednom otoku, tamo su se najviše koncentrirali, otkud Niki Kovaču one crte lica, Bog zna, obzirom da je iz BiH, ne mora biti da je od Avara, može biti i od turaka, iako sami turci su do dolaska u Bosni bili prakticki sve islamizirani europljani (grci, bugari, anatolci), tj 95% njihove vojske.

Pa neka je, 3% ali eto... 3%. :) Sve vrvi od njih oko mene svakodnevno haha :)

P.S. Šalu na stranu, tih 3% zapravo je najviše pronađeno na jednom otoku, tamo su se najviše koncentrirali, otkud Niki Kovaču one crte lica, Bog zna, obzirom da je iz BiH, ne mora biti da je od Avara, može biti i od turaka, iako sami turci su do dolaska u Bosni bili prakticki sve islamizirani europljani (grci, bugari, anatolci), tj 95% njihove vojske.

Što se tiče Turaka, postoje mnoge zablude. Prvo, ustaljeni je narativ da su oni bili nekakvi divljaci koji su u osvojenim zemljama silovali, pljačkali, palili i ubijali. Ako se bolje razmisli, zašto bi oni to uopšte radili? Da pobiju narod koji im plaća porez? Da mu popale imovinu pa da ne može da ga plaća? Da siluju žene i tako izazivaju pobune? Turci, kao i drugi osvajači, pokoravali su teritorije radi dodatnih resursa, a da crpu resurse bez domaće populacije teško. Dakle, Otomansko carstvo je bilo uređeno kao i svako drugo carstvo tog tipa, bez nekih značajnijih razlika. Čak je bilo i verski tolerantnije od drugih evropskih država, pa je tako jedan otomanski sultan doneo odluku po kojoj su svi proterani jevreji iz Španije dobrodošli kod njih i da im se garantuje svaka vrsta bezbednosti, a ništa drugačije nije bilo ni sa ostalim nemuslimanskim narodima. Jedina razlika je što su nemuslimani morali da plaćaju veći porez nego muslimani, što i jeste razlog prelazaka na islam na ovim prostorima. Nedostatak turske genetike kod Srba (za razliku od proizvoljnih tvrdnji kako smo puni toga) potvrđuje ovo što pišem i potpuno pobija tezu da su Srbi dobrim delom genetski slični Turcima.

Što se tiče Turaka, postoje mnoge zablude. Prvo, ustaljeni je narativ da su oni bili nekakvi divljaci koji su u osvojenim zemljama silovali, pljačkali, palili i ubijali. Ako se bolje razmisli, zašto bi oni to uopšte radili? Da pobiju narod koji im plaća porez? Da mu popale imovinu pa da ne može da ga plaća? Da siluju žene i tako izazivaju pobune? Turci, kao i drugi osvajači, pokoravali su teritorije radi dodatnih resursa, a da crpu resurse bez domaće populacije teško. Dakle, Otomansko carstvo je bilo uređeno kao i svako drugo carstvo tog tipa, bez nekih značajnijih razlika. Čak je bilo i verski tolerantnije od drugih evropskih država, pa je tako jedan otomanski sultan doneo odluku po kojoj su svi proterani jevreji iz Španije dobrodošli kod njih i da im se garantuje svaka vrsta bezbednosti, a ništa drugačije nije bilo ni sa ostalim nemuslimanskim narodima. Jedina razlika je što su nemuslimani morali da plaćaju veći porez nego muslimani, što i jeste razlog prelazaka na islam na ovim prostorima. Nedostatak turske genetike kod Srba (za razliku od proizvoljnih tvrdnji kako smo puni toga) potvrđuje ovo što pišem i potpuno pobija tezu da su Srbi dobrim delom genetski slični Turcima.
Istina, ja samo kažem da su većina "Turaka" kad su došli do Bosne i Srbije bili ustvari Islamizirani Bugari, Grci i Anatolci. Velika većina.

Janjičari su bili 100% sastavljeni od ne-turaka.

Tako da ništa od "turskih gena" na tim prostorima, ako je itko dobio ičije gene onda su to Turci koji su pokupili praktički sve u danasnju svoju naciju glede europskih gena, doslovno cijela zapadna Turska na ovaj ili onaj nacin je prepuna populacije islamiziranih Bugara, Slavena i Grka, danas sve Turci.

Prave Turke ćeš danas teško i naći osim u centralnoj Turskoj tj. Konya Plato, to je to ustvari.

Evo moj novi uradak i osvrt na germansku genetiku kod Srba Srbije. :)

@veliki krang
А зашто форсирате тај новоговор? Има нас много који смо похађали школе у време СФРЈ и када сте ви говорили истим језиком као и ми.
Мислим, извини, смешно ми је када Хрвати пишу о историји а оно језик и држава им млађи од 2/3 становника?!

Ja, nažalost moram da konstatujem jednu neprincipijelnost u radu administracije foruma.

Radi se o tome da je cela moja tema sa video prilozima sa Jutjub kanala Čačkalica obrisana, a ovde se toleriše postojanje prometivne teme o Jutjub kanalu našeg uvaženog i simpatičnog sagovornika iz Zadra.

U tom smisli, ja molim da se moja obrisana tema sa video prilozima sa jednog kvalitetnog Jutjub kanala vrati. I ne bih ovde ulazio u komparaciju Damjanovog sa Huberovim, mislim kanalom - jer je razlika jasna.

А зашто форсирате тај новоговор? Има нас много који смо похађали школе у време СФРЈ и када сте ви говорили истим језиком као и ми.
Мислим, извини, смешно ми је када Хрвати пишу о историји а оно језик и држава им млађи од 2/3 становника?!
Koji novi govor? :D, ako misliš na ono izmišljanje glupih riječi poput "zrakomlat" u potpunosti se slazem s tobom, ali to je pokušaj NEKIH hrvatskih lingvista da isprave nešto što je Hrvatski sabor 1830ih davno uništio odlukom da ŠTOKAVICA bude Hrvatski književni jezik, iako mi znamo pod sigurno da je tada 3/4 SVIH HRVATA pričalo Čakavštinu/staroikavštinu ili kajkavštinu, samo 1/4 Hrvata je pričalo štokavicu i to Hrvati BiH i Slavonci - nitko drugi. Sve je to napravljeno tada da se u budućnosti napravi put ka nakaradnoj Jugoslavenskoj ideji, tako da Jugoslaviju nitko nama nije nabio, mi smo je sami prizivali i uništavali praktički sve što se može u ime eto te nakaradne ideje.

Nego da se vratim na ove riječi, primjetio sam da dosta Srba misli da mi koristimo neke riječi danas jer namjerno to radimo, što nije istina, recimo riječ zrakoplov za avion, stvarno ta riječ nije nasilno stvorena i oduvijek smo je koristili, primjer samo, dok zrakomplat ne, to je smijurija.

P.S. Ima još raznih riječi ali one nemaju veze sa ovim što pričamo nego su eto svakodnevne riječi dalmatinskog narječja ili kajkavskog kod onih sjevernih Hrvata.

Da se mene pita, ja bi sutra uveo NASILNO čakavštinu od iduće školske godine i da se ispravi sve ono što je štokavica POJELA u ovih 150 godina. Mislim to su duge priče, čak sam se sa profesorom na faksu posvađa oko ovoga na predavanju, izborni kolegij na Hrvatskom jeziku bio, gdje je on mene kao prozvao da ja širim da je štokavica srpski jezik i kao da sram me bilo, na što ja: da to nikad nije bila moja poanta već da sam domoljubniji 10 puta od njega glede Hrvatske i jezika te da pričamo dijalektom koji nam je NASILNO nabijen za književni 1830ih godina a da nikad nije bio NITI BLIZU da ga priča barem polovica Hrvata, barem polovica, nego 1/4, ako i to 1830ih.

Taj prof. naravno da nije imao argumenata protiv ove činjenice, samo što me zamrzio do kraja studija.

Ja ga ne mogu ni danas smisliti (ovo nema veze sad sa Srbijom, vama svaka čast), tako da ja s guštom u Dalmaciji namjerno pričam neke dalmatinske riječi svakodnevno primjerice ovim bosanskim došljacima ovdje da me ne mogu razumit, zašto ne bi, nek listaju po google što to znači.

Neki dan me kolega na poslu (lik je bosanskog podrijetla i arogantan) pitao da di je ključ jedan, ja kažem u poruci da je U KANTUNALU...

Eh... trebao je ići po firmi pitat što je kantunal jer ja mu nisam dalje odgovarao na te upite hah.

Пошто о генетици, хаплогрупама и сличним темама нема добре литературе,
бар не на интернету,
питао бих вас нешто, па ко зна нека одговори.

Када се каже да је нека хаплогрупа заступљена 10% код неког народа,
да ли то значи да сваки припадник тога народа има 10% тих неких гена,
или пак значи да 10% становништва носи одређене гене ?

Хвала унапред.

Ако има надахнутих, слободно нека се откаче,
и одрже мало предавање о генетици.

Poslednja izmena:
Koji novi govor? :D, ako misliš na ono izmišljanje glupih riječi poput "zrakomlat" u potpunosti se slazem s tobom, ali to je pokušaj NEKIH hrvatskih lingvista da isprave nešto što je Hrvatski sabor 1830ih davno uništio odlukom da ŠTOKAVICA bude Hrvatski književni jezik, iako mi znamo pod sigurno da je tada 3/4 SVIH HRVATA pričalo Čakavštinu/staroikavštinu ili kajkavštinu, samo 1/4 Hrvata je pričalo štokavicu i to Hrvati BiH i Slavonci - nitko drugi. Sve je to napravljeno tada da se u budućnosti napravi put ka nakaradnoj Jugoslavenskoj ideji, tako da Jugoslaviju nitko nama nije nabio, mi smo je sami prizivali i uništavali praktički sve što se može u ime eto te nakaradne ideje.

Nego da se vratim na ove riječi, primjetio sam da dosta Srba misli da mi koristimo neke riječi danas jer namjerno to radimo, što nije istina, recimo riječ zrakoplov za avion, stvarno ta riječ nije nasilno stvorena i oduvijek smo je koristili, primjer samo, dok zrakomplat ne, to je smijurija.

P.S. Ima još raznih riječi ali one nemaju veze sa ovim što pričamo nego su eto svakodnevne riječi dalmatinskog narječja ili kajkavskog kod onih sjevernih Hrvata.

Da se mene pita, ja bi sutra uveo NASILNO čakavštinu od iduće školske godine i da se ispravi sve ono što je štokavica POJELA u ovih 150 godina. Mislim to su duge priče, čak sam se sa profesorom na faksu posvađa oko ovoga na predavanju, izborni kolegij na Hrvatskom jeziku bio, gdje je on mene kao prozvao da ja širim da je štokavica srpski jezik i kao da sram me bilo, na što ja: da to nikad nije bila moja poanta već da sam domoljubniji 10 puta od njega glede Hrvatske i jezika te da pričamo dijalektom koji nam je NASILNO nabijen za književni 1830ih godina a da nikad nije bio NITI BLIZU da ga priča barem polovica Hrvata, barem polovica, nego 1/4, ako i to 1830ih.

Taj prof. naravno da nije imao argumenata protiv ove činjenice, samo što me zamrzio do kraja studija.

Ja ga ne mogu ni danas smisliti (ovo nema veze sad sa Srbijom, vama svaka čast), tako da ja s guštom u Dalmaciji namjerno pričam neke dalmatinske riječi svakodnevno primjerice ovim bosanskim došljacima ovdje da me ne mogu razumit, zašto ne bi, nek listaju po google što to znači.

Neki dan me kolega na poslu (lik je bosanskog podrijetla i arogantan) pitao da di je ključ jedan, ja kažem u poruci da je U KANTUNALU...

Eh... trebao je ići po firmi pitat što je kantunal jer ja mu nisam dalje odgovarao na te upite hah.
Kad sritneš profešura povedaj mu e je ta 1/4 štokavcih ikavska bila... i da je jekavica odabrana od generala Acquavivae i Congregatio de propaganda fide za potribe rimokatoličke misije prama pravoslavcih zašto su i ti srpski ričnici (Kašić, Delabela, Stulli) pisati, oti na koje se danas kroatistika duva samo zato što ih se SPC gnuša iz čistog oportunizma. Mislim, ovo samo za profešura. Prdn maj frenč. :)

Ја јесам косооки Куман и не љубим ноге никоме а ти си написао да међу Србима нема туркијске генетике.

Ma jok, samo ti je pape verski vođa. Da, napisao sam i stojim iza toga jer genetska istraživanja to potvrđuju, a proizvoljna tumačenja poput tvog nisu nikakav dokaz. U prevodu, kada pogledaš naš genetski kod sa naučne strane (ne u smislu čistog posmatranja, jer po tom osnovu ja sve Rumune mogu da nazovem ciganima), nećeš pronaći turkijsku genetiku ni u promilima. Za razliku od Hrvata i Bugara gde je ona prilično vidljiva (opet, kada se pogledaju rezultati istraživanja, ne crte lica pojedinaca).

Što se tiče onoga što rekoh o jeziku, ja nemam dlake na jeziku glede istine tj ono što smatram da je istina, pa tako ja glavom i bradom javno progovorih i oko Thompsona, UOPĆE ME NE ZANIMA tko bi me u HR mogao pogledati poprijeko oko ovoga samoprozvanoga heroja, pa sam tako napravio ovaj satirični osvrt na Thompsona ali mislio SVAKU RIJEČ:

@Mrkalj @Neprilagođena
Gledao sam sinoć. Svaka čast.

Uvek poštujem ljude koji su iskreni, a shvatio sam da takvih među rodoljubima ima mnogo više nego među muljadžijama različitih fela. Tako da - zato poštujem čak i (npr.) Prkačina, zato što iskreno govori ono što misli, a to je prvi preduslov da se oko nečeg dogovorimo - in this lifetime. ;)

Gledao sam sinoć. Svaka čast.

Uvek poštujem ljude koji su iskreni, a shvatio sam da takvih među rodoljubima ima mnogo više nego među muljadžijama različitih fela. Tako da - zato poštujem čak i (npr.) Prkačina, zato što iskreno govori ono što misli, a to je prvi preduslov da se oko nečeg dogovorimo - in this lifetime. ;)
Ma to sam ja naslijedio od bake Talijanke, pa u to ime :D:

Šalim se nisu ni Talijani (čak ni bakini Sjeverni Talijani) sveci, naprotiv haha.

@Neprilagođena

Back