Da li su Hrvati podrijetlom Slaveni ili ne?

S obzirom na oblik brade. :D
Ima ti italijanski look?
Meni uopšte.

Eh, ja naprosto obozavam talijansku glazbu, ipak je to dio mene... bez nečeg talijanskog ne idem niti u dućan. :D
Pa, to ti je u krvi..koreni , koreni...
Mada nisu ni koreni uvek presudni ..
Moji koreni nisu uspeli da se održe u meni , možda priroda , ali
Muzika, mentalitet-uopšte ne.

Ima ti italijanski look?
Meni uopšte.

Pa, to ti je u krvi..koreni , koreni...
Mada nisu ni koreni uvek presudni ..
Moji koreni nisu uspeli da se održe u meni , možda priroda , ali
Muzika, mentalitet-uopšte ne.
Ma nije to samo zbog korijena, ja imam neki osjećaj da sam ja bio u prošlom životu Rimski Legionar ili što li... hahah.

@Neprilagođena

Pa da, najvjerovatnije bio Rimski Legionar u prošlom životu, poginija u provinciji Dalmaciji ... ahahahahahha.

Ja kad čujem ovo pjevanje rimskih legija NA LATINSKOM... pa ja bi iz kože iskočio evo, odma sad iz kože :D, ma ko ovo može platit haha:

A znaš da bi mogla da prođe faca kao neka legionarska..
Ja sam u prošlom životu sigurno bila vuk.

Samo legionari nisu slušali Al Bana i Rominu..
Taman sam ti poslao što su pjevali u prethodnom postu sada :D

@Neprilagođena @Mrkalj

Htio bi vam predložiti jednu seriju da pogledate, novu seriju, evo ja kao Arheolog i Povijesničar još nisam vidio AUTENTIČNIJU seriju glede Rimljana, doslovno pričaju NAJBOLJI LATINSKI IKAD PRIČAN NA FILMU ILI SERIJI, najbolji Latinski ikad prikazan na filmu.

Serija se zove BARBAREN ili: Barbarians.

Sve je doslovno POVIJESNO autentično glede događaja, Rimljani pričaju Latinski i glume ih talijanski glumci, a Germani pričaju njemačkim i glume ih njemački glumci...

Ja Rimsko Carstvo obožavam i Rimljane, ali naravno da su Rimljani bili GADOVI nad pokorenim narodima i to itekakvi gadovi... Arogantni, bahati... puni sebe i opijeni superiornošću o sebi nad svim ostalima, evo ova scena kada uđu u jedno Germansko selo... možda vas eto baš ova scena kupi za gledati seriju:

P.S. Eto, necu sada više spoilat ovu temu sa Rimljanima haha :)

Volim i ja istoriju Starog Rima ..I mitologiju još više..
Samo ..ne volim serije .Nemam nerava za epizode.
A dobro ali ova serija ti je doslovno od A do Ž sve povijesno kako je bilo glede Rimskog osvajanja Germanije, znači sve kako je bilo, a plus k tome što svi pričaju autentične jezike toga vremena, takvo što još nije viđeno :)

P.S. Ja sam opsijednut Rimskim carstvom (i republikom) od malena, mada što se tiče mitologije e tu mi je ipak Grčka mitologija draža. Uostalom Rimljani su prekopirali sve glede grčkih bogova tako da... :)

A dobro ali ova serija ti je doslovno od A do Ž sve povijesno kako je bilo glede Rimskog osvajanja Germanije, znači sve kako je bilo, a plus k tome što svi pričaju autentične jezike toga vremena, takvo što još nije viđeno :)

P.S. Ja sam opsijednut Rimskim carstvom (i republikom) od malena, mada što se tiče mitologije e tu mi je ipak Grčka mitologija draža. Uostalom Rimljani su prekopirali sve glede grčkih bogova tako da... :)
Pa jesu ..Ima nekih malih promena , nijansirano ..I Grčka mitologija je vrh..I Nordijska ..

Pa jesu ..Ima nekih malih promena , nijansirano ..I Grčka mitologija je vrh..I Nordijska ..
Nordijska je isto ok ali Grčka je ipak meni vrh, najdraži lik: Ahil.

P.S. Da, Rimljani su imali neki promjena glede božanstava, nego ipak ispali veće face od Grka glede tih Bogova, jer po rimskim bogovima su nazvani svi naši planeti našeg sustava nego po Grčkim :D yey. hahaha

Kako to da nije Herakle?Mogao bi sa njim da nastaviš i sa Rimskim Herkulesom..
Pa nekako mi je Ahil od malena najdraži jer se nekako s njim najviše pronalazim, oboje ćemo biti pamćeni tisućama godina... ahhahahahah, dzouk.

Ok, šalu na stranu, obožavam lik Ahila i mitološki i ono povijesno što možemo pretpostaviti da Ahil stvarno jest postojao, uglavnom, ponosan sam na to da sam dobio pohvalu na fakultetu kad sam ja na svoj način objašnjavao Ilijadu i lik Ahila, uglavnom se Hektora uvijek gleda kao pozitivca a Ahila kao prepotentnog itd, a ja sam eto Ahila predočio na svoj metaforički emotivni način, ukratko: rekoh da je Ahil bio ustvari proklet talentom koji je imao (žrtva svoje veličine talenta), a to je borbene sposobnosti koje je koristio do krajnosti, ali da je bio ustvari dobar čovjek, a Hektor da je bio sve ono što je Ahil htio biti u dubini duše.

Rekoh isto; da kao i svi mi koji imamo talent za nešto, da to nekad rabimo do krajnosti i možemo se izgubiti u tome svemu ali onda naći opet pravi put ka BALANSU.

Uglavnom... da ne duljim... dobio sam pohvalu od profesora za tu svoju neku interpretaciju Ahila i ponosan. haha

Evo još jedne prigode za upitati se koja je od dvaju sličnih riječi u naslovu bolja kao riječ standardnog jezičnog vokabulara. Kako je u tim okolnostima najbolje priupitati za savjet nekoga od poznatih naših jezikoslovaca i ovom prigodom ćemo se poslužiti prilogom prof. Mihovila Dulčića, pročelnika Službe za jezik RH, u jezičnom savjetniku Hrvatskog radija – Govorimo hrvatski. Profesor Dulčić piše ovako: "Oba se lika upotrebljavaju. U novije doba češće podrijetlo, no ipak kojemu se liku prikloniti? Pogledamo li u naše rječnike, još ćemo se više zbuniti jer u njima ćemo naći i likove podrijetlo, porijetlo, podrijet(ž.r), poretlo, poreklo, podreklo. U novijim se rječnicima obično daju samo ona dva lika koja su u toj rastrošnoj zalihosnosti opstala: porijeklo i podrijetlo. Pogledamo li kakva je čestoća uporabe tih dvaju likova u naših književnika, opet ćemo biti na istome, nećemo riješiti nedoumicu. Zašto je tako? Zato jer obje riječi potječu iz istoga korijena, od po-rek-lo. Osnova, korijen je dakle –rek-. Ta je osnova ona ista koja je u glagola rek-ti,od kojega je nastalo reći (u obliku rečem se skriva zapravo osnova rek-jem, ali nije svakome prepoznatljiva, no zato je posve jasna u prezentu oni reku, a u aoristu rekoh, rekosmo, rekoste, rekoše, u glag.prilogu prošlom rekavši – sve je s jasnom osnovom rek). Eto to je etimologija. Lik porijeklo u nas je nastao od lika poreklo takozvanim prijevojem, baš kao što je od rek-ti=reći prijevojnim stupnjem nastao lik riječ. Dakle, i staro iskonsko poreklo te isto tako i porijeklo slavenski su oblici, pa prema tome i hrvatski. No što je s likom podrijetlo, kako je on nastao? Premda je star, on je od tih likova najmlađi. Stvorili su ga naši stari Dubrovčani po istom načinu kako je nastao i lik poreklo. A navlas isto i znači. Kod imenice poreklo imamo osnovu rek (od rek-ti= reći), a imenica pod-rijet-lo ima osnovu rijet, tj rijet(i)=reći, dakle isto je kao i u poreklo. Dubrovčani i danas kažu: hoću ti rijet (reći). U liku podrijetlo samo je malo drukčiji predmetak (umjesto po-,ovdje je pod-), i to je sve. Ali, taj lik je samo naš. Sada kada možemo slobodno birati, vagati što nam bolje odgovara, kada možemo iz obilja hrvatskoga leksičkog fonda odabrati za normu ono što je samo naše i tako stvarati razlike od istočnih nam susjeda – izaberimo svoje. Dakle podrijetlo". Dakle, dileme nema, honorirajmo mišljenje i savjet struke – služimo se, kad nam ustreba, samo onom koja glasi: podrijetlo. T.K.
Nemoj slušati polupismene ljude, makar bili iz Dubrovnika. :lol: Napisaću dalje jekavicom da ne bi bilo zabune.

U prvoj rečenici ovaj "autor" kaže "dvaju sličnih riječi" što ga automatski diskvalifikuje za ovaj posao. Tako bi se reklo da je riječ imenica muškog roda, a nije, tako da treba reći dviju riječi.

Odmah da raščistimo, ni jedan od izraza nema u korijenu - riječ reći.

Riječ podrijetlo upućuje na korijen (po)drijeti, (po)dirati (uporedi sa zadrijeti, zadirati ili prodrijeti, prodirati) što ima značenje slično izvrijeti, izvirati. Tako, mogli bismo imati glagoske imenice tipa podor, podoraj, podorak, podrijetak, podiraj, podiranje itd. ali i podrijetlo sa "prilično češkom" sufiksalnom tvorbom tipa infinitiv podrijet + lo. Što se i potvrđuje (možda, jer me mrzi da gledam po rečnicima Delabela i Mikalja) ako pogledamo kod Šuleka koji daje dvije sinonimne kovanice: podriet i podrietlo.

Druga riječ, porijeklo, ima u osnovi rijeku, porijek, poriječje, što je jasno ako se sjetimo i trećeg sinonima - poteklo (od poteći, poticati/potjecati).

@Neprilagođena @Mrkalj

Htio bi vam predložiti jednu seriju da pogledate, novu seriju, evo ja kao Arheolog i Povijesničar još nisam vidio AUTENTIČNIJU seriju glede Rimljana, doslovno pričaju NAJBOLJI LATINSKI IKAD PRIČAN NA FILMU ILI SERIJI, najbolji Latinski ikad prikazan na filmu.

Serija se zove BARBAREN ili: Barbarians.

Sve je doslovno POVIJESNO autentično glede događaja, Rimljani pričaju Latinski i glume ih talijanski glumci, a Germani pričaju njemačkim i glume ih njemački glumci...

Ja Rimsko Carstvo obožavam i Rimljane, ali naravno da su Rimljani bili GADOVI nad pokorenim narodima i to itekakvi gadovi... Arogantni, bahati... puni sebe i opijeni superiornošću o sebi nad svim ostalima, evo ova scena kada uđu u jedno Germansko selo... možda vas eto baš ova scena kupi za gledati seriju:

P.S. Eto, necu sada više spoilat ovu temu sa Rimljanima haha :)
Kod:
https://1337x.to/torrent/4652815/Barbarians-2020-S01-ITA-GER-1080p-NF-WEB-DDP5-1-x264-MeM/

Pa nekako mi je Ahil od malena najdraži jer se nekako s njim najviše pronalazim, oboje ćemo biti pamćeni tisućama godina... ahhahahahah, dzouk.

Ok, šalu na stranu, obožavam lik Ahila i mitološki i ono povijesno što možemo pretpostaviti da Ahil stvarno jest postojao, uglavnom, ponosan sam na to da sam dobio pohvalu na fakultetu kad sam ja na svoj način objašnjavao Ilijadu i lik Ahila, uglavnom se Hektora uvijek gleda kao pozitivca a Ahila kao prepotentnog itd, a ja sam eto Ahila predočio na svoj metaforički emotivni način, ukratko: rekoh da je Ahil bio ustvari proklet talentom koji je imao (žrtva svoje veličine talenta), a to je borbene sposobnosti koje je koristio do krajnosti, ali da je bio ustvari dobar čovjek, a Hektor da je bio sve ono što je Ahil htio biti u dubini duše.

Rekoh isto; da kao i svi mi koji imamo talent za nešto, da to nekad rabimo do krajnosti i možemo se izgubiti u tome svemu ali onda naći opet pravi put ka BALANSU.

Uglavnom... da ne duljim... dobio sam pohvalu od profesora za tu svoju neku interpretaciju Ahila i ponosan. haha
Skroman si ti.. :)

Ides skinuti seriju?

Svaka čast, nećeš se razočarati, naprotiv, čekat ćeš drugu sezonu uskoro kao ŽEDAN VODE :D
Svidela mi se muzika sa cimbas i kontrabas trombonima. :mrgreen:

1643754305138.png

Back