Da li se čovek na samoubistvo odlučuje iz hrabrosti ili iz kukavičluka?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Depresija je izazvana čime? Groznim mislima-konstantno.
Imala sam uvek razloge da budem depresivna, pa nisam bila. Nisam ispunila očekivanja roditelja,npr.
Ljudi moraju da gledaju na vedriju stranu života.
Meni redovno pišu-idi dalje od svoje porodice, ali.. ne mogu.
To je moja porodica... mogu samo da je lečim. Biću srećna kad svi budemo srećni u nekom trenutku.
Gde da idem? Da budem srećna negde odvojeno od moje porodice???
Kako?
Kako bih bila srećna ako moji svi nisu srećni?

Apsolutno,jer oni cine tebe iako su mozda razliciti iako mozda si i potencijalno nesrecna ili neshvacena u svojoj porodici , njihov trag ti je u podsvjesti.A ako odes daleko griza savjesti je jaka,da im trebas najvise posebno kada budu stari i bespomocni

Do kraja života upoznavaću ljude, a nikad ih upoznati neću; uvek će me zbunjivati neobjašnjivošću svojih postupaka, rekao je Meša Selimović

Pitanje je da li je samoubistvo hrabrost ili kukavičluk?

Teško je odgovoriti na ovo pitanje. U široj porodici, jedan moj teča se ubio.

Zašto ako je imao divnu porodicu, visoku poziciju u firmi, kao porodica su situirani i gledano sa strane, imao je lep i udoban život?

Čovek je bio bolestan. U trenutku kada je shvatio da će morati u invalidsku penziju i da će biti na teretu svojoj porodici..on se ubio.
Da, bio je hrabar.
U to vreme nije bila aktuelna eutanazija, da jeste, on bi sigurno izabrao taj način za umiranje.

Želela sam da nestanem. Imala sam crne misli. Znala sam kome bih pisala oproštajna pisma i kako bi ona glasila.
Ali..nikada nisam pokušala da se ubijem.
Bile su to samo crne misli. Imala sam razloge za njih. Imam ih i sada..Ne želim da zbog mene boluje cela moja porodica..
I to je greh, a ja verujem u Boga.

Navela sam primer u kojim slučajevima je samoubistvo hrabrost. U slučajevima teške, teške bolesti..

Ne mogu da nađem drugi primer, kada je u pitanju kukavičluk.. Možda je kukavičluk ubiti se zbog dugova..jer za sve postoji rešenje, sem za teške, neizlečive bolesti ( IV stadijum kancera, npr ).

Apsolutno,jer oni cine tebe iako su mozda razliciti iako mozda si i potencijalno nesrecna ili neshvacena u svojoj porodici , njihov trag ti je u podsvjesti.A ako odes daleko griza savjesti je jaka,da im trebas najvise posebno kada budu stari i bespomocni
Pa... imaš dosta prava. Ipak...
Na glupo i ružno biramo svesno da žmurimo, a ima i dobrote.
Da li je to od Boga, ili nesvesno, ili samo dobro istrenirano izabrano?

Nikada nisam pomisljao na samoubistvo, uvek sam nekako umeo i uspevao da budem zadovoljan zivotom... A sto se tice ljudi koji se odluce na samoubistvo ne krivim ih ni zbog ceg, niti to smatram grehom pred Bogom, niti ih smatram kukavicama...Cak vise naginjem na to da ih smatram vecim ljudima zbog tog cina, taj sam cin mi vise deluje ljudski nego neljudski...Mogu reci i da volim te ljude, jer smatram da im je potrebna pomoc, da vape za njom, da zele promenu, da zele nesto bolje, da ne mogu da izdrze , nemocni su kao bebe....

Pa... imaš dosta prava. Ipak...
Na glupo i ružno biramo svesno da žmurimo, a ima i dobrote.
Da li je to od Boga, ili nesvesno, ili samo dobro istrenirano izabrano?

Ne biras ulogu koju ces dobiti u zivotnom filmu,ako si predodredjena da budes dobar lik u filmu i ako je reditelj tvog zivota odlucio kakav ces biti lik,ne dozvoli da ti publika odnosno drugi ljudi kazu kakva treba da budes i gdje da ides jer zadnja je bozja,on nam dodjeljuje uloge.A drugi daju stranputice obojane narandzastom bojom sa mirisom cokolade

Ne biras ulogu koju ces dobiti u zivotnom filmu,ako si predodredjena da budes dobar lik u filmu i ako je reditelj tvog zivota odlucio kakav ces biti lik,ne dozvoli da ti publika odnosno drugi ljudi kazu kakva treba da budes i gdje da ides jer zadnja je bozja,on nam dodjeljuje uloge.A drugi daju stranputice obojane narandzastom bojom sa mirisom cokolade
Pa, pitam se ponešto, nije da me niko ni za šta ne pita. Pitam se, pitam. :zaljubljena:

Do kraja života upoznavaću ljude, a nikad ih upoznati neću; uvek će me zbunjivati neobjašnjivošću svojih postupaka, rekao je Meša Selimović

Samoubistvo je poslednji pokušaj ega da se dopadne superegu.
Dakle poslednji pokušaj čoveka da sačuva svoju čast i dostojanstvo.
Čast je objektivno mišljenje drugih o nama, a subjektivno naš strah od takvog mišljenja.
Međutim individua i njena ličnost projektuje čast ili dostojanstvo i na lični superego kao da je taj superego neki naš veliki i najveći prijatelj, ili učitelj, autoritet, Bog Otac i ako se Superiornom Sebi ne sviđamo do te mere uradićemo tako nešto.
Tako da ja čin samoubistva ne bih nazvao ni hrabrošću ni kukavičlukom već prosto rastrzanošću ličnosti.

Sa druge strane mislim da je za neke i bolje da se ubiju. Ako toliko pate i ne vide izlaz to uopšte nije loše rešenje. Politički nekorektno, ali jbg.

Prostije rečeno, ako smo toliko podbacili u životu od onoga što smo želeli i što smo sanjali da ne vidimo nikakav izlaz i ako sebe mrzimo uradićemo tako nešto.

Samoubistvo je poslednji pokušaj ega da se dopadne superegu.
Dakle poslednji pokušaj čoveka da sačuva svoju čast i dostojanstvo.
Čast je objektivno mišljenje drugih o nama, a subjektivno naš strah od takvog mišljenja.
Međutim individua i njena ličnost projektuje čast ili dostojanstvo i na lični superego kao da je taj superego neki naš veliki i najveći prijatelj, ili učitelj, autoritet, Bog Otac i ako se Superiornom Sebi ne sviđamo do te mere uradićemo tako nešto.
Tako da ja čin samoubistva ne bih nazvao ni hrabrošću ni kukavičlukom već prosto rastrzanošću ličnosti.

Sa druge strane mislim da je za neke i bolje da se ubiju. Ako toliko pate i ne vide izlaz to uopšte nije loše rešenje. Politički nekorektno, ali jbg.

Prostije rečeno, ako smo toliko podbacili u životu od onoga što smo želeli i što smo sanjali da ne vidimo nikakav izlaz i ako sebe mrzimo uradićemo tako nešto.
Kako odvratan savet! Od sestre Samsonight-glavno je da PREŽIVIŠ.

Kako odvratan savet! Od sestre Samsonight-glavno je da PREŽIVIŠ.
Ako uspeš da napraviš pitu od gowana i pojedeš je javi mi.
Ljudi nisu slatka stvorenja uopšte već vrlo gorka i opora.
Groblje snova, leglo kompleksa i frustracija. Retki su čvrsti kako kamen.
Hrišćanska ljubav, saosećanje i milosrđe koje ti je blisko po mom iskustvu prosto ne radi i ne rešava probleme.
Ne pije vodu. Samo lepa priča i ništa drugo. Ja sam ateista jbg.

Život dakle po mom skromnom mišljenju nije priča o večnom spasenju i nekom raju koji nas čeka na kraju svih izazova i patnji već OPSTANAK.
Dakle OPSTANAK. Zakon Džungle. Jesi čistala Knjigu o Džungli?! "Jedi ili budi pojeden. Ubij ili budi ubijen."
Filozofije nam se razlikuju. Ja ne mislim da slabi i promašeni ljudi mogu da opstanu zato i ne mislim da je samoubistvo loše ili dobro već samo deo života i smrti.
Gledaj emisije Opstank, životinje u prirodi. To je realnost.

Ali opet cenim tvoje mišljenje i plemenitost.:ok:

Imao sam i ja pad u besmisao teski i imao sam krize al opet nikad nisam pomislio na suicid.

E sada ti npr jesi li u tom trenutku kada si pokusao suicid,jesi li to gledao kao spas neki olaksanje ili si bio ono bezvoljan da ti je bilo muka da zivis,jer to je velika razlika
Olaksanje. Nacin da prekinem bol.

Ja sam licno pokusao da se ubijem tabletama. Razlog takvog cina je bio da pobegnem od digitalnog nasilja kome sam bio izlozen i nisam video drugi izlaz. Da li je to bilo hrabro ili kukavicluk na vama je da procenite. Licno smatram da je oba. Kukavicluk je bio zato sto sam bezao od problema umesto da mu se suprostavim. Hrabrost je bila uopste bila progutati tablete jer u tom trenutku vas obuzima veliki strah i adrenalin i pokusati suicid nije bilo uopste lako trebalo je hrabtost. Moj sud je da je takav moj potez veliki kukavicluk iako je trebalo mnogo hrabrosti da se progutaju tablete.

I hrabrost, i kukavičluk, a najviše stvar velike patnje, i određenog majndseta. U prevodu, zavisi kako doživljavaš smrt. Ko smrt i da kažem nestajanje ličnosti vidi kao oslobođenje, njemu je lakše da proba da se ubije, kažem proba, jer i to je komplikovan čin, koji zahteva planiranje, često ne uspe, itd. Lično smatram da je ljudima kod kojih preovladava budistički majndset (ponekad i ne sasvim svesno), lakše da probaju da se ubiju, jer život generalno vide kao patnju. Slikovito objašnjeno, spojiš Kurt Kobejna i Nirvanu, i dobiješ prosut mozak.

Zavisi ko i zašto to čini.
Ali ko god to učini, ne može više podnjeti život, bol, patnju. Učinjeno zbog problema ili zbog ogromne inteligencije, isto je emocionalno stanje.
Može nekome sa strane njegovi/njeni problemi izgledati kao rješivo, ali niko ne zna kakvu psihičku strukturu ima ta osoba.
Niko ne zna šta je ko od nas proživio u djetinjstvu, kasnije...
Zbog toga, iste probleme različiti ljudi drugačije podnose.

Ni jedno ni drugo.
Samoubistvo nastaje, u najvecem broju slucajeva, kada covek prestane da zeli da postoji. Dakle ne da zivi, vec da postoji. Da je ikada i postojao.

To je jako tesko stanje, i stvari kao hrabrost ili kukavicluk su tu trivijalne jer skoro i da ne postoje.

Пре ово друго, кукавичлук. Људи који би да се убију не боје се смрти већ живота. Из личног искуства кажем

Teško je odgovoriti na ovo pitanje. U široj porodici, jedan moj teča se ubio.

Zašto ako je imao divnu porodicu, visoku poziciju u firmi, kao porodica su situirani i gledano sa strane, imao je lep i udoban život?

Čovek je bio bolestan. U trenutku kada je shvatio da će morati u invalidsku penziju i da će biti na teretu svojoj porodici..on se ubio.
Da, bio je hrabar.
U to vreme nije bila aktuelna eutanazija, da jeste, on bi sigurno izabrao taj način za umiranje.

Želela sam da nestanem. Imala sam crne misli. Znala sam kome bih pisala oproštajna pisma i kako bi ona glasila.
Ali..nikada nisam pokušala da se ubijem.
Bile su to samo crne misli. Imala sam razloge za njih. Imam ih i sada..Ne želim da zbog mene boluje cela moja porodica..
I to je greh, a ja verujem u Boga.

Navela sam primer u kojim slučajevima je samoubistvo hrabrost. U slučajevima teške, teške bolesti..

Ne mogu da nađem drugi primer, kada je u pitanju kukavičluk.. Možda je kukavičluk ubiti se zbog dugova..jer za sve postoji rešenje, sem za teške, neizlečive bolesti ( IV stadijum kancera, npr ).
Ne znam da li je ovaj slučaj hrabrost. Možda očaj koji je proistekao iz uverenja da ako nije u stanju da stvara na maximumu i ne vredi kao čovek, čak ni za svoju porodicu.

Back