Niče - čovek koga niko nije voleo

Svako ko odbije poslušnost (zajednici, porodici, državi) je težak čovek. Dodaću, žena kada je takva, za nju su izrazi "veštica", "lujka", i sl.

Teški ljudi su cinici, kao što Diogen nije živeo po kalupu društva već u buretu i izazvao Aleksandra Velikog, slično je i Niče radio, njegov Zaratustra se pokajao što je sišao među ljude. Teški ljudi danas, ako su politički aktivisti, takođe rizikuju život.

Poslednja izmena:
Šalu na stranu, @Svetozar ot Ružičić ima kakve- takve argumente, osim optužbe da se @Lule "obraća publici", deluje kao argument a nije, jer da se obraća njemu, onda bi verovatno bila optužena da ide direktno na sagovornika, ad hominem, a ne na temu.
Директно обраћање није нужно ад хоминем али може бити.

Могла је рећи, "Ово ми питање делује споредно, зашто бих морала да одговорим на њега?" То је директно обраћање, а није ад хоминем. Ја не бих имао проблем с таквим питањем, лепо бих јој објаснио шта се очекује од ње.

Могла је и да не одговори, не бих ни с тим имао проблем.

Директно обраћање није нужно ад хоминем али може бити.

Могла је рећи, "Ово ми питање делује споредно, зашто бих морала да одговорим на њега?" То је директно обраћање, а није ад хоминем. Ја не бих имао проблем с таквим питањем, лепо бих јој објаснио шта се очекује од ње.

Могла је и да не одговори, не бих ни с тим имао проблем.
Ovo ću da zapamtim zbog sebe.
Eto znala sam da je bolje postaviti temu na filozofiji, hvala.

Onda to nije lepo istaknuto nego pogrešno istaknuto. Pogrešno u odnosu na tvoje viđenje teškog čoveka.

Pravi težak čovek je nezavisan i nepotkupljiv, ne pada pod uticaj drugarenja i vraćanja usluge podrške. :)

Питала си ме шта подразумевам под тешким човеком.

Одговорио сам ти шта подразумевам под тешким човеком у овом контексту, дефинишући га као неког ко у животу има виши циљ коме све подређује и коме стога обични људи приписују одређене особине.

Питала си ме да ли мислим да је нечије испољавање тих особина искључиво због вишег циља.

Одговорио сам ти да је свака људина тежак човек, али да није сваки тежак човек људина. Поента тога је била да постоје они који испољавају те особине и које притом људи такође зову тешким, а који немају виши циљ коме све подређују. Зато сам рекао да бих неке од таквих људи (конкретно оне које је @Svetozar ot Ružičić на својој листи сврстао у групу 4-6) пре назвао залуднима и сујетнима (како не би долазило до поистовећивања са онима који све подређују вишем циљу).

Пожалила си се како у мом детаљном опису тешког човека (људине) придеви „залудан” и „сујетан” нису били укључени чак ни као синоними, из чега се види да ниси схватила на кога се то било односило. Уместо да ми скренеш пажњу на оно што си мислила да је контрадикција и затражиш појашњење, ти си прешла у напад на моју личност.

А зашто?

Зато што ти у разговор са мном ниси ушла зарад размене идеја; ушла си да би отклонила осећање нелагодности које се јавило услед надменог призвука мојих ставова... а пошто сам био подржао твог форумског архинепријатеља Светозара (против кога у последње време лобираш где год стигнеш), и пошто ти је тренутна фикс-идеја та да се људи овде понашају као шипарице које се једна другој додворавају лајковањем слика на друштвеним мрежама — покушала си да ме дискредитујеш тако што си ме представила као неког ко се компромитује зарад другарства.

Хтео сам прво на исти ниподаштавачки начин да те изанализирам — користећи као ментални модел неке друге особе са којима сам имао пуно искуства, а које се служе твојим методама — како бих ти дочарао смисао онога што је @Ortak2 написала у последњем пасусу уводног поста, али сам на крају одустао јер бих се радије бавио идејама него покушавао да утичем на тебе.

Зато ћу се у наредним порукама, чим будем нашао мало времена, позабавити неким твојим идејама које су, ценим, уско повезане са овом темом.

Nietzsche je bio pro-aristokratski, a od svoje djece je planirao da stvori gospodare planete. Danas bi vjerovatno rekao da je za to kasno, jer aristokratija vise nema nikakav uticaj i sve ide ka poslednjem covjeku, kojem je, naravno, htio da bude pretezak.

Ima bezbroj mjesta u zaostavstini koji jednosmisleno govore o tome da nije racunao sa vecinom ljudi koji nisu podnosili pojam aristokratije i da je Zaratustra, obracajuci se narodu na trgu upravo vrbovao mladez koja je trebala da pristane uz taj aristokratizam.
Bio je spreman da podijeli svoje ideje sa bilo kojim aristokratom na bilo kojoj tacki planete, radije nego sa vlastitim sunarodnicima demokratama i posljednjim covjeculjcima.

Ima bezbroj mjesta u zaostavstini koji jednosmisleno govore o tome da nije racunao sa vecinom ljudi koji nisu podnosili pojam aristokratije i da je Zaratustra, obracajuci se narodu na trgu upravo vrbovao mladez koja je trebala da pristane uz taj aristokratizam.
Bio je spreman da podijeli svoje ideje sa bilo kojim aristokratom na bilo kojoj tacki planete, radije nego sa vlastitim sunarodnicima demokratama i posljednjim covjeculjcima.
I to upravo i znaci "knjiga za sve i nizakoga": za sve na planeti - prostorno, a nizakoga od onih koji ce je citati, jer niko od njih nije bio dovoljno dalekovid da vidi posledice onog sto dolazi, a posledice nihilizma su svakako uvenuce zivota po svim parametrima. Ono sto je najopipljivije vecini jeste gubljenje vrijednosti novca, siromasenje, gubitak radnih mjesta i starenje populacije uz odvratnost prema stvaranju djece. Sve je to cist nihilizam. Radije htjeti nista, nego ne htjeti.

Back