Da li se čovek na samoubistvo odlučuje iz hrabrosti ili iz kukavičluka?

Do kraja života upoznavaću ljude, a nikad ih upoznati neću; uvek će me zbunjivati neobjašnjivošću svojih postupaka, rekao je Meša Selimović

Pitanje je da li je samoubistvo hrabrost ili kukavičluk?
Заборавила си трећи разлог...дуг.

Do kraja života upoznavaću ljude, a nikad ih upoznati neću; uvek će me zbunjivati neobjašnjivošću svojih postupaka, rekao je Meša Selimović

I jedno i drugo. Izgubila sam dobrog prijatelja jer je oduzeo sebi život u svojih dvadesetak godina za dvadesetak hiljada evra duga. Pa... teško je to. Molim Boga da mu se ipak smiluje... jer dići ruku na sebe je smrtni greh.
Padale su mi misli na pamet o samoubistvu često u tinejdž periodu. Iskreno, i pokušala sam par puta trapavo.
Konačan beg od takvih misli je za mene bila vera.
Vera me je naučila da nikad više o takvom delu ne pomišljam. Bogu hvala... iako sam oduvek vernik, od maloverja su me izlečile emisije Pitanja i odgovori od dr, Miroljuba Petrovića. Bogu hvala što je taj serijal bio dug i smislen taman toliko da potpuno odbacim takve ideje-zauvek.
Cenim život i drag mi je svaki dan... nikad više! Nikad više ne bih smišljala tako odvratnu ideju o sebi. Bogu hvala! Hvala Bogu jer sam se grohotom smejala i razmatrala stvari koje je dr Miroljub Petrović delio u tom programu. Uželela bih se svaki dan novosti od te osobe...
Bog ima svu moć, pa neka mu On prenese moju zahvalnost.

Oduvek je bilo tesko odgovoriti na to pitanje,jer mnogo je razloga yasto to neko cini.Dokazano je da je dosta slucajeva bilo iz kukavicluka,a opet dosta iz mnogo drugih stvari,gde osobe nisu mogle da nadju izlaz iz problema.Mnogi od nas bi rekli treba se suociti sa zivotom kakav je takav je,a opet drugi ne mogu podneti velike terete i pritiske zivota.Ovi sto pobiju svoju porodicu,pa ubiju sebe,to su za mene cisti ludaci.Znaci ne spadaju ni u jedan slucaj o kome govorimo.Uvek sam se pitao zasto takvi odmah ne ubiju sebe,a ne diraju porodicu.Opet ima neizbeznih situacija,gde ljudi nemaju nista i nikoga svoga da ga prihvati,pa ne moze psihicki da izdrzi i uradi to/Uvek postoji ono "Ali" kao i za svaki problem u zivotu.

Zavisi od konteksta.
Kukavičluk je kada imaš neki problem i nisi spreman da se suočiš ili prosto ne možeš (smatraš da ne možeš) i ubiješ se. To je kukavički.
Hrabar si kada znaš da ćeš ti činom učiniti možda neko junačko delo, nešto kao žrtva da bi spasao druge.

Strah je odlika svakog covjeka to je uslov opstanka, ali razlika izmedju jakog i slabog muskarca je sto ovaj prvi kontrolise strah a ovaj drugi ne

Samoubistvo je vec odsustvo straha kao i ubistvo sem u samodbrani.Covjek koji nema strah nije normalan znaci monstrum nije jak vec nekontrolisan

I jedno i drugo. Izgubila sam dobrog prijatelja jer je oduzeo sebi život u svojih dvadesetak godina za dvadesetak hiljada evra duga. Pa... teško je to. Molim Boga da mu se ipak smiluje... jer dići ruku na sebe je smrtni greh.
Padale su mi misli na pamet o samoubistvu često u tinejdž periodu. Iskreno, i pokušala sam par puta trapavo.
Konačan beg od takvih misli je za mene bila vera.
Vera me je naučila da nikad više o takvom delu ne pomišljam. Bogu hvala... iako sam oduvek vernik, od maloverja su me izlečile emisije Pitanja i odgovori od dr, Miroljuba Petrovića. Bogu hvala što je taj serijal bio dug i smislen taman toliko da potpuno odbacim takve ideje-zauvek.
Cenim život i drag mi je svaki dan... nikad više! Nikad više ne bih smišljala tako odvratnu ideju o sebi. Bogu hvala! Hvala Bogu jer sam se grohotom smejala i razmatrala stvari koje je dr Miroljub Petrović delio u tom programu. Uželela bih se svaki dan novosti od te osobe...
Bog ima svu moć, pa neka mu On prenese moju zahvalnost.

Hvala Bogu da si ojacala i da nemas vise suicidne misli.Samoubistvo je posledica strasti koje nisu zadovoljene,a i oznacava nezahvalnost prema Bogu koji ti je podario zivot.

Ne smemo se svesti na samoću.
U samoći su i misli same i siromašne.
Ako si baš sam/a, molim te kao neko ko te voli-odloži to za sutra, za kasnije. Strpi se, skupi sve u sebi i odloži.
Sutra ćeš sresti nekog divnog na putu za hleb ili cigare.
Želiš kraj?
Pa, brate/sestro, zar te ne zanima šta će se desiti odmah kasnije???
Mene zanima... mnogo me zanima šta je sledeće! Dosadno-volim dosadno!
I kad mi bude poslednje, kad moram da umrem po stvari prirode... oh, tako bih jako volela da znam šta je sledeće!!!
:heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart:

Strah je odlika svakog covjeka to je uslov opstanka, ali razlika izmedju jakog i slabog muskarca je sto ovaj prvi kontrolise strah a ovaj drugi ne

Samoubistvo je vec odsustvo straha kao i ubistvo sem u samodbrani.Covjek koji nema strah nije normalan znaci monstrum nije jak vec nekontrolisan
Samo zato sto ne posedujes strah, ne cini te to monstrumom. Ja sam, eto, dva puta pokusao suicid i srecom sam prvi put omanuo, a drugi put spasen lekarskom intervencijom.

Iz iskustva mogu reci da je to stanje velikog ocajanja, praznine, neka vrsta distanciranja pred sam cin. No, iako razum govori da stanem, nesto drugo me gura.

Nakon drugog pokusaja, nikada vise. Za mene je to kao preporod.

Samo zato sto ne posedujes strah, ne cini te to monstrumom. Ja sam, eto, dva puta pokusao suicid i srecom sam prvi put omanuo, a drugi put spasen lekarskom intervencijom.

Iz iskustva mogu reci da je to stanje velikog ocajanja, praznine, neka vrsta distanciranja pred sam cin. No, iako razum govori da stanem, nesto drugo me gura.

Nakon drugog pokusaja, nikada vise. Za mene je to kao preporod.

Imao sam i ja pad u besmisao teski i imao sam krize al opet nikad nisam pomislio na suicid.

E sada ti npr jesi li u tom trenutku kada si pokusao suicid,jesi li to gledao kao spas neki olaksanje ili si bio ono bezvoljan da ti je bilo muka da zivis,jer to je velika razlika

Jedan podatak,kada su u pitanju samoubistva u 21 vijeku, medju samoubicama nije velika razlika da li to vise cine ekstrovertne ili introvertne osobe.Ono sto je cinjenica da je vecina samoubistva pocinjena u afektu ili u kratkom roku bez planiranja dugog tipa neko u jednom danu odluci da sebi uzme zivot.E sada imate i one koji planiraju i duze vrijeme planiraju da sebi uzmu zivot al takvi su u manjini

Medju samoubicama ubjedljivo ima najvise osoba u znaku Ovna !!! pa onda Skorpije pa Bika, najmanje samoubica ima u znaku Riba

Imao sam i ja pad u besmisao teski i imao sam krize al opet nikad nisam pomislio na suicid.

E sada ti npr jesi li u tom trenutku kada si pokusao suicid,jesi li to gledao kao spas neki olaksanje ili si bio ono bezvoljan da ti je bilo muka da zivis,jer to je velika razlika
Pitanje je više-čemu sve ovo? Izgleda da ne postoji niko ko me razume. Zašto sam ovde? Da li sam tražio da budem ovde?
Svi neka me ostave na miru! Ostavićete me na miru samo ako umrem.
E, pa-postoji i druga strana! Ostavićete me na miru ako dreknem na vas, ******li vam sve, ako se branim! Neću da umrem. Hajde svi na mene-hajde, neću odustati. Idemo sve iznova!
Prosjak na ulici ima nade za budućnost, ne ubija se. Govorim o ljudima koji prolaze kroz težak period. Ma, vrišti, viči, bori se, izlomi sve oko sebe... ovo je sve tvoje ionako, Bog ti je sve dao!
Nećeš ti biti taj ko diže ruku na sebe. Diži se! Idemo dalje! Da!

Ima raznih razloga, glavni je depresija.
Depresija je izazvana čime? Groznim mislima-konstantno.
Imala sam uvek razloge da budem depresivna, pa nisam bila. Nisam ispunila očekivanja roditelja,npr.
Ljudi moraju da gledaju na vedriju stranu života.
Meni redovno pišu-idi dalje od svoje porodice, ali.. ne mogu.
To je moja porodica... mogu samo da je lečim. Biću srećna kad svi budemo srećni u nekom trenutku.
Gde da idem? Da budem srećna negde odvojeno od moje porodice???
Kako?
Kako bih bila srećna ako moji svi nisu srećni?

Back