gost 443389
Primećen član
- Poruka
- 761
Ima meni nekog smisla to što si napisao, iako se u nekoj meri smatram Hrišćaninom, da sutra donesu neki referendum o eutanaziji, mislim da bih glasao za to, jer ima puno teških slučajeva, psihički/fizički, i ti ljudi, od silne patnje, sami sebi često pokušavaju da prekrate muke, a to je crn i mučan čin, kažem, mislim da bih glasao da se to olakša onom ko jednostavno ne može više. I sam imam problema, i ponekad crne misli, pokušavam da se borim koliko mogu, ali šta će dalje biti, ne znam. Još se stari, neka sitna primanja, samotan život...ne znam.Lično smatram da je hrabrost, i sam sam uvek imao te misli, pisao sam o tome... uglavnom se ubijaju ljudi koji su u nekom smislu doživeli kraj, više se nema kud, objektivno, i sve što bi nadalje uradili je nastavak patnje. Teški psihički bolesnici, teški bolesnici uopšte, ljudi kojima zelenaši zbog ogromnog duga prete ubistvom familije, ljudi u godinama koji su sve izgubili pa ne mogu da krenu ponovo, ljudi koji su izgubili čitave porodice pa ne mogu da se pomire sa tim ma šta radili, ljudi na kraju života koji shvataju da restarta nema i da su mnogo šta propustili...
Lako je reći - kukavičluk je ne uhvatiti se u koštac sa životom, ali nekad se stvarno nema kud i svaki dalji korak je samo borba sa teškom patnjom i prazninom. Ne živimo svi iste živote, niti smo svi jednako u mogućnosti da dodjemo do odredjenih stvari koje nas čine mirnim i celovitim. Zamislite čoveka koji nema izlaz, recimo teško je psihički bolestan, a opet odluči da se zlopati sa time do kraja, do starih dana. To jeste borba, ali suluda borba jer objektivno nema izlaza ni olakšanja, on samo trpi patnju dok ga priroda sama ne uništi, odnosno prekrati mu muke. Tako da odluku da se prevremeno prekine doživotna patnja ne vidim kao kukavičluk, nego kao skraćenje ličnih muka i hrabrost jer se ipak ide u nepoznato...
)
Društveno vaspitanje vašeg vremena je drugačije.