Da li je Isus Hristos Bog?

• Začetnik teme Začetnik teme lekmi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Znaci, ipak su ljudi, a ne andjeli, hvala Svevisnjem da si Priznao.
A koja vrsta "ljudi"su bili, kad se posebno oznacava Ljudske kceri , :?:
Ako su Boziji sinovi ipak bili,neka vrsta ljudska, onda je tacno da je biblijski Bog bio veliki ratnik-covek, Ishmilcamach.
A da li biblijski Bog moze biti ujedno Duh i Covek, jer Adama je nacinio prema oblicju svom, da vidimo o cemu se ovde radi.

A da ja manipulisem tekstom, samo ti se cini, koristim internet materijal i pisani.

Ne, moraš čitati u kontekstu. U Postanku se odnosi na ljude dok u Danilu 3 vidi se da su tako nazvani anđeli. I u Jovu takođe.."kad sinovi Božiji klikovahu". Naravno osim ljudi i anđela postoje sigurno i druga bića i sva ona su sinovi Božiji.
Rekoh ti zavisi od konteksta na šta se odnosi tačno.

Ne, moraš čitati u kontekstu. U Postanku se odnosi na ljude dok u Danilu 3 vidi se da su tako nazvani anđeli. I u Jovu takođe.."kad sinovi Božiji klikovahu". Naravno osim ljudi i anđela postoje sigurno i druga bića i sva ona su sinovi Božiji.
Rekoh ti zavisi od konteksta na šta se odnosi tačno.
A dal ti razumes da su Boziji sinovi uzimali Ljudske kceri, i radjali su im sinove, znaci ljude su radjali.
Znaci da je to bila slicna vrsta nama, al gde su oni ziveli , :?:
Ako se to ikada sazna, zna ce se odakle Kainu zena, :)
Kakav god da kontekst jeste, andjeli su bili funkcija, a ne bit,I Bog je bio jedan : YHWH Elohim, :)

Lupaš Jovane...kanon nije postojao u vreme apostola,kada jevanđelisti govore o pismu govore o SZ što prvi i spominje kao takav,Stari Zavet,apostol Pavle...

Crkva je samo priznala ono u kanon sto je crkva u 1 veku koristila i to samo iz prve ruke.
To je osnova koju svaki vernik treba da zna.

2. Solunjanima 2,15Tako dakle, braćo, stojte dobro i odlučno čuvajte uredbe koje smo vas mi naučavali, živim glasom ili pismom.

Crkva je samo priznala ono u kanon sto je crkva u 1 veku koristila i to samo iz prve ruke.
To je osnova koju svaki vernik treba da zna.

2. Solunjanima 2,15Tako dakle, braćo, stojte dobro i odlučno čuvajte uredbe koje smo vas mi naučavali, živim glasom ili pismom.
Netačno,pod pismom se podrazumeva Tanah odnosno SZ.Imaš gomilu poslanica i javvanđelja u prvim vekovima hrišćanstva kao na primer Varnavina ili Laodokijska koja se pominje i u poslanicima apostola Pavla.Poslednji spis koji ulazi u kanon je Otkrivenje i to u 4 .veku.

Netačno,pod pismom se podrazumeva Tanah odnosno SZ.Imaš gomilu poslanica i javvanđelja u prvim vekovima hrišćanstva kao na primer Varnavina ili Laodokijska koja se pominje i u poslanicima apostola Pavla.Poslednji spis koji ulazi u kanon je Otkrivenje i to u 4 .veku.

Tacno je jer apsotol govori o pisnaoj formi koju su slali vernicima ili tu istu pisanu formu ih i usmeno iucili kada je bilo moguce.
Znaci rec je o vernicima tog vremena od koje imamo novi zavet.
Pa nije valjda da si toliko nepucen pa mislis da je crkva tek u 4 veku pisala jevandjelja i sve poslanice itd?

Pimsom u izvornom teksu znaci poslanicom.
Modernijim jezikom pismom.

2. Solunjanima 2,15Tako dakle, braćo, stojte i držite uredbe kojima se naučiste ili riječju ili iz poslanice naše.

Ovo negirati je cista sramota.
Sta onda takva osoba uopste zna?
Ovakve osobe mozes samo na ignor da stavis, zato to i radim kada prevrse svaku meru..

Poslanice su bile kao cirkularna pisma u tom dobu al neukom čoveku ne mogu to da objašnjavam posebno kaubojskim sektašima...
Pa iz tih poslanicama smo dobili jevandjelja.
Blago tebi kada si shvatio da je novi zavet pisala crkva u 4veku a ne u crkva u 1 veku.

To te izdvaja od sektasa.
Znanje te izdvaja?
:D
Da li je to u tvom slucaju obraz djon, ili je oprosti im jer neznaju sta cine?

Evo ti malo za edukciju:

Nije tesko:

Pavlove poslanice ili Pavlova pisma su pisma odnosno poslanice koje je apostol Pavle upućivao raznim ranohrišćanskim zajednicama.

Pavlove poslanice su najstariji spisi Novog zavjeta, te najstariji hrišćanski spisi uopšte. Već oko 50. godine, dvadesetak godina nakon Isusove smrti, on u Korintu piše Prvu poslanicu Solunjanima, najstariji sačuvani hrišćanski spis.[

https://sh.wikipedia.org/wiki/Pavlove_poslanice

Isusove reči do nas stižu preko hrišćana koji su živeli u prvom veku.

Jevanđelje po Mateju je napisano svega osam godina nakon Isusove smrti, to jest oko 41. n. e

Poslednja izmena:
Evo ti malo za edukciju:

Nije tesko:

Pavlove poslanice ili Pavlova pisma su pisma odnosno poslanice koje je apostol Pavle upućivao raznim ranohrišćanskim zajednicama.

Pavlove poslanice su najstariji spisi Novog zavjeta, te najstariji hrišćanski spisi uopšte. Već oko 50. godine, dvadesetak godina nakon Isusove smrti, on u Korintu piše Prvu poslanicu Solunjanima, najstariji sačuvani hrišćanski spis.[

Isusove reči do nas stižu preko hrišćana koji su živeli u prvom veku.[1]
Pa to svedoči da kanon nije postojao,postojao je samo Tanah i to Pavle pominje kao Pismo i na njega se poziva.
Ako ne razumeš srpski prevešću ti moju poruku nije problem...

Pa to svedoči da kanon nije postojao,postojao je samo Tanah i to Pavle pominje kao Pismo i na njega se poziva.
Ako ne razumeš srpski prevešću ti moju poruku nije problem...

Pa sta su onda stavili u kanon ako nije postojao?

Na primer:
u 18 veku se sloze crkve i bibliju prozovo knjiga velikih stvari ne vise biblija

I sada se ti pojavis u 21 i kazes:
Knjiga velikih stvari postoji tek od 18 veka do tada nije postojala pre.
Eto to ti nama sada ovde kazes u stvari.

Naravno da je postojao kanon koga nisu zvali kanon, nego su zvali poslanice i jevadnjelja, ono sto vam pisasmo i predsmo usmeno.
Treba da sagledavas stvari iz tog vremna ne iz svog.
Za vreme apostola je postojao kanon unutar crkve.
Znalo se ciji su to spisi.
Nije crkva bila priznata od drzave da proglasava neke svetske kanone.
Posle apostola se pojavljuju i drugi spisi, apokrifi.
I tada dolazi do potrebe da se odredi sta je od apsotola sta ne.
Sta je iz prve ruke sta ne.
I crkva je u 4 veku onda uzela sve ono sto je iz prve ruke.
Dakle uzela je ono za sta ti kazes da nije psotojao kanon.
Prva crkva je to samo drugacije zvala.
Poslanice, jevandjelja, ono sto vam pisasmo, predasmo.

Uzmi onaj primer gore o knjizi velikih stvari.

A dal ti razumes da su Boziji sinovi uzimali Ljudske kceri, i radjali su im sinove, znaci ljude su radjali.

Znam.

Ali da li ti znaš šta to znači? Da li znaš koji je kontekst izraza "sin Božiji" u Bibliji kada se odnosi na ljude? Mi o tome temu raspredasmo prehodnih mesec, dva..

Dakle, razmueš li duhovnu kategoriju izraz "sin Božiji" kada se odnosi na čoveka? Zašto je neko označen da je "sin Božji" u tom duhovnom smislu?

Dakle, ključno za tebe je da razumeš šta to znači da je neko sin Božiji.

Kakav god da kontekst jeste, andjeli su bili funkcija, a ne bit,I Bog je bio jedan : YHWH Elohim,

Dobro, pustimo sada anđele...videli smo u Danilu 3,25.28 da su i anđeli nazvani sin Božji. Ali se taj isti izraz koristi i za ljude.

Ako budeš razumeo zašto je neko od ljudi nazvan sin Božji razmećeš zašto su i anđeli nazvani sin Božji.

;)

Znam.

Ali da li ti znaš šta to znači? Da li znaš koji je kontekst izraza "sin Božiji" u Bibliji kada se odnosi na ljude? Mi o tome temu raspredasmo prehodnih mesec, dva..

Dakle, razmueš li duhovnu kategoriju izraz "sin Božiji" kada se odnosi na čoveka? Zašto je neko označen da je "sin Božji" u tom duhovnom smislu?

Dakle, ključno za tebe je da razumeš šta to znači da je neko sin Božiji.

Dobro, pustimo sada anđele...videli smo u Danilu 3,25.28 da su i anđeli nazvani sin Božji. Ali se taj isti izraz koristi i za ljude.

Ako budeš razumeo zašto je neko od ljudi nazvan sin Božji razmećeš zašto su i anđeli nazvani sin Božji.

;)
Tekst kaze Glasnika bozjeg ne andjela.
I to ne kaze Biblija vec Navuhodonosor.

A "glasnici" su anđeli😏. Oni budu poslani zar ne?

Kaže Navuhodunosor koji je ovde nadahnut Duhom Svetom tj.govori istinu.

Dakle, mislim da nema zabune...da su i anđeli sin Božiji.
Sta je Nsvuhodonosor stcarno vifio i rekao?

Da li je rekao da vidi siba bpzjeg ili andhela?

Kada mi danas citamo Danila mislimo da je Navuhodonisor prepoznso Isusa. Odakle ga je znao?
I ta osoba koju je vidio mu je izgledala tako. Kao neki car. Po izgledu i odeci.

Osiba koju he car vidio mu je izgledala kao car.

Tekst kaze ovako; Danilo 3,25 Odgovori i reče: eno, vidim četiri čovjeka odriješena gdje hode posred ognja i nije im ništa, i četvrti kao da je sin Božji.
Tacnije tekst kaze slican.
Isus Nije Bog niti ce ikada biti jer je Bozji Sin

Bog je JHVH Jehova

tako pise u Bibliji
A sta ako je bog, u cemu bi bio tvoj problem ako jeste Bog?

Sta je Nsvuhodonosor stcarno vifio i rekao?

Da li je rekao da vidi siba bpzjeg ili andhela?

Kada mi danas citamo Danila mislimo da je Navuhodonisor prepoznso Isusa. Odakle ga je znao?
I ta osoba koju je vidio mu je izgledala tako. Kao neki car. Po izgledu i odeci.

Osiba koju he car vidio mu je izgledala kao car.

Tekst kaze ovako; Danilo 3,25 Odgovori i reče: eno, vidim četiri čovjeka odriješena gdje hode posred ognja i nije im ništa, i četvrti kao da je sin Božji.
Tacnije tekst kaze slican.

A sta ako je bog, u cemu bi bio tvoj problem ako jeste Bog?

Ja i ne tvrdim da je Isus taj četvrti. Upravo, smatram da je nebesko biće...anđeo.

Ali iz teksta neznamo sta je.
I nije rec o bicu koje se naziva sinom bozjim, vec car smatra to bice posebnim.
U njegovom rangu.
On govori iz njegove perspektive.

Mi znamo da to ne može biti stvorenje u rangu cara ;)..jer ni jedan car ne može obuzdati vatru..slažeš li se. Po svojoj veličanstvenosti možda da..car je video veličanstveo biće..koje naziva anđeo ili vesnik...ali to biće po svojoj veličasntvenosti možda je prepoznatljivo caru i sa tog aspekta "u rangu" ali po sposobnosti i moći ne može da se poredi. Zahvaljujući tom biću je vatra bezopasna za Danilove prijatelje. To može biti samo nebesko biće..ne vidim uopšte mogućnost da je to zemaljsko biće.

Mi znamo da to ne može biti stvorenje u rangu cara ;)..jer ni jedan car ne može obuzdati vatru..slažeš li se. Po svojoj veličanstvenosti možda da..car je video veličanstveo biće..koje naziva anđeo ili vesnik...ali to biće po svojoj veličasntvenosti možda je prepoznatljivo caru i sa tog aspekta "u rangu" ali po sposobnosti i moći ne može da se poredi. Zahvaljujući tom biću je vatra bezopasna za Danilove prijatelje. To može biti samo nebesko biće..ne vidim uopšte mogućnost da je to zemaljsko biće.
Mi govorimo iz careve perspektive.
Sta on vidi u tom bicu.
I zasto.
Sa njegovim naocarima.
Iz njegovog recnika.
On nije mogso drugacije da objasni.
Uopste nije rec o tome da li je neko mocniji.
Evo na netu ovde pa svako drugacije vidi.
Jos pored toga car kaze kao.
Ne kaze, da tako je.
Bice mu slici carskom bicu.

Mi govorimo iz careve perspektive.
Sta on vidi u tom bicu.
I zasto.
Sa njegovim naocarima.
Iz njegovog recnika.
On nije mogso drugacije da objasni.
Uopste nije rec o tome da li je neko mocniji.
Evo na netu ovde pa svako drugacije vidi.
Jos pored toga car kaze kao.
Ne kaze, da tako je.
Bice mu slici carskom bicu.

Ja verujem da su njegove reči pod nadahnućem Duha Svetoga jer on je ovde doživeo obraćenje čim izdaje zakon da svi poštuju Jahvea..on je ovde pod uticajem Duha Svetoga. To kao prvo.

A kao drugo, mislim da imamo dovoljno referenci da uvidimo da se radi o nebeskom biću..jer nije čovek to je sigurno. Koji čovek može da onesposobi moć vatre i peći svojim prisustvom?

Za vreme apostola je postojao kanon unutar crkve.
Za vreme apostola pa i samog Isusa nije postojao ni kanon SZ a kamoli NZ.
Pa iz tih poslanicama smo dobili jevandjelja.
El ti pratiš uopšte šta pišeš?Prvo si rekao da iz poslanica je nastalo jevanđelje a onda postaviš:

Isusove reči do nas stižu preko hrišćana koji su živeli u prvom veku.

Jevanđelje po Mateju je napisano svega osam godina nakon Isusove smrti, to jest oko 41. n. e
Znači po tebi nešto što je navodno nastalo 50. n.e. je starije od nečega što je nastala 41. n.e.?:hahaha:Poslanica Solunjanima najstariji hrišćanski spis a posle tvrdiš da je Jevanđelje po Mateju i ti hoćeš nekoga da edukuješ? :lol:

Back