Uz dužno poštovanje autoru , mislim da je naziv ovog posta postavljen preusko. Autor posta ovdje nudi samo dvije moguće opcije koje se tiču ličnosti Isusa: Da li je Isus Bogočovjek ili Sin Božiji, tako da nije ostavljeno prostora za stavove pripadnika drugih vjera, koje Isusa također smatraju realnom historijskom ličnosti i u njihovim životima Isus ima bitnu ulogu.
To je isto kad bi se postavilo pitanje da li je auto koje je neki čovjek imao bilo žute ili zelene boje, a u stvari bilo je plavo.
Ovim postom se forsiraju samo dvije date mogućnosti, jer je gospodin koji je postavio ovaj post ne pitajući ostale ostale mogućnosti jednostavno izbacio.
Po meni lično, ko je bio Isus, najbolji odgovor je dao Časni Kuran , kao jedina Božija Objava koja tolike vjekove odoljeva promjenama i još je u svom originalnom značenju kao što je bila prije 1400 + godina.
Biblija, bez uvrede vjernicima koji je slijede, za mene jednostavno nije kao valjan argument kojom bi se mogla opisati istinska funkcija Isusa u vremenu u kojem je živio.
Iako mi muslimani smatramo da je Biblija imala elemente Božije objave u svom početku, isto tako smo svjesni da je ona danas samo jednim malim dijelom Božija Riječ, jer je kroz svoju historiju pretrpila toliko promjena od strane ljudi da se više ne može smatrati toliko istinitom. Ja na ličnost Isusa gledam kao na opis ljudi koji su živjeli vjekovima poslije njega i ne poznajući ga lično.
Casni Kuran je za muslimane širom svijeta direktna Božija riječ koju je objavio svom posljednjem poslaniku Muhammedu a.s.. Sad neću iznositi dokaze da je Kuran Božija riječ, jer ne želim da skrenem sa teme, ali ću to rado učiniti kasnije forumu koji ću otvoriti.
Ovdje ću postaviti jedno pitanje : Ili je istinitije što Bog o Isusu kaže u Kuranu ili što su napisali obični ljudi u Bibliji, te su to mase kršćanskih vjernika prihvatile bez pogovora ? Naravno da ću više vjerovati šta Bog u Kuranu piše o Isusu, nego neki samoproklamovani sveci u kršćanskoj historiji.
Mi muslimani vjerujemo da Isus nije bio niti Bog, niti Božiji Sin, niti Bogočovjek, nego samo Božiji poslanik koji je poslan od strane Boga da ljudima prenese Božiju riječ.
Pozivam se na Božiju riječ i citiram ajete iz Časnog Kurana:
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog
“Isaov slučaj je u Allaha isti kao slučaj Ademov: od zemlje ga je stvorio, a zatim rekao “Budi” i on bi, Istina je od Gospodara tvoga, zato ne sumnjaj!”(Ali Imran,59-60)
“A kada Allah rekne: “O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: “Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!?” – on ce reci: “Hvaljen neka si Ti! Meni nije prilicilo da govorim ono sto nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to vec znas; Ti znas sta ja znam, a ja ne znam sta Ti znas; Samo Ti jedini sve sto je skriveno znas.
Ja sam im samo ono govorio sto si mi Ti naredio: Klanjajte se Allahu, i mome i svome Gospodaru! I ja sam nad njima bdio dok sam medju njima bio, a kad si mi Ti dusu uzeo, Ti si ih jedini nadzirao; Ti nad svim bdis.
. Ako ih kaznis, robovi su Tvoji, a ako im oprostis, silan i mudar Ti si.” (Al Maida 116-118)
To je Isa, sin Merjemin ' to je prava istina o njemu - onaj u koga oni sumnjaju. Nezamislivo je da Allah ima dijete, hvaljen neka je On! Kad nesto odluci, On za to rekne samo: "Budi!" - i ono bude. (Maryam, 34.-3S.)
Nevjernici su oni koji govore: "Bog je - Mesih, sin Merjemin!" A Mesih je govorio: "O sinovi Israilovi, klanjajte se Allahu, i môme i vasem Gospodaru! Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah ce mu ulazak u Dzennet zabraniti i boraviste njegovo ce Dzehennem biti; a nevjernicima nece niko pomoci." Nevjernici su oni koji govore: "Allah je jedan od trojice!" A samo je jedan Bog! I ako se ne okane onoga sto govore, nesnosna patnja ce, zaista, stici svakog od njih koji nevjernik ostane. Zasto se oni ne pokaju Allahu i ne zamole oprost od Njega, ta Allah prasta i samilostan je. (Al-Ma'ida, 72.-74.)
Mesih, sin Merjemin, samo je poslanik - i prije njega su dolazili i odlazili poslanici * a majka njegova je uvijek istinu govorila; i oboje su hranu jeli. Pogledaj kako Mi iznosimo jasne dokaze, i pogledaj, zatim, njih kako se odmecu. Reci: "Kako se mozete, pored Allaha, klanjati onorne koji vam nije u stanju kakvu stetu uciniti, niti vam neku korist pribaviti, a Allah je taj koji sve cuje i zna?" (Al-Ma'ida, 75. -76.)
ESSELAMU ALEJJKUM VE RAHMETULLAH