Da li bi bilo idealno da se Srbija podeli na pokrajine?

Podela Srbije na 7 AP

• Da

• Ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Vojvodina da dobije svoj poseban status, a ostali neka se regionalizuju kako im duša hoće. Dakle, Srbija ispod Dunava je jedno, a mi iznad Dunava smo drugo. U svakom slučaju, nikada ne treba dozvoliti da se Vojvodina u pravima i obavezama prema Beogradu izjednači sa bilo kojim regionom, pokrajinom, okrugom ili kako će se već zvati te teritorijalne jedinice koje treba da se stvore.:cool:

pa prijatelju sta ste to vi posebni da se toliko dvojite i delite od ostale srbije,ajd navedi razloge
jedan po jedan pa da prodiskutujemo!!!

Davanjem vlasti bilo kome u Vojvodini neće se ništa promjeniti.

Poanta je da nama nisu potrebne pokraine i autonomije po nekim regionima već prenošenje ovlaštenja u odlučivanju sa republike na okruge i opštine.

o da. pa tek se po opstinama nakotilo olosa na vlasti. boze me sacuvaj da se njima daju jos veca ovlascenja. brrrrrrrrrrrr.. pa to bi bila katastrofa. tamo ti sve sam neradnik i lopov sedi.

pazi plate te opstinske politicke su kako gde, negde dobre negde losije, ali su sve samo ne sigurne. na ta mesta pikiraju uglavnom privredni krimosi i neradnici.

sacuvaj me boze da opstine dobiju veca ovlascenja.

problem nas nije u tome vec u nenormalnom parlamentu. kada se bude uvela politika da iz svakog grada ide obavezno bar jedan poslanik, a ne da pola parlamenta popunjavaju beogradjani... tada ce biti bolje.

to sto ti pricas bi samo situaciju napravilo jos gorom. ljudi kojima zelis da se daju ovlascenja su teski olos, sa vrlo vrlo malim izuzecima, kao sto je naprimer gradonacelnik lapova, indjije i slicno.

o da. pa tek se po opstinama nakotilo olosa na vlasti. boze me sacuvaj da se njima daju jos veca ovlascenja. brrrrrrrrrrrr.. pa to bi bila katastrofa. tamo ti sve sam neradnik i lopov sedi.

pazi plate te opstinske politicke su kako gde, negde dobre negde losije, ali su sve samo ne sigurne. na ta mesta pikiraju uglavnom privredni krimosi i neradnici.

sacuvaj me boze da opstine dobiju veca ovlascenja.

problem nas nije u tome vec u nenormalnom parlamentu. kada se bude uvela politika da iz svakog grada ide obavezno bar jedan poslanik, a ne da pola parlamenta popunjavaju beogradjani... tada ce biti bolje.

to sto ti pricas bi samo situaciju napravilo jos gorom. ljudi kojima zelis da se daju ovlascenja su teski olos, sa vrlo vrlo malim izuzecima, kao sto je naprimer gradonacelnik lapova, indjije i slicno.

Ajmo redom. Predsednika opštine - jeste li ga birali sami ili vam ga je neko sa strane doveo na glavni trig i saopštio narodu - "OVO JE VAŠ NOVI PREDSEDNIK OPŠTINE"

Ako su vam ga doveli kao mečku onda i treba da se ponaša tako kako se ponaša jer može mu se, a vi mu to dopuštate. Ako ste ga sami birali - sledeći put na opštinskim izborima pamet u glavu prije uzimanja olovke u ruku.

Plate po opštinskim uprava mi trebalo da se ravnaju prema opštinskom prosjeku, a ne kao sada prema vladi.

To što razno-razni džabalebaroši pikiraju na ta mjesta je sasvim normalna stvar u ovakvoj organizaciji države. Plata OK, posao nikakav, odgovornost još manja. Pa ko ne bi poželio takvo radno mjesto.

U slučaju davanja većih ovlaštenja opštinama, prvi koji bi odustali od kandidovanja su džabalebaorši, jer kad imaš ovlaštenja onda ih poneki put moraš i upotrebiti, a upotreba znači treba nešto i raditi, a rad je ono od čega džabalebaroši bježe kao đavo od tamjana. Što se privrednih krimosa tiče - vjerujem da u svojoj opštini znaš sve i jednog (ako ne lično onda si barem čuo za njih). Pitanje glasi - da li ćeš glasati za takvog lika.

Problem nenormalne skupštine, prenošenjem republičkih ovlaštenja na okruge i opštine, automatski nestaje jer ta skupština tebi kao pojedincu uopšte više neće biti interesantna. Zašto? Pa zato što bi se sve odluke, koje su od životnog značaja za tebe lično i koje direktno osjećaš na svojoj koži, donosile u skupštini opštine (eventualno u nekom organu okruga) i samim tim bi ti opštinska skupština bila mnogo interesantnija od republičke. Dalje na izbor članova opštinske skupštine možeš mnogo više da utičeš nego na izbor za republičku i isto tako (kao i u slučaju predsednika predsednika opštine) te ljude vjerovatno lično ili barem preko prijatelja poznaješ, a samim tim znaš tačno za koga i kakvog čovjeka glasaš.

I na kraju, kako to da bi to učinilo situaciju još gorom? Ako si ti nezadovoljan sa trenutnom opštinskom upravom, imaš izbore pa obrati pažnju za koga glasaš. Taj ološ vam niko sa strane nije doveo, sami ste glasali za njih. Ako ti ne odgovaraju, opet kažem, pamet u glavu prije uzimanja olovke u ruke. njih ćeš ipak lakše promjeniti nego Tadića, Dinkića, Đelića i ostalu ekipu. Znaš, riba smrdi od glave, a čisti se od repa.

ZVALA JE SE Knezevina Vlaska JEL UCIS TI ISTORIJU?

КОЛЕГА ИВАН-е или иван1234567 ;

Ово ти је већ ко зна који покушај заговарања Влашке Републике ...
При томе још и вређаш Влашку националну мањину ...

Крајње провокативно ме питаш УЧИМ ЛИ ИСТОРИЈУ ???
А при томе још измислиш Кнежевину Влашку !!!

Ајд лепо (кад већ учиш и познајеш историју)
Наведи и време у коме је постојала та "Кнежевина" (од - до) ...
Владаре ...
Границе ...

Или седи "дрво на дрво", како су то лепо некада говорили учитељи, наставници ...

Ajmo redom. Predsednika opštine - jeste li ga birali sami ili vam ga je neko sa strane doveo na glavni trig i saopštio narodu - "OVO JE VAŠ NOVI PREDSEDNIK OPŠTINE"

Ako su vam ga doveli kao mečku onda i treba da se ponaša tako kako se ponaša jer može mu se, a vi mu to dopuštate. Ako ste ga sami birali - sledeći put na opštinskim izborima pamet u glavu prije uzimanja olovke u ruku.

I kao i na republickom nivou kakav god da dodje bice isti. Pa zar se u malo gradova promenila vlast i opet sve isto.. osim u vrlo vrlo malim izuzecima. A ako bi se tako kako ti kazes izabrala valjana vlada, bilo bi nam dobro taman da smo i u feudalnom uredjenju. Dakle to tvoje "birali ste sami" je smesno za danasnju opstelopovsku politicku scenu srbije.

Plate po opštinskim uprava mi trebalo da se ravnaju prema opštinskom prosjeku, a ne kao sada prema vladi.

To što razno-razni džabalebaroši pikiraju na ta mjesta je sasvim normalna stvar u ovakvoj organizaciji države. Plata OK, posao nikakav, odgovornost još manja. Pa ko ne bi poželio takvo radno mjesto.

Da to je tako i stvar ce biti jos gora kad se taj olos docepa jos vecih ovlascenja.

U slučaju davanja većih ovlaštenja opštinama, prvi koji bi odustali od kandidovanja su džabalebaorši, jer kad imaš ovlaštenja onda ih poneki put moraš i upotrebiti, a upotreba znači treba nešto i raditi, a rad je ono od čega džabalebaroši bježe kao đavo od tamjana. Što se privrednih krimosa tiče - vjerujem da u svojoj opštini znaš sve i jednog (ako ne lično onda si barem čuo za njih). Pitanje glasi - da li ćeš glasati za takvog lika.

Prvo totalno je nezrelo to sto pricas. Naravno da se nece odreci mesta sa vecim ovlascenjima, jer su ta mesta podobna za jos vecu korupciju, a koju zuti podrzavaju. Naravno da ce se jos vise boriti za takva mesta. Tako da ti je ta teza pogresna i koren tvojeg pogresnog razmisljanja. Veca ovlascenja ce im doneti vise para od korupcije... tako da bi veca ovlascenja opstinama dala samo jaci oslonac olosu.

Sto se tice drugog dela recenice... ti vidis izbore kao nesto gde se nesto moze promeniti :D Da je to tako.. to bi se odavno odradilo na republickom nivou. Posto to nije tako nece uspeti ni na lokalnom nivou. Jer i na lokalu ce narod imati da bira izmedju neradnika, lopova, krimosa i sl. Sa vrlo vrlo retkim izuzecima. Dakle...

Niti ce veca ovlascenja da odagnaju olos iz vlasti, niti ce izbori dovesti do izbora nekih cestitih ljudi. :)

Problem nenormalne skupštine, prenošenjem republičkih ovlaštenja na okruge i opštine, automatski nestaje jer ta skupština tebi kao pojedincu uopšte više neće biti interesantna. Zašto? Pa zato što bi se sve odluke, koje su od životnog značaja za tebe lično i koje direktno osjećaš na svojoj koži, donosile u skupštini opštine (eventualno u nekom organu okruga) i samim tim bi ti opštinska skupština bila mnogo interesantnija od republičke. Dalje na izbor članova opštinske skupštine možeš mnogo više da utičeš nego na izbor za republičku i isto tako (kao i u slučaju predsednika predsednika opštine) te ljude vjerovatno lično ili barem preko prijatelja poznaješ, a samim tim znaš tačno za koga i kakvog čovjeka glasaš.

Da. vrlo dobro znam da ne bih glasao ni za jednog :hahaha: vrlo dobro ih sve znam. to saznanje ce uroditi mojim neglasanjem. I gde je sad tu neki boljitak od decentralizacije?

Opet pravis od glasanja nesto sto ono nije. :)

I na kraju, kako to da bi to učinilo situaciju još gorom? Ako si ti nezadovoljan sa trenutnom opštinskom upravom, imaš izbore pa obrati pažnju za koga glasaš. Taj ološ vam niko sa strane nije doveo, sami ste glasali za njih. Ako ti ne odgovaraju, opet kažem, pamet u glavu prije uzimanja olovke u ruke. njih ćeš ipak lakše promjeniti nego Tadića, Dinkića, Đelića i ostalu ekipu. Znaš, riba smrdi od glave, a čisti se od repa.

Ne samo u mojoj opstini... nego u vecini opstina su do sada sve stranke bila izabirane i svaka se od njih rukovodila samo svojim licnim interesima. :) Sve sto pricas se probava u Srbiji vec 9 godina i nije urodilo plodom.

Zakljucak:

Prica o decentralizaciji vodi jedino ka slabljenju jake Srbije koja odgovara svakome ko Srbiju zeli da rasturi. Ti naravno to ne zelis ali si dobrano zaveden evropskim bajkama. Ono sto nama treba jeste postena politicka struktura. A kako vidimo svaka struktura se uspesno dogovara sa miskovicem. Cak mislim da i Ceda koji ga jedini otvoreno pljuje, da je i to dogovorena prica koja bi se zaboravila eventualnim ulaskom LDP u vladu.

To je nas problem. Korupcija na svim nivoima. Ona odgovara svim strankama, jer tako ostvaruju licne interese i bogate se. Iskreno to mi je i normalno. Ali definitivno se moze zakljuciti da Srbi izborima nista vise ne mogu da urade. izborima su uspeli da zbace totalno izolacionisticki milosevicev rezim i to je to. Umesto mafijasa dobili smo lopove u rukavicama.

I sada nam ti lopovi nude neku decentralizaciju kao neki boljitak.

Notorna glupost.

Zakljucak:

Prica o decentralizaciji vodi jedino ka slabljenju jake Srbije koja odgovara svakome ko Srbiju zeli da rasturi. Ti naravno to ne zelis ali si dobrano zaveden evropskim bajkama. Ono sto nama treba jeste postena politicka struktura. A kako vidimo svaka struktura se uspesno dogovara sa miskovicem. Cak mislim da i Ceda koji ga jedini otvoreno pljuje, da je i to dogovorena prica koja bi se zaboravila eventualnim ulaskom LDP u vladu.

To je nas problem. Korupcija na svim nivoima. Ona odgovara svim strankama, jer tako ostvaruju licne interese i bogate se. Iskreno to mi je i normalno. Ali definitivno se moze zakljuciti da Srbi izborima nista vise ne mogu da urade. izborima su uspeli da zbace totalno izolacionisticki milosevicev rezim i to je to. Umesto mafijasa dobili smo lopove u rukavicama.

I sada nam ti lopovi nude neku decentralizaciju kao neki boljitak.

Notorna glupost.

Na tvoju žalost primjera centralističkih država koje su se raspala ima koliko hoćeš, sa druge strane raspada decentralizovanih država ima jako malo.

Dalje suprotstavljanje decentralizaciji srbije može na kraju dovesti samo do jedne stvari. Da ne slaganja između centra u beogradu i ostatka srbije postanu tolika da svaki dalji život postane totalno nemoguć i pucanje Srbije po šavovima na 5-6 novih državica po regionalnoj podjeli.

To da se Mišković uspješno dogovara sa svim strukturama nije tačno. Nemože da se dogovara sa svim strukturama jer postoji samo jedna struktura sa kojom treba da se dogovori i stvar je rješena. Da postoji više paralelnih struktura (lokalnih) teoretski je nemoguće da se sa svih 29 (toliko imaš danas okruga u srbiji) dogovori isto. Bez takvog dogovora nema ni njegovog monopola (ili bi barem bio uploa maji)

Bajke su inače fantastične priče koje opisuju nadnaravne prostore, bića i pojave. Drugim rječima nešto nepostojeće. Decentralizovana država nasuprot tome je vrlo moguća i čak u praksi dokazana stvar. Švajcarska ti je najdrastičniji primjer dobro organizovane i stabilne žestoko decentralizovane države. I zamolio bih te da za ovo ne potežeš kontra argumente tipa Srbi nisu isto što i Švajcarci jer nema ni jednog fizički i anatomski opravdanog razloga zašto ne bi mogli biti.

Opet ti o strankama. Kao da za te stranke ne glasaš ti nego kad su izbori dođu neki ljudi sa strane pa glasaju umjesto vas. Na republičkim izborima šanse za neku promjenu su skoro nikakve, zato treba mjenjati stvari na opštinskim nivoima. Sistem se ne ruši tako što ga guraš u provaliju nego sto ga lagano potkopavaš. Može li današnja vladajuća ekipa u Beogradu postojati bez podrške po opštinama? Ja mislim da ne može.

Poslednja izmena:
Na tvoju žalost primjera centralističkih država koje su se raspala ima koliko hoćeš, sa druge strane raspada decentralizovanih država ima jako malo.

svaka drzava je posebna.. svaki narod poseban.. za srpski narod je prirodna jaka centralna drzava, ako nisi srbin potpuno te razumem :per:

Dalje suprotstavljanje decentralizaciji srbije može na kraju dovesti samo do jedne stvari. Da ne slaganja između centra u beogradu i ostatka srbije postanu tolika da svaki dalji život postane totalno nemoguć i pucanje Srbije po šavovima na 5-6 novih državica po regionalnoj podjeli.

prazna prica, Srbima je centralizam vazda bio prirodan.

To da se Mišković uspješno dogovara sa svim strukturama nije tačno. nemože da se dogovara sa svim strukturama jer postoji samo jedna struktura sa kojom treba da se dogovori i stvar je rješena. Da postoji više paralelnih struktura (lokalnih) teoretski je nemoguće da se sa svih 29 (toliko imaš danas okruga u srbiji) dogovori isto. Bez takvog dogovora nema ni njegovog monipola (ili bi barem bio uploa maji)

Ne mora miskovic, njega ne interesuje lokal, on drzi celu republiku preko vlade, a na lokalu ne birini se, svaka opstina ima svog malog miskovica.

Bajke su inače fantastične priče koje opisuju nadnaravne prostore, bića i pojave. Drugim rječima nešto nepostojeće. Decentralizovana država nasuprot tome je vrlo moguća i čak u praksi dokazana stvar. Švajcarska ti je naj drastičniji primjer dobro organizovane i stabilne žestoko decentralizovane države. I zamolio bih te da za ovo ne potežeš kontra argumente tipa Srbi nisu isto što i Švajcarci jer nema ni jednog fizički i anatomski opravdanog razloga zašto ne bi mogli biti.

svajcarska? a sto je ona dobar primer? zato sto ima visok standard i miran zivot? pa dobro ja eto mislim da se i u Arapskim emiratima lepo zivi, mir je, extra standard.. pa jel se slazes onda da primenimo arapski sistem u nas? :per:

Opet ti o strankama. Kao da za te stranke ne glasaš ti nego kad su izbori dođu neki ljudi sa strane pa glasaju umjesto vas. Na republičkim izborima šanse za neku promjenu su skoro nikakve, zato treba mjenjati stvari na opštinskim nivoima. Sistem se ne ruši tako što ga guraš u provaliju nego sto ga lagano potkopavaš. Može li današnja vladajuća ekipa u Beogradu postojati bez podrške po opštinama? Ja mislim da ne može.

pocinjes da iritiras svojom neinformisanoscu i neozbiljnoscu. situacija republike i eventualnog ovlascenog lokala je identicna. politicka elita ima sprege vlasti. vladaju lideri. da bi bio lider moras da budes jako pokvaren da bi do tog mesta dosao, posten covek ostaje na nivou lepljenja plakata. govoris kao da je republika zla i iskoristava opstine, a u opstini su toboz sve posteni ljudi koji ce resiti stvar.

tako i zenske koje cekaju princa na belom konju ostaju usedelice... a tvoj predlozeni sistem bez boljitka :)

.......................

svaka drzava je posebna.. svaki narod poseban.. za srpski narod je prirodna jaka centralna drzava, ako nisi srbin potpuno te razumem

prazna prica, Srbima je centralizam vazda bio prirodan.

Pa od tolike prirodnosti danas se priča o vojvođanskoj, šumadiskoj, timočkoj i ko zna kakvi još autonomijama. Malo mi je neprirodno da jedan tako prirodno centralistički narod ima toliko autonomaško-separatističkih ideja.

Ne mora miskovic, njega ne interesuje lokal, on drzi celu republiku preko vlade, a na lokalu ne birini se, svaka opstina ima svog malog miskovica.

I opet ko bira te likove koji se bogate i omogućavaju pojedincima da se bogate na račun države. Kako bilo ko može da ima monopol u državi ako mu to neko nije dozvolio i u kojoj je varjanti lakše dobiti dozvolu - kad moraš da podmitiš jednog čovjeka koji sve drži u svojim rukama ili kad to moraš da ponoviš 29 puta?

svajcarska? a sto je ona dobar primer? zato sto ima visok standard i miran zivot? pa dobro ja eto mislim da se i u Arapskim emiratima lepo zivi, mir je, extra standard.. pa jel se slazes onda da primenimo arapski sistem u nas?

Švajcarska nije dobar primjer, ona je najekstremniji primjer kako se može napraviti decentralizovana država i da opet svi budu zadovoljni.

Švajcarska i Arapski emirati su ko' Bog i šeširdžija. Jedina stvar koja im je zajedniča je to što se nalaze na istoj planeti.

Usput da napomenem, kad nestane nafte veliko je pitanje hoće li ti emirati uopšte postojati kao država.

pocinjes da iritiras svojom neinformisanoscu i neozbiljnoscu. situacija republike i eventualnog ovlascenog lokala je identicna. politicka elita ima sprege vlasti. vladaju lideri. da bi bio lider moras da budes jako pokvaren da bi do tog mesta dosao, posten covek ostaje na nivou lepljenja plakata. govoris kao da je republika zla i iskoristava opstine, a u opstini su toboz sve posteni ljudi koji ce resiti stvar.

tako i zenske koje cekaju princa na belom konju ostaju usedelice... a tvoj predlozeni sistem bez boljitka

Ako te iritiram, to znači da moja priča ima nekog efekta. Polako poćinje da ti radi crv sumnje i preispituješ svoje stavove, a to nije nimalo prijatan proces. O ne informisanosti bolje nemoj, Porediš Arapske emirate sa Švajcarskom i hoćeš da mi držiš prtedavanje o informisanosti.

Kako može biti identična? Jedino ako nemisliš da u nadležnosti opština bude odlučivanje o međudržavnim sporazumima. Ako takva ovlaštenja preneseš na opštine onda to više nije decentralizacija već pravljenje minijaturnih nezavisnih država.

Kakvi opštinski lideri? Palma i Jelašić mogu da glume neke opštinske lidere samo zato što oko njih nema ništa slično pa zato štrče iz okoline. Kamo sreće da u svakoj opštini imamo po jednog takvog ili sličnog, a pošto u Srbiji ima 160 opština reci dali bi zano i za jednog od njih osim onog iz tvoje opštine.

Decentralizovna država je po tvom mišljenju bajka, dakle nemoguća. Znači Francuska, Njemačka, Austrija, Velika Britanija, Slovenija, Švajcarsa (opet ta Švajcarska) i mnoge druge države (u Evropi i van nje) su ustvari žešće unitarne države koje samo nama prodaju foru kao je decentralizacija dobra stvar. Jer ako nije to onda su svi oni ustvari budale, jedino smo mi pametni i znamo kako se pravi jaka država.

Poslednja izmena:
Nema kod nas mnogo separatista nego su lajavi.

Ne znam ni jednu separatisticku opciju u parlamentu osim LDP koji se zalaze za regionalizaciju. Ostalo... DSS DS SPS i ostali kojik tu nesto muljaju, ma to je samo prazna prica. Nista od toga.

Za glasanje pitas ko glasa za njih? pa narod i to vecina :D :D :D

Ah sad kazes emirati imaju nafte, pa i Svica ima milijarde kapitala mi nemamo ni jedno ni drugo. Zato ne treba da naivno gledas banalne stvari i da ih smatras za resenje.

Ne iritiras me zbog crva sumnje. Nego je to iritacija zbog koje bi u gradu dobio po picci :mrgreen:

Idi brate u svoju hrvatsku pa se tamo cepaj :mrgreen:

треба регионализовати србију да би се равномерно развијала,и дати националну фреквенцију телевизијама из унутрашњости а не само београда

Jeste. Tamo neki seljacki tv sa seljackom muzikom non stop treba da se cuje u celoj srbiji. Malo morgen :D

Back