Na tvoju žalost primjera centralističkih država koje su se raspala ima koliko hoćeš, sa druge strane raspada decentralizovanih država ima jako malo.
svaka drzava je posebna.. svaki narod poseban.. za srpski narod je prirodna jaka centralna drzava, ako nisi srbin potpuno te razumem
Dalje suprotstavljanje decentralizaciji srbije može na kraju dovesti samo do jedne stvari. Da ne slaganja između centra u beogradu i ostatka srbije postanu tolika da svaki dalji život postane totalno nemoguć i pucanje Srbije po šavovima na 5-6 novih državica po regionalnoj podjeli.
prazna prica, Srbima je centralizam vazda bio prirodan.
To da se Mišković uspješno dogovara sa svim strukturama nije tačno. nemože da se dogovara sa svim strukturama jer postoji samo jedna struktura sa kojom treba da se dogovori i stvar je rješena. Da postoji više paralelnih struktura (lokalnih) teoretski je nemoguće da se sa svih 29 (toliko imaš danas okruga u srbiji) dogovori isto. Bez takvog dogovora nema ni njegovog monipola (ili bi barem bio uploa maji)
Ne mora miskovic, njega ne interesuje lokal, on drzi celu republiku preko vlade, a na lokalu ne birini se, svaka opstina ima svog malog miskovica.
Bajke su inače fantastične priče koje opisuju nadnaravne prostore, bića i pojave. Drugim rječima nešto nepostojeće. Decentralizovana država nasuprot tome je vrlo moguća i čak u praksi dokazana stvar. Švajcarska ti je naj drastičniji primjer dobro organizovane i stabilne žestoko decentralizovane države. I zamolio bih te da za ovo ne potežeš kontra argumente tipa Srbi nisu isto što i Švajcarci jer nema ni jednog fizički i anatomski opravdanog razloga zašto ne bi mogli biti.
svajcarska? a sto je ona dobar primer? zato sto ima visok standard i miran zivot? pa dobro ja eto mislim da se i u Arapskim emiratima lepo zivi, mir je, extra standard.. pa jel se slazes onda da primenimo arapski sistem u nas?
Opet ti o strankama. Kao da za te stranke ne glasaš ti nego kad su izbori dođu neki ljudi sa strane pa glasaju umjesto vas. Na republičkim izborima šanse za neku promjenu su skoro nikakve, zato treba mjenjati stvari na opštinskim nivoima. Sistem se ne ruši tako što ga guraš u provaliju nego sto ga lagano potkopavaš. Može li današnja vladajuća ekipa u Beogradu postojati bez podrške po opštinama? Ja mislim da ne može.
pocinjes da iritiras svojom neinformisanoscu i neozbiljnoscu. situacija republike i eventualnog ovlascenog lokala je identicna. politicka elita ima sprege vlasti. vladaju lideri. da bi bio lider moras da budes jako pokvaren da bi do tog mesta dosao, posten covek ostaje na nivou lepljenja plakata. govoris kao da je republika zla i iskoristava opstine, a u opstini su toboz sve posteni ljudi koji ce resiti stvar.
tako i zenske koje cekaju princa na belom konju ostaju usedelice... a tvoj predlozeni sistem bez boljitka