Listao sam malo arhivu o pristiglim migrantima na ostrvo Elis u doba Nikoline Crne Gore, da vidim kako su se Crnogorci tada upisivali kojoj naciji pripadaju. Primetio sam da upisi potvrđuju ono o čemu sam ovde već pisao, a to je da je još i tada vladala nacionalna podela u Crnoj Gori na Srbe i Crnogorce i da je kod mnogih crnogorsko ime bilo ispred srpskog.
U pretraživaču sam upisao prezime Krivokapić pošto je ono unikantno i nose ga samo pripadnici plemena Cuce, a ujedno Krivokapići su i najbrojnije bratstvo u Staroj Crnoj Gori pa su time i najbolji uzorak za istraživanje.
Našao sam četvoricu Krivokapića koji su došli sa crnogorskim papirima, a izjasnili su se kao Srbi. S obzirom da su približnih godina, da su došli istog dana i istim brodom pretpostavljam da su u pitanju braća iz porodice u kojoj je učeno da su Crnogorci Srbi
Pogledajte prilog 1188891
Međutim svi ostali Krivokapići koji su došli iz Crne Gore su se izjasnili kao Crnogorci, što ukazuje da je srpska narodna svest u ovom bratsvu ipak bila minorna u odnosu na srpsku. Ovo su samo neki od njih:
Pogledajte prilog 1188892