ZabranjeniLegenda
Buduća legenda
- Poruka
- 35.797
Izuzetno zanimljivo štivo gdje se gdje se govori o balkanskim ratovima '12 u kojima autor na nekoliko mjesta se dotiče sta je tada smatrano za nacionalni indetitet a sta danas gdje u modernom svijetu (citaj politici) malipunisanjem ova dva produbljuju srž jednog naroda itd
https://www.academia.edu/courses/M1P59l?trigger=course-from-and-personalized-drip
Koliko je pouzdano za istoriju "nasledno" prenošenje zbivanja znam da sam uvijek slusao starije (đedove i oba prađeda) koja sam zatekao u zivotu kad sam imao 11godina da su "mahom bjelasi" kasnije postali komunisti, dok su zelenasi bili pola pola, jedan dio za komunjare drugi za bradonje, s tim sto su komunistički-zelenaši odlaskom rankovića, đilasa itd izgubili od tkzv"gaetaša" tj njihovih potomaka (jovo kapa, Đuranović, itd)
Ne znam, znam da su moji sa očeve strane bili komite i zelenasi nikad nisu prestali da budu Srbi a bili u komuniste đed njegov brat i cetiri sestre, dok je moj prađed Marko (učitelj) bio u cetnike. Dok je bio u cetnike u jedinice nekog vojvode (reon Prijepolje Raška Višegrad) cetnik baja stanišića 13-14 jul 41 ubija dijete na prag od kuce tražeći neke sveštenike iz manastira Ostroga koji su skrivali blago Karađorđevića po lokalnih pećina i jama itd, tim ubistvom moj rođeni đed sa nepunih 14godina sa dvije sestre priključuju se partizanima i starijem bratu i dvijema sestrama koji su jos od pocetka bili u partizanima (pjeske dosli iz bg sa studija da dižu ustanak), a kojih su se otac (moj prađed) odrekao jer su tada komunisti smatrani babarogama, ilegalcima i protivnicima drzave.
Kad je saznao sta mu je bilo sa sinom u sloveniju na putu za zidani most dolazi u kontakt sa sinovima i ćerkama sa one strane zakona i predaje im se. Posto je đedov brat bio baš "poznat borac i aktivista" spasava oca sigurne smrti i povlače ga kuci. Baba mi je isto pricala da nikad sebi nike oprostio sto je posao u cetnike itd itd
Dok sa majkine strane su bili svi bjelasi (banjani) i kasnije komunisti partizani (rijetko koji cetnik) i dalje imam zadrtih "montegrinista" koji negiraju sve prije 1918 kao i to da su im preci bili bjelasi iako se služe parolom nikad vise 18-ta
Ps.
Na konto toga sto je bilo "malo glasača" na nazovi izborima prije 41 to je zato jer zene nisu imali pravo glasa a to kao da pojedini zaboravljaju)))
Imas bezbroj takvih primjera.
Porodica Banicevic u Cucama, koji su prije neku godinu blokirali puteve da sprijece skup SPC, su bili cetnici 41-45 i sad su najekstremniji montenegrini.
Kao i "komandant" Bobo Bogdanovic, cetinjski vodja ko je kamenovao svestenike i manastir, je iz cetnicke porodice sa Njegusa.
Dakle teror komunistickog sistema je svakodnevno je nametnuo potomcima cetnika žig krivice i oni su postali ekstremniji komunisti/anti-Srbi od njih samih.
Sto se tice Bjelasa, poznato je da su Martinovici sa Cetinja vecinom bili bjelasi, kao i najistaknutiji Martinovic, divizijar Mitar Martinovic. Martinovici su svi listom bili Partizani, danas listom Montenegrini.