Црногорци - Срби или посебан народ

Pa sama Stara Crna Gora je podeljena na četiri nahije, a nahije su turske administrativne jedinice.
Neki Crnogorci vole da se hvale kako su oni nepokorni (pritom zaboravljajući da Crna Gora nije više samo Stara Crna Gora i da današnji Crnogorci ne žive samo tamo) i u isto vreme govore kako je Srbija bila 500 godina pod Turcima, a Vojvodina je recimo bila pod Turcima kraće nego i jedan deo Crne Gore.

У данашњој Црној Гори само један дио Боке Которске никад није био под Турцима (Котор, Пераст, Рисан, Прчањ и Доброта), али то је тек 1% територије данашње ЦГ ако и толко.

Иначе Бока је дио Црне Горе тек од 1945.

Poslednja izmena:
У данашњој Црној Гори само један дио Боке Которске никад није био под Турцима (Котор, Пераст, Рисан, Прчањ и Доброта), али то је тек 1% територије данашње ЦГ ако и толко.

Иначе Бока је дио Црне Горе тек од 1945.
mislim da u to vreme boka nije pripadala ni crnoj gori nego mlecanima.

mislim da u to vreme boka nije pripadala ni crnoj gori nego mlecanima.

Наравно, Бока је од 1420 до 1797 била под Млечанима, од 1806-1814 под Французима, а под Аустријанцима 1797-1806 и 1814-1918.
1918 Бока се својевољно придружила Краљевини Србији, независно од подгоричке скупштине. 1945 комунисти су припојили Боку Црној Гори.

realno mi srbi treba da budemo ponosni , nit manje brojnog naroda nit uspesnijeg .
nema naroda na svetu koji je u tako kratkom vremenu od stotinak godina stvorio toliko naroda i toliko drzava .
slovenci, hrvati, muslimani, crnogorci , makedonci, siptari ... sve nastalo iz srpskog naroda, srpskog jezika, srpske vere i srpske teritorije a i dalje smo skromni , posteni , verujuci i dobronamerni.
zato sam svi zavide i zato nas svi mrze, ali dzabeeee "cuva bog srbendu svog" ...

retko pominju svoju kapitulaciju u 1.sv ratu;)
a bogami bili su i pod Turcima
Za kapitalaciju krivci su im srpski oficiri koji su kao muljali da osramote Crnu Goru kapitulacijom kako bi postala lakši plen Srbiji u budućnosti ako sile Antante pobede u ratu inače kapitulacije ne bi bilo jer Crnogorci ne poznaju i ne priznaju kapitaluciju.Bore se do zadnjeg :mrgreen: a zapravo je ta kapitulacija ključni događaj kad je reč o odnosima sila Antante prema Crnoj Gori,kapitulacija odnosno odbijanje Nikole Petrovića da evakuiše makar i deo trupa zajedno sa srpskom vojskom i tako nastavi učešće u ratu na strani Antante.Mnogo kasnije mislim tek 60-tih godina dakle u Titoslaviji izmaštana je Mojkovačka bitka kao opravdanje za odbijanje evakuacije trupa.Kao nisu mogli da se povuku jer su branili odstupnicu srpskoj vojsci pa je jedino što je preostalo nakon što se srpska vojska povukla,da kapituliraju s obzirom na to da povlačenje više nije bilo moguće.Što sve nema nikakog uporišta u činjenicama.

580237

Evo jedne interesantne epizode iz vremena crnogorske kolonizacije Srbije tokom XIX stoleća. Aprila 1872. godine, za vreme vlade Radivoja Milojkovića, 10 porodica se obratilo srpskim vlastima sa željom da ih uključi u program benefita radi nastanjivanja u Petrovo Selo, koja je bilo centar crnogorske kolonizacije u to vreme. Dobili su od Beograda novčana sredstva kao naknadu za putne troškove od crnogorskih vrleti do Krajinskog okruga, kao i određeni stimulans da lakše započnu svoj život tamo, kada dobiju zemlju.

Ispostavilo se da je čak 50% porodica lažno. Dve porodice uopšte nisu dolazile iz Crne Gore, već žive u Srbiji već duže vreme pokretno kao nadničari, radeći od sela do sela, ali su hteli da se ogrebu predstavljajući se kao doseljenici direktno iz Crne Gore, dok su se tri porodice već ranije bile naselile u Petrovo Selo, pa iselile 1865. godine i sad se predstavljaju kao novi kolonizatori radi ponovnog sticanja povlastica i pomoći.

Panta Jovanović (ministar finansija) predlagao je da se dotičnim Crnogorcima uskrati svaki vid pomoći, a Milojković je čak predlagao da se pošalju batinaši koji bi Crnogorce dobro isprašili i proterali ih natrag u CG.

581055

26214_1.jpg

М. Јагодић, Насељвање Кнежевине Србије 1861-1880, Београд 2004, 151.

Ovo je krucijalno za laznu pricu.
Recimo tokom Prvog svj. rata u emigraciji, odnos izmedju Srbijanaca i Crnogoraca je bio nikakav. Srbijanci su stalno isticali svoj primat, a na to Crnogorci nikako nijesu pristajali.
Nidje nema jednoga podatka da ovi nijesu biloi Srbi!

Овде јако грешиш схватам твоју располућеност између црногорских корена и српске опредељености , напротив Црногорци од вајкада истичу своју посебност и педигре , Србијанци су често били јако напаћен народ да би се тиме и бавили , Војвођани су мало шиљили ђоку , али Србијанци су у једном времену били напаћени и анационални попут Македонаца.
Ти посматраш теби удаљене народе кроз политичке елите и то што си читао.

Кажеш избеглице колико су Црногорци избеглица примили?
Нису ни из Метохије увалили су их Србији?

После битке на Грахову одјекнула је вест по целом свету прво преко матице српске "Ако до сад нисте чули за њих сад ћете сигурно"!
Србијанци су одувек волели Црногорце и дивили им се за разлику од ових.

Ово горе си изгрешио 2 србијанске батерије су остале на Мојковцу обучавајући колеге долазили су им црногорске фамилије у посету са даровима.

Робујеш миту јер си Црногорац , не можеш да се определиш јер не желиш издати СРПСТВО али тражиш оправдање зашто су твоји то учинили , не замарај се са тим већ се преломи где си има много Црногораца које се нису нити ће се Србије одрећи.
Почев од ватерполо тима Србије где Херцег Нови је увек у репрезентацији Србије никад Ајкуле!

(ПС Сваки пети Србијанац је Црногорац тако да је излишно причати о овоме)

Poslednja izmena:
...
...
Закључак је једноставан: да Србијанци вековима - а нарочито у периоду од 1919-2019-те спроводе уништење и расељавње Срба из Црне Горе, Србске Босне и Херцеговине и некгдашње РСКрајине.

Да ли рецимо знате податак да је неки Србијанац током протеклих 100 година продао своју кућу/имање и населио се у Црној Гори, Србској Босни и Херцеговини и територији где су живели Срби у Хрватској?

Ето сазнадосмо на овој теми да постоје некакви Србијани, или Србијанци, тако нешто. Ја сам чуо за Србе, много загуљен народ, додуше појављује се и тај термин Србијанци, није да нисам прочитао и није да тога нема, има на неким (неким, не свим) порталима за брзу индоктринацију малоумних грла у лијепој њијевој и ефбиху, мада ни њима није јасно зашто инзистирају на том термину и шта би то могло значити. Ваљда мисле да је то нешто пежоративно.
А видимо и на овој теми појављују се некакви Србијани или Србијанци, да ли је у питању преузета памет са тих портала (добро сад, умјесто памет примјереније је рећи глупост) или форумаши имају ту неко своје уврнуто виђење, или је неки архаизам, тешко је из постова баш одгонетнути.
Чуј Србијанци, свашта.

Ето сазнадосмо на овој теми да постоје некакви Србијани, или Србијанци, тако нешто. Ја сам чуо за Србе, много загуљен народ, додуше појављује се и тај термин Србијанци, није да нисам прочитао и није да тога нема, има на неким (неким, не свим) порталима за брзу индоктринацију малоумних грла у лијепој њијевој и ефбиху, мада ни њима није јасно зашто инзистирају на том термину и шта би то могло значити. Ваљда мисле да је то нешто пежоративно.
А видимо и на овој теми појављују се некакви Србијани или Србијанци, да ли је у питању преузета памет са тих портала (добро сад, умјесто памет примјереније је рећи глупост) или форумаши имају ту неко своје уврнуто виђење, или је неки архаизам, тешко је из постова баш одгонетнути.
Чуј Србијанци, свашта.
Cuj, sa portala, svasta.
Ja sam ime Srbijanac naucio kao dijete. Zna se sta je to, osim onije koji su se krstitli 1991. i postalu ultra mega giga Srbi preko noci.

Овде јако грешиш схватам твоју располућеност између црногорских корена и српске опредељености , напротив Црногорци од вајкада истичу своју посебност и педигре , Србијанци су често били јако напаћен народ да би се тиме и бавили , Војвођани су мало шиљили ђоку , али Србијанци су у једном времену били напаћени и анационални попут Македонаца.

После битке на Грахову одјекнула је вест по целом свету прво преко матице српске "Ако до сад нисте чули за њих сад ћете сигурно"!

Ово горе си изгрешио 2 србијанске батерије су остале на Мојковцу обучавајући колеге долазили су им црногорске фамилије у посету са даровима.

Робујеш миту јер си Црногорац , не можеш да се определиш јер не желиш издати СРПСТВО али тражиш оправдање зашто су твоји то учинили , не замарај се са тим већ се преломи где си има много Црногораца које се нису нити ће се Србије одрећи.
Почев од ватерполо тима Србије где Херцег Нови је увек у репрезентацији Србије никад Ајкуле!

Mislim da si pogresno razumio. Samo sam pokusao oslikati odnose u emigraciji, koji su iz politicki razloga bili losi. Niti se stavljam na stranu jedni ili drugi (zbog porijekla ili kako drugo) niti su mi jedni miliji/mrzi od drugije.
Slazem se sa vecinom sto si napisao.
Moj cilj je da uvidimo dje smo pogrijesili i nesto naucimo iz toga.
U emigraciji Crnogorci nijesu htjeli sa Srbijancima ali nijesu tvrdili da nijesu Srbi, a kamoli da su protusrbi? :eek: Sukob je bio politicke prirode. U sta se to do danas izrodilo to je vec duga prica.

Ima na pretek primjera dje su se ovi ili oni ponijeli kao goswna prema ovima drugima. I to brez nekog valjanog razloga.

Неко ко је из Лике немере имати црногорске коријене. Међу Србима западно од Врбаса нема оних који су старином из Старе Црне. Од неколико стотина тестираних Крајишника на y днк нису нађени они који имају поклапања са Озринићима, Бјелицама, Цуцама, Цеклињанима, Ћеклићима и осталим племенима Старе Црне Горе. То се поклапа са историјским фактима да није било миграције из Старе Црне Горе у крајишке крајеве.
Староцрногорци су се слабо исељавали у удаљене крајеве, највише су мигрирали у данашње црногорско приморје што је одмах с друге стране Ловћена. Има их нешто у Семберији, али то су новије миграције, крај 19-ог и почетак 20-ог в. У Србији су Староцрногорци углавном новијег датума, у задњих 100 година.

Иначе Црногорци су аутосомално ближи Србима из Србије, него босанским и крајишким Србима.

Неко ко је из Лике немере имати црногорске коријене. Међу Србима западно од Врбаса нема оних који су старином из Старе Црне. Од неколико стотина тестираних Крајишника на y днк нису нађени они који имају поклапања са Озринићима, Бјелицама, Цуцама, Цеклињанима, Ћеклићима и осталим племенима Старе Црне Горе. То се поклапа са историјским фактима да није било миграције из Старе Црне Горе у крајишке крајеве.
Староцрногорци су се слабо исељавали у удаљене крајеве, највише су мигрирали у данашње црногорско приморје што је одмах с друге стране Ловћена. Има их нешто у Семберији, али то су новије миграције, крај 19-ог и почетак 20-ог в. У Србији су Староцрногорци углавном новијег датума, у задњих 100 година.

Иначе Црногорци су аутосомално ближи Србима из Србије, него босанским и крајишким Србима.

Možda je čovek mislio na Crnogorce u širem smislu, uključujući i Staru Hercegovinu.

Ja sam ime Srbijanac naucio kao dijete. Zna se sta je to, osim onije koji su se krstitli 1991. i postalu ultra mega giga Srbi preko noci.
То што си ти чуо неки израз као дијете и што у колоквијалном говору користимо неке термине, не значи да је то исправно.
Zna se sta je to, osim onije koji su se krstitli 1991. i postalu ultra mega giga Srbi preko noci.
Наравно да се не зна. Ту су мишљење дали они који знају знање (овдје) и они кажу
Израз Србијанци, Србијанац или Србијанка је вишезначан. У Хрватској, Босни и Херцеговини и Црној Гори се њиме означавају људи који живе у Србији, без обзира на етничку и религијску припадност, док у Војводини означава житеље уже Србије.
Израз је предмет многобројних лингвистичких и политичких полемика. Често се оспорава као стран српском језику, а у централној Србији на коју се најчешће и односи, многи га сматрају увредљивим.
Како и стоји у тексту израз се више користио у XIX.вијеку, данас се ријетко користи у свим српским крајевима.
У званичној употреби или на српским медијима никад. Користе га у лијепој њијевој (изгледа да њихове портале читаш) и неким (неким, не свим) порталима у ефбиху, и ту се баш инзистира написати србијански спортиста.
И у колоквијалном говору јако ријетко се користи у свим српским крајевима, у мом завичају, и у Крајини а и у Српској користио би се раније, углавном би користили припрости и не баш образовани људи, данас са већим степеном образовања све рјеђе, готово никако.
У сваком случају, Србија је име земље, као и већина земаља које су именоване по неком народу, именована је по Србима, не Србијанима, него Србима.

Но добро, имамо Србе који ће уважавати српски језик, имамо и оне који више воле изразе са (неких) портала из лијепе њијеве.

Možda je čovek mislio na Crnogorce u širem smislu, uključujući i Staru Hercegovinu.

Један дио крајишких Срба има пра-поријекло из Источне и Старе Херцеговине, то је чињеница.
Стара Херцеговина је данас дио Црне Горе. Међутим, преци неких Крајишника који су старином из Старе Херцеговине су напуштили исту у првој половини 16-ог в. а Стара Херцеговина је постала дио Црне Горе 1878. Значи ради се јазу од 350 година.
У Србији је солидан дио становништва поријеклом из данашње Црне Горе и то они су дошли касније него преци неких Крајишника из Старе Херцеговине. Срби из данашње Црне Горе су масовно насељавали Србију о 18-ом и 19-ом в. па нико њихове потомке не сматра Црногорцима.
Веза Срба из Србије (посебно Шумадија, Санџак и западна Србија) са територијом данашње Црне Горе је фришкија него веза крајишких Срба.
Већи дио крајишких Срба везе нема старином са територијом авнојевске Црне Горе.

Nije potrebno izmisljati neke jezicke besmislice, jer naziv Srbijanac je nastao od naziva Srbija (ime koje je izvedeno iz latinskog a ne srpskog jezika). Sami Srbi nikad nijesu osim u korespondenciji sa strancima koristili naziv SERBIA ili SERVIA. Naziv su izmislili sami Srbi posto je tu zivio jedan dio srpskog naroda. Naravno tag nije bilo legitimacije da neko ko zivi u Srbiji rodjenjem more imati primat na cijelo Srpstvo.
Taj izvod pojma koji si naveo nema veze sa mozgom. Srbijanac je samo Srbin koji zivi u Srbiji,nesrbin koji tamo zivi je Hrvat, Madjar, Slovenac itd.

Meni tvoj stav lici na stavove koji su bili u Bosni za vrijeme rata, kad je izbacena iz zvanicne upotrebe srpska ijekavica, kad su izbacene srpska Bosna i srpska Hercegovina. Takvi stavovi su i doveli do mnogije problema sa kojima su Srbi suoceni brez potrebe. Naravno da Srbijanac nije sam sebe zvao Srbijancem, nego Srbinom, ali su ga drugi Srbi tako zvali. Sam izraz nije ni negativan ni pozitivan nego oznacava Srbina iz jedne srpske pokrajine.

Dakle u duhu SRPSKOG JEZIKA naziv Austrijanac, Belgijanac i Austrijanac su sasvim na mjestu. Nelogicki i brez ikakvoga smisla bi bilo ici unatrag i iz toga naziva izvoditi Belgijaniju, Austrijaniju i Australijaniju.

A da li je tačna ona priča koju stalno vrte neki kojima Srbi baš nisu dragi da Srbi imaju velikog turskog genetskog udela zbog ''500 godina robovanja''?
Znam da čak i neki ponosan Crnogorac voli da spomene to s vremena na vreme.
Vjerovatno da neki pojedini Srbi i imaju. Ali to je izuzetak. Pogledaj istoriju Srba, njihov odnos prema turskoj drzavi i Turcima je bio da nista sa njima nijesu htjeli imati.
Imas putopisce strance koji primjecuju to da Srbi zive podalje od gradova i da osim preko takse nemaju neke veze sa Turcima. Po gradovima ima Cincara, Grka, Bugara, Cigana, Jevreja itd. ali ne i Srba.

Ja od kada znam za sebe ljudi iz Vojvodine ili severno od Save i Dunava su za ljude južne od Save i Dunava koristili pojam ''Srbijanac'', a kada misle na teritoriju centralne Srbije onda kažu ''tamo dole u Srbiji''.
To je tako još od perioda pre sjedinjenja i ostalo je do dana današnjeg.
Pa da, tako i kod nas. I tu nema nista niti negativno niti pozitivno. Kao sto su Srbijanci zvali ove druge raznim imenima, Precani itd.
Ove iz turske (juzni krajevi) zvali su "Turcima". I to Srbe!

samo sto je milion Srba primilo islam i postali "Bosnjaci" :zcepanje:
Ne vjerujem da je milijon ako racunas sve Srbe i one koje su Turci povatali i ocerali u roblje u danasnju Tursku. Ko i danas imas ljude koji bi guzicu prodali za saku para, cacu i mater, brata i sestru.
Nije to bilo toliko masovno, ipak su se Srbi dobro odrzali s obzirom na prilike.
Vecina Srba na prostirma Bosne i danasnje Srbije se povukla u sume, u svoja sela daleko od turske drzave i civilizacije.
Srbi su bili u turskoj drzavi jedno izolovano drustvo.
Pogotovo ako gledas austrijsske ratove kroz 18. i 19. vijek, tu su Srbi pokazali da niposto ne zele Turke i njihovu dsrzavu.

Back