Vidi, ako neko zna tvoj privatni identitet o ti zbog toga strahuješ da se tvoj lični odnos sa Grčevićem ugrozi, ja tebe mogu da te razumem. U toj situaciji, najbolje je da ćutiš. Jerbo ako ga braniš, valjda očekuješ da drugi od tebe pak očekuju, da uđeš u argumentovanu polemiku oko toga.
Meni je potpuno fascinantno da prelaziš preko toga ko mu je bio rođeni deda i šta stoji u zapisu Bečkog arhiva. Ovde si rekao da to što stoji u zapisu ne mora biti presudno. Slažem se, u pravu si. Rekao si i to da identitet oca ne znači nužno da će isti imati njegov unuk (sem ukoliko nije odrastao eventualno pod dedinim okriljem, moj dodatak). Slažem se i sa tim. Oba tvoja argumenta nesumnjivo stoje i nisu nikakva relativizacije.
Međutim, gde je problem? Problem je u tome što Grčević te stvari nije spomenuo. To je ono što je suština, a ne čak ni da li je Josif Runjanun bio Srbin ili ne. On te stvari, iako je ko su nečiji roditelji i porodična istorija sastavni deo najosnovnijih biografskih podataka, ne zna i ne izveštava o njima. Nasuprot tome, pominje kako je mnogo kasnije Runjanunova ćerka, koja je u suštini Nemica koja ni reči ne zna jezik i od samih hrvatskih organizacija uopšte saznaje i da joj je otac napisao himnu (nije imala pojma) i koje joj šalju pare, kupujući od nje pravo da objave u nacionalno propagandne svrhe njene autograme, napisala da joj je otac bio Hrvat. Ako bilo šta znaš o istoriji, pa čak i fundamentalno hronologiji, onda znadeš da je u proučavanju nečega, mnogo bitnije ono što je bilo od onoga što će tek biti, odnosno da su za proučavanje nečijeg identiteta mnogo relevantniji njegovi roditelji i preci, nego li potomci. Ovo sa Josifovom ćerkom je posebno apsurdno, imajući na umu da ga ona, rimokatolkinja inače, izuzev nekoliko godina u samom početku jedva uopšte i poznavala.
Da li sad ti, ozbiljno te pitam, možeš da kažeš da, citiram, uopšte nije pogrešio zbog toga što je napisao da Srbi svojataju Josifa Runjanina samo zbog toga što je bio pravoslavne veroispovesti? Evo, zamislimo jednu drugu situaciju, hipotetički. Unuk Josipa Jelačića, Ivan Jelačić, napiše neku srpsku patriotsku pesmu. U arhivu Novog Sada stoji da Rafo govori, između ostalog, hrvatskim jezikom (srpski se ne spominje). I onda, Miloš Kovačević objavi rad u kojem kaže, ne pominju Josipa Jelačića, da su Jelačići Srbi katolici iz Like ili severne Dalmacije koji su završili u Vojvodini, a da Hrvati svojataju Ivana samo zbog toga što je on rimokatoličke veroispovesti. I onda da citiraju šta priča njegova kći, koja ne zna ni jezik (zna samo ruski) i koja živi u Odesi i onda, kada joj srpske nacionalističke organizacije šalju pare, izjavi; da, da, nisam znala da je moj otac Srbin napisao tako lepu srpsku pesmu. Lepo, lepo. I onda, eto, Kovačević ustanovio da se radi o Srbinu.
Šta bi ti rekao tada? Da li bi rekao da Kovačević
nije uopšte pogrešio?