Čiji je naš jezik

Зато што немају проблем са идентитетом, одавно су дефинисани по свим основама па и у језичком смислу, наравно генерално гледано, појединачно већ то зависи од човека до човека.Етнички проблеми могу само да сметају у рационалном размишљању.

Немају проблем са идентитетом? Знаш ли ти колико Срба се у последње време изјаснило као Роми, јеси можда читао о томе?
Колико Срба је изметнуто у Црногорце задњих година и деценија?
Колико њих се претворило у Хрвате у лијепој њиховој?
Куд се дедоше они силни Срби из Мађарске, остаде их данас свега пар хиљада.
Од ког народа је потекло оних 20000 који су се изјаснили као Војвођани?

Тако је, има гомила писаних споменика за које нам данас треба преводилац

Чиста лаж. Сви записи на народном српском језику јесу скоро у потпуности разумљиви нам данас. Мора се знати да исти потичу од 12. века па надаље и да је сасвим нормално да су нам тадашња синтакса као и неке речи данас мање разумљиве па чак и стране али језик у целини је веома близак данашњему. Српски језик није био еволутивно пасиван али није никада доживео ни огромне промене, развијао се неком осредњим брзином. Па и да је случај такав да се развијао и мењао муњевито и када би нам стари списи били у потпуности неразумљиви, то ништа не би значило јер би се кроз исте могао пратити тај развој језика.

Да бих показао ступањ глупости ccaterpillar-ове изјаве о ступњу разумљивости као мерилу порекла језика, питаћу истога, а и све који ово читају, следеће :
Значи ли то, што нико од нас овде не би разумео ни реч реконструисанога индоевропскога, да наш језик не води порекло из истога ?
Значи ли то, што бисмо једва препознали неку реч реконструисанога прабалтословенскога, да наш језик не води порекло одатле ?
Значи ли то, што бисмо једва разумели коју реч рекоснтруисанога прасловенскога, да наш језик не потиче из тога језика ?​

Уз то треба додати да је ccaterpillar најпростија незналица гледе језикословља који не зна разлику између прасловенскога и старословенскога а веровања је да су рускословенски и славјаносербски примери чистога српскога језика.

Оно што највише показује његово незнање јест пак то што ccaterpillar воли потурати
лоше пресловљене српске записе на старословенском као примере старога српскога говорнога језика,
и упоређивати их с хрватским кајкавским споменицима како би "доказао" подједнаку неразумљивост
и једних и других и из тога закључивао заједничко српско-хрватско порекло штокавштине.

Poslednja izmena:
Немају проблем са идентитетом? Знаш ли ти колико Срба се у последње време изјаснило као Роми, јеси можда читао о томе?
То само значи да Срби немају проблем са идентитетом већ ови што си набројао.

Чиста лаж. Сви записи на народном српском језику јесу скоро у потпуности разумљиви нам данас. Мора се знати да исти потичу од 12. века па надаље и да је сасвим нормално да су нам тадашња синтакса као и неке речи данас мање разумљиве па чак и стране али језик у целини је веома близак данашњему. Српски језик није био еволутивно пасиван али није никада доживео ни огромне промене, развијао се неком осредњим брзином. Па и да је случај такав да се развијао и мењао муњевито и када би нам стари списи били у потпуности неразумљиви, то ништа не би значило јер би се кроз исте могао пратити тај развој језика.

Да бих показао ступањ глупости ccaterpillar-ове изјаве о ступњу разумљивости као мерилу порекла језика, питаћу истога, а и све који ово читају, следеће :
Значи ли то, што нико од нас овде не би разумео ни реч реконструисанога индоевропскога, да наш језик не води порекло из истога ?
Значи ли то, што бисмо једва препознали неку реч реконструисанога прабалтословенскога, да наш језик не води порекло одатле ?
Значи ли то, што бисмо једва разумели коју реч рекоснтруисанога прасловенскога, да наш језик не потиче из тога језика ?​

Уз то треба додати да је ccaterpillar најпростија незналица гледе језикословља који не зна разлику између прасловенскога и старословенскога а веровања је да су рускословенски и славјаносербски примери чистога српскога језика.

Оно што највише показује његово незнање јест пак то што ccaterpillar воли потурати
лоше пресловљене српске записе на старословенском као примере старога српскога говорнога језика,
и упоређивати их с хрватским кајкавским споменицима како би "доказао" подједнаку неразумљивост
и једних и других и из тога закључивао заједничко српско-хрватско порекло штокавштине.

Јакако, ево запис на мраморном стубу (транслитерација):

Чловече иже Сербскије земље ступаје,
Пришлац ли јеси или сушти ту,
Кто јеси и что си,
Јегда придеши на поље сије,
Јеже глагољет се Kосово,
И по всему узриши плно костиј мертвих,
Таже и с њими камено јестатство,
Мене крстоваображена и знаменана,
Посреде зриши просто стојешта.
Да не преминеши и да не презрипш,
Јакоже что туње и сујетно,
Но мољу те,
Приди и приближи се,
о љубими,
И расмотри
Словеса јаже приношу ти!

А ево и превод (толико о разумљивости):

Човече који српском земљом ступаш,
било да си дошљак или овдашњи,
ма ко да си и ма шта да си,
када дођеш на поље ово,
које се зове Косово,
по свему ћеш угледати пуно костију мртвих,
те са њима и камену природу,
мене крстозначног као стег,
видећеш како посред поља управно стојим.
Да не проминеш и да не превидиш
као нешто залудно и ништавно,
но молим те, приђи и приближи се мени, о љубими,
и размотри речи које ти преносим,

- - - - - - - - - -

То само значи да Срби немају проблем са идентитетом већ ови што си набројао.

Кад Срби не би имали проблем са идентитетом велики број тих других не би ни постојао...

Пример из прве руке да ccaterpillar појма нема шта је црквенословенски језик.
Јакако, ево запис на мраморном стубу (транслитерација):
Чловече иже Сербскије земље ступаје, 
Пришлац ли јеси или сушти ту, 
Кто јеси и что си, 
Јегда придеши на поље сије, 
Јеже глагољет се Kосово, 
И по всему узриши плно костиј мертвих, 
Таже и с њими камено јестатство, 
Мене крстоваображена и знаменана, 
Посреде зриши просто стојешта. 
Да не преминеши и да не презрипш, 
Јакоже что туње и сујетно, 
Но мољу те, 
Приди и приближи се, 
о љубими, 
И расмотри 
Словеса јаже приношу ти!

Дакле, каконо и рекох :

Poslednja izmena:
Кад Срби не би имали проблем са идентитетом велики број тих других не би ни постојао...
Опет долазимо до тога да проблем није код Срба него код ових других.
Убедио си ме, Срби некада нису говорили и писали српским језиком, почели су да говоре и пишу српски тек од Вука...
Језик и писмо нису исто.

Опет долазимо до тога да проблем није код Срба него код ових других.

Управу је ccaterpillar, а мислим да и ти схваташ шта хоће да каже него му мало тераш инат.

Ми Срби имамо велики проблем са идентитетом, зато су се бројне група одродиле, зато наши људи кад оду вани често избегавају да кажу да су Срби, зато се раја ложи на Деретиће и тако даље.

Убедио си ме, Срби некада нису говорили и писали српским језиком, почели су да говоре и пишу српски тек од Вука...

Где сам ја такво нешто тврдио ? Када се осрамотиш ти почнеш лагати да је неко други лупетао.
Пази, јадно је то што особа твојих година која се покушава бавити неким језикословним питањима не зна основну чињеницу да су Срби имали црквенословенски језик као свој први књижевни а потом српску редакцију истога. Ако не знаш тај најосновнији податак, колико ли мислиш да си подобан ишта друго о српском језику говорити ?

Poslednja izmena:

Kakve to veze ima za jezickom normo ili ti tvrdis da to ako bi pisali slavenosrpski ne bi se desilo ili u cemu je fora.

Kakve to veze ima za jezickom normo ili ti tvrdis da to ako bi pisali slavenosrpski ne bi se desilo ili u cemu je fora.

Фора је у томе да ми треба коначно да се побринемо за себе уместо што стално нешто кукумавчимо у вези других. Треба коначно нормирати српски језик онако како су нормирани сви други језици у цивилизацији, са једним писмом и једним изговором.

Приче о српском језику свих и свуда нас не воде никуда.

Фора је у томе да ми треба коначно да се побринемо за себе уместо што стално нешто кукумавчимо у вези других. Треба коначно нормирати српски језик онако како су нормирани сви други језици у цивилизацији, са једним писмом и једним изговором.

A ko ti tvrdi da cu Srbi u CG i Bosni to hteti uopste.

Ja ne znam dal je Vuk kriv da su Komunisti hteli odvojiti Crnegorce od Srbe. A ovo za Hrvatima sada ne znam dal je 19. veku Srbi katolici uopste postojali izvan Boke Kotorske i par dubrovnickih intelektualaca.

ccaterpillar јест ходајућа самопротивност. Ако, према његовим тврдњама, више нема српскога језика и ми говоримо хрватским - зашто бисмо морали ишта нормирати и борити се за ћирилицу ?

Poslednja izmena:
ccaterpillar јест ходајућа самопротивност. Ако, према његовим тврдњама, више нема српскога језика и ми говоримо хрватским - зашто бисмо морали ишта нормирати и борити се за ћирилицу ?

Ти стално мешаш језик и норму, српског језика има, само нема српске норме, има само норме покојног српскохрватског језика.

Управу је ccaterpillar, а мислим да и ти схваташ шта хоће да каже него му мало тераш инат.

Ми Срби имамо велики проблем са идентитетом, зато су се бројне група одродиле, зато наши људи кад оду вани често избегавају да кажу да су Срби, зато се раја ложи на Деретиће и тако даље.
Није у праву.Не терам инат и немам разлога за тако нешто.
Проблем са идентитетом немају значи они људи који су остали Срби већ ови други који изјашњавањем да су нешто друго сматрају да уз то иде још по нешто од културе, традиције, обичаја, језика народа коме су припадали до скоро, то је основни узрок проблема.Нико не жели и не може да буде тиква без корена, отуда и потреба за извртањем чињеница како би оснажили тај нови идентитет.Једна земља а два, три господара што би рекли, ипак не иде то тако.
Треба коначно нормирати српски језик онако како су нормирани сви други језици у цивилизацији, са једним писмом и једним изговором.
А који то језик има исти изговор свуда?
Одговор је ниједан, ни територијално, а поготово не временски кроз историју.
Све се мења па и језик, само одређена законитост мора да постоји.

Није у праву.Не терам инат и немам разлога за тако нешто.
Проблем са идентитетом немају значи они људи који су остали Срби већ ови други који изјашњавањем да су нешто друго сматрају да уз то иде још по нешто од културе, традиције, обичаја, језика народа коме су припадали до скоро, то је основни узрок проблема.Нико не жели и не може да буде тиква без корена, отуда и потреба за извртањем чињеница како би оснажили тај нови идентитет.Једна земља а два, три господара што би рекли, ипак не иде то тако.

1. Проблем Срба је што те одрођене и даље држе за део свог националног корпуса и повлађују им разним уступцима.

2. И теби није јасна разлика између појма језик и језичка норма.
Не постоји језик у коме се реч млеко може написати на чак 4 начина (млеко, млијеко, mleko, mlijeko), а да су сва 4 по стандарду, тј. норми.

Ти стално мешаш језик и норму, српског језика има, само нема српске норме, има само норме покојног српскохрватског језика.

То ти тврдиш да ја нешто мешам. Срећом, пре само пар објава људи имаше прилику, опет, видети колико си ти подобан разговарати о језику. :bye:

Треба коначно нормирати српски језик онако како су нормирани сви други језици у цивилизацији, са једним писмом и једним изговором.

ccaterpillar, знан је по истрајавању на изгону латинице из српскога и и по презиру ијекавице.

Poslednja izmena od moderatora:
И овде је крајње време да рашчистимо да ли је Србија матица свих Срба, у БиХ, Црној Гори, Америци, Аустралији, Мадагаскару, или она то није.

I to znaci Beogradski centralizam koji je i doveo do stvaranje crnogorske nacionalnosti.

Kad smo vec kod toga onda ijekavica posto je i ona bila prva pre ekavskog.

Ti si meni neobican lik sve nase istoricke probleme koje su dosli iz onoga sta je ostavila Osmansko i Austrisko carstvo na ovim prostorima, svedes na pitanje jezika.

Problem su dve norme koji cak ako citam uopste ne primecujem, nije to kao u Norveskoj gde nije razlika samo slovo koje je zamenilo jat nego cela gramatika i recnik, Boksmal i Ninorks nisu doveli do razdvajanje.

Poslednja izmena:
1. Проблем Срба је што те одрођене и даље држе за део свог националног корпуса и повлађују им разним уступцима.

2. И теби није јасна разлика између појма језик и језичка норма.
Не постоји језик у коме се реч млеко може написати на чак 4 начина (млеко, млијеко, mleko, mlijeko), а да су сва 4 по стандарду, тј. норми.

1.Дужност Срба је да бране своје, а поједини могу да се изјашњавају и као Марсовци што се мене тиче, нико их и не сматра Србима.

2.У питању су два дијалекта истог језика и исти језик записан ћирилицом и латиницом.Шта ћемо када смо у средишту ових утицаја.;)

.
Kad smo vec kod toga onda ijekavica posto je i ona bila prva pre ekavskog.

Екавски одраз прасловенскога гласа јат је најстарији а ијекавица најмлађи на овим просторима.
Тражио сам део у књизи Српски народ и његов језик о том али не успех наћи. :neutral:

Poslednja izmena:
Ствар је много компликованија од тога.

Како објашњаваш то да Срби и Хрвати говоре један језик данас?

Nisam strucnjak za jezike ali koliko znam jezik kojim govorimo je zadnjih stotinjak godina stvaran i pokusalo se stvoriti jezik koji bi bio standardni jezik za srbe, hrvate, crnogorce i muslimane.

nego jesu li ovo bugari ili makedonci? Na netu sam vidio neku kartu i dobar dio Srbije je oznacen gdje se takav jezik govorio. Ti bugari ili makedonci danas vise ne govore takvim jezikom i danas su oni Srbi?

a kakav je ovo jezik?
nego jesu li ovo bugari ili makedonci? Na netu sam vidio neku kartu i dobar dio Srbije je oznacen gdje se takav jezik govorio. Ti bugari ili makedonci danas vise ne govore takvim jezikom i danas su oni Srbi?
Павле Ивић, Српски народ и његов језик, стр. 44-46
23-861611f699.jpg

24-d3483b1fe7.jpg

Молим те више не троловати овде и Србе више не називати Бугарима и Македонцима с очигледним тоном и намером увреде.

Poslednja izmena:

Back