Значи, судећи по овој слици, у Београду и Војводини се говори бугарски?
Pa eto, video si da standardni srpski naziva "bugarskim dakanjem".
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Шта се то мени вратило назад као бумеранг ?Ne, nego da treba biti oprezan u (dis)kvalifikaciji drugih, jer se vrlo lako vrati kao bumerang.
Опа, па ја ово видим само као комплимент.Mani me kolege Mrkalja, vidim da poprimaš isti stil kao i on, ne mislim da je to dobar uzor.
Štokavica. Zašto brkati štokavicu i hercegovačko narečje novoštokavice
Источнохерцеговачки кано није штокавски ?pa čas stavljati mape gde se govori istočnohercegovački, pa očas posla u tekstu okrenuti na štokavicu?
Štokavica ti se govori i po Pirotu, Nišu, Vranju, Leskovcu, Zaječaru i izvorne govore odatle ne bi razumeo ništa bolje nego govor iz Zagorja ili govor sa Paga, ta čuvena dva "jezika" totalno različita od monolitne srpske štokavice.
Ikavica. Nema ikavice gde Srbi ne zakoračiše. Srećom pa Srbi naučiše ljude iz Zadra, Splita, Šibenika da govore srpskom ikavicom
5. Јули 1596. године, Поуње
Писмо проте Радослава надхерцегу Фердинанду на народном српском језику икавско-шћакавскога говора
Од нас, христијанских синов', ми протопопа Радослав, бишкуп поунских крајин', и поглавник и заповидник тридесет попов' и правитељ христијанске вире, вазможному и вазвеличеному и племенитому и сможитому и светлога рода краљева племену и таначнику и заповиднику генералом, бишкупом, баном, капитаном и вицекапитаном, војводам, шпаном и десетником и свих словинских и хрватских и приморских крајин' и земаљ' штајерских и коротанских и свих западних земаљ' господин господину херцегу,
пишемо поклон и липо поздрављеније: поунска крајина, влашки синови, најпри бишкуп Радослав, војвода Милош, кнез Дојчин, кнез Рак, Богдан ага, кнез Врањеш, кнез Манојло, Вујица јузбаша, кнез Богдан, харанбаша Дракула, одабаше Томаш, Радохна, Радоје, Живко, Војин, Славуј, Новак, бешли баша кнез Новак, кнез Радосав Хранисав, кнез Вујин и сви кнезови поунских крајин' и сви јунаци мали и велики, препорученије господину херцегу и свим његовим поглавником.
Ето чујемо, да хоћеш напридовати на ову крајину поунску. Ходи у добри час наприд, а ми ћемо чекати, како ваша милост нам одлучак пошаље, те и како Бог да, јере се вашој милости волимо дати и служити господину Ису Крсту и Марије матери и крижу божијему и свим свецем, него ли служити поганим Турком и вири проклетога Мухамеда отпадника, ки нас попирају и нашу виру кршћену, и тирају да ми кршћену крв проливамо, а ми волимо њих крв проливати него ли своје вире кршћене.
А сад и, ваша милост, молимо, пошаљите нам одлучак, који ћете нам разлог учинити бишкупу, који ли кнезовом, који ли агам, одабашам, јузбашам, малим људем, јере, господине милостиви, ми, бишкуп, ишћемо од ваше милости један град или два, такајше два кнеза, с'аки по град, који то дугованије справљамо. Не ишћемо од ваших пуних земаљ' него од седамдесет пустих градов', који су пусти међу Уну и Купу и од њих не ишћемо великих, него малих, е да би Бог дао, да Уну ослободимо и даље, јере морете ако хоћете с Богом јединим и с вашим трудом и нашим. И ако Бог даде, те се ми састанемо, хоће Бог видити, како ћемо ову крајину ослободити с Богом јединим и вам право и пошћено служити. Јере, господине милостиви, ако дојдете, хоће се ова земља дати и градови заједно и ми вашој милости нећемо невире учинити сврх Бога јединога.
И, ваша милост, да сте, господине, здрави. И тако мудро, господине, чините, како бисмо ми не погинули. И та лист сраните и од својих људи и од сужањ', Бога и душе ради.- Archiv für slavische philologie 16 (1894), стр. 211 - 212 -
Препис Алексе Ивића
![]()
(pa im još tutnuli u škole i srpsku ijekavicu kojom da neko progovori u Srbiji, ubili bi ga od batina jer je "ustaša", eto koliko je srpska), inače bi govorili tim nekim sasvim drugim i potpuno različitim hrvatskim jezikom.
Те етничке групације имају проблем етничке природе.Постоје етничке групације које тај језик никада нису звале ни сматрале српским.
Те етничке групације имају проблем етничке природе.
Pa eto, video si da standardni srpski naziva "bugarskim dakanjem".
Мислим да треба да се усредсредимо на своје проблеме, којих има море, ако не и океан...
А ја мислим да ти лупаш без везе, постављаш карте од пре 1000 година, мериш аршином који теби одговара, и не видиш да испадаш смешан.
Наравно, напомињем само да групације које имају још увек проблеме етничке природе немају објективан приказ стања па се њихово мишљење не може узети за релевантно.Мислим да треба да се усредсредимо на своје проблеме, којих има море, ако не и океан...
Да је ово исти језик то већ признају сви, ови недоказани негирају сам назив а знамо сви и зашто.Da, trebamo se svi, kao ti, usredsrediti na progon latinice prilagođene srpskomu jeziku i na borbu za srpsko pismo, ćirilicu, a u isto vreme istrajavati na stanovištu da je srpski jezik zapravo horvatski.
А ја мислим да ти лупаш без везе, постављаш карте од пре 1000 година, мериш аршином који теби одговара, и не видиш да испадаш смешан.
Među ponekim ekstremnim Srbima iz ijekavskih krajeva postoji taj neki elitizam u kojem vole da ekavicu nazivaju bugarskim jezikom, a ekavske Srbe Ciganima, a da pri tom ne gledaju sebe. Isključivost nikad nije ništa dobro donela (primer NDH) i takve ideje su poražene samim tim što uopšte pokreću sukobe i metež.
Наравно, напомињем само да групације које имају још увек проблеме етничке природе немају објективан приказ стања па се њихово мишљење не може узети за релевантно.
Да је ово исти језик то већ признају сви, ови недоказани негирају сам назив а знамо сви и зашто.
Зато што немају проблем са идентитетом, одавно су дефинисани по свим основама па и у језичком смислу, наравно генерално гледано, појединачно већ то зависи од човека до човека.Етнички проблеми могу само да сметају у рационалном размишљању.Зашто мислиш да Срби имају објективан приказ стања?
Зато што немају проблем са идентитетом, одавно су дефинисани по свим основама па и у језичком смислу, наравно генерално гледано, појединачно већ то зависи од човека до човека.Етнички проблеми могу само да сметају у рационалном размишљању.
Лупетања.Jezički smo se od tri puta (narodni jezik istočnohercegovačkog dijalekta, slavenosrpski, crkvenoslovenski) opredelili za jedan i to nedavno.
Лупетање. Сасвим нормална реч, макар у Војводини.ako neko izgovori reč "uskrs" proglašavamo ga za "ustašu",
Čiji je ovo jezik? Ja si ni čenicu ne mogu dokaram, a oni če vodu da dovedu. Oče, če gju dovedu kompir. Gjavol kad nema kvo da raboti, on si meri jajca, koje mu poteško. Viš da se pritrisa, koj ga znaje kakvo je, el ga uvatil poljak pa nezna kude če gji devaju. Čim se men trepka na desnu stranu, loše če je. Zajči uši, žltenica, graor, palamida, rastavičje i poserka do kolena. Tropa kopalica, slnce pripeklo mozak da zaćipi. Pcuju svi, pcuju goveda, pcuju kopalice, pcuju žegu i muje. Oči da ti izvade, sade oblate, sade apu. Bulča neje dživdžan, pa čim okneš ja da ga seknem nagor. Ukačil se brobinac u vr prasku, pa si se ušićkuje.
Zaista nema potrebe da podražavaš Mrkalja, verujem da je zarazno i da opčinjuje, ali ne vodi nikuda. Ovo nije sudnica ni TV ili skupštinska debata, prekinućeš razgovor ili ga obesmisliti, sagovornik će ti se povući ili će i on zajašiti po besmislenom prepucavanju, ti ćeš se samoubediti da si nešto dokazao, bićeš tim zadovoljniji što dobiješ reputacioni poen sa odgovarajućim komentarom, a zapravo ubijaš komunikaciju i svaku mogućnost da se njome unapredi znanje i poveća spoznaja. Ne, nisam trol, u tebi vidim kapacitet za razmišljanje, i mračnu stranu koja te vuče da ga gušiš i praviš ovakve retoričke zidove oko svog uma.
Ono nije lupetanje, znam i ja da se ne samo u Vojvodini nego i u Šumadiji govori uskrs, ali da li si ti možda u zemlji Srbiji imao prilike da bar za poslednji uskrs ako ne već one ranije pročitaš komentare u dnevnim novinama, ovde na forumu, kao i redovne godišnje dušebrižničke tekstove po raznim portalima i nedeljnim magazinima kako nam ekumenisti uvode hrvatsku reč "uskrs" umesto naše srpske reči "vaskrs" i da primetiš kako se iz godine u godinu odjednom u državnim medijima za pravoslavni datum sve manje i manje koristi reč "uskrs" do potpunog nestanka? Osim toga, to nije bila suština. Zalepio si na jedan tekst etiketu lupetanja i trolovanja, a zatim si apslutno izignorisao svaki od 5 ili 6 nosilaca njegove suštine.
Ja baš mislim da problem našeg nacionalnog identiteta leži u tome što je definisan po svim osnovama tek relativno nedavno, a nikako odavno. Jezički smo se od tri puta (narodni jezik istočnohercegovačkog dijalekta, slavenosrpski, crkvenoslovenski) opredelili za jedan i to nedavno. Nacionalni simboli su nam nedavni. Etnički smo nedavni, jer od nekadašnje mase Srba, Arbanasa, Vlaha, Cincara, Grka i koga već sve ne, danas imamo samo Srbe. Utemeljili smo se na Kosovskom mitu, koji je takođe relativno mlad, tj. barem 2 veka mlađi od Kosovske bitke, jer joj sasvim iskrivljuje činjenice. Vekovne neprijatelje Grke doživljavamo kao večnu braću i prijatelje zbog nedavnih saveza. Iskonstruisali smo čitav mit naše borbe protiv Vatikana, a da te borbe nikad u pravom smislu ne samo što nije bilo, nego nam je i nekadašnja polovina nacije bila u tom taboru. Iskrivljeno doživljavamo period turske vladavine, čak sebe ubeđujemo u postojanje nekih događaja koje smo sami izmislili pre 100 godina (pravo prve bračne noći i sl.). Za Hrvate ne znamo šta su, da li slovenska braća, da li "pokatoličeni" Srbi, da li oni Srbi katolici koji su postojali još od Nemanjića. Hrvatski jezik proglašavamo srpskim, a ako neko izgovori reč "uskrs" proglašavamo ga za "ustašu", šta bi tek bilo da kaže unatoč ili prosvjedovati, ili da se zove Vjekoslav, Zvonimir i sl. Nema neke velike razlike po tom pitanju između nas, Hrvata, Bošnjaka ili nacionalnih Crnogoraca, možda su samo po nekim stvarima s*ebaniji u mozak nego mi, ali daleko od toga da se mi sami možemo podičiti nekim naročitim mentalnim zdravljem na kolektivnom nacionalnom nivou.
Ако су ти двоглави орао, љиљани или оцили недавни онда не знам шта да ти кажем
Додајем тому - застава кнежевине Србије 1233 – 1243.
![]()
Нек одбијају језик звати српским именом колико хоће али доћи ће једнога дана све на видело
а на нашој страни је тушта и тма тј. мноштво писаних споменика док они имају... па .. немају.=)