Hoćeš da kažeš da je taj zid zaustavio civilizaciju? Stala civilizacija na zidu? Posle zida Azija?
Pokrštavanje i
evropeizacija tih područja, ako ćeš već tako, počinje krajem X stoljeća, a intenzivnije od XI. Taj proces otpočinje prihvatanjem 'trenda' od strane Haralda Plavozuboga.
Daneverk je dakako bio ne samo vojno-politička, već i kulturna granica, između dvije civilizacije.
Skandinavija nije
u Aziji, kao ni Škotska. Upravo je to moja poenta bila. To što smo mediteranocentrični ne znači da sada možemo
po kontinentima dijeliti ljude koji se ne uklapaju u tako neki obrazac. Germani nisu bili dijelom evropske civilizacije, ali nisu bili ni 'Azijati', kao što to nisu ni Stari Sloveni ili Balti. Štaviše podosta je i lako razlikovati pomenute narode (da, i kulturološki) od onih koje svrstavamo u
azijatske (kao npr. kao što sam već naglasio, Huna i Avara), čiji bi prototip svakako bili Skiti.
Uzgred, Azija nije bila kao Evropa. Ne postoji jedan kulturološki univerzalac obrazac, kao što nikada nije ni postojao. Imamo
daleko-istočnu kulturu, skroz na...hm, Dalekom istokui

, pa onda kulturni sklop indijskog podkontinenta, a skroz zasebna cjelina je i arabljanska-islamska civilizacija, koja je više-prožimajuća, afroazijatska. Ono što mi podrazumijevamo u ovom trenutku kada koristimo
Azijati, mislimo prvenstveno na nomadske, turkijske narode stepa centralne Azije. Po društvenom sklopu se čak razlikuju od Slovena, koji su bili na glasu kao dobri zemljoradnici.
Dakle, jasno je zbog čega Sloveni ne
dolaze iz Azije, odnsono zašto su Rusi Evropljani, a jasno ti je i valjda zbog čega nije nikada bila granica između Azije i Evrope na Rajni i Dunavu...