Četnički vojvoda Pero DJukanović - većnik AVNOJ-a

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
То си могао да нађеш једино код комунистичких надриисторичара.
Бирчанин је доделио већину војводских титула припадницима Југословенске војске будући да је још пре рата био војвода, обично на предлог неког локалног команданта или њему надређених, обично за исказану храброст у борби, док је Дража могао да додели само чинове у тој војсци што је и важније, јер сам није био војвода, дакле твоја опсервација да му је Дража, мислим на Ђукановића, лично доделио чин војводе није тачна.
Па није имао то право ни Дангић јер ни он није био војвода, треба наћи ту Јевтићеву књигу и видети на шта мисли под тим проглашењем, можда им је војводске титуле и доделио Бирчанин на Дангићев предлог, а у његовом одсуству Дангић им је то саопштио.Не треба се држати свега као пијан плота.

to sam i ja rekao pre par postova,zar ne?

- - - - - - - - - -

to je za iliju tačno, negde sam naišao i na podatak da je bio nadvojvoda mada taj čin opet nisam našao da postoji, verovatno slobodno tumačenje nekog nadriistoričara tipa ekonomiste samardžića

elelm, vojvoda birčanin iz splita, ima je pravo da promoviše četnike u vojvode, ali prvo pitanje si preskočio a ono glasi, kako je to pravo imao neko ko ni nije bio vojvoda nego samo major? misli se na majora dangića

jel tako?

to sam i ja rekao pre par postova,zar ne?
jel tako?
nije.
ti si prvo napisao ovo
Дангић је, прекоДраже Михајловића, испословаода Ђукановића (чак) прогласе иза четничког војводу, с именом“Војвода од Лудмера”, јер сетако звао његов крај...
pa si onda pitao ovo
prvo pitanje si preskočio a ono glasi, kako je to pravo imao neko ko ni nije bio vojvoda nego samo major?
misli se na majora dangića
sto samo govori o tome da ti i to sto postavis ovde ne citas sa razumevanjem nego automatski postavljas bez ikakvog smisla

nije istina napisao sam jasno

- - - - - - - - - -

quote_icon.png
Original postavio proka
to je za iliju tačno, negde sam naišao i na podatak da je bio nadvojvoda mada taj čin opet nisam našao da postoji, verovatno slobodno tumačenje nekog nadriistoričara tipa ekonomiste samardžića

elelm, vojvoda birčanin iz splita, ima je pravo da promoviše četnike u vojvode, ali prvo pitanje si preskočio a ono glasi, kako je to pravo imao neko ko ni nije bio vojvoda nego samo major? misli se na majora dangića

a odgovor na to , sam si napisao i to u prvoj poruci koju si napisao u ovoj temi
Дангић је, прекоДраже Михајловића, испословао да Ђукановића (чак) прогласе иза четничког војводу, с именом“Војвода од Лудмера”
sam pita , sam odgovara , u stvari ti prvo odgovoris, pa onda pitas :rotf:

da, navedeno je preneto sa sajta nadiistoričara, pisca bajki, ekonomiste samardžić milisava
pa se sa razlogom pitamo kako može major da unapredjuje četnike u vojvode ?
:dash::dash::dash: s tobom nikad dosadno, rekoh ja, nemoj da se vadis jer sve dublje tones ...

prvo,
jedini koji se pita tako nesto besmisleno i glupo si TI
svi drugi ovde su pokusali da ti pojasne da to sto ti pitas nema veze ni sa pravilima vojne sluzbe a ni sa zdravom logikom kao i da za tako nesto ne postoje nikakve naznake u tekstu koji si citirao , tj da je to neka tvoja fantazija.

drugo ,
celi tekst koji si citirao je kao sto si i sam napisao iz
  • Записи Пере Ђукановића: Устанак на Дрини, Здравко Антонић, Балканолошки институт САНУ, Београд, (1994)
znaci nikakav samardzic sa time nema veze.

nesto razmisljam, tom samardzicu treba javiti da ovde postoje ljudi koji su opsednuti njegovim likom i delom i da ne prodje 24 sata da ga isti ne pominju,
pa da ako ima problema sa hronicnim stucanjem zna gde da potrazi razloge za to :rotf:

nije istina napisao sam jasno
Original postavio proka
Ко што рекох манипулисао си, а ни сам не знаш шта тврдиш.

Добио си већ одговор.

hvala, drago mi je da ti ne smeta što je četnički vojvoda prešao u partizane :ok:
ni prvi ni poslednji "vojvoda", da je cetnickoj komandi to smetalo proglasili bi ga izdajnikom i prosao bi kao pecanac.
najverovatnije da je i cetnicima on trebao zbog necega pa su ga blagonaklono gledali i nisu mu zamerili preletanje.
a ni njemu nije smetalo da posle 3 (tri :D ) meseca cetnikovanja predje na drugu stranu i da ga kad se rat zavrsio isti ti drugari nagrade sa skoro decenijom provedenom u foci u zatvoru a njegove sinove isto toliko na golom otoku.
kako je radio tako je i prosao, red foce, red sarajeva , pa onda opet malo foce...sto bi to drugima smetalo

Стево Воиновић који је био део Дангићевог штаба и командант Кравичког батаљона нигде не спомиње да је Перо Ђукановић био војвода, само каже да је био члан Земљорадничке странке и носилац Карађорђеве звезде.Био је један од првака устанка заједно са Дангићем и Аћимом Бабићем пре него што су се комунисти Чолаковић, поп Зечевић, Темпо и Принцип Сељо и појавили тамо и када је већина Источне Босне и ослобођена.Перо се "растао" са Дангићем априла 1942 када су Немци и заробили Дангића.

Back