Nacionalna arheologija

Da li treba da postoji predmet pod imenom Nacionalna arheologija na visokoobrazovnoj instanci

• Da

• Ne

• Možda

• Ne znam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ne. Prva će biti sa Aleksićem.

Ne razumijem ovo kompilirani sa svih strana?
1752264439193.png

Na osnovu dosad otkrivenih i istraženih arheoloških nalazišta u ovim krajevima pokuša sam napravit mapu s lokalitetima koji upućuju da su na nekom određenom prostoru između 7-12 st. živili ondašnji Srbi. U obzir sam uzima samo one crkve, manastire, utvrde, nekropole i sl. koje nam bez previše dvojbe govore da se radi o ostavštini srpskog naroda.

Nisam uključia sve lokalitete jer za ovu prigodu nije bila potriba da označim baš svaki koji se nalazi na području Raške, Kosova, Crne Gore ili Hercegovine odnosno unutar tadašnjih granica di je obitava vaš narod. Jer za ovu temu je bilo najbitnije da uključim sve one lokacije koje će raširit vaše granice najviše šta je moguće, a sve u cilju kako bi dobili šta realniju sliku zemalja u kojima su onomad obitavali vaši preci. Stoga me slobodno ispravite ukoliko sam možda priskočia ili smetnia neku vašu crkvu, nekropolu ili utvrdu u recimo Banja Luci, Splitu ili Karlovcu, a koja je nastala u razdoblju od vašeg dolaska pa do kraja 12.st. otprilike.

Od izvora poslužilo mi je ovih par stranica s popisom vaših crkvi, manastira, utvrda, nekropola i ostalog šta se veže uz vaš narod i na osnovu čega sam izradia ovu mapu(a pomoga je i GPT za neke dileme i nedoumice). Sve to ne znači da negdi nisam nešto zabrlja, priskočia ili krivo označia, al mislim da je na kraju ova karta poprilično objektivno prikazala boravište Srba između 7.-12.st. i to ako se vodimo isključivo tragovima arheoloških nalaza. Osim izvora iz kojih sam crpia podatke navest ću i sve lokalitete koje sam zasad uključia prilikom izrade ove karte.

Spisak arheoloških nalazišta u Srbiji
Spisak Srpskih pravoslavnih manastira
Spisak tvrđava/utvrda/starih gradova u u Srbiji

SRBIJA

Stari Ras
Nalazište Sopoćani
Gradina na Pazarištu
Crkva sv. Petra
Manastir sv. Roman
Perućac
Jerinin grad u selu Belica
Staro groblje Trnjane
Srednjovjekovno naselje Krušik
Gradina Novi Rakovac
Jerinin grad Valjevo
Manastir sv. Nikole od Kuršumlije
Ranohrišćanska grobnica Hristogramom Jagodin mali Niš
Manastir Studenica
Sjenica
Gradina Jelica
Gradina Postenje
Đurđevi stupovi
Manastir Kovilje
Manastir Prohor Pčinjski
Gornji Matejevac
Manastir Mažići
Manastir Crnča

CRNA GORA

Manastir Šudikova
Gradina Martinić
Crkva Svetih Petra i Pavla – Bijelo Polje
Pljevlja
Stari grad Svač
Prečista Krajinska
Budva
Kotor
Stari grad Bar
Cetinje
Manastir Gradište
Manastir Zlatica

KOSOVO

Tvrđava Zatrić
Staro groblje Gnjilane
Bazilika Sočanica
Tvrđava Zvečan
Utvrda Suva Reka
Staro groblje Prizren

MAKEDONIJA

Naselje Kale kod Bitole
Prilep
Prosek(Demir Kapija)
Naselje Markovi Kuli

BOSNA I HERCEGOVINA

Nalazište Foča
Crkvina(brdo kod Trebinja)
Nalazište Rogatica
Sase Srebrenica
Manastir Tvrdoš
Crkvine u Cernici kod Gacka
Miholjače (Stolac)
Rasci pokraj metohije (Konjic)
Nekropola Nevesinje
Nekropola Gacko
Nekropola Bileća

arh.nalazi 7-12 st.png

Na drugoj temi su spomenute četiri nalazišta iz ranog srednjeg vijeka koja se navodno vežu za ondašnje Srbe pa za početak da vidim jesu li to dobre lokacije(pogotovo tu ciljam na 2. i 3.)? Šta se tiče Mogorjela i Stona, prva se lokacija veže i za nas također, a za Ston da ne govorim:

1. Mogorjelo(Čapljina, BiH)

2. Bilmišće

3. Arheološko nalazište Kamenjača(Breza)
Kamenjača, Breza kod Sarajeva - mlađeželjeznodobna i rimska nekropola

4. Crkva sv. Mihajla - Ston
Nova promišljanja o crkvi Sv. Mihajla u Stonu

"Crkva Sv. Mihajla u Stonu važan je spomenik srednjovjekovne graditeljske baštine šireg dubrovačkog prostora i jedini je sigurno potvrđeni spomenik tzv. južno-dalmatinskog jednobrodnog kupolnog tipa na prostoru nekadašnjeg Zahumlja."

"Crkva Sv. Mihajla u Stonu jednobrodna je trotravejna građevina s četvrtasto oblikovanom apsidom izvana i po svojim arhitektonskim obilježjima ubraja se u spomenike tzv. južnodalmatinskog jednobrodnog kupolnog tipa. Iako taj tip arhitekture nalazimo i u srednjoj Dalmaciji, po broju sačuvanih građevina na istočnoj obali Jadrana one predstavljaju najizrazitiji arhitektonski tip u graditeljstvu južne Dalmacije, i to upravo na dubrovačkom
prostoru. Riječ je o sveukupno šesnaest spomenika, od kojih se njih čak dvanaest nalazi na Elafitskom otočju, tri u povijesnoj jezgri grada Dubrovnika, dok je samo jedan
zasvjedočen na prostoru nekadašnjeg Zahumlja – stonski Sv. Mihajlo."
Screenshot (163).png

Screenshot (164).png

Screenshot (165).png

Na drugoj temi su spomenute četiri nalazišta iz ranog srednjeg vijeka koja se navodno vežu za ondašnje Srbe pa za početak da vidim jesu li to dobre lokacije(pogotovo tu ciljam na 2. i 3.)? Šta se tiče Mogorjela i Stona, prva se lokacija veže i za nas također, a za Ston da ne govorim:

1. Mogorjelo(Čapljina, BiH)

2. Bilmišće

3. Arheološko nalazište Kamenjača(Breza)
Kamenjača, Breza kod Sarajeva - mlađeželjeznodobna i rimska nekropola

4. Crkva sv. Mihajla - Ston
Nova promišljanja o crkvi Sv. Mihajla u Stonu

"Crkva Sv. Mihajla u Stonu važan je spomenik srednjovjekovne graditeljske baštine šireg dubrovačkog prostora i jedini je sigurno potvrđeni spomenik tzv. južno-dalmatinskog jednobrodnog kupolnog tipa na prostoru nekadašnjeg Zahumlja."

"Crkva Sv. Mihajla u Stonu jednobrodna je trotravejna građevina s četvrtasto oblikovanom apsidom izvana i po svojim arhitektonskim obilježjima ubraja se u spomenike tzv. južnodalmatinskog jednobrodnog kupolnog tipa. Iako taj tip arhitekture nalazimo i u srednjoj Dalmaciji, po broju sačuvanih građevina na istočnoj obali Jadrana one predstavljaju najizrazitiji arhitektonski tip u graditeljstvu južne Dalmacije, i to upravo na dubrovačkom
prostoru. Riječ je o sveukupno šesnaest spomenika, od kojih se njih čak dvanaest nalazi na Elafitskom otočju, tri u povijesnoj jezgri grada Dubrovnika, dok je samo jedan
zasvjedočen na prostoru nekadašnjeg Zahumlja – stonski Sv. Mihajlo."
Pogledajte prilog 1757580
Pogledajte prilog 1757581
Pogledajte prilog 1757583
Niđe veze s Hrvatskom i Hrvatima.

Обављена је још једна проба малорије. Ради камера и све остало. Био је један краћи лајв (неочекивано) од 35. минута на којем се разговарало баш доста о археологији. :)

Back