Nacionalna arheologija

Da li treba da postoji predmet pod imenom Nacionalna arheologija na visokoobrazovnoj instanci

• Da

• Ne

• Možda

• Ne znam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
U periodu od 7. do 19. veka, nema poznatih ratova ili bitaka gde su Srbi i Hrvati ratovali jedni protiv drugih kao dve jasno definisane strane. Njihovi sukobi kao naroda počinju tek kasnije, u 19. i naročito 20. veku, sa jačanjem nacionalnih pokreta i borbom za teritorije i političku moć.

Sukobi Ugarske i Srbije

Kraljevina Ugarska (u kojoj je živelo i hrvatsko plemstvo) i srednjovekovna srpska država često su bile u sukobu.
— Srpski vladari su se borili protiv ugarskih kraljeva i plemstva (koje je uključivalo Hrvate).
— Ovo nisu bili sukobi Srba protiv Hrvata kao naroda, već država i vladajućih slojeva.
To sam i ja primetio i postavio svoje zapažanje ovde!!!

Osim toga da je Milutin ratovao sa Šubićima, ništa što bi mi zadovoljilo znatiželju, nisam dobio.

@Kotromanicev sin :
Uzalud pokušavaš. Ja to zovem ogradjeni, indoktrinirani umovi. Njemu je neko ubacio u glavu da su "povijesne" granice Hrvata do Drine i tu leka nema da revidira svoje stavove ni za milimetar, ma kakve dokaze mu ti predočio. Kao kad konju stave ular pa ne vidi ni levo ni desno nego samo pravo. Užasna stvar je da su 99,9% takvi.

Obećavaš danima i nema toga.

Ajdeee čekamo!

Šta se tiče BiH(pogotovo njenog istočnog dijela) u periodu 7-10 st. tu ima znatno manje naše ostavštine i manje više se svodi na područje zapadno od Srajeva(okvirno).

Danas sam prvi put spomenia da ću nešto stavit na tu temu oko nalaza pa ne znam koje čekanje danima. Ranije sam spomenia samo par izoliranih nalazišta s Pelješca jer je on bia tema, a sad ću mu pridružit i ostale naše zemlje. Ipak je to nekoć bila Velika Hrvatska ;)

PS baza mi je kako ste taj naziv "velika" najvjerovatnije ne samo preuzeli od nas nego i uperili protiv nas i skoro nas teritorijalno osakatili. Već sam pita pa nisam dobia odgovor, kad ste uopće i na račun čega ste točno počeli koristit naziv Velika Srbija?

Šta se tiče BiH(pogotovo njenog istočnog dijela) u periodu 7-10 st. tu ima znatno manje naše ostavštine i manje više se svodi na područje zapadno od Srajeva(okvirno).

Danas sam prvi put spomenia da ću nešto stavit na tu temu oko nalaza pa ne znam koje čekanje danima. Ranije sam spomenia samo par izoliranih nalazišta s Pelješca jer je on bia tema, a sad ću mu pridružit i ostale naše zemlje. Ipak je to nekoć bila Velika Hrvatska ;)

PS baza mi je kako ste taj naziv "velika" najvjerovatnije ne samo preuzeli od nas nego i uperili protiv nas i skoro nas teritorijalno osakatili. Već sam pita pa nisam dobia odgovor, kad ste uopće i na račun čega ste točno počeli koristit naziv Velika Srbija?
Sine, na tebe ne treba trošiti vreme, sad definitivno vidim. A la Vaša Visost i ostali klonovi.

Di sam to bia u krivu pa si me mora isparvit i radi čega sam bezobrazan?

Па ево задње, ниси знао да цар прича о Бијелој Хрватској и Бијелој Србији.

Али видим ти даље трабуњаш по свом.

Из перспективе цара, шта њему значи ово: са оне стране Турске?

„Срби воде порекло од некрштених Срба, названих и Бели, насељених са оне стране Турске (Мађарске), у крају који се код њих назива Бојки (Бојка), где им је у суседству и Франачка, исто као и велика Хрватска (југ данашње Пољске и Шлеска), она некрштена, која се назива и Бела. Тамо су дакле ови Срби од давнине настањени“

To sam i ja primetio i postavio svoje zapažanje ovde!!!

Osim toga da je Milutin ratovao sa Šubićima, ništa što bi mi zadovoljilo znatiželju, nisam dobio.
питање је да ли је то био унутрашњи или спољни сукоб. Шубић тад ратује и са Трогиром ?! Испада да ратује једна малена регија против друге. хрватска се води као нека област ... Далмација је област а он је сам бан Босне ..

Znam odakle opis(iako granice Srbije i Hrvatske NIJE tako opisa već je govoria o prostoru koji su naselili Srbi i neki potomci Srba šta je golema razlika, al to sad nije tema).

Pa ako su to bile granice i ako su dva različita naroda živila na tom području(vi na plavom teritoriju mi livo od toga) koje su neke zajedničke karakteristike tog srpskog naroda? Šta se može pronać u Raškoj od arh. nalaza iz 8. ili 9. st. šta bi upućivalo da je isti narod živia u Dalmaciji ili Bosni?

K.Sin, ne može se koristit samo jedan izvor, a pogotovo se ne mogu odbacivat arheološki nalazi ako želiš donit koliko toliko objektivni pogled(ili stručan kad pričamo o povjesničarima) na neko određeno razdoblje. Tako se ne radi jer ne možeš donosit sud uzimajući samo one izvore koji ti odgovoraraju ili odbacivat arh. pronalske ukoliko sugeriraju drugačije od unaprid donešenog zaključka. Da ne govorim da je naslov videa Istorija Srba - dolazak Srba, a ne istorija i dolazak Srba po DAI-u. Jedino bi u tom slučaju ima pravo odbacit arh. pronalske jer tad ne igraju nikakvu ulogu. Za sve ostalo moraš ih uključit ako želiš pričat o povijesti.

Pumpaj posli ću na drugu temu stavit neke linkove na neka srednjovjekovna nalazišta pa možemo onda tamo nastavit o njihovoj vjerodostojnosti i jel ona šta govore.
Kako se*eš, stvarno pripadne čoveku muka.
Jel govoria i neki potomci Srba :roll:

jesi ti potomak tvoga tate, ili te je napravio đed.

„Срби воде порекло од некрштених Срба, названих и Бели, насељених са оне стране Турске (Мађарске), у крају који се код њих назива Бојки (Бојка), где им је у суседству и Франачка, исто као и велика Хрватска (југ данашње Пољске и Шлеска), она некрштена, која се назива и Бела. Тамо су дакле ови Срби од давнине настањени“
Inače, van ove rasprave, koliko primećujem dosta nekih slovenskih istoričara je počelo Srbe stavljati oko Karpata, te od Visle pa do Dnjestra, manje vise da dolaze iz tog istog praslovenskog prostora kao i Hrvati.
Smatraju ( ti neki poljski istoričari) da je manji deo srpskog plemena otišao na zapad tj u Bojku.

Msm, ovo i nije neko epohalno otkriće obzirom da se tu radi o mestima opšte slovenske etnoheneze.

Konto one Živkovićeve mape na 8 i 12 vidim da su tu uključena plemena Timočana i Guduščana, i deo Moravaca među Srbe.

Interessntno je mišljenje nekih stranih istoričara da su ova plemena ili srpskog porekla ( u širem kontekstu), ili da su bila deo neke seobe kao i Srbi, kao treću mogućnost ostavljaju da su jako rano ušli u srpski savez.

To su neke nove stvari ( barem za mene), baš sam skoro o tome govorio, a vidim i kod Živkovića na mapi se donekle vidi ta ideja.

питање је да ли је то био унутрашњи или спољни сукоб. Шубић тад ратује и са Трогиром ?! Испада да ратује једна малена регија против друге. хрватска се води као нека област ... Далмација је област а он је сам бан Босне ..

To se događa nakon smrti kralja Andrije III, 1301. godine.

Hrvatska je u tom periodu de facto funkcionisala kao uglavnom nezavisna država.

Ok tu si u pravu i smetnia sam s uma da je za vas također govoria Bijela Srbija, al to iz onog prvog citata nije bilo vidljivo. Za ostalo i dalje stojim pri svojim tvrdnjama, a vi me slobodno razuvjerite ako sam u krivu ka šta si ti u ovom slučaju.

Нема никакве зоне сумрака човек имао бајпас изашао из болнице отишао на локалитет сам да пробуши неку сонду и узме узорак јер био затрпан. Одсео је код својих рођака негде у близини и ту је добио срчку и умро.
Хајде нађи молим те!
Написао да је урмо млад суочивши се са два срчана удара.

Otprilike, u najvećoj meri ništa što si ovde pisao o Naniju zapravo nije istina.

Nani uopšte nije umro od srčanog udara i nije odseo ni kod kakvog rođaka. Za života nije ni imao samo 2 srčana udara, već više (preživeo je 5).

Umro nije ni kod kakvih rođaka, već u pansionu Vuk u Vrnjačkoj Banji.

Tako da, u principu gotovo ništa što je bilo rečeno nije tačno. Ni većina informacija koje je Jelena (rođ. Džukić) Malešević iznela, ne deluje autentično.

Sad već mislim da mogu da kažem prilično pouzdano da se ovde suočavamo sa osobom koja sistematski izmišlja i koja traži jako naivne ljude, da bi ih vrtela oko malog prsta. Jako je malo šta istina što je preneto, uključujući i način i uzrok smrti Nanija, itd. Ovo sve priča jedna osoba koja listom samo sve izmišlja (čak je rekla da je neko, navodno, optuživao Nanija da je homoseksualac, što niko čak ni ko je dobro poznavao Nanija ne bi izmislio).

Poslednja izmena:
Otprilike, u najvećoj meri ništa što si ovde pisao o Naniju zapravo nije istina.

Nani uopšte nije umro od srčanog udara i nije odseo ni kod kakvog rođaka. Za života nije ni imao samo 2 srčana udara, već više (preživeo je 5).

Umro nije ni kod kakvih rođaka, već u pansionu Vuk u Vrnjačkoj Banji.

Tako da, u principu gotovo ništa što je bilo rečeno nije tačno. Ni većina informacija koje je Jelena (rođ. Džukić) Malešević iznela, ne deluje autentično.

Sad već mislim da mogu da kažem prilično pouzdano da se ovde suočavamo sa osobom koja sistematski izmišlja i koja traži jako naivne ljude, da bi ih vrtela oko malog prsta. Jako je malo šta istina što je preneto, uključujući i način i uzrok smrti Nanija, itd. Ovo sve priča jedna osoba koja listom samo sve izmišlja (čak je rekla da je neko, navodno, optuživao Nanija da je homoseksualac, što niko čak ni ko je dobro poznavao Nanija ne bi izmislio).
Нисам чуо одакле ти подаци?
Констатације ми не требају већ подаци ко тврди да их је имао 5?
Ко то каже и за апартман?
Даље је смешно и апсурдно шта је неко доживео од својих колега то уопште није нешто што би ти могао да знаш сем из свог личног искуства Ковић, Ђорђе Јанковић и ти си учествовао у тој хајци овде.
И сад кад чујеш да се то још неком догодило и то баш од ликова попут тебе!
Јууууу Немогуће!🤣🤣🤣🤣👍

Poslednja izmena:
Ево књиге аварски каганат из 1977. Тако да ако неког заиста занима и како може разумети поглавља Порфирогенита. Ево му је тако да нема приче да у време када је то Тибор Живковић изјавио да ," Авара никад није било у Далмацији" да се то тек накнадно открило није ова књига је из 1977. једног од наших бољих археолога који је радио и сеобе, одевања јижних Словена и свашта нешто у сарадњи и са Драгославом Срејовићем књига је одлична и пуна података.
https://limewire.com/d/qwSxa#3SpkQxhpDh

Додаћу и ову од Флорина Курте

Аvars in Dalmatia old wine in new bottles

https://limewire.com/d/qwSxa#3SpkQxhpDh

Poslednja izmena:
Ne znam jel ova tema prikladna za tu raspravu, al poteglo se pitanje kako su Srbi nazvali svoju prvu državu. Ja sam bia uvjerenja da su je vaši stari nazvali Raška, a da je Nemanja krajem 12. početkom 13. st. prvi "uvea" ime Srbije u vaš naziv države. Po nekima to nije točno pa me sad zanima kako se zvala prva država Srba na ovim prostorima?

Ne znam jel ova tema prikladna za tu raspravu, al poteglo se pitanje kako su Srbi nazvali svoju prvu državu. Ja sam bia uvjerenja da su je vaši stari nazvali Raška, a da je Nemanja krajem 12. početkom 13. st. prvi "uvea" ime Srbije u vaš naziv države. Po nekima to nije točno pa me sad zanima kako se zvala prva država Srba na ovim prostorima?
Imaš pečat arhonta Petra iz 10-og veka na kojem piše da je arhont Srbije. Imaš i Bodinov pečat iz 11-og veka na kojem se isto pominje Srbija.

Srpske zemlje i primorske je koliko mi je poznato najstariji naziv.

Imaš pečat arhonta Petra iz 10-og veka na kojem piše da je arhont Srbije. Imaš i Bodinov pečat iz 11-og veka na kojem se isto pominje Srbija.
Ako dobro pratim onda ovaj pečat Petra sigurno ne upada u tu kategoriju jer on ne spominje Srbiju već samo Duklju dok Bodinov donekle može proć jer osim Duklje spominje i Srbiju. Mali je problem šta je on bia knez Duklje i Dukljanin dok je mene zanimalo kako su baš Srbi iz ondašnje Srbije naz(i)vali svoju prvu državu.

Zahvaljujem i ostalima na doprinosu i nije loše malo za promjenu i o ovakvim stvarima razglabat, a ne samo o tome jel granica u 8. st. bila na Vrbasu ili Bosni i jesu li na Pelješcu živili Hrvati ili Srbi jedno stoljeće ranije :D

Back