Nacionalna arheologija

Da li treba da postoji predmet pod imenom Nacionalna arheologija na visokoobrazovnoj instanci

• Da

• Ne

• Možda

• Ne znam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ako dobro pratim onda ovaj pečat Petra sigurno ne upada u tu kategoriju jer on ne spominje Srbiju već samo Duklju dok Bodinov donekle može proć jer osim Duklje spominje i Srbiju. Mali je problem šta je on bia knez Duklje i Dukljanin dok je mene zanimalo kako su baš Srbi iz ondašnje Srbije naz(i)vali svoju prvu državu.
Bodin nije bio knez već kralj, i njegova vlast je uključivala i političku regiju Srbije (otuda i Duklja i Srbija na pečatu).
Ne misli se na pečat tog Petra već na nekog drugog.
https://sveoarheologiji.com/najrani...bije-koji-je-prodat-na-aukciji-u-svajcarskoj/

Ako dobro pratim onda ovaj pečat Petra sigurno ne upada u tu kategoriju jer on ne spominje Srbiju već samo Duklju
Pomešao si dva pečata....
IMG_20250624_232349.jpg

To je ovaj.
Ti si mislio na ovaj..
IMG_20250624_232616.jpg

A što bugarskom?

U zadnje vreme, Bugari su baš napravili baš pravo pravcato tržište starih falsifikata (pravi biznis, bukvalno).

Oni tobožnji srebrnjaci sa natpisom Vladimira su se ispostavili kao falsifikati, rekao bih gotovo sasvim sigurno iz Bugarske. Čekamo da dobijemo neke informacije o navodnim bakrenjacima (koji su poslužili kao osnov za izradu srebrnih krivotvorina) i znaćemo nešto više kada se struka bude oglasila (novčići se nalaze kod Roberta Kavazovića Horvata) ali i za njih mislim da postoji dobra mogućnost da su samo bug. falsifikati.

Po opisu sa aukcije, ovo bi trebalo da bude upravnik jednog dela Bugarskog carstva (teme Srbije) nakon njegovog kraha posle bitke kod Drača 1018. godine.
Veliki broj tih falsifikata koji se javljaju iz regiona su na ovaj ili onaj način (manje ili više direktno) povezani sa Bugarskom.

To je vrlo ozbiljan problem, i to ne samo interno bugarski, već i praktično regionalni. Da arheologija ima više uticaja na javna zbivanja i veće interesovanje javnosti, nešto bi se uradilo povodom toga sa najviše instance i ti Bugari bili pohvatani, a radionica im zatvorena.

Oni tobožnji srebrnjaci sa natpisom Vladimira su se ispostavili kao falsifikati, rekao bih gotovo sasvim sigurno iz Bugarske.
A kako su mislili oni da umuljau taj Vladimirov srebranjak, ono, u fazonu ako se neko upeca? Mislim, Vladimir na latinici može da bude samo za jedno tržište.
Po opisu sa aukcije, ovo bi trebalo da bude upravnik jednog dela Bugarskog carstva (teme Srbije) nakon njegovog kraha posle bitke kod Drača 1018. godine.
Ono što sam ja pročitao je da ga kao smeštaju u period između 7/8 i 11-veka, pa pominju nešto i Petra Gojnikovića, verovatno kao nekog ko je u Srbiji tog razdoblja jedini poznat s imenom Petar?

A kako su mislili oni da umuljau taj Vladimirov srebranjak, ono, u fazonu ako se neko upeca? Mislim, Vladimir na latinici može da bude samo za jedno tržište.

Pa to nije za ljude koji su ozbiljnije upućeni u arheologiju; to je za one entuzijaste i kolekcionare koji imaju toliko novca da ne znaju šta će da rade sa tim. Stavili su, rekao bih, ime bug. cara Vladimira Rasate da bude latiničnim pismom umesto grčkog zato što je dokazano da se po zapadu značajno bolje prodaju umetnine sa natpisima domicilnog pisma, koji oni umeju da pročitaju i sami amateri.

Da su stavili grčka slova mesto latiničnih, moguće je da bi se teže prodalo ili za manji novac. Svakako verujem da bi manje interesovanja bilo na aukcijama, a aukcije su upravo ono što nabije vrednost tih predmeta (ponekad i do gotovo nezamislivih razmera).

Ono što sam ja pročitao je da ga kao smeštaju u period između 7/8 i 11-veka, pa pominju nešto i Petra Gojnikovića, verovatno kao nekog ko je u Srbiji tog razdoblja jedini poznat s imenom Petar?

Ovde se koristi da opiše Petra kao „čuvara” teme Srbije, koja je uspostavljena nakon potčinjavanja prvog Bugarskog carstva od strane cara Vasilija II, posle bitke kod Drača 1018. godine.

https://sveoarheologiji.com/najrani...bije-koji-je-prodat-na-aukciji-u-svajcarskoj/

Mislim da smo do izvesne mere velike sreće što se Strojimirov pečat bio pojavio još 2006. godine. Da se npr. tek negde ovih dana pojavio, prva pomisao koja bi pala na pamet je da nije opet neki bug. falsifikat.

Poslednja izmena:
Ovde se koristi da opiše Petra kao „čuvara” teme Srbije, koja je uspostavljena nakon potčinjavanja prvog Bugarskog carstva od strane cara Vasilija II, posle bitke kod Drača 1018. godine.
Aha, tačno, imaš prvo za temu Srbija .
Da su stavili grčka slova mesto latiničnih, moguće je da bi se teže prodalo ili za manji novac. Svakako verujem da bi manje interesovanja bilo na aukcijama, a aukcije su upravo ono što nabije vrednost tih predmeta (ponekad i do gotovo nezamislivih razmera
Jel moguće da ljudi koji daju neki ozbiljan novac ne razmišljaju nimalo. Valjda bi, u tom slučaju, bilo logičnije da je na grčkom, eventualno na nekoj ćirilici!?

Jel moguće da ljudi koji daju neki ozbiljan novac ne razmišljaju nimalo. Valjda bi, u tom slučaju, bilo logičnije da je na grčkom, eventualno na nekoj ćirilici!?

Pa pod broj jedan, to su tehnički vešti ljudi. Za tehničku izradu. Vidiš ovde na ovom pečatu piše nekakav komist.

Ja baš mislim da je u slučaju Vladimirovog novca (ako jeste zaista bug. falsifikat) namerno na latinici, jer se latinica bolje prodaje, kao što rekoh.
Osnovno merilo, rekao bih, nije da se napravi baš što autentičniji mogući falsifikat, već nešto što bi se što efikasnije prodalo.

Pa to nije za ljude koji su ozbiljnije upućeni u arheologiju; to je za one entuzijaste i kolekcionare koji imaju toliko novca da ne znaju šta će da rade sa tim. Stavili su, rekao bih, ime bug. cara Vladimira Rasate da bude latiničnim pismom umesto grčkog zato što je dokazano da se po zapadu značajno bolje prodaju umetnine sa natpisima domicilnog pisma, koji oni umeju da pročitaju i sami amateri.

Da su stavili grčka slova mesto latiničnih, moguće je da bi se teže prodalo ili za manji novac. Svakako verujem da bi manje interesovanja bilo na aukcijama, a aukcije su upravo ono što nabije vrednost tih predmeta (ponekad i do gotovo nezamislivih razmera).

Mislim da smo do izvesne mere velike sreće što se Strojimirov pečat bio pojavio još 2006. godine. Da se npr. tek negde ovih dana pojavio, prva pomisao koja bi pala na pamet je da nije opet neki bug. falsifikat.
Направио би ти и од Стројимировог печатњака фалсификат али ти на путу стоји озбиљан стуб науке. Нисам први пут почео да примећујем како га вешто подкрадаш и упоређујеш као случано са фалсификатима до те мере да је @MOST666 већ почео сврставати у фалсификате и позивао се на тебе баш чудно::mrgreen:
Озбиљни познаваоци археологије!?😁😭

Čoveče, ja kao laik, pa nema šanse da bi mi prošlo kao pečat bugarskog cara. Hajde da uzmemo s rezervom moje mišljenje, ali Bugari i latinica na pečatu vladara.. Pa to baš moraš da progutaš a da ne žvaćeš.

Pa, sad zamisli da si neki bogati prdonja koji se pretevara da išta zna o antikvitetima (uklj. i ko su uopšte Bugari) u nekoj vili u Švajcarskoj. :D

P. S. (podebljano) Da govorimo o ranom XIII stoleću, ne bi isto rekao.

Направио би ти и од Стројимировог печатњака фалсификат али ти на путу стоји озбиљан стуб науке. Нисам први пут почео да примећујем како га вешто подкрадаш и упоређујеш као случано са фалсификатима до те мере да је @MOST666 већ почео сврставати у фалсификате и позивао се на тебе баш чудно::mrgreen:
Озбиљни познаваоци археологије!?😁😭

Maliciozno i podlo sa tvoje strane — ali dobro, to je već dosta puta viđena klasika sa tvoje strane. :roll: Bilo bi, zapravo, anomalija da nešto konstruktivno ili normalno napišeš.

Strojimirov pečat sam napomenuo zato što bi trebalo da je bio u Bugarskoj (kao i sam Strojimir). Inače, ima glasina da su, navodno, bugarski kolekcionari izražavali ogromno interesovanje za njega, kada se pojavio na aukciji u Nemačkoj (neki su tvrdili da su, kao, pokušavali čak i da samu aukciju preskoče).

Ne. Strojimir je živeo u Bugarskoj, tamo nosio taj pečat; nekim putem bi trebalo i da je završio od Bugarske do Nemačke...tako da da ga oni, svakako, smatraju svojim kulturnim blagom.
Čekaj, mi pričamo o Strojimiru koji je Srbin koji je neko vreme boravio u Bugarskoj?
A zašto misliš da je njegov položaj tada u Bugarskoj dozvoljavao da nosi nekakav pečat?
Znam da se u Srbiju vratio kao nekakav bugarski štićenik.

Čekaj, mi pričamo o Strojimiru koji je Srbin koji je neko vreme boravio u Bugarskoj?
A zašto misliš da je njegov položaj tada u Bugarskoj dozvoljavao da nosi nekakav pečat?
Znam da se u Srbiju vratio kao nekakav bugarski štićenik.

Strojimirov sin Klonimir, oženio je neku plemenitu Bugarku. Tu imamo sukob dve grane srpske vladajuće porodice; Strojimirova pripada „bugarskoj“ struji. Nakon Mutimirove smrti, Bugari su pokušali da Klonimira dovedu na presto, što se završilo neuspešno, jer je Petar (Gojnikov) pobedio. Strojimir je od 855. ili 856. godine živeo u Bugarskoj. Tibor smatra da je umro pre 896. godine, tako da bi Pliska trebalo da mu bude rezidencija, a ukoliko je poživeo još koju od 893. godine, Prespa (ako je za pretpostaviti da ga je možda Simeon poveo za sobom).

Pečetak jeste oznaka digniteta. Tamo nema titule, jer je on zbačen. On više nije župan; ne vlada ničim, ali očigledno pečati dokumenta od značaja. Njegova loza čuva pretenzije nad srpskim prestolom. Za pretpostaviti je da je postojao možda i Klonimirov pečat, primera radi (ili je, pošto je reč o finoj i skupocenoj izradi, možda Klonimir zapravo za života koristio Strojimirov).

Ок како је печатњак Ђорђа Бодина пронађен у Бугарској.
Како је Стефан Немањић у време прогона био у Бугарској.
Како Часлав иако споредне лозе имао такав ауторитет над Србијом?
Па врло вероватно неким сродством са Симеуном и не знам шта би било то тако чудно јер је после Захарије 7 година Србија била под бугарском влашћу до смрти Симеуна.
Слична ствар се десила и за време Самуила тако да није чудно откуд архифакти у Бугарској?
Кад нису били у завади са Византијом Петар Гојниковић је био кум Петру Симеуновом на крштењу детета.
Бугари су били кад нисмо били у завади са њима наша сигурна кућа.

Ја нисам проверсвао да ли је српски днк пројекат урадио аутосомални тест на светом краљу Милутину у Софији могуће да су мошти светог краља Милутина фалсификат?

Back