" Cake" u kuhinji...

smeh:
buter (grč. butyron, lat. butyrum, nem. Butter) maslo, maslac (nama često znan pod nazivom puter) isključivo mlečni proizvod.
margarin (grč. margaron, fr. margarine) veštačko maslo pravljeno od najčešće biljnih masnoća

Da li se pre dva svetska rata u Srbiji masovno koristio margarin za krofne, stvarno ne znam ;)
Bravo smeh! I ja povremeno navraćam ovde i uživao sam do pojave tvrdoglavih glupandera tipa ovog Proke...Pa čovek je dokazao sve što zna o kuhinji sa ovim margarinom! :lol:

proka1:
miro, sto se tice kolaca, margarin mi u ovim krajevima slabo koristimo, u torte ide SLAG MILERAM / to je ultra mlad mileram / skroz tecan !!!

ima samo jedan problem, ako se duze "lupa" predje bukvalno u jednoj sekundi u puter :) :)

slag mileram koristimo i za kuvanje, idealan je kod tikvica, dinstanog mesa, i sl.!!!!!

To se i meni jednom desilo pa sam umesto šlaga dobila nekakav sumanuti slatki buter koji nisam nizašta upotrebila nego tehnika leva ruka kroz prozor u avliju. Sada koristim Halta ili Hullala, to su biljne pavlake koje su sjajne jer ad unum ne goje a ad duum ne mogu da predju u buter pa da ih bijes 24 sata dnevno. :lol:

arlene:
To se i meni jednom desilo pa sam umesto šlaga dobila nekakav sumanuti slatki buter koji nisam nizašta upotrebila nego tehnika leva ruka kroz prozor u avliju. Sada koristim Halta ili Hullala, to su biljne pavlake koje su sjajne jer ad unum ne goje a ad duum ne mogu da predju u buter pa da ih bijes 24 sata dnevno. :lol:

Samo sam zaboravila da dodam: kad ga izgazim k'o Sloba ustav, lepo ga turim u friyider u najniyu policu (tu je najhladnije) a mutim ga u onim kao koficama od naprimer majoneza ili tako nešto - one plastične. Može da se održi from here to eternity, a ako se pojavi malo tecnosti na dnu, samo ga opet malo ulupaš i milina! :razz:

sinoc sam video zanimljivu caku na nekom tv kanalu.........

pecen krompir

krompir se ocisti i isece na cetvrtine. stavi se u neku ciniju i prelije uljem /moze i maslinovim/ . dobro se protrese da bi se sav krompir sa svih strana oblozio uljem. so i zacini po ukusu........

u rernu se stavi tepsija sa vodom i iznad nje na resetku tako spremljen krompir.

pece se ..... . dok se ne ispece :) :)

Da bi šnicle bile ukusnije, mekše i sočnije: nekoliko sati pre prženja ili pohovanja jednu stranu šnicle tanko premazati senfom, a drugu uljem. Onda napraviti male rolnice tako da nauljena strana bude spolja. Složiti u staklenu posudu, poklopiti i ostaviti u frižideru. Na ovaj način i govedje šnicle postaju mnogo mekše.

U domacoj kuhinji jelo nije jelo ako se ne dinsta na bar dve glavice luka!!!!!!
To je naj duzi proces u celom spremanju npr slatkog kupusa, boranije i sl. jela!!!!
Posto sam ja dupla mama a imam i kucu i jako malo vremena, umem cesto da luk izdinstam uvece i da sutradan samo nastavim, ali kad nemam ni uvece vremena skracujem dinstanje tako sto luk iseckam i malo posolim i stavim ulje i onda rukama( po mogucstvu cistim,hehe) izgnjavim luk dok ne omeksa i tada mu treba upola manje vremena za dinstanje!!!!!

Da napomenem, ukoliko je kombinacija sa govedinom tj junetinom, so NIKAKO ne stavljam dok meso ne omeksa i izdinsta se skroz, jer ako junetinu posolite sirovu ostane zilava tj, tvrda!!!!!!

Skoro sam dobila savjet kako se kuvaju lece(socivo)...nikako ne kuvati u posoljenoj vodi...kad provri dovoljno je max 10 min kuvanja...zacinim bijelim lukom,limun ili balzam.sirce,malo vise maslinovog ulja...ostalo dodaje se po zelji,zavisi sta se ima u frizideru(malo paprike,avokado,tuna,persun...)...salata je diiivna....mada moze i corbasto kao pasulj,nisam probala...:)

eh, pa to nam je (bila) tradicija... :)
"Prvomajski uranak", izlet koji organizuje sindikat firme.
A oni koji nisu sindikalno organizivani nego svetkuju u sopstvenoj reziji okrecu nesto na raznju.
A po kucama prasici u rernama - ispit za dobrog domacina. A ko nece da mu kuća mirise na moču - nosi prase kod pekara, pa se dogovara kad da dodje po njega, utanačuje vreme... :)
Eh, divna, minula vremena :)... kada je sve bilo izvesno, sredjeno,
imao si samo da jedes i rastes i budes dobar pionir :)

Dragi kulinari,
ja jos uvek nisam naucila da kuvam, ali radim na tome.. No, to nije tema ovog mog postica..
Hdetoh da dam 1 predlog, a to je da od preostalih jaja od Uskrsa mozete napraviti ona punjena jaja. Jaje se presece na pola, valjda se izvadi zumance, pa se pomesa sa majonezom, senfom i ne znam cim jos.. ;)
Pozdrav!

P.S.Ja jos uvek cekam da neko ovde sa dobrom namerom otvori Skolu kuvanja. :D

Back